Stranica 24 od 45 PrviPrvi ... 14222324252634 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,151 do 1,200 od 2230

Tema: Prenatalna dijagnostika (double, triple, AC, PAPP...)-da/ne

nina70 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Hvala Meri. I ja svima od srca želim školsku trudnoću

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Da li je itko radio triple test u Petrovoj i kako taj test uopće izgleda?Mora li se naručivati u labu za krvni dio pretrage i što se to točno gleda na ultrazvučnom djelu pregleda?

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Draga Miga,
    vidim da nisi još prešla 14 tjedan trudnoće i da stigneš napraviti kombinirani probir koji je puno pouzdaniji od triple testa čija se uporaba polagano već napušta. Kombinirani probir je test koji numerički izražava vjerojatnost rođenja djeteta sa kromosomskim anomalijama (Down sindrom i Edwards) na temelju kombinacije rezultata koji uključuju debljinu nuhalnog namora i biokemijske vrijednpsti dvaju proteina iz krvi majke.
    Važno je da ga napraviš prije kraja 14 tjedna trudnoće i da isti dan kad se mjeri nuhalni nabor ideš vaditi krv (najbolje u Vinogradsku). Test se plaća oko 300 kn.
    Triple test daje puno više lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza od kombiniranog probira, odnosno kombinirani probir je puno vjerodostojniji, mada se u oba slučaja radi samo o procjenama a ne dijagnostičkom postupku.

Ne znam zašto Petrova još šalej svoje trudnice u ranoj trudnoći na taj triple test...
    Informiraj se pa odluči.

miga24 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    Draga Miga,
    vidim da nisi još prešla 14 tjedan trudnoće i da stigneš napraviti kombinirani probir koji je puno pouzdaniji od triple testa čija se uporaba polagano već napušta. Kombinirani probir je test koji numerički izražava vjerojatnost rođenja djeteta sa kromosomskim anomalijama (Down sindrom i Edwards) na temelju kombinacije rezultata koji uključuju debljinu nuhalnog namora i biokemijske vrijednpsti dvaju proteina iz krvi majke.
    Važno je da ga napraviš prije kraja 14 tjedna trudnoće i da isti dan kad se mjeri nuhalni nabor ideš vaditi krv (najbolje u Vinogradsku). Test se plaća oko 300 kn.
    Triple test daje puno više lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza od kombiniranog probira, odnosno kombinirani probir je puno vjerodostojniji, mada se u oba slučaja radi samo o procjenama a ne dijagnostičkom postupku.

Ne znam zašto Petrova još šalej svoje trudnice u ranoj trudnoći na taj triple test...
    Informiraj se pa odluči.
    Ma joj, ne znam ni sama. Rekli mi idi se naruči i ja išla...Nit znam kaj je to, a i mislim si doktor je doktor-valjda on zna na što me i zašto šalje. Sve prijateljice koje su isto išle u Petrovu isto ga radile...A sada si nekak mislim da bi bilo bolje da me nikad nitko nije ni slao na to. Nuhalni su mi već jednom mjerili (u 11 tj.) na običnom uzv-u i bio je 1.1 mm što je koliko sam shvatila ok. Ići ću sad na to kad su me već slali i probat ću se ne zamarati već unaprijed sa rezultatima...Ali zbunjuje me to zašto neke uopće ne šalju a neke da...I voljela bih da je netko sjeo sa mnom, lijepo mi objasnio što to je i da zapravo imam izbor, pa da se ja mogu konzultirati sa svojim suprugom i donjeti odluku koja je za nas najbolja, a ne me uhvatiti na prepad. No dobro, biti će što će biti.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj miga24 prvotno napisa Vidi poruku
    I voljela bih da je netko sjeo sa mnom, lijepo mi objasnio što to je i da zapravo imam izbor, pa da se ja mogu konzultirati sa svojim suprugom i donjeti odluku koja je za nas najbolja,
    uvijek imas pravo na izbor i nikad ne moras pristati na nesto sto ne zelis. nasi doktori su krivi sto ne znaju ili im se ne da objasnjavati pa samo kazu idi i napravi to.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Miga, ne moraš ići na nikakvu dodatnu pretragu, ni na dvostruki, ni na trostruki test, ni na kombinirani probir, ne mora se ići ni na amniocentezu. To je odluka roditelja bebe, a doktori bi trebali svaki par pojedinačno savjetovati o predložiti pretrage. Na nama je da kažemo-hoćemo ili nećemo.
    Ako te je dr poslao na neki od prenatalnih testova, trebao ti je objasniti i zašto to radi.
    Draga, ti imaš pravo pitati i oni trebaju odgovoriti na tvoja pitanja i to na način na koji će tebi biti odogovori jasni.

Znam da doktori iz Petrove i dalje "furaju" trostruki test, pretpostavljam zato jer se radi u njihovom laobratoriju. Ali triple test je daleko manje pouzdan od kombiniranog probira i triple test se u razvijenim zemljama zamjenjuje ranim kombiniranim probirom. Mada, uvijek moramo imati na umu da su to samo matematičke procjene vjerojatnosti a ne dijagnostički postupak koji će dati jednoznačan odgovor.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Iskreno savjetujem, poucena osobnim iskustvom, provjerite sto su vam stavili u nalazu pod datum vađenja krvi da vam je dob trudnoce jer meni su na prenatalnom testu napisali da sam 6 dana vise trudna od pravog datuma a to automatski odmah iskrvljuje sve podatke tako da su me sa tim bili doslovno izludili jer sam to otkrila tek nakon 4 dana sto sam dobila nalaz a kroz to vrijeme sam skratila zivot valjda na pola.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

cure, hajte pomagajte s informacijama, molim vas! imam down u obitelji, šogor, u prvoj trudnoći sam bila na amnio, sve je bilo ok, osim neugodnog iskustva i pretrpljenog straha. i dobila sam već termin za amnio opet, ali ovaj put me strah... mislim si, trebam li stvarno riskirati? imam 32god. sad razmišljam o kombiniranom probiru. kako je ina33 savjetovala, pročitala sam na web siteu poliklinike harni informacije o tome. ja sam sad 11+5. gdje se to radi, u ZG? i plaća li se i koliko? mogu li uopće dobiti termin sada u tako kratkom roku?

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam u prvoj trudnoći radila amnio, u drugoj nisam jer je kombinirani bio niskorizičan, do sada je sve u redu i vjerujem da će tako i ostati. Radila sam detaljan UZV već nekoliko puta tijekom ove trudnoće i za sada je sve OK. S obzirom da nisi donijela konačnu odluku za amnio, ja bih ti sugerirala da napraviš kombinirani probir. U Zg možeš obaviti vađenje krvi privatno (Breyer) ili državno (Vinogradska, endokrinološli lab), u svakom slučaju plaćaš cca 300 kn. Prije toga, isti dan ili dan ranije obavljaš UZV s potrebnim mjerenjima (to možeš na uputnicu u primjerice Vinogradskoj ali se moraš naručiti prethodno na šalteru) ili pak isto privatno, najčešće cure obavljaju kako vidim kod dr Kosa (sada u poliklinici Ginekos) ili kod dr Latin (poliklinika Vili). Sretno! UZV ćeš platiti 400 kn ako ćeš privatno, a na uputnicu besplatno. Mislim da termin u svakom slučaju ako sve obavljaš privatno možeš dobiti.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

nisam uspela citirati uspesno jednu forumasicu koja je govorilada nikad nije cula za los PAPP

evo ja sam ta sa losim PAPP. double je super, low risk je sve, ali PAPP je nizak, svega 0,4
    i sada me salju na triple a ja se jezim od tih rezultata jer znam da je statistika.
    Posljednje uređivanje od frost : 06.01.2012. at 23:29

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hvala andream! Moram mislim danas odlučiti i u ponedjeljak se pokušati negdje naručiti, jer ću onda znači biti 12+1. Išla bi privatno, čisto jer je to sad brže. Skupo će biti, ali baš imam nešto osjećaj da ne trebam srljati u tu amnio ovaj put...

frost, držim fige da budu dobri rezultati triple, iako je statistika, možda te smiri...
    Posljednje uređivanje od manal : 07.01.2012. at 12:09

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Manal, ako ides privatno, ja bih ti savjetovala da privatno obavis samo uzv vecer prije vadjenja krvi, a da krvne pretrage za kombinirani ipak obavis u Vinogradskoj, a ne Breyeru. Kao prvo, u Vinogradskoj je jeftinija pretraga i navodno pouzdanija, a za Breyer sam vec iz 2 izvora cula da su ljudima na mail poslali krive nalaze kombiniranog zbog cega je nastala strasna panika - vec su se narucivali na amnio da bi im nakon 3 dana iz Breyera poslali pravi nalaz bez da su se bar ispricali! Sramotno!

Sretno!

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

manal, molim te poslušaj Frku. UZV privatno, a biokemijski test iz krvi u vinogradskoj gdje je jeftiniji, više se pažnje posvećuje postupku analize i rezultatima, radi više testova nego u privat. laboratorijima. nalazi su gotovi isti dan, šalju na mail.
    napisala si da dolaziš izdaleka, pa ako ne stigneš do 9 i 30 do kad se uzimaju uzorci, zatraži da ti izvade krv-dolaziš izdaleka, uzimanje krvi ne može se odlagati a pretragu ionako sama plaćaš. sigurno će ti izaći u susret (meni su izvadili krv izan radnog vremena primanja uzorka za jednu drugu pretragu koja se isto plaća, i nije bilo nikakvih problema).

za kombinirani probir imaš vremena do 13+6 tt, tako da ne moraš baš juriti, ali ni odlagati dugo.
    srtetno!
    Posljednje uređivanje od Inesz : 07.01.2012. at 14:20

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Da podijelim i svoje iskustvo sa buducim mamama o ovoj temi koja u biti samo izazove ogromnu nervozu, nesanicu i strahove a u sustini buducoj mami ne pruzi ama bas nista. Zasto je to moje misljenje? Pa evo zato jer:

1. Uz svo duzno postovanje medicini ali ipak je to jedna sila koja zarađuje velike pare na ljudima gdje god stignu;

2. Ova pretraga NE pokazuje nikakve TOCNE podatke nego jedino i samo pojam VJEROJATNOSTI a svi znamo sto to znaci, pa i bez samoga testa svaka majka zna da UVIJEK ima sansu da bude onaj 1 "slucaj" koji ce donijeti bolesno dijete bez obzira u kojem smislu rijeci da li od sindroma, bolesti srca, tumora, itd itd, moglo bi se nabrajati u nedogled;

3. Kada buduca majka dobije rezultat koji je "pozitivan", odnosno koji pokazuje vecu vjerojatnost (a to izracunava samo stroj u nekom laboratoriju i izbacuje podatke) tada kod svake nastane prvotni sok koji moze trajati kratko ili duze, sto je vrlo individualno jer toliko destruktivno djeluje kao da se radi doista o sindromu a ne o vjerojatnosti, a znamo sta znaci pojam VJEROJATNOST. Nitko, ali bas nitko ne moze garantirati da li ce neka majka ako ima vjerojatnost 1:7 ili 1:7000 roditi zdravo ili bolesno dijete, stoga sve te igre sa tim testovima su za moje misljenje CISTA GLUPOST!

4. Svaki ozbiljan ginekolog ce i sam kazati kako je sve to vjerojatnost i kako je BITNIJI STRUCAN PREGLED NA ULTRAZVUKU te pracenje trudnoce na ultrazvuku a ukoliko buduca majka zeli znati da li joj dijete ima problem sindroma ili nema tada ce otici na aminocintezu i biti spremna podineti zrtvu ukoliko dijete nije zdravo, ili da ga rodi i zivi sa njim ili da podnese tezinu pa da se djetetov zivot prekine u cca 20 tjednu. To je samo osobna stvar.

5. Znam da ce neke majke misliti kako je "bolje" da se dijete "rijesi" sa 13 tjedana ako se napravi biopsija korizonskih resica ali ja postavljam pitanje nije li to sebicno pri cemu majka misli samo na sebe jer ce NJOJ BITI LAKSE prozivjeti ako se odluci na takav zahvat a djetetu je u tom slucaju svejedno i tako i tako ako mu je sudjeno da se ne rodi, zar ne? Sa druge strane, zahvat tih korionskih resica je daleko daleko daleko opasniji za posljedicu spontanog pobacaja zdravog djeteta, stoga zar nije lakse donijetu odluku pa raditi aminocintezu u 18 tjednu jer je tada vjerojatnost od spontanog daleko manja ili raditi biopsiju resica u 12 tjednu kada je rizik od spontanog daleko veci? Pri tome bi majka naravno trebala misliti na dijete a ne na sebe kako ce lakse podnijeti kiretazu ako dijete nije zdravo i ako se odluci na takav korak da dijete ne zadrzi na zivotu.

6. Ono sto je najbizarnije jeste da ako pitate svoje ginekologe onda ce vam svi, ali uvjerena sam, svi kazati da su ti nalazi prenatalne, doubla ili tripla UGLAVNOM LAZNO POZITIVNI jer gotovo, naglasavam gotovo, uvijek se rodi zdravo dijete ili amonocinteza pokaze da se radi o zdravom djetetu. Stoga se ja pitam cemu se uopce izlagati ovim suludim novitetima sa kojima majkama uzimaju i pare i zivce a to nije vrijedno svega toga. Inace, na velicine papp-a ili free beta hcg moze utjecati prijeteci spontani, krvarenje na pocetku trudnoce, i jos dosta drugih elemenata ali bez obzira na sve te informacije zena dozivi sok sa nalazom koji joj zaista nije potreban!

7. Evo kao zadnju "tocku" u ovom postu cu napisati da sam ovo sve pisala jer sam i sama prosla taj prenatalni test i biokemisjki nalaz mi je bio los, prosla sam 2 dana i 2 noci pakla u samoj sebi ali nakon toga moj odlazak na ultrazvuk mom ginekologu kojem beskrajno vjerujem i gdje je pregled na ultrazvuku trajao doslovno jedan sat, ja mirno disem i spavam. Stoga, sve sam prethodno napisala zbog svog vlastitog iskustva. Da jos nadodam kako su mi stavili na nalazu da je gestacijska dob na dan vađenja krvi bila 6 dana veca od stvarne, pa kada sam pitala gđu doktoricu u labosu ona mi je samo rekla "mi vam to ubacimo podatke u stroj i on samo izbaci rezultate". Pa ja se pitam kakve to rezultate moze izbaciti na temelju duzine bebe u datom trenutku mjerenja jer zena je naravno uvijek MANJE trudna nego sto se racuna na nacin od prvog dana zadnje menge ali na koji to nacin moze biti "tjedan dana vise trudna"???

