Kao prvo da razjsanim mozda svoje ne sasvim jasno pitanje: i od med. sestre i od tanje_b sam shvatila za zdrava djeca ako ne idu privatno samo dodu u odredeni dnevni termin bilo koji dan. Htjela sam provjeriti da li stvarno nema narucivanja za odredeni datum i koliko se onda ceka u cekaonici (mrzim cekanjamamaLare prvotno napisa
). Sad mi je tanja_b i ninochka objasnila da se samo dode i ceka (ali valjda maksimalno 2 sata).
Ponavljam da mi se cini da je problem u cijeloj gornjoj prici nedostatak potpunog informiranja pacijenata i time prouzroceni nesporazumi (mozda bi i dr. J. i ostali lijecnici koji rade i privatno i za HZZO trebali imati mali letak s informacijama !)
Kako ja sad shvacam, ako si kod odredenog pedijatra prijavljen cjepiva su besplatna, ali sam pregled moze biti besplatan (ako je u normalno radno vrijeme) ili se placati ako je u privatnom dogovorenom terminu (kasniji sati obicno). Pedijatri imaju odredenu kvotu koju placa HZZO. Ako je ispunjena, ne mogu primati nove pacijente preko HZZO-a, ali mogu privatno. Kad se pojavi rupa, novi pacijenti mogu uskociti i ako dolaze u radno vrijeme sve im moze biti besplatno. Dodatno tko zeli moze platiti mogucnost nazivanja izvan radnog vremena. Tako nesto + trenutacno stanje, radno vrijeme i cijene treba napisati na taj letak!
Sto se dodatnog nazivanja tice, ja sam apsolutno za mogucnost istog! Naravno ako netko nece ne mora, ali s druge strane ako ja zelim tu mogucnost i neki lijecnici je nude ne vidim uopce u cemu je problem. To nije "na crno". Dapace, kao sto sam vec par puta napisala, idem privatnoj ginekologici, koja mi je dala broj mobitela, koja ne naplacuje dodatnu tu uslugu i ja je shvacam kao dio tog privatnog aranzmana. Zvala sam par puta je u razna vremena kad ne radi (npr. osjecam lagano stezanje, da li smijem sutra na put? etc. - za to se bas i ne zove hitna, zar ne?) i ta mogucnost mi je pogotovo kao trudnici dala dodatnu sigurnost. Tu mogucnost nazivanja nudi i nas pedijatar uz godisnju naknadu i nakon prvotnog iznenadenja sam shvatila da nije sasvim nerazumno naplatiti smetanje izvan radnog vremena. S druge strane, i opet meni je (pogotovo kao neiskusnom roditelju) bitno da znam da ako se nesto dogodi (pogotovo male stvari koju potencijalno mogu biti velike) mogu nazvati poznatu strucnu osobu i spremna sam za to platiti.