Pokazuje rezultate 1 do 50 od 282

Tema: Dojenje i prehrana

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Anchie76 puno hvala na odgovoru.zaista je sad apsurd ovo sa mlijekom.
    Moram priznati da sam nova u donjenju s obzirom da prvog malca sam svojim mlijekom hranila samo mjesec dana i to sam se morala izdajati ( ostao u bolnici nakon poroda pa se navikao na bocicu) i ja sam zbog jakog stresa jednostavno ostala bez mlijeka.
    svaki savjet mi sada dobro dodje.
    sada mi molim te jos samo reci zašto ne duda?Doduše on je odbija pa mu je ne dajem previše ali ju je par puta imao.
    Hvala puno.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pesa prvotno napisa Vidi poruku
    Anchie76 puno hvala na odgovoru.zaista je sad apsurd ovo sa mlijekom.
    Moram priznati da sam nova u donjenju s obzirom da prvog malca sam svojim mlijekom hranila samo mjesec dana i to sam se morala izdajati ( ostao u bolnici nakon poroda pa se navikao na bocicu) i ja sam zbog jakog stresa jednostavno ostala bez mlijeka.
    Nisi zbog stresa ostala bez mlijeka, nego zbog toga što se izdajanjem često dogodi da mama ne može toliko efikasno prazniti dojku kao što je prazni dijete pa se s vremenom pravi sve manje i manje mlijeka (kako je ti manje prazniš, manje se pravi), a i činjenica da je dijete pilo na bočicu isto je odmoglo dojenju. Tako da NISI ostala bez mlijeka zbog stresa, nego ti se količina smanjila zbog nedovoljnog pražnjenja dojke. To ti govorim zato da znaš da mlijeko ne može nestati zbog stresa, i da ti pojasnim zbog čega ti se to dogodilo - da se oslobodiš straha sada Za vrijeme stresa se čak pojačano proizvodi mlijeko, ali teže izlazi van, i u kombinaciji s izdajanjem (koje ide vrlo teško većini žena), vrlo je teško održati laktaciju...

svaki savjet mi sada dobro dodje.
    sada mi molim te jos samo reci zašto ne duda?Doduše on je odbija pa mu je ne dajem previše ali ju je par puta imao.
    Hvala puno.
    Sisanje dude (kao i dude na bočici) je drugačija tehnika od sisanja dojke. Djeca često moraju savladati tehniku sisanja dojke, i ukoliko im se u počecima daje duda ili bočica postoji velika šansa da će odbijati dojku (ili je lošije prazniti) zato što im je tehnika sisanja bočice puno lakša za savladati (manje mišića moraju koristiti itd). Dakle, ne treba davati dudu barem 6 prvih tjedana, jer nije vrijedno riskiranja prestanka dojenja zbog toga.

I drugi razlog je taj što bi dijete svaku potrebu za sisanjem trebalo zadovoljiti na dojci, na taj način se osigurava da jede kada god ono želi i na taj način uspješno regulira količinu mlijeka kod majke. Ukoliko se djetetu da duda umjesto da mu se ponudi dojka, nesvjesno se u stvari utječe na količinu mlijeka, tj. smanjuje ju se, jer umjesto da je dijete ispraznilo određenu količinu mlijeka kod mame sisajući (i time potaknulo novu proizvodnju), ono je sisalo dudu a mlijeko je kod mame ostalo u dojci (i nije potaknuta nova proizvodnja mlijeka). A da ne govorimo da to sve može dovesti i do nedovoljnog dobivanja na kilaži, pa se onda proglasi da "mama nije imala dovoljno mlijeka", ili "mlijeko nije bilo dovoljno kvalitetno" ili nešto u tom smislu, a naravno to uopće nije istina, nego je problem što dijete nije svako sisanje zadovoljilo na dojci, nego je sisalo dudu i u konačnici nije konzumiralo dovoljno mlijeka i nije dobilo dovoljno na kilaži.

Zato ne duda (barem u počecima, tj. prvih 6 tjedana barem)

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Anchie76 puno ti hvala na ovom objasnjenju.Moram priznati da ove stvari nisam znala i kada ovo čitam sve ima nekog smisla.
    Znači stvar je vrlo jednostavna samo dojiti i to je to.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •