Vidi rezultate ankete: Jeste li za ulazak Hrvatske u EU?

Glasači
241. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • DA

120 49.79%
  • NE

121 50.21%
Stranica 8 od 34 PrviPrvi ... 67891018 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 1681

Tema: i EU zaslužuje temu :)

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    za razliku od naših žena koje rade na crno
    ali one mogu dobiti papire a nase ne.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Joj, jel se o tome ovdje pisalo???
    Sjetila sam se da Hr, ako (kad) bude članica, mora davati određena sredstva u budžet Unije, a sredstva koja dobiva preko fondova su potencijalna i zanimljiv je bio omjer.

Baš bi voljela malo pročitati o tim brojkama, al mi je sad isparilo... Zna li itko?

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

kako se zove onaj Englez što nam je rekao da se trpamo na TItanic koji je već udario u santu leda?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

glasat cu protiv, sigurna sam da cemo uci kako god glasali, ne vjerujem u cijelu tu pricu oko EU, ni u nasu drzavu u svemu tome. kome je dobro sad (rijetki) bit ce mu jos bolje, kome je sad tak-tak ili lose bit ce samo gore. bojim se kaosa koji ce nastat kad sve pocne doslovce pucati na kriznim tockama i raspadati se, onda nam slijedi opet 20-30 god oporavka (citaj jada i bijede) i opet sve jovo-nanovo ako ljudi ne pocnu drugacije razmisljati

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

kako god, ja u nacelu nisam eurofob i ok mi je sve to da mi gravitiramo europi itd ali mislim da imamo definitivno potencijal da budemo mala svicarska, uz pravo vodstvo naravno.
    pa zasto nebi zakone i sve prilagodili eu, to je ok, uzmemo model, izvucemo najbolje od svega, a van unije smo.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja imam vise razloga za protiv nego za za, al da mi mozemo biti svicarska je zavaravanje samo tako. mi svicarska

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

cekaj a zasto ne? resursa i komparitivnih prednosti ko u prici.
    - konzum uvodi soma (ribu) iz vjetnama - resurse imamo
    - organska hrana - mozemo opskrblijvati cijelu evropu
    - cesnjak, mandarine, paski sir, masline, mlijeko, meso (temeljem obiteljskih farmi), lavanda, cvijece, krompir, uglavnom HRANA
    - voda
    - turizam naravno i to po svim kategorijama (ne samo sunce i more, nego i agro i ljecilisni, prakticki sve vrste, od elitnog do turizma za siroke mase)

ima toga koliko hoces.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj BP prvotno napisa Vidi poruku
    cekaj a zasto ne? resursa i komparitivnih prednosti ko u prici.
    - konzum uvodi soma (ribu) iz vjetnama - resurse imamo
    - organska hrana - mozemo opskrblijvati cijelu evropu
    - cesnjak, mandarine, paski sir, masline, mlijeko, meso (temeljem obiteljskih farmi), lavanda, cvijece, krompir, uglavnom HRANA
    - voda
    - turizam naravno i to po svim kategorijama (ne samo sunce i more, nego i agro i ljecilisni, prakticki sve vrste, od elitnog do turizma za siroke mase)

ima toga koliko hoces.
    Zato što sve te stavke zahtijevaju težak rad, a od rada se nitko nije obogatio. Samo se banke bogate i firme koje su povezane s onima na vlasti. Ali te stavke nam mogu omogućiti da budemo neovisni, a to nećemo biti ako se "prodamo" evropskoj uniji.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ima toga koliko hoces kazes...pa i duga. vanjskog.
    i trzista koje ti je potrebno da to uvozis.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 11.01.2012. at 12:43

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo jedne nove stranice o "svemu (ili barem o puno toga) što ste željeli znati o Europskoj uniji, a niste se usudili pitati":

http://www.eu-referendum.hr/

Možda nekom bude korisno kod odlučivanja, dosta je pregledno, i daje odgovore na ono što građane najviše zanima.

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj pinguica prvotno napisa Vidi poruku
    Zato što sve te stavke zahtijevaju težak rad, a od rada se nitko nije obogatio. Samo se banke bogate i firme koje su povezane s onima na vlasti. Ali te stavke nam mogu omogućiti da budemo neovisni, a to nećemo biti ako se "prodamo" evropskoj uniji.
    je, ali tako bi se rijesio i dio ogromne nezaposlenosti i krenulo bi napred, mic po mic. nece nam nista past s neba (citaj eu) samo od sebe, zato sto oni nas jako vole. Ionako cemo ako i bude posla raditi ali za drugog.

inace imam srecu da radim u jednom poduzecu koje radi sa norveskom, i zena koja je radila isti uredski posao kao i ja, odlucila je doma pokrenuti organski uzgoj krumpira (u norveskoj koja se po klimi ne moze ni blizu usporedivati sa nama), proda doslovno sve sto uzgoji, stres 0 bodova, prosirila se u roku par godina na mljeko, zaposlila jos ljudi, od drzave dobiva poticaje....ona se od rada nije obogatila vec zivi itekako dobro i napreduje. Znaci od rada se moze odlicno zivjeti

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ifi, hvala na komplimentu. krenem pisat pa odustanem, treba sve to posložiti, pa rađe odem filozofirat o braku
    ovo je ono što ja znam o eu, službenu verziju svega, u segmentima ne samo da znam, nego i ajmo reć, živim:

http://www.eu-referendum.hr/hr_eu/zpp03.html

prije svih youtube linkova, intervjua, članaka, predlažem da pročitate službenu stranu svega, da imate tu jednu, službenu stranu pokrivenu, pa onda krenete dalje. da znaš što će se desiti u poljoprivredi, npr.

znači, ono što je u ugovoru, bez teorija zavjere, a da će ti njemac iskrcat nuklearni otpad u dvorište - veća je vjerojatnost da se to desi sad nego poslije. al nemam pojma što su nakon službenog sastanka dogovorili merkelica i josipović. uvijek možeš na taj način razmišljati ako želiš.
    institucija gdje ja radim koristi fondove eu već deset godina, o fondovima i sredstvima znam dosta, svatko tko je u toj priči zna kolika je muka opravdati svaki dobiveni euro, koliko tu ima propusta, koliko smo mi imali propusta dok se nismo prilagodili, koliko ima administracije da ti dođe da im vratiš te njihove hebene eure i da te ne zahebavaju više.
    ali, koliko ima i reda.
    koliko ima kontrole namjenskog trošenja, provođenja javne nabave, itd. koliko te tjeraju da promišljaš na drugi način dok radiš selekciju projekata, ne na način dnevne politike. što ne znači da mi i dalje nećemo imati svoj proračun, i da ga nećemo moć zahebat.

kad je riječ o sredstvima, tzv financijska omotnica, za drugu polovicu 2013. moramo uplatiti u proračun oko 270 mil EUR, a na raspolaganju nam je oko 690 mil EUR. na raspolaganju znači da ćemo ih dobiti jedino ako imamo spremne projekte.
    što i imamo.
    više-manje al biće, snaći ćemo se mi već nekako, di je još 2013. godina

http://www.eu-referendum.hr/eu_i_mi/clanstvo36.html

ovdje je sve detaljno objašnjeno.

ono što me užasno nervira su reklame na tv-u, za debile. totalne debile. kad vidim onu hepi femili koja putuje po provansi i italiji muka mi dođe.

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja na toj stranici vidim samo PRO a ne i kontra

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

imaš na topiku koliko ćeš kontra linkova.
    ovo je službeno stajalište, to je stranica ministarstva vanjskih i europskih poslova.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    krenem pisat pa odustanem, treba sve to posložiti, pa rađe odem filozofirat o braku
    Ja ni ne krenem, jer ovdje treba baratati pravim znanjem i činjenicama, a ja ih nemam u malom prstu, a ni drugdje, dovoljno za javnu raspravu . Zato samo čitam.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ifi, hvala na komplimentu. krenem pisat pa odustanem, treba sve to posložiti, pa rađe odem filozofirat o braku
    ovo je ono što ja znam o eu, službenu verziju svega, u segmentima ne samo da znam, nego i ajmo reć, živim:

http://www.eu-referendum.hr/hr_eu/zpp03.html

prije svih youtube linkova, intervjua, članaka, predlažem da pročitate službenu stranu svega, da imate tu jednu, službenu stranu pokrivenu, pa onda krenete dalje. da znaš što će se desiti u poljoprivredi, npr.

znači, ono što je u ugovoru, bez teorija zavjere, a da će ti njemac iskrcat nuklearni otpad u dvorište - veća je vjerojatnost da se to desi sad nego poslije. al nemam pojma što su nakon službenog sastanka dogovorili merkelica i josipović. uvijek možeš na taj način razmišljati ako želiš.
    institucija gdje ja radim koristi fondove eu već deset godina, o fondovima i sredstvima znam dosta, svatko tko je u toj priči zna kolika je muka opravdati svaki dobiveni euro, koliko tu ima propusta, koliko smo mi imali propusta dok se nismo prilagodili, koliko ima administracije da ti dođe da im vratiš te njihove hebene eure i da te ne zahebavaju više.
    ali, koliko ima i reda.
    koliko ima kontrole namjenskog trošenja, provođenja javne nabave, itd. koliko te tjeraju da promišljaš na drugi način dok radiš selekciju projekata, ne na način dnevne politike. što ne znači da mi i dalje nećemo imati svoj proračun, i da ga nećemo moć zahebat.

kad je riječ o sredstvima, tzv financijska omotnica, za drugu polovicu 2013. moramo uplatiti u proračun oko 270 mil EUR, a na raspolaganju nam je oko 690 mil EUR. na raspolaganju znači da ćemo ih dobiti jedino ako imamo spremne projekte.
    što i imamo.
    više-manje al biće, snaći ćemo se mi već nekako, di je još 2013. godina

http://www.eu-referendum.hr/eu_i_mi/clanstvo36.html

ovdje je sve detaljno objašnjeno.

ono što me užasno nervira su reklame na tv-u, za debile. totalne debile. kad vidim onu hepi femili koja putuje po provansi i italiji muka mi dođe.
    Hvala

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

... od 2003. kad smo podnijeli zahtjev, pa 2004 kad smo postali kandidati, 2005. kad su započeli najduži pregovori u povijesti EU i 2011. kad su pregovori zatvoreni, a sutra će biti potpisan pristupni ugovor...
    niz nastavlja jedan status na FB (nije moje mišljenje, samo da se malo nasmijemo):

2013. Hrvatska postaje članica EU.
    2014. Zabilježen veći broj novozaposlenih u administraciji EU s prezimenima iz Dalmatinske Zagore i Zapadne Hercegovine. Todorić otvara prvi Konzum u Bruxellesu.
    2015. Troškovi javne nabave za administraciju EU rastu iznenada za 300%.
    2016. Sve građevinske poslove u Bruxellesu dobivaju tvrtke s imenima Matić i sinovi, Mucić građenje, Jozićbeton i sl.
    2017. Željko i Nevenka Kerum postaju prvi (braco i seka) zastupnici Europskog parlamenta.
    2018. Predsjedavajući EU komisije postaje Željko Kerum, europarlamentarac iz Splita i daje izjavu: "Zna san da će se to dogodit jer ja znan posal!"
    2019. Počinje gradnja najvećeg kipa Isusa na svijetu, na glavnom trgu u Bruxellesu.
    2020. Stanovnici Njemačke, Francuske, Nizozemske, Belgije počinju emigrirati u Južnu Ameriku, Australiju...
    2021. Njemačka, Francuska, Nizozemska, Belgija i ostale zapadnoeuropske zemlje napuštaju EU, fok u istoj ostaju samo nove članice: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo i Albanija
    2022 Zapadnoeuropske zemlje uvode VIZE za članice EU

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se nisam još odlučila ...

ovoliko nisam bila zabrinuta i od faksa istraživala ...

važno mi je da donesem odluku iza koje ću stajati

(Op. Jelena, bori se i dalje! Piši. Važno je čuti i tvoju stranu.)

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

apri
    evo još malo smijeha:
    http://bigblog.tportal.hr/robik3a

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

imaš na topiku koliko ćeš kontra linkova.
    ovo je službeno stajalište, to je stranica ministarstva vanjskih i europskih poslova.
    Ta eu-referendum stranica je cista propaganda i marketing, uz bok stupidnim tv reklamama, samo prilagodjenija valjda kompjuterski pismenoj populaciji.

Pojest bananu ima svojih pro i kontra strana, a ulazak u EU je sjajan i bajan bez ijedne lose strane, tj. aspekta????
    Mislim, KOLIKO glup netko treba biti da to povjeruje???
    Ulazak u EU, u nadrzavnu tvorevinu koja se raspada i puca po savovima iz koje trenutno x zemalja zeli i pokusava van, a x je pred bankrotom, koja NIJE demokracija, i koju si Hrvatska NE MOZE priustiti. (clanarina ce nas kostati puno vise od novaca koje cemo dobiti, izuzevsi prvih par godina koje su isto upitne, ali takodjer nisu profitabilne.)
    Neki se vesele zaposljavanju- od toga nista prvih 5-7 godina, tj. do daljnjeg. Africka i kineska imigracija s druge strane upada brzo.
    Neki se vesele ukidanju granicnih prijelaza prema zapadu. Ni od toga nista. Granice postaju otvorene nastupom Sengena, a NE, ponavljam NE ulaskom u Europsku uniju. Za pocetak Sengena treba prilagoditi granicne prijelaze i sustav prema istoku, procjene kazu minimum 5 godina.
    I ne, ulazak u EU ne znaci i ulazak u eurozonu.
    I za kraj- ulazak u EU ne znaci ulazak u Europu. Mi necemo ostati "van Europe".
    Hrvatska se u Europi nalazi, geografski, povjesno, kulturoloski i to nam nitko ne moze oduzeti.

Englezi ne kriju na svojim medijima (mislim da svi znamo engleski) da imje cilj od Hrvatske napraviti retirement destination. Stoga, unistavanje nase industrije, proizvodnje, pozurivanje sredjivanja zemljisnih knjiga, poticanje izgradnje modernih i brzih cesti, a ljudi nemaju za jesti...
    To su stvari koje nisu tajna, nisu sakrivene, treba samo malo prosiriti horizonte dalje od net.hr-a i indexa, i sve postaje kristalno jasno.

MOLIM VAS, procitajte 2 teksta koja cu slijedeca linkati, da pojmimo potencijal Hrvatske. Kad procitate onaj u PLivi, a kolikom je trudom unistena, i koliko to u stvari nije bilo ni brzo ni lako (u nasoj drzavi postoje mnoge "Plive"), shvatit cete da mozda nikada nije ni bio potreban genijalan gospodarski plan, te da je cak moguce da SAMO da nije bilo kradje sve bi bilo dobro.

http://pollitika.com/kako-je-propala-pliva

http://blog.vecernji.hr/misak/2010/0...-brodogradnje/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Solange13 prvotno napisa Vidi poruku
    MOLIM VAS, procitajte 2 teksta koja cu slijedeca linkati, da pojmimo potencijal Hrvatske. Kad procitate onaj u PLivi, a kolikom je trudom unistena, i koliko to u stvari nije bilo ni brzo ni lako (u nasoj drzavi postoje mnoge "Plive"), shvatit cete da mozda nikada nije ni bio potreban genijalan gospodarski plan, te da je cak moguce da SAMO da nije bilo kradje sve bi bilo dobro.

http://pollitika.com/kako-je-propala-pliva

http://blog.vecernji.hr/misak/2010/0...-brodogradnje/
    citirati ovaj napis ogorčene djelatnice Plive i nema neku vrijednost (u njemu stoje neke dokazive činjenice, ali isto tako iznosi tvrdnje koje se svode na rekla-kazala i dokazuju nepoznavanje temeljnih činujenica poslovanja te sveukupne situacije i na tržištu i u tvrtki)

ovi napisi mene jako podsjećaju na reklamu jednog piva u kojoj se Hrvatska diči s milijunima nogometnih trenera, ministara financija, vrhunskih stručnjaka koji bi spasili svijet samo da im je minuta vlasti

(i op. ne, nema puno PLIVA u Hrvatskoj, dapače mislim da je jedinstvena - ovdje mislim na veličinu poslovanja, protekli rad na svjetskim tržištima, ostvarenjima, ljudima i sl.)

no, Solange, slažem se s tvojim mišljenjem o EU, ali isto tako se slažem i sa cvijetom i s Jelenom koje iznose pozitivne strane cijele priče... no, sada treba odvagnuti što mi je važnije ...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

filmić o mutnim poslovima oko dnevnica eu parlamentaraca
    ispravak:
    http://www.youtube.com/watch?v=cA0z2...&feature=share
    Posljednje uređivanje od zmaj : 11.01.2012. at 16:37

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

apri

Vrijeska i apri, hvala na podršci Drago mi je da razmišljate što ćete odabrati, to je zaista važna stvar.

Malo ću škicavat još ovdje, al u biti sam stalno između deadlineova pa me i sutra čeka jedan. Ne stignem baš pisati. Malo se ponavljaju već postovi pa sam lagano u fading out modu.

Moje je mišljenje da će ulazak u EU djelovati ljekovito na RH. Ali kao i kod svakog lijeka, tu postoje nus pojave. Pitanje je hoću li uzimati lijekove za povišeni tlak, ako ću stalno morati na WC zbog toga. U mojoj svakodnevici vidim da i te pripreme već doprinose uređenosti našeg njegovano kaotičnog "krvožilnog" sustava, iako kao i cvijeta znam koliko je tu posla oko svakog eura.

Ja sam ponosna da sam u ovoj svojoj okolini, kakva jest da jest, uspjela plaćati mladog čovjeka isključivo iz novaca od EU. Onoliko dugo koliko nam je oboma odgovaralo. I platila sve doprinose u naš sustav. I napravili smo nas dvoje svojim rukama relativno sofisticirani uređaj od tog novca uz savjetodavnu pomoć starih i novostečenih prijatelja iz EU. Od aparata će stotine ljudi imati koristi, iz RH i šire. I da sad ne izlažem svoj projektni plan ovdje

Isto tako, sigurna sam da nisam jedina kojoj su nudili da bude reprezentant za nešto za naše geografsko područje (meni nudili za mediteranske zemlje). Nije išlo, jer nismo u EU. To su stvari od nacionalnog interesa. Ako smo sami, onda možemo biti reprezentanti RH. Zamislite da dolazite u npr. Brazil na neki skup. Koliki je značaj prezentirati zemlju za koju nitko nije čuo, pa morate ponoviti par puta ili kad zastupate mediteranske zemlje.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

RobiK

www.eu-referendum.hr, je katastrofalno površna stranica koja jopet i jopet drvi o suverenosti, vrhnju, siru & rakiji
    (btw. "pečenje rakije neće biti zabranjeno"-neće, nego će taksa biti tako visoka da nitko neće peći rakiju u domaćoj radinosti-a nije zabranjeno, nego se pas po.ra )
    i o utjecaju na vinare & maslinare , škverane baš ne spominju

svako toliko otkrijem neko iznenađenje mimo službenih stranica, kao npr. da se voće u hrv. smije iskrcavati samo u dvije luke - Rijeci i Pločama
    pitam se koliko će još biti takvih iznenađenja

šengenske granice su fakat dvosjekli mač dok se ne prebace na BiH i Srbiju. ako netko putuje u tom smjeru, možda je primjetio da se tamo jako zagužvalo, svaki dokument se pojedinačno skenira, čekanja na granici nikad nisu bila duža. onima što će po spizu u trst-dobro,a oni što idu u soviće su nahebali.

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nisam mislila na velicinu ni djelatnosti tvrtki, vec na unistavanje i propadanje istih. Takodjer na privatizacijski kriminal.

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

.. ovo gore na Vrijeskin komentar da je jedna Pliva

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

jedan od razloga zašto ću zaokružiti NE:
    - Hr. će glas će vrijediti manje od 1% u eu parlamentu
    - članarinu ćemo morati plaćati cca 4milijarede kn god.
    - Jaca je pričala da ćemo na 1 uloženi euro možda dobiti 3nazad. ak sam dobro shvatila, jedan dam, možda dobijem tri. dakle jedan na jedan i ostanu mi eventualna 2eura. i ta dva su vrlo virtualna i eventualna dok je onaj jedan itekako opipljiv. to mi ide na spiku: ti meni moraš dat, a ja ću tebi možda dat i to samo ak mi se koji projekt svidi.
    - ograničava se norma Hr. proizvodnje kako već njima paše (ona spika oko Slavonskih šećerana. jedna bu se morala izgasit, jer netko mora i uvest iz eu)
    - čitala sam o suverenitetu (kako se proteže na kontrolu granica, migraciju ljudi, useljavanje, kontrolu vl. financija..) i smatram da ćemo ga izgubiti (što smo već imali prilike gledati vezano za talijane i izlov riba u hr području) jer ne ćemo moći kontrolirati tko će nam ulaziti u Hr, tko će se naseljavati, kako ćemo puniti i trošiti proračun, određivat poreze (fiskalna unija)..i još ti opale sankcije ak ih ne slušaš. strava. ne znam što je suverenitet ak ne to: imat vlast nad svojim novčanikom
    - u Hr će se moći naseliti bilo tko iz EU i
    - iu EU se može bilo tko kandidirati na Hr lokalnim izborima
    ....
    sjetim se još
    Posljednje uređivanje od zmaj : 11.01.2012. at 17:03

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

JAKOVINA VS. MACUT
    Vruće sučeljavanje: Zašto (ne) ući u EU

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet...-uci-u-EU.html

dio iz članka:
    "Najveća floskula u Hrvatskoj, prema Macutu, jest da ćemo iz EU fondova povući više novca nego što ćemo plaćati. Pritom nije pojašnjeno da će 1,6 milijardi eura koje su osigurane za Hrvatsku biti dodjeljivane isključivo kroz sufinancirane projekte, što nije dobro s obzirom da 67 posto hrvatskih općina ovise o proračunu. "

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    RobiK

www.eu-referendum.hr, je katastrofalno površna stranica .
    ok, površna je, ali mislim da je potrebno znati i to površno prije nego ideš dalje tražiti. a ako ideš dalje tražiti, možeš i s te stranice, ima link na sve moguće direktive, pa vezano i uz škverove. a ove solangine izjave - retiriment destinacija i uništavanje hrvatske - to je upravo ono što pričam, od kud ti to bog zna, al tebi je sve kristalno jasno. blago tebi.

a škverovi?
    ajte molim vas, nemojte o škverovima!
    koliko je uloženo u tu industriju u zadnjih 20 godina, a koliko je popljačkano? tu se vrte tako ogromne pare pa je zgodno bilo malo umočit prste. eu je krivac za aferu brodosplit? kako uljanik može pozitivno poslovati? naravno da i ostala brodogradilišta mogu. šta su napravili do sad? samo farsu oko privatizacije da mogu zatvoriti poglavlje. bez ikakve prave namjere da išta učine za brodogradnju. ajmo se nadati da će ova vlada brodogradnju shvatiti kao strateški najvažniju industriju hrvatske.

prima, iskreno, ja bi u nekim svojim mislima ko i ti, nazad u socijalizam . kad pričaš s škveranima, tu ljubav i taj ponos koji su imali prema firmi... radilo je u tom škveru možda i 50% više ljudi nego je trebalo, šta ja znam, al ko ga hebe, svi su dobijali plaću, svi su imali stan, a država opet nije bila toliko zadužena koliko je to danas. ali - toga više nema. to nije alternativa eu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

meni su ove teorije zavjere stvarno fantasticne.

evo npr.
    tko je privatizirao inu i rasprodao plivu?
    eu? nikako.
    nasa vlada, ministri/ mi? da, svakako.

tko ih je birao?
    eu? nikako.
    mi? svakako.

itd.itd.

medutim, valjda je u ljudskoj prirodi da je puno lakse kad je netko drugi kriv.
    puno je teze preuzeti odgovornost, te djelovati kao odgovoran gradanin.

tko je pretvorio drustvenu imovinu u drzavnu?
    te je onda medusobno podijelio, pokrao, rasturio?
    eu? ne, nikako.
    mi, mi smo to napravili, ili dopustili da se napravi.

ali strasno je zgodno, kad imas nekoga drugoga tamo, koga mozes za sve i svasta okriviti.

a ako cu biti sarkasticna, mozda je bolje da netko drugi umjesto nas odlucuje (mada to uopc enije istina za eu), jer kad odlucujemo sami, rezultati su nam vidljivi u remetincu.
    Posljednje uređivanje od seni : 11.01.2012. at 17:24

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ma mene je jedino strah, ako mi sami sebe tako glodjemo