ina33 prvotno napisa
Matt, jedna od najčešćih reakcija nakon stimulacije je da idući ciklus bude ili anovulatoran ili da folikularna faza bude produljena, znači da ovulacija ne bude tipa 14 dc, nego tipa 16-18 dc. Meni se tako protezalo čak i po par mjeseci, ovisno je o jajnicima - mikrocistični i PCOS znaju tako reagirat ili ako je odbiveno puno stanica ili ako su i inače češći anovulatorni ciklusi, čini mi se.
Znači, to da ciklus nakon IVF-a ne traje uobičajenih 28, nego i 32-33-35 dana uopće nije tako rijetko - zbog gore navedenih razloga.
Of kors, većina, kojima je prvi put, postumnja da su ostali trudni doma prirodno u ciklusu nakon IVF-a (psihološki skroz razumljivo, to sam više puta prošla jer nekako ideš, eto, neće medicina, tj. ide razočarenje medicinom, iako znaš postotke, ali hoće priroda), ali to se ipak događa vrlo rijteko, najčešće je uzrok kašnjenja menge anovulatorni ciklus ili cilus s pomaknutom ovulacijom (ženin ciklus ima 2 faze - folikularna, koja zna varirati češće, lutealna - ona je u pravilu 14 dana od ovulacije do početka menge).
Sretno i mirno!