Dakle to su igre bez granica jer je lova u pitanju s obzirom da se danas prosjek rotkinja popeo na 30 i preko godina pa ocito svaka zena ide na te krvne analize koje se placaju pa ih se onda salje na amnio koja recimo kod Podobnika kosta 6000 kuna, a biospija resica daleko vise. Dakle, uplase majke sa pretragom krvi pa ih onda salju da istresu dobre pare da se umire na aminocintezi ili biospiji resica. To je moj stav.
    Za moj pojam, DOBAR strucnjak na ultrazvuku je sasvim DOVOLJNO za pracenje trudnoce jer aljkavi doktor koji pogleda 5 minuta dijete na ultrazvuk je daleko veca opasnost da dijete dobije tisucu i jedan problem zbog takvog aljkavog pristupa. Eto, podijelila sam svoje iskreno misljenje po pitanju ovih "vjerojatnosti" i da zivim jos 1000 zivota NIKADA to ne bi napravila a oni koji su to izmislili neka to preporucuju sebi samima!

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Helpmum, ja bih rekla ipak da iskustva mogu biti različita. Moja je prijateljica primjerice imala jako dobar UZV, dr Kos je vidio samo ciste i u ništa dalje nije bio siguran u to vrijeme kad je trebao biti rađen kombinirani, to joj je i rekao i sugerirao AC koja je pokazala da nosi dijete s edwardsovim sindromom /rizik joj je bio 1:17/, za nju je bilo nedbojbeno da ne zadrži dijete i poštujem njenu odluku. U prvoj trudnoći imala je pak odličan kombinirani probir i nije išla na amnio.
    Što znači "ozbiljan ginekolog"? Moj prvi MPO dr iz Vuka V., čim je vidio loš nalaz kombiniranog, rekao je nedvojbeno da idem na amnio koju sam i učinila u prvoj trudnoći jer ne bih mogla živjeti u neizvjesnosti i strahu do 40tog tjedna, usprkos teško ostvarenoj trudnoći. Bilo je sve u redu, možda je mogao to reći na suptilniji način koji jedino može po meni biti takav da obrazloži teoriju, ali opet na kraju ispada da to mora biti odluka para ponaosob.
    Mislim da je dobro da se medicina razvila u tom pravcu, na kraju krajeva kako ti zoveš "izvlačenje novaca" uvijek može postojati u svim granama medicine. Moje je mišljenje da je dobro da tko hoće i želi ima mogućnost znati moguće rizike, te posljedice ako se nakon možebitnog lošeg rizika odluči za invanzivniji i time opasniji zahvat, tako da mislim da ne treba baš tako generalizirati. A privatno tržište postoji za sve, istina je da kod Podobnika ta brza pretraga amniocenteze košta toliko, drugdje se može obaviti i za puno manje novce s nešto dužim čekanjem, odnosno državno besplatno. ALi tako je uostalom i za primjerice porode - tko voli, nek izvoli, pogledaj samo cijene kod Podobnika s obzirom na mogućnosti poroda, a klijentele uvijek ima.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj helpmum prvotno napisa Vidi poruku
    Da podijelim i svoje iskustvo sa buducim mamama o ovoj temi koja u biti samo izazove ogromnu nervozu, nesanicu i strahove a u sustini buducoj mami ne pruzi ama bas nista. Zasto je to moje misljenje? Pa evo zato jer:

1. Uz svo duzno postovanje medicini ali ipak je to jedna sila koja zarađuje velike pare na ljudima gdje god stignu;
    ali isto tako i spašava živote gdje god stignu

2. Ova pretraga NE pokazuje nikakve TOCNE podatke nego jedino i samo pojam VJEROJATNOSTI a svi znamo sto to znaci, pa i bez samoga testa svaka majka zna da UVIJEK ima sansu da bude onaj 1 "slucaj" koji ce donijeti bolesno dijete bez obzira u kojem smislu rijeci da li od sindroma, bolesti srca, tumora, itd itd, moglo bi se nabrajati u nedogled;
    ovo je prenatalni PROBIR na trisomiju 21, 18 i 13 koji daje VJEROJATNOST da će plod imati jednu od navedene 3 trisomije

3. Kada buduca majka dobije rezultat koji je "pozitivan", odnosno koji pokazuje vecu vjerojatnost (a to izracunava samo stroj u nekom laboratoriju i izbacuje podatke) tada kod svake nastane prvotni sok koji moze trajati kratko ili duze, sto je vrlo individualno jer toliko destruktivno djeluje kao da se radi doista o sindromu a ne o vjerojatnosti, a znamo sta znaci pojam VJEROJATNOST. Nitko, ali bas nitko ne moze garantirati da li ce neka majka ako ima vjerojatnost 1:7 ili 1:7000 roditi zdravo ili bolesno dijete, stoga sve te igre sa tim testovima su za moje misljenje CISTA GLUPOST!
    svaka majka koja ide na probir mora biti svjesna da joj nalaz istog NEĆE dati TOČNE podatke nego samo VJEROJATNOST
    isto tako, rizik da te auto na cesti zgazi je 1:50 u istambulu, a 1:50000000 u gackoj dolini. pa svi i dalje hodaju po istambulu. i ne misle da je to glupost

4. Svaki ozbiljan ginekolog ce i sam kazati kako je sve to vjerojatnost i kako je BITNIJI STRUCAN PREGLED NA ULTRAZVUKU te pracenje trudnoce na ultrazvuku a ukoliko buduca majka zeli znati da li joj dijete ima problem sindroma ili nema tada ce otici na aminocintezu i biti spremna podineti zrtvu ukoliko dijete nije zdravo, ili da ga rodi i zivi sa njim ili da podnese tezinu pa da se djetetov zivot prekine u cca 20 tjednu. To je samo osobna stvar.
    svaki ozbiljan ginekolog će procijeniti hoće li trudnici sugerirati probir ili ne. iako ne shvaćam kakav je to neozbiljan ginekolog

5. Znam da ce neke majke misliti kako je "bolje" da se dijete "rijesi" sa 13 tjedana ako se napravi biopsija korizonskih resica ali ja postavljam pitanje nije li to sebicno pri cemu majka misli samo na sebe jer ce NJOJ BITI LAKSE prozivjeti ako se odluci na takav zahvat a djetetu je u tom slucaju svejedno i tako i tako ako mu je sudjeno da se ne rodi, zar ne? Sa druge strane, zahvat tih korionskih resica je daleko daleko daleko opasniji za posljedicu spontanog pobacaja zdravog djeteta, stoga zar nije lakse donijetu odluku pa raditi aminocintezu u 18 tjednu jer je tada vjerojatnost od spontanog daleko manja ili raditi biopsiju resica u 12 tjednu kada je rizik od spontanog daleko veci? Pri tome bi majka naravno trebala misliti na dijete a ne na sebe kako ce lakse podnijeti kiretazu ako dijete nije zdravo i ako se odluci na takav korak da dijete ne zadrzi na zivotu.
    jesi li ikad pomislila da majka ide na biopsiju korionskih resica ili amnio kako bi bila sigurna nosi li dijete s trisomijom, te se što bolje pripremila na život s takvim djetetom
    pa čak i da ide na pobačaj, odakle ti pravo osuđivati takvu majku kao sebičnu? to mi je u rangu majke-karijeristice, majke-domaćice s puno djece...

6. Ono sto je najbizarnije jeste da ako pitate svoje ginekologe onda ce vam svi, ali uvjerena sam, svi kazati da su ti nalazi prenatalne, doubla ili tripla UGLAVNOM LAZNO POZITIVNI jer gotovo, naglasavam gotovo, uvijek se rodi zdravo dijete ili amonocinteza pokaze da se radi o zdravom djetetu. Stoga se ja pitam cemu se uopce izlagati ovim suludim novitetima sa kojima majkama uzimaju i pare i zivce a to nije vrijedno svega toga. Inace, na velicine papp-a ili free beta hcg moze utjecati prijeteci spontani, krvarenje na pocetku trudnoce, i jos dosta drugih elemenata ali bez obzira na sve te informacije zena dozivi sok sa nalazom koji joj zaista nije potreban!
    ne znam jesi li ginekolog, ali ja sam razgovarala o problematici prenatalnog probira s velikim brojem ginekologa u hrvatskoj i većina se slaže oko korisnosti probira, pogotovo kod žena do 30 godina

7. Evo kao zadnju "tocku" u ovom postu cu napisati da sam ovo sve pisala jer sam i sama prosla taj prenatalni test i biokemisjki nalaz mi je bio los, prosla sam 2 dana i 2 noci pakla u samoj sebi ali nakon toga moj odlazak na ultrazvuk mom ginekologu kojem beskrajno vjerujem i gdje je pregled na ultrazvuku trajao doslovno jedan sat, ja mirno disem i spavam. Stoga, sve sam prethodno napisala zbog svog vlastitog iskustva. Da jos nadodam kako su mi stavili na nalazu da je gestacijska dob na dan vađenja krvi bila 6 dana veca od stvarne, pa kada sam pitala gđu doktoricu u labosu ona mi je samo rekla "mi vam to ubacimo podatke u stroj i on samo izbaci rezultate". Pa ja se pitam kakve to rezultate moze izbaciti na temelju duzine bebe u datom trenutku mjerenja jer zena je naravno uvijek MANJE trudna nego sto se racuna na nacin od prvog dana zadnje menge ali na koji to nacin moze biti "tjedan dana vise trudna"???
    svi ginekolozi koriste međunarodne tablice s vrijednostima duljine tjeme-trtica za prvi trimestar, te duljine bedrene kosti za drugi trimestar i te iste tablice se nalaze u "stroju", a pomažu kako bi se utvrdila točna gestacijska dob ploda. ista nije određena isključivo tvojim terminom zadnje menstruacije, ili danom odnosa, već i veličinom ploda. kojeg je izmjerio onaj tvoj ozbiljni ginekolog kojem vjeruješ kad ti radi UZV, ali kad labos koristi njegove podatke ne vjeruješ

Dakle to su igre bez granica jer je lova u pitanju s obzirom da se danas prosjek rotkinja popeo na 30 i preko godina pa ocito svaka zena ide na te krvne analize koje se placaju pa ih se onda salje na amnio koja recimo kod Podobnika kosta 6000 kuna, a biospija resica daleko vise. Dakle, uplase majke sa pretragom krvi pa ih onda salju da istresu dobre pare da se umire na aminocintezi ili biospiji resica. To je moj stav.
    Za moj pojam, DOBAR strucnjak na ultrazvuku je sasvim DOVOLJNO za pracenje trudnoce jer aljkavi doktor koji pogleda 5 minuta dijete na ultrazvuk je daleko veca opasnost da dijete dobije tisucu i jedan problem zbog takvog aljkavog pristupa. Eto, podijelila sam svoje iskreno misljenje po pitanju ovih "vjerojatnosti" i da zivim jos 1000 zivota NIKADA to ne bi napravila a oni koji su to izmislili neka to preporucuju sebi samima!
    tvoj stav je dobar za tebe, ali ne obezvređuj tisuće ljudi koji svaki dan ulažu strahovite napore da bi sva prenatalna dijagnostika bila što bolja. jer to ne rade s ciljem stvaranja profita (onda bi sve trudnice slali na CSV i amnio koji nose više novca) već s ciljem olakšavanja donošenja odluke trudnici i njenom ginekologu.
    a to što nalazi nisu TOČNI, nitko nikad nije ni rekao da jesu, jer to je PROBIR. problem je jedino pacijenata koji to previde pa se zelenog ili crvenog nalaza drže kao pijan plota

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ok, sad sam odradila jednu dutka-lutka napolitanku, ali morala sam

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Magriz, odlično sročeno, što reći nego potpisujem od riječi do riječi.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Andream i magriz, drago mi je vidjeti da ste se dale odgovore na post od helpmum. Post na koji ste se osvrnule subjektivni je osvrt na negativna iskustva doživljena tijekom prenatalnog probira. Sve mi razumijemo što je strah, neizvjesnost tjeskoba koju proživljamo u trudnoći, a ne proživljavamo teške osjećaje u trudnoći jer smo sebične i egoistične već zato jer želimo svojem djetetu zdrav, radostan i siguran život. Razumijem helpmum-in post kao iskaz osobnog stava i iskustva, ali ne prihvaćam način na koji se u postu ne temelju osobnog lošeg iskustva, neobjektivnosti, nedovoljne informiranosti i znanja obezvrjeđuju znanstvena i medicinska dostignuća.

[I]-sve se plaća. to je istina. svaki pregled, svaki postupak, sve baš sve vezano uz zdravlje i liječenje smo platili i plaćamo iz naših zarada ili direktno iz našeg novčanika kad idemo kod privatnih liječnika
    -sve usluge i materijalna dobra plaćamo. koliko li se se novaca zarađuje na industriji zabave, nafte, slatkiša, duhana, alkohola, koliko novca zaradi autoindustrija, proizvođači mobitela, računala... sve se plaća
    -sve košta, pa i medicinska pretraga. besplatna je ljubav, dobrota, prijateljstvo.... ali to nije naša tema

-prenatalni probiri nisu dijagnostičke pretrage, svi koji rade te pretrage moraju biti informirani da su rezultati prenatalnih pretraga izraženi kao statistička vjerojatnost a na temelju biokemijskih i drugih parametara. to uostalom i piše na nalazu koji se dobije nakon probira
    -ovi probiri ne predviđaju statističku vjerojatnost oboljevanja od različitih bolesti od kojih svi možemo oboljevati pa na žalost i naše bebe, već samo vjerojatnost kromosomopatija-poremećaja u broju kromosoma za tri najčešća sindroma (Down, Ewards, Patau)

-za neke bolesti koje su nasljedne, za koje postoji genska podloga u promjenjenom (defektnom) genu-npr cistična fibroza, huntingtonova bolest, mišićne distofije... parovi koji u obitelji imaju takve bolesti mogu napraviti gensku analizu nakon što se dijagnostičkim postupkom uzme uzorak za analizu. svi mi koji se ne moramo podvrgavati takvim testovimo smatrajmo sebe sretnim ljudima, a onima koji će radi genske opterećenosti teškim bolestima u obitelji raditi dijagnostičke pretrage-mogu samo poželjeti puno sreće i zdravlja i izraziti svoju podršku.

-prenatalni probir je izbor roditelja. nitko ne mora raditi prenatalni pobir ako ne želi.

-"pozitivan" rezultat se ne može dobiti prenatalnim probirom jer se pozitivan ili negativan nalaz dobiva dijagnostičkom pretragom, a to smo već napisali da probiri nisu i da su rezultati statistička vjerojatnost
    -svi znamo da u životu nema stopostotne garancije na bilo što, ipak živmo život puni nade i optimizma
    -ako se odlučimo za prenatalni probir, trebamo sami sa sobom razmisliti i znati što će nam značiti rezultat velike ili male vjerojatnosti i koje korake ćemo poduzimati dalje
    -a strahovima i tjeskobama u trudnoći ionako je teško pobjeći radile ili neradile prenatalni probir i nije samo prenatalni probir izvor strahova koje proživljavamo-pa pogledajmo samo naše postove na forumu i vidmo koliko je briga u trudnoći-rijetke su sretnice koje to mogu potpuno izbjeći i u potpunom miru proživjeti trudnoću sa ili bez obzira na to radile prenatalni probir ili ne

-biopsija korionskih resica, kordocenteza, amniocenteza-invazivne su pretrage koje i kod najiskusnijh liječnika i u najboljim uvjetima nose rizik od spontanog pobačaja, baš radi toga nastoji se neinvazivnim postupcima smanjiti broj tih zahvata
    -neinvazivni postupci koji suzuju indikacije za invazivne pretrage su ultrazvučni pregledi i biokemijske pretrage (tj. prenatalni probir)
    -nekad je starost rudnice iznad 35 godina značila idikaciju za amniocentezu, danas se zavljujući razvitku tehnika prenatalnog probira i tehnologije ultrazvuka može ta idikacija otkloniti za mnoge trudnice iznad, odnosno procijeniti da je rizik amnicenteze veći od rizika poremećaja u broju kromosma
    -smatram vrlo vrijednim postignućem da se što veći broj žena poštedi invazivnih pretraga i rizika koje one nose, a to sve zahvaljujući kombinaciji biokemijskih testova i ultrazvučnih pregleda

-suosjećam sa svakom majkom, svakim roditeljem koji mora proći iskustvo odluke što nakon nepovoljnih rezultata dobivenih prenatalnim dijagnostičkim pretragama, voljela bih da se nitko nikad ne nađe u takvoj poziciji, ali život je često sve samo ne lagan
    -svi mi možemo misliti, govoriti, pisati-postupili bi ovako ili onako, ali dok se ne nađemo u toj teškoj životnoj poziciji sigurno ne možemo znati kako bi postupili
    -zato ne osuđujmo druge radi njihovog izbora, svaki izbor u slučaju loših nalaza prenatalnih dijagnostičkih pretraga nosi velike dileme, snažno utječe na ostatak života, svaki je takav izbor je najosobnija i najintimnija stvar pojedinca i držim da ljudi koji su morali napraviti takvu odluku trebaju podršku a ne osudu bliskih osoba ma kakva ta odluka bila
    -svako osuđivanje i moraliziranje po forumima u stilu da se je netko rješio svojeg djeteta, ili mu uskratio život, nepotrebno je i neljudsko -ako ne možemo pomoći, ne odmažimo

-svaki liječnik-ginekolog koji je dobro educiran i predan svome pozivu (znači valjda da je to "ozbiljan" ginekolog) znati će da se dvostuki i trostruki prenatalni probirni test sve rjeđe primjenjuju zbog velikog broja lažnih nalaza (do 35%)
    -svaki ginekolog koji prati stručna i medicinska dostignuća ("ozbiljan ginekolog" ) ponudit će svojoj pacijentici rani kombinirani probir koji daje lažne razultate u otprilike 5% slučajeva-taj rani kombinirani probir uključuje ultrazvučni pregled i biokemijske pretrage-samo ultrazvuk nije dovoljan
    -prenatalni probir nije obvezna pretraga, neradeći te pretrage možemo se zašititi od "šoka" lažno pozitivnog rezultata-taj "šok" možemo dakle izbjeći
    -na žalost uvijek postoje roditelji neće moći izbjeći suočavanje sa činjenicom da je dijete teško bolesno ili još nešto gore. život je pun neželjenih i teških događaja-"šokova", ostaje nam da živimo naše živote i da se nosimo sa teškoćama na način na koji najbolje možemo i znamo

-svaki dobar stručnjak postupat će u interesu majke i djeteta, nepotrebno izlaganje invazivnim pretragama nije u skladu sa medicinskom etikom
    -tvrditi da je pohlepa za zaradom glavni motiv slanja trudnica na amniocentezu zbilja je nerazumno
    -amniocenteza i biopsija korionskih resica rade se u bolnicama-dakle na teret zdravstvenog osiguranja,
    -samo mali broj privatnih ordinacija izvodi te pretrage, ipak tko se odluči raditi pretrage može birati hoće li sam platiti ili će raditi to na teret osiguranja-dakle nitko nije prisiljen skupo plaćati te pretrge
    -provođenje prenatalnih testova tj. ranog kombiniranog probira radi se baš zato da bi se u mnogim slučajevima izbjegle invazivne pretrage
    -stručan ginekolog uputit će svoju pacijenticu na radi kombinirani probir u kojem se kao parametar za izračun vjerojatnosi ne uzima gestqacijska dob već debljina nuhalnog nabora i CRL ploda
    -zbilja mi je žao ako je ginekolog kojem vjeruješ poslao na dvostruki ili trostruki test a ne na rani kobinirani probir, ali u svakom slučaju raditi ili neraditi te pretrage bio je tvoj izbor

-pomognimo točnim informacijama onima koji trebaju savjete o postupcima prenatalnih probira i pretragama, a nemojmo na temelju lošeg osobnog iskustva, neznanja i nerazumijevanja problematike umanjivati značaj i značenje medicinskih pretraga

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

"-smatram vrlo vrijednim postignućem da se što veći broj žena poštedi invazivnih pretraga i rizika koje one nose, a to sve zahvaljujući kombinaciji biokemijskih testova i ultrazvučnih pregleda" - "-provođenje prenatalnih testova tj. ranog kombiniranog probira radi se baš zato da bi se u mnogim slučajevima izbjegle invazivne pretrage"....

Ja sam samo pisala svoje misljenje kao i prethodne dvije majke svoje no da pruzim svoje misljenje vezano za ove izdvojene citate od gđe Inesz:

- kako se bilo koja zena moze postedjeti invazivnih metoda (ako u sebi nosi sumnju da NE vjeruje krvnim pretragama) jer sve te ne invazivne metode putem krvnih pretraga NE DAVAJU garanciju, NISU dijagnosticke pretrage i CINJENICA JE da su nalazi vrlo vrlo vrlo cesto LAZNO POZITIVNI ALI I LAZNO NEGATIVNI. Pa o tome je bila bit moga proslog pisanja da sve zene imaju, kako se to naziva, "lazno pozitivni nalaz" (odnosno nalaz koji je veci od granicnog rizika) i kada te iste majke naprave amino dobiju 99,99 posto uredne nalaze da je sa njihovim djetetom sve uredu.

- stoga, moje se misljenje baziralo da je u konacnici jednoj buducoj majci ta krvna pretraga vezano za potencijani sindrom totalno BESPOTREBNA jer NITKO ne garantira da joj je dijete po pitanju sindroma zdravi ili nije bez obzira na rezultate jer kako sam navela, a kako su meni u labosu i doktori rekli, CESTO su nalazi krivi pokazatelji. Stoga zato imam stav da je to nepotrebno kidanje mira i neprocjenjivog dijela buduceg majcinstva sa pretragama koje NISTA ne pokazuju i ne dokazuju.

- za moj pojam, a slazem se sa svojim ginicem, ako se po ultrazvuku vidi neka anomalija, a moze se itekako vidjeti i NN i nosna kost i srce itd itd i svi potrebni markeri, pa ako su oni uredu tada je za moj sud nepotrebno ici na ova maltretiranja osim ako svaka majka osobno zeli znati 100 %, ali 100 % nalaz po pitanju sindroma, onda to moze jedino amnio nacinom.

- zar nije bizarno, kada majka dobije los taj novitet prenatalnog probira, odluci se na biospiju resica nad plodom od max 12 tjedana (jer to je zadnji rok) i nakon takvog zahvata izgubi dijete koje je bilo potpuno zdravo??? A pri tome joj iz đepa izvuku i ogromne pare od 10 tisuca kuna? Jer ta ista majka ide na tako osjetljivi i opasan zahvat po svoje dijete samo na temelju VJEROJATNOSTI a da li je ta ista vjerojatnost uistinu dovoljan parametar da se sicusna beba od par cm izlaze ogromnom riziku pobacaja s obzirom da se SVI ograđuju kako ti testovi imaju vrlo cesto LAZNI rezultat da je granica iznad prosjeka???! Dakle nije samo rijec o pojmu vjerojatnosti, koji za mene NIJE dovoljan da se dijete izlaze opasnosti takvog zahvata u ranom vremenu trudnoce nego je rijec da su barem meni SVI doktori i u ginekoloskoj ambulanti i u labosu rekli da su takvi testovi CESTO lazni! E pa sad ako oni lazu mene onda i ja lazem kada ovo pisem.

- Inace, jaaaaaako je rijetko da jedan izricito strucan ginekolog kaze kako su svi markeri na ultrazvuku uredni a da se dijete rodi sa sindromom. Naravno da je i to moguce ali tu je vjerojatnost NAJMANJA. U odnosu da taj probir ili double, whatever, pokaze negativan nalaz ali bez obzira na takav nalaz dijete moze biti bolesno. Stoga za one majke koje bi striktno zeljele znati sto je sa zdravljem njihovog djeteta jedino imaju pravu opciju u amnio, ali u cca 18 tjednu kada je i rizik od pobacaja zdravog djeteta daleko manji. Obicno pravi ginekolozi salju na amnio one majke kod kojih se na djetetu vidi ili povecan NN ili bilo koji drugi neuredan ultrazvucan marker. Ni to NE mora znaciti da je dijete po tom pitanju bolesno, ali ici raditi tu pretragu samo zbog pojma dobi je za moja pojam greska koju ja osobno nikada ne bih ponovila, ali nikada vise.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ali Inesz mene zanima Vase misljenje cemu raditi te krvne pretrage "vjerojatnosti" jer sve je to samo VJEROJATNOST i neznam kako nekoga moze umiriti ako dobije omjer 1:10 ili 1:1000 zato sto uvijek moze biti onaj 1, zar ne? Stoga, ukoliko jedna majka ima strah od takvog problema da dijete moze imati sindrom, jedina ozbiljna pretraga je amnio, a najmanje rizicna za dijete ukoliko je zdravo da ne izgubi zivot. Ja niti najmanje ne osuđujem nikoga, samo iznosim svoje misljenje, da pojam vjerojatnosti NIJE dovoljan kako bi majka izlagala dijete riziku sa samo 10-11 ili 12 tjedana zbog biopsije koja je vrlo rizican zahvat. I ne, nije istina da je samo 5 posto slucajeva laznih nalaza prenatalnog probira nego ih je jako vise. Ja sam pitala dovoljan broj ginekologa i doktroa u laboratoriju jer sam sama prosla posteni sok i htjela cuti ama svaku mogucu informaciju. Pa onda cemu se tome izlagati? Kakva je to "zastita" jedne majke da ne napravi amnio nego da se zadovolji sa prenatalnim testom ako nije dijagnosticki nalaz i opet joj ostaje.... vjerojatnost?!
    Inace, znamiljiva je ova medicina jer recimo prije par godina kada sam rodila svoje prvo dijete onda je tripple bio itekako pojam, ali gle cuda sada je to nis koristi test )) Mahhhh. Sada su uveli novi nacin da uzimaju novac na osnovu .... vjerojatnosti. Pa naravno, tko voli neka izvoli ali da se u tome moze naci mir za majku i dijete, no way.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ali Inesz mene zanima Vase misljenje cemu raditi te krvne pretrage "vjerojatnosti" jer sve je to samo VJEROJATNOST i neznam kako nekoga moze umiriti ako dobije omjer 1:10 ili 1:1000 zato sto uvijek moze biti onaj 1, zar ne? Stoga, ukoliko jedna majka ima strah od takvog problema da dijete moze imati sindrom, jedina ozbiljna pretraga je amnio, a najmanje rizicna za dijete ukoliko je zdravo da ne izgubi zivot. Ja niti najmanje ne osuđujem nikoga, samo iznosim svoje misljenje, da pojam vjerojatnosti NIJE dovoljan kako bi majka izlagala dijete riziku sa samo 10-11 ili 12 tjedana zbog biopsije koja je vrlo rizican zahvat. I ne, nije istina da je samo 5 posto slucajeva laznih nalaza prenatalnog probira nego ih je jako vise. Ja sam pitala dovoljan broj ginekologa i doktroa u laboratoriju jer sam sama prosla posteni sok i htjela cuti ama svaku mogucu informaciju. Pa onda cemu se tome izlagati? Kakva je to "zastita" jedne majke da ne napravi amnio nego da se zadovolji sa prenatalnim testom ako nije dijagnosticki nalaz i opet joj ostaje.... vjerojatnost?!
    Inace, znamiljiva je ova medicina jer recimo prije par godina kada sam rodila svoje prvo dijete onda je tripple bio itekako pojam, ali gle cuda sada je to nis koristi test )) Mahhhh. Sada su uveli novi nacin da uzimaju novac na osnovu .... vjerojatnosti. Pa naravno, tko voli neka izvoli ali da se u tome moze naci mir za majku i dijete, no way.
    struka napreduje. nekad je top bio triple test. i znali su da je njegova pouzdanost max 75% uz 5% lažno pozitivnih. ali nije bilo boljeg. danas postoji ne samo kombinirani, nego i sekvencijski. za 10 godina bit će nešto još bolje
    i commodore je nekad bio top računalo, pa mislim da niti ti ne tipkaš danas po njemu, već imaš neki pc ili apple, zar ne?
    znači li to da je informatička industrija uv ela novi način da uzme novac, a zapravo, samo nam je dovoljna kreda i pločica. i konjska zaprega

potpuno je očito da su tvoji postovi vrlo osobni i stoga negativno obojeni. ali ne mogu ne primijetiti da još uvijek nisi shvatila SVRHU prenatalnog probira.
    on nije tu da ti da jednoznačnu brojku i da te smiri, nego da smanji broj bespotrebnih amniocenteza. da na amni uputi SAMO one trudnice koje imaju povećan rizik

i da, ništa manje važno, vrijednosti nuhalnog nabora koje mnogi ginekolozi izmjere, nema veze s ičim, osim činjenice da odokativno upisuju neku brojku. mnogi 1,0, a nemali broj njih 0 (nula)

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

frka i Inesz, puno hvala na savjetu! Sinoć sam sanjala da jurim na vlak na kombinirani probir dobro da ste mi sad rekle i do kad se može napraviti ali i za ovu informaciju s Vinogradskom. Ja sam kontala nazvati tipa Polikliniku Vili koju mi je jedna prijateljica predložila i pitati rade li oni kombinirani probir. Mislila sam da mogu sve na jednom mjestu obaviti, i krv i UZV. Griješim li? Ili hoćete reći da recimo iz te poliklinike onda krv šalju u taj laboratorij koji zna zeznuti stvar?
    andream pak kaže kako nije mogla iznijeti prvu trudnoću mirno bez amnio, jer bi pomišljala na rizik do kraja trudnoće. Toga se i ja bojim, da će ostati tračak sumnje, ako i kombinirani bude ok. S druge strane, nekakav me osjećaj odgovara od amnio ovaj put...

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    i da, ništa manje važno, vrijednosti nuhalnog nabora koje mnogi ginekolozi izmjere, nema veze s ičim, osim činjenice da odokativno upisuju neku brojku. mnogi 1,0, a nemali broj njih 0 (nula)
    kako to misliš? ja se pak pouzdam u to da je "dobro" mjerenje toga, odnosno dobar rezultat indikator da tako kažem protiv downa, recimo. zar nije?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Manal. Možeš u Viliju napravit UZV i sić dole i otić na druga vrata u laboratorij Breyer na vađenje krvi.
    Sve u istoj zgradi.

Ja idem sutra na tu kombinaciju.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj manal prvotno napisa Vidi poruku
    frka i Inesz, puno hvala na savjetu! Sinoć sam sanjala da jurim na vlak na kombinirani probir dobro da ste mi sad rekle i do kad se može napraviti ali i za ovu informaciju s Vinogradskom. Ja sam kontala nazvati tipa Polikliniku Vili koju mi je jedna prijateljica predložila i pitati rade li oni kombinirani probir. Mislila sam da mogu sve na jednom mjestu obaviti, i krv i UZV. Griješim li? Ili hoćete reći da recimo iz te poliklinike onda krv šalju u taj laboratorij koji zna zeznuti stvar?
    andream pak kaže kako nije mogla iznijeti prvu trudnoću mirno bez amnio, jer bi pomišljala na rizik do kraja trudnoće. Toga se i ja bojim, da će ostati tračak sumnje, ako i kombinirani bude ok. S druge strane, nekakav me osjećaj odgovara od amnio ovaj put...
    manal, ne postoji labos koji koji put zezne stvar. jer to ne znaš. postoje labosi koji sve rade po pravilima struke. i ja iskreno vjerujem u to. kao i ginekolozi. misliš li da neki koji put zezne stvar? možda, ali ne ideš s tim u mislima.
    i definitivno preporučam vinogradsku za probir. iz razloga koji je navela inesz

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kako to misliš? ja se pak pouzdam u to da je "dobro" mjerenje toga, odnosno dobar rezultat indikator da tako kažem protiv downa, recimo. zar nije?
    Relativno.
    Preciznost UZV aparata, preciznost liječnika, nekakva ta mjera nuhalnog koji može biti i naglašen neovisno o ikakvom prisutnom sindromu...
    Puno je tu faktora...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

onda se pouzdaj i da laboratorij NE zezne stvar. nikad

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

helpmum, evo ja se slažem s tobom. Potpuno sam protiv svih tih pretraga koje mogu pokazati da dijete nije dobro.

Ne shvaćam čemu uopće služe, Jer, ništa ne može garantirati rođenje zdravog i živog djeteta. Može sve biti idealno do zadnjeg dana i onda na porodu pođe potpuno po zlu.

Mislim da je bebi bolje da ima mamu koja uživa u trudnoći ( bojeći se naravno, ali ne dozvoljavajući da je strah veći od sreće) nego da stalno misli koju će pretragu iduću napraviti i kakav će biti rezultat. Pa bila ta pretraga i samo ultrazvuk.

Zašto ne vjerovati sebi i svome tijelu da zna što treba. Po mome mišljenju bebu u trbuhu treba pustiti da raste sa što manje uznemiravanja. Ne kažem da i vi morate imati takvo mišljenje.

Priča se o porodu kod kuće, o što manjem uplitanju u tok poroda, a sve se više upliće u tok trudnoće. Zar to nije jedno protiv drugog?
    Meni je čudno kad vidim buduće mame koje žele sigurnost da nose zdravo dijete. Ali, ja ipak gledam sa drugog stanovišta.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Draga Helpmum, medicina napreduje i ne razumijem tvoj smijeh na ovo da je nekad triple "bio pojam a sada je ništ koristi". U vrijeme kad sam rođena nije primjerice postojala niti grana medicine zvana potpomognuta oplodnja a sada postoji, zahvaljujući kojoj ću uskoro postati majka drugog djeteta. To su naprosto činjenice. Kao što sam pisala, kombinirani je probir trenutno nešto novije u medicini, zahvaljujući njemu moja je prijateljica na osnovu niskih rizika rodila zdravo dijete i nije se izlagala amniocentezi, a u drugoj trudnoći kako sam pisala upravo je probir pokazao visoki rizik na edwardsa (kad to nije mogao pokazati niti najsuvremeniji UZV kod dr Kosa u tim tjednima trudnoće), na osnovu kojeg je radila amnio koji je na žalost pokazao tu tešku bolest kod ploda. Dakle možeš pisati da je on "lažno takav i takav" ali činjenica da je kao takva vrsta pretrage ipak i najpouzdaniji trenutno od takvih vrsta testova. Osim toga, na njemu i piše da nije dijagnostička pretraga i uopće po meni nema osnove dalje raspravljati da ga nema smisla raditi jer nije 100% pouzdan. Iskreno evo, i ja sam govorila prije ove trudnoće da ću direkt na amnio, ali kad su mi u labosu rekli da je kombinirani niskorizičan, odlučila sam ne ići i ne izlagati se takvom invanzivnom zahvatu. Naravno da sam u prvoj trudnoći prolazila kroz sav pakao straha prije amnia, tim više jer je trudnoća ostvarena teškom mukom iz postupka potpomognute oplodnje, ali jednostavno nismo niti ja niti moj liječnik mogli zanemariti loš nalaz kombiniranog probira (iako je on statistički, iako on nije dijagnostički, iako ne daje crno na bijelo napisano sve bolesti koje dijete može imati, itd i itd , dakle sve smo to itekako imali na umu). Kako god okreneš, na kraju ostaje izbor samog para raditi ili ne raditi bilo koju od ovih vrsti pretraga, nitko te neće ni na što prisiljavati ili odgovarati. Tvoj je opis nadasve subjektivan i izražava tvoj osobni stav, ali je i meni se čini poprilično isključiv.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

zahvaljujem vam se na odgovorima sweety i magriz, magriz not making it easy za razumijevanje i odlučivanje
    nazvat ću sutra vili i vinogradsku, pa vidjeti kad bi mogla doći. u svakom slučaju, informacije su vrlo korisne i drago mi je da ima tko odgovoriti tko zna.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je čudno kad vidim buduće mame koje žele sigurnost da nose zdravo dijete.
    Uh, ovo uopće ne razumijem?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Sto ljudi, sto ćudi. Meni je dovoljno bilo da dijete jest, i da raste. Ne smatram se osobom koja bi mogla odlučiti o bebinoj sudbini s obzirom na loše rezultate nekakvih testova. Po meni, svaka beba mi je uvijek bila zdrava, nisu mi trebali dokazi. Ali, to sam ja, ja tako razmišljam.
    Da li sam jasnije sada rekla svoj stav?
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 08.01.2012. at 19:26

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Sto ljudi, sto ćudi. Meni je dovoljno bilo da dijete jest, i da raste. Ne smatram se osobom koja bi mogla odlučiti o bebinoj sudbini s obzirom na loše rezultate nekakvih testova. Po meni, svaka beba mi je uvijek bila zdrava, nisu mi trebali dokazi. Ali, to sam ja, ja tako razmišljam.
    Da li sam jasnije sada rekla svoj stav?
    pa zato i nisu obavezni. svaka trudnica odlučuje za sebe, i ne vidim čemu čuđenje što se neka majka brine nosi li zdravo dijete.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Umjesto odgovora, citirat ću prof Latin koja mi je, prije svih pretraga, rekla da sve to ima smisla raditi ako par zna što će s rezultatima. I sve se na kraju vrti oko toga. Moja prijateljica s tragičnim ishodom druge trudnoće vjerojatno se ne bi složila s tobom, zato mislim da daljnje rasprave o "stavovima" nemaju smisla.

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Manal, mozes komotno napraviti uzv kod svog soc gina ili privatnika u svom gradu vecer prije pa ujutro samo bez narucivanja izvaditi krv u Vinogradskoj (ponesi nalaz uzv-a, naravno ) - tako sam ja. Ponavljam da je nalaz iz Vg pouzdaniji, a iskustva iz Breyera ne bas pozitivna.

O stavovima helpmum sam napisala post, ali ga i slucajno obrisala pa mi se ne da ponovo, ali ukratko - zao mi je zbog loseg iskustva, ali malo si zabrijala... Cure su dale objasnjenja za sve tvoje teze i pitanja, ali ti kao da i nisi procitala pola napisanog. Ne mozes sve prosudjivati na osnovu svog jednog jedinog subjektivnog iskustva - vecini parova nalaz kombiniranog ipak predstavlja olaksanje i vrstu smirenja bez obzira na to sto nije dijagnosticka pretraga. Imala bih stosta jos za napisati na ovu temu, ali trenutno ne mogu pa cu samo svima zazeljeti srecu sto god da odlucili (jer za razliku od nekih ovdje, imam razumijevanja i za one koje se odluce za prenatalna testiranja, kao i za one koji ih ne zele. Malo tolerancije ne bi skodilo...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj andream prvotno napisa Vidi poruku
    Umjesto odgovora, citirat ću prof Latin koja mi je, prije svih pretraga, rekla da sve to ima smisla raditi ako par zna što će s rezultatima. I sve se na kraju vrti oko toga. Moja prijateljica s tragičnim ishodom druge trudnoće vjerojatno se ne bi složila s tobom, zato mislim da daljnje rasprave o "stavovima" nemaju smisla.
    Kad bi se bar kod mene radilo o stavu! Nažalost radi se o tragičnom iskustvu, koje se događa vrlo rijetko i nadam se da se nikomu neće desiti. Toleranciju i razumijevanje imam za sve, samo što , na sreću, ne znate što se sve loše može dogoditi. Išli ili ne na testove.
    I nikad nemojte saznati.
    Toliko od mene.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

u drugoj trudnoci sa 37 sam znala da ne zelim ac, i nisam isla iako su me svi nagovarali (svi- dr, rodbina itd...) sad u trecoj trudnoci sa 39, sam znala od pocetka da zelim, ne pitajte zasto- ne znam, samo tako sam znala da idem.
    prije par dana sam odradila i sad cekamo. ono sto me muci je sljedece: panicno se bojim igala, i dok mi procedura radjena ja nisam gledala sam tok nego na stranu. znam da je dr locirao bebu na uzv,a tu je bila osoba za koju sam do zadnjeg momenta mislila da je sestra. prvo su mi rekli da se opustim , ne pomjeram, skoro da zaustavim dah,on je presao sondom , strilizirali su mjesto uboda, i onda cujem njega kako njoj govori gdje treba da se ubode, osjecam ubod , i ostalo, cujem nju kako govori da nesto ne ide, on odgovara neka malo prodrma iglu , i ona govori evo sad ide itd....za to vrijeme sestre prisutne u sobi se sale na racun ove poredd mene tipa da li joj drhte ruke itd...da li je moguce da je meni ac radila osoba koja to radi prvi put?!?!?!? da su mi to rekli nikad ne bih dozvolila, prosto sam mislila da je ona sestra koja asistira, i kad sam shvatila da mi najvjerovatnije ona izvodi proceduru bila sam u soku , ali nisam bila u stanju reagovati, ai poslije sam kao riba bila bez teksta, kao blokirana od samog soka da je je to moguce...
    ne mogu da se zakunem da me ona bocnula, znam sigurno da je ona izvlacila tecnost jer je govorila da ne ide, i znam da je dr drzao sondu uzv jer sam toliko vidjela, ali tu iglu ne mogu da prezalim sto ne znam ko je bocnuo jer nisam gledala. proslo je par dana, ja se dobro osjecam, i bebu osjecam (posteljica sprijeda pa je sve to slabije, ali osjecam) .
    sad se samo mogu nadati da je sve u redu, ali ovo me jako muci, znajuci da je kod izvodjenja ac jako vazna strucnost i iskustvo ljekara koji provodi proceduru...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

a72 mene je bocnuo dr dok je sestra držala uzv sondu, a kasnije je ona aspirirala plodnu vodu dok je on pridržavao sondu , drži se

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Beti, sama pasos prije spominješ stav koji sam citirala, "Da li sam jasnije sada rekla svoj stav?" - nisam znala da si imala tragično iskustvo (s eventualnim probirima ili amniom).
    Ovdje je takva tema pa pretpostavljam da se o tome radi, naime rekla bih da medicina generalno ionako ne može garantirati 100tnu uspješnost izliječenja, odnosno dijagnostike i njenog otklanjanja (što kombinirani probir složili smo se ionako nije). Ali sad smo možda i otišli daleko u širinu teme, bar mi se tako čini.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj mandy prvotno napisa Vidi poruku
    a72 mene je bocnuo dr dok je sestra držala uzv sondu, a kasnije je ona aspirirala plodnu vodu dok je on pridržavao sondu , drži se
    tjesicu se da je tako bilo i kod mene, a sigurno je jedno da joj je bar aspiracija bila prvi put jer su se druge sestre salile na njen racun dok je radila. hvala ti mandy.

nina70 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

a72 mogu misliti kako ti je. Vjerovatno bih i ja imala sličan strah, ali bitno je da je doktor sve to nadgledao uz uzv i sigurno je bio bar duplo oprezniji nego da je sam rutinski obavljao zahvat. Dobar je znak i to što osjećaš bebicu. Jesi li već bila na uzv kod svog ginekologa? Pogledat će srčanu akciju, pokrete bebe i sl. i ako je to ok i nemaš krvarenje ili curenje plodove vode nemaš brige. Držim ti fige
    Posljednje uređivanje od nina70 : 09.01.2012. at 08:01

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nina70, hvala ti do neba, ne nemam krvarenje, curenje, nista od toga...danas idem kod svoje dr na pregled da budem mirnija. (jos sam vise u strahu jer mi je ovo iznenadna prirodna trudnoca , poslije godina borbe sa neplodnoscu i MPO trudnoca iz kojih ,Bogu hvala, imam svoju djecu.)

nina70 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Eto, već se vidi da je bebica pravi borac Javi kako je prošlo kod gina.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a72, ja sam imala ružno iskustvo na amnio u prvoj trudnoći, trajalo je vječnost (činilo mi se), jer je miš bio nemiran u trbuhu i doktor je govorio sad, sad ne (mislim da je sestra aspirirala), gurao mi trbuh i psovao (!), tako da sam bila nakon toga tako jadna... hvala Bogu bilo je sve u redu poslije.
    držim fige da i kod tebe bude! javi se.
    Posljednje uređivanje od manal : 09.01.2012. at 09:52

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

manal, uh...guranje i psovke, pa kako mogu tako??? kod mene je bilo suprotno, sale i neozbiljnost, ne znas sta je gore, lijepo je kad je opustena atmosfera itd, ali nekako ocekujes malo drugaciji pristup tako ozbiljnoj proceduri...
    vidjecu sutra sve, sad mi je dr javila da mi je pregled sutra u 5, pa vam javim- hvala vam!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

da li je netko nedavno bio u Ginekosu kod dr. Kosa ili dr. Ujević? zanima me kolika je guzva

Mia Lilly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    da li je netko nedavno bio u Ginekosu kod dr. Kosa ili dr. Ujević? zanima me kolika je guzva
    Uvijek je gužva ali dr. odvoji puno vremena za tebe. (govorim o dr.Kosu)

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam bila prije 2 mj kod dr. kosa. onda mi je rekla sestra da ako zelim birati termin da zovem 15 dana prije. ako ne vjerovatno te uguraju gdje stignu.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Prvu trudnoću sam vodila kod Kosa, drugu kod Ujević i sve preglede iza kod nje
    Razlog prebacivanja - guzva
    Nadam se da kod nje nije tako velika i u ovoj novoj poliklinici...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •