ajd, drago mi je da vam se svidjela tema
cijeli dan mislim na topik i šta ste pisali i kako stoji anketa : mrgreen : nikako da uvatim vremena da pročitam, a kamoli da nešto napišem. a rado bih malo i filozofirala na temu suverenosti i samostalnosti.
pa ću samo ukratko se na ovo osvrnuti:
Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku
nda, samo što nam uglavnom pričaju bajke o raznim pravima koja ćemo steći i lovi koju ćemo moći dobiti iz raznih fondova
a o obvezama se vrlo malo govori
o kamatama na svu tu silnu lovu se ne govori apsolutno ništa
pa dajte ljudi, niste valjda toliko naivni da stvarno vjerujete da će nama netko nešto dati i pokloniti, a da ništa ne traži zauzvrat??
obzirom da se ne razumijem u pravosuđe za nenu, pokušati ću malo ovo razjasniti. o tim fondovima. čisto onako kako to tehnički i praktično, u svakodnevnom radu ide. bar za sad.
kao prvo - nema bajki. samo jasna politika i jasne brojke.
nema ni kamata kad se radi o novcu iz fondova. kamate imaju banke.
dakle, europski proračun se puni na način da se oko 10% odnosi na vlastite prihode (carine u odnosu na nečlanice), oko 10% članice uplaćuju iz prihoda koje ostvaruju od PDV-a i ostatak, oko 80% – prihodi koje uplaćuju članice u odnosu na razvijenost, u odnosu na razinu BDP-a.
sad ide trošenje, ono što više volimo nego punjenje LOL
iz svih tih sredstava financiraju se politike eu - najviše se financira zajednička kohezijska politika, oko 45%, kojoj je cilj uravnoteženje razvoja svih članica. svakim novim proširenjem u EU su ulazile sve siromašnije i siromašnije države koje je trebalo čim prije učiniti što ravnopravnijim kako bi mogli koristiti sve prednosti zajedničkog tržišta i roba i radne snage i kapitala – vrlo jednostavno, pomogni drugom da pomogneš prvenstveno sebi. to je bilo najizraženije dok je bog hodao po zemlji , sad je situacija malo drugačija jer se više novaca usmjerava na jačanje konkurentnosti eu gospodarstva, znači na inovacije, istraživanja i sl.
na kohezijsku politiku ide oko 45% proračuna.
oko 45% ide na zajedničku poljoprivrednu politiku, ali nju ću za sad ostaviti po strani.

u prijevodu – njemačka najviše da u proračun, a najmanje dobije. isti princip je u državama – već sad je najviše novaca iz pretpristupnih fondova otišlo u nerazvijenije županije, uvijek ta nerazvijenost nosi dodatne bodove hrvatska je dugo muku mučila kako da organizira državu u tri regije (statističke), a da niti jednoj zagreb ne „pokvari” prosjek.
E sad, na državi je da odredi što će se financirati iz europskih fondova – kohezijski i strukturni, i zato su napravljeni operativni programi za prvo razdoblje. to su promet, zaštita okoliša i energija, regionalna konkurentnost, razvoj ljudskih resursa i razvoj administrativnih kapaciteta. ovo zadnje je bitno jer nije lako trošiti eu novce. pazite, u razdoblju 2007-2011 hrvatskoj je bilo na raspolaganju oko 750 milijuna EUR. sad će nam ta sredstva biti na raspolaganju u godini dana. i nije istina da nismo ništa potrošili, iskorištenost je dobra. u nekim komponentama uspjeli smo potrošiti gotovo sve. u nekima – manje. no sve je na nama – na našim institucijama. ne njihovim.

Kako ide to trošenje? ide na način da morate imati spreman projekt – sa svom dokumentacijom, dozvolama itd. , projekt koj ise naravno uklapa u nekakve razvojne programe - bilo mali poljoprivrednik za izgradnju klaonice koja će udovoljavati eu standradima, ili izgradnju objekta za ruralni turizam, bilo država s projektom izgradnje plinoopskrbnog sustava otoka krka, npr.
morate imati sredstva za izgradnju i kad ste gotovi, i prođete sve silne procedure provjere dal je sve po ps-u, onda dobijete pare nazad. 50 – 85%, ovisi.

rekla sam ukratko, a udavila
ovo sam ovako pisala, pa me nemojte vatati za brojku ili za riječ – princip je bitan, sve su ostalo nijanse

tako da, rahela, ti već danas možeš dobiti lijepe novce za svoj projekt farme jaja, il projekt agroturizma, il projekt vrtića na selu, npr. i to novce koje ne moraš vratiti.