koksy, uz ovako malo dijete i drugo malo veće ni najbolja domaćica ne bi imala više nego jednu roladu koja se ne peče, ili ni toliko...
Doći će sve na svoje mjesto. Pa dovoljno je da skuhaš svaki dan, a kolače možeš kupiti u 100 vrsta, dovoljno malo od svake. Meni je najveća tlaka to što ne mogu napraviti 10 išlera kad jedno jaje ide na smjesu od koje izađe 70 komada. Napravila sam ih za ljubav djeci.
Ja sam ove godine odlučila NE pretjerivati (inače znam ispeći po 12 vrsta ili više, ali fakat, to nije dobro ni za nas ni za djecu). Istina, ja to radim za tri ili čak četiri domaćinstva unutar obitelji + podijelimo i razmijenimo sa susjedima, kumovima i drugima.
Ove godine sam napravila (nisam ni gotova) samo ono što moji vole jesti: engleski kolač sa suhim voćem, medenjake, vanili kifle obične, išlere (i to sam se napatila s modlicama jer mi se raspala šprica za tijesto, a nova mi ne valja), crnu salamu od badema, kuglice od piškota i kuglice od smokava. Od onoga što se peče u protvanu napravila samo karlbadsku pitu. Djeca su mi mljela orahe i piškote, valjali su kuglice, razdvajali šeširiće za njih i slično, sjeckali su suho voće i slično, pa je na mene otpalo manje od pola dosadnog posla.
Kad djeca porastu, izbor kolača ovisi o njihovim željama. Moji se vole time baviti pa napravim dvostruko više nego što treba za pojesti, ali i razdijelili smo polovicu već sada.
Za sve one koji vole domaću atmosferu izrade kolača, a ne da im se komplicirati s pećnicom (isprobali smo neki dan, djeci je bilo superzabavno, a i pojeli su većinu u kratkom vremenu): kupili smo u Lidlu vrećicu malih piškota (250gm mali okrugli kolačići, veličine kao 5 kn). Zalijepili smo po dva pekmezom po želji, a gore pošpricali rastopljenom čokoladom (4 kockice su bile dosta). Bilo je gotovo za 15 minuta. Još smo posipali šarenim perlicama koje su nepotrebne, ali mojim dečkima su se svidjele. Može se umjesto toga staviti mljeveni orah/badem/lješnjak... Umjesto ovih piškota mogu se koristiti bilo kakvi tanki keksi. Dobro je da odstoje jer keks će povući vlagu iz pekmeza i čokolade, pa će se topiti u ustima.
Ove male piškotice inače sam radila i sama, ali sam se oduševila kad sam ih našla gotove. Kolačići su vrlo efektni, a izgledaju totalno domaće.