Spunky, jel bed da nam otkriješ koji je to vrtić?
Sori, sad sam tek vidla da si već prije napisala da ste u Vrapču...
Ta je vrlo bandićevski orijentirana.
Na tvom mjestu, ja bih zvala i gradski ured jer ne vjerujem da bi oni dozvolili da dijete leti iz vrtića radi akontacijskog duga i kad se još (po njihovim riječima) ne zna koji je model važeći.
Probaj - ODJEL ZA PREDŠKOLSKI ODGOJ
Voditeljica odjela za predškolski odgoj: tel: 610-0495, faks: 610-0544.
ma nisam više pametna što i kako, sad ispada da je jedino ona slala obavijesti-opomene ili što li je to već, sa štampanim ODMAH platiti iako nije navedeno što će se dogoditi ako ne platimo. U krajnjem slučaju, ne želim dovoditi svoje dijete u situaciju da mu moram reći da više ne može-ne smije ići u vtić. Bez obzira na pravo, pravdu bojim se da g. Gradonačelnik,a ni cjenjena ravnateljica neće voditi brigu o tome kako će se moje dijete osjećati.
probat ću sutra nazavati i odjel za predškolski odgoj pa ću vidjeti što napraviti.
Mi smo u drugom vrtiću dobili ratu 700 kn isto kao i u prvom u 7. mj. iako ovaj put nismo trebali predati potvrdu od HZZOa od porodiljne naknade za skoro cijelu 2010. godinu. Ravnateljica je u tom drugom vrtiću na sastanku izričito rekla da neće tražiti potvrdu jer to nigdje nije službeno objavljeno. Tko je tu lud, znači grad je samo nastavio s istim uplatnicama? U čemu je "keč"?
i idem sutra. to svakako znači da ravnateljica može pričati jedno, a grad će napraviti opet po svom.
ali vrtic je taj koji daje podatke. dakle oni u gradu tiskaju ono sto su im vrtici poslali.
jesam li to dobro čula da je danas gradonačelnik otvarajući novi vrtić, mislim na Malešnici, spomenuo opet neke novine o cijenama vrtića i proračunu za iduću godinu.![]()
Spanky ta ravnateljica očigledno nema soli u glavi dok je samovoljno napisala opomenu. Zbog takvih stvari koje nemaju uporište u zakonu/odluci se preko gradskog vijeća gubi stolica ravnateljstva. Ja bi tu opomenu dao u novine , pravobraniteljici za djecu, probaj kontaktirati broj Tatjana Potkonjak 01/6100-089 iz GS da i oni nešto poduzmu a u svrhu njene smjene ili da ti se navedena ravnateljica ispriča pismenim putem. Ne vjerujem da je toliko luda da se upušta u pokušaj izbacivanja tvoga djeteta. Volio bih da nam skeniraš ili fotografiraš ili na mail pošalješ opomenu-jer me jako zanima.
Razriješili smo dvojbe, slučajno je ispala ista cijena jer su mi komplikacije 4200 kn (i nešto sitno) a muževa se plaća nešto sitno povećala. Čak su oni u vrtiću bili vrijedni pa su sami izračunali kolike će mi biti komplikacije bez da sam im prethodno donijela potvrdu! Ali najznanimljvija stvar je što su mi priznali da ne traže podatke o porodiljnoj naknadi iz 2010. od HZZO, tako i ravnateljica tvrdi, što su mi u prvom vrtiću tražili! Dakle da sad nisam na komplikacijama, oni bi gledali prihode iz 2010 samo muževu plaću i moje plaće za 11. i 12. mjesec 2010. i plaćali bi osjetno manje. Ovo samo dokazuje da nema kriterija i pogotovo ću zato plaćati i dalje 200 kn. Ako mi slože opomenu, o ovome ću pisati i u žalbi.
zagrebancija-novi proracun any comments?
spunky, cijelo jutro dajem izjave vezano za "tvoj slučaj"
može još malo detalja
kronološki
Prve nekretnine kao prve i jedine koju imaš u vlasništvu? kako to ono ide sa onih 5% poreza na promet nekretnina?
Ha ha, da, jako zanimljivo će biti vidjeti što je prva nekretnina.
Naime, ja sam recimo posjedovala stan od 40 m2 kada sam digla stambeni kredit i kupila veći stan.
Bili smo oslobođeni tih 5% poreza na promet nekretnina jer je to bila nekretnina kojom smo rješavali stambeno pitanje
(propisan je broj kvadrata po osobi).
ALI - u to vrijeme je postojala i nekakva porezna olakšica vezana uz kamate na kredit, opet za kupce prve nekretnine - e, tu olakšicu nismo mogli dobiti jer nam nekretnina nije bila baš prva.
Tek smo sad dobili uplatnicu za rujan i planiram platiti 400 kn te 'reklamirati' račun GU za obr., kulturu, blablabla, koji je račun i ispostavio.
Jeste li vi koji ste već slali takve 'reklamacije' slali i Gradu i vrtiću ili samo Gradu? Naime, zanima me zbog ovih 'opomena' koje stižu - kako vrtić zna da ste platiti manje: jer, kroz vrtić novci ne prolaze, već kroz GU, i Grad doznačava sredstva vrtiću (barem mislim da je to tako?)
Otkuda tim ravnateljima ta informacija o vašim uplatama i uopće naputak da šalju opomene? Ne bi li opomene, kao i račune, trebao eventualno slati opet GU?
U 'reklamaciji' ću napisati već sve one poznate i više puta rečene stvari, da molim račun, da želim platiti prema ugovoru itd.
Pozvala bih se i na zakon o zaštiti potrošača, jer ovdje zapravo cijena nije poznata (plaćamo 'akontaciju', a cijena, tj. puni iznos nije nigdje naveden), samo ne znam kako to formulirati i je li to uopće primjenjivo na ovaj slučaj:
- najprikladnija mi se čini
te: Zavaravajuća propuštanja/Članak 111.Glava II. ZAVARAVAJUĆA POSLOVNA PRAKSA/Zavaravajuće radnje/Članak 110.:
(1) Poslovna praksa smatra se zavaravajućom ako sadrži netočne informacije glede okolnosti navedenih u stavku 3. ovoga članka, zbog čega je neistinita ili na neki drugi način, uključujući cjelokupan dojam, zavarava ili je vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača, čime ga dovodi ili je vjerojatno da će ga dovesti da donese odluku koju inače ne bi donio.
(2) Poslovna praksa iz stavka 1. ovoga članka smatra se zavaravajućom unatoč tomu što je informacija glede jedne ili više okolnosti navedenih u stavku 3. ovoga članka točna, ako dovede ili je vjerojatno da će dovesti prosječnog potrošača da donese odluku o poslu koju inače ne bi donio.
(3) Okolnosti iz stavka 1. i 2. ovoga članka na koje se zavaravajuća poslovna praksa odnosi jesu:
– postojanje ili priroda proizvoda,
– osnovna obilježja proizvoda, kao što su njegova dostupnost, koristi, rizici, izvedba, sastav, pripaci, postojanje postprodajne pomoći potrošaču i sustava rješavanja pritužbi, metode i datum izrade ili nabave, dostava, podobnost za ostvarivanje svrhe, način korištenja, količina, specifikacija, zemljopisno ili tržišno podrijetlo, rezultati koji se očekuju od njegove uporabe ili rezultati i bitni pokazatelji testova ili provjera provedenih na proizvodu,
– opseg obveza trgovca, motivi trgovačke prakse te priroda postupka prodaje, bilo koja izjava ili simbol koji se odnosi na izravno ili neizravno sponzorstvo ili odobrenje trgovca ili proizvoda,
– cijena proizvoda ili način na koji je ona izračunata ili postojanje određene pogodnosti glede cijene,
Ima li to smisla, je li se netko već pozivao na to?Što se tiče akontacije kao pravnog i financijskog pojma: ima li kakvo pravno tumačenje prema kojem se akontacija ne smije ispostavljati za već konzumiranu uslugu i u slučaju da je se uvede, mora li na neki način potrošač biti obaviješten o tome ili mora li se možda ugovor preinačiti? Ili je ta akontacija, eto, zgodan 'sivi' pojam za koji ih ne možemo 'uhvatiti' pa su ga se zato sjetili (nažalost, bojim se da jest tako).(1) Poslovna praksa smatra se zavaravajućom ako u konkretnom slučaju, uzimajući u obzir sva obilježja i okolnosti slučaja, kao i ograničenja konkretnog sredstva komunikacije, ne sadrži važne obavijesti koje su, ovisno o kontekstu, potrebne prosječnom potrošaču kako bi mogao donijeti odluku o poslu utemeljenu na potpunoj obavijesti i time ga navede ili je vjerojatno da će ga navesti da donese odluku o poslu koju inače ne bi donio.
(2) Uzimajući u obzir okolnosti iz stavka 1. ovoga članka, zavaravajućim se propuštanjem isto tako smatra:
– ako trgovac skriva obavijesti iz stavka 1. ovoga članka ili ako su pružene obavijesti nejasne, nerazumljive, dvosmislene ili nepravodobne
Također, ima li kakva novija informacija/dokument od strane Skupštine, a koji se baš specifično tiče vrtića, a nakon onog koji je donio Odbor za kontrolu?
Vrtić oduvijek ima uvid u stanje naših uplata i dugova.
Jurisnik, bojim se da ja sad ne razumijem. Prema tumačenju sadašnjeg vrtića, oni NE GLEDAJU porodiljne naknade iz 2010. jer to nigdje nije službeno objavljeno, dakle samo plaću. A s obzirom da sam sad sam na komplikacijama, ne gledaju više 2010. nego sadašnje stanje, dakle to nedvojbeno UTJEČE na cijenu za ovu godinu jer je to promjena dohotka, dakle već su mi uračunali komplikacije za prošli mjesec i tri zadnje muževe plaće. Cijena je pukim slučajem ista kao i kad su gledali 2010. godinu.
kako ne bi smjeli uzimati ovu godinu? pa ja više nemam plaću koju sam imala nego 4200 kn od HZZOa. I muž će sada imati nižu plaću i rekli su da odmah donesemo potvrdu o tome i priznat će nam. Slažem se da nema smisla, kako god.
svatko je dužan obavijestiti o nastalim promjenama koje utječu na njegov status odmah po nastanku, a ovi su valjda dužni to uzeti u obzir
drugo je to što oni kojima te promjene idu u prilog o tome obavijeste odmah po nastanku, a ovi drugi, vrlo vjerojatno ne
i eto opet još jedne rupe!
samo da podijelim ovaj apsurd s vama:
nasa jaslicka grupa - primjer 3 decka:
S. - dobili doma pismo da moraju donijet potvrdu sa HZZO-a; zbog toga presli u visu kategoriju za 10kn
V. - zvali ih racunovodstva da donesu potvrdu od HZZO-a
moj L. - nismo nosili potvrdu, nitko nam nije nikad rekao da treba, nisam niti gledala iskreno na oglasnoj dal nesto pise, ionako ju ne bi dobili... nisu nas zvali, nema pisma, nista... ocekivala sam punu cijenu zbog nepotpune dokumentacije - placamo 200kn...
ponavljam - isti vrtic, ista grupa... tko je tu lud???
i da, uplatnice za 9mj su stigle jucer...
i da - ja sam frustrirana jer su mi stara i nova cijena iste i nitko nece kuzit da placam po starom iz protesta![]()
Koju, ovu vezanu uz kamate? To se predavalo kad predaješ godišnju prijavu poreza i ljudi bi dobili povrat poreza u nekom iznosu na ime kamata koje su plaćali. To je ukinuto u nekom trenutku, mislim kada je počela kriza. 2007. je sigurno vrijedilo jer smo tada i mi kupili stan. Ali vrijedilo je samo za prvu nekretninu.
Ah,sad kužim.Niti mi nismo imali pravo na povrat poreza za stambeni kredit,jer smo gradili kuću,a ipak nam je to prva nekretnina![]()
ja zapravo uopće ne kužim čemu naglašavati ovo prva nekretnina, ukoliko je nekretnina i jedina (jer se prva prodala, a kupila druga) i njome se rješava stambeno pitanje, dakle nema se druga nekretnina koja se npr. iznajmljuje, niti je ta nekretnina samim time nekakav luksuz
pa, koliko je ljudi kupovalu drugu nekretninu upravo zbog neadekvatnosti (veličine kad se povećao broj članova obitelji) i samim time dizali još jedan kredit jer im novac od prodaje manjeg stana nije bio dovoljan...
i oni sad ne da imaju jedan, nego čak i dva kredita, dakle i veći iznos od ovih koji su kupovali prvu nekretninu, a to sve ne zbog luksuza, nego zbog povećanog broja članova obitelji....
gdje je sad opet tu logika?
inače, ta porezna olakšica na kamate je ukinuta sa svim ostalim olakšicama 01.07.2010.g. i koliko mi je poznato uz poreznu se prijavu nije predavao nikakav dokaz da je to prva nekretnina u vlasništvu, već samo da je korisnik kredita na njoj prijavljen, dakle, njome valjda onda rješava stambeno pitanje. još je bila potrebna i izjava da korisnik kredita ili njegov bračni drug u vlasništvu nema drugih nekretnina, dakle opet nije bilo riječi o tome da je ta nekretnina nužno prva, već samo da je jedina.
ne bih se čudila niti da to prva upravo znači jedina, ali tkoo bi znao
Posljednje uređivanje od Stijena : 05.11.2011. at 19:28
Meni ova tvoja ravnateljica nije jasna - ne traži potvrdu s hzzo-a za porodiljni za prošlu godinu a uzima ti u obzir komplikacije za ovu godinu koje također uplaćuje hzzo (koje se, ako se ne varam, isto ne vide na potvrdi od porezne).
Traži da ti naprave izračun na temelju primanja za prošlu godinu (s potvrda porezne).
Upravo tako, žena u računovodstvu mi je rekla da će možda zbog toga što nisu tražili nikoga potvrdu od HZZOa za 2010. "dobiti po nosu". Sad su nam napravili izračun "po novom" u 2011. kako sam pisala i eto to je po njima konačno. Bar dok nam se ne rodi drugo dijete i mužu ne smanje idući mjesec plaću.
Uzimanjem stambenog kredita u obzir ovakav način naplate vrtića po uzoru na slovenski postaje nešto osjetljiviji prema jednoj velikoj skupini mladih obitelji, koje je gradonačelnik do jučer nazivao sebičnim bogatašima (ako možeš dić kredu da riješiš stambeno pitanje- bogat si). Tu bi se svakako morali sjetiti i podstanara i njihov trošak stanovanja uzeti u obzir. Logično je da je uvjet da se radi o jedinoj nekretnini (novinari krivo pišu isključivo prvoj, ne mora biti prva, ako si jednu prodao da bi kupio drugu- adekvatniju za obitelj ili zbog selidbe); smisao je u tome da se ne beneficiraju oni koji još sa strane imaju neku nekretninu, odnosno da se valorizira to što je nekome stambeni kredit bio nužan da riješi stambeno pitanje za svoju obitelj. U tom smislu idu i odredbe o oslobođenju od poreza na promet nekretnina kao i nekad važeća porezna olakšica, koju je ukinuo tadašnji ministar Šuker.
No, i dalje ostaje niz drugih nedorečenosti i nedorađenosti, kao i činjenica da se gradonačelnikovim modelom naplate (koji prije svega uopće nije pravno važeći) populistički i nepravedno raspodjeljuje teret financiranja predškolskih ustanova u Zg, cijela stvar komplicira, a u konačnici se prihoduju ista sredstva (ako i to).
Važeći skupštinski model je jedini logičan i soc. osjetljiv koliko treba biti. Djeca iz jednoroditeljskih ili soc. ugroženih obitelji koje primaju doplatak i tako imaju prednost i popust, kao i određene olakšice za 2. i 3. dijete, a mislim da osnovna cijena od 200/400 kn nije previše za cjelodnevni boravak i prehranu djeteta. S obzirom da u ZG nema šanse da dobiješ mjesto u vrtiću ako ne rade oba roditelja (a i tada je to u mnogim kvartovima prava lutrija), držim da se radi o iznosu s kojim će se svatko realan složiti da nije prevelik.
uh, vilo, kako ti to lijepo kažeš
od miline bih te slušala
jeste vidjele:
http://www.vecernji.hr/regije/pred-i...-clanak-346029
to se vec neko vrijeme vrti, inace nas dragi gradonacelnik je izjavio da je se njegov program za sabor bazira na socijalnoj pravednosti, kakvu on vodi sa zagrabackim vrticima i da postoji veliki otpor prema toma, sto jasno pokazuje kako je on upravu![]()
zlo mi je od svega.
No, mi nakon pisanog odgovora ili prigovora Ravnateljici, nismo zasad ništa više dobili. U međuvremenu mi je gđa iz Udruge Vrtić za sve poslala šprancu od pravnika kao odgovor budućim Opomenama ili obavijestima.
Sad smo dobili prvu uplatnicu za mlađeg, pa nakon 25. očekujem novu Obavijest ili Opomenu.
izgubio je kompas
i pokušava si povećati biračko tijelo
sad je opet skupština na potezu; baš me zanima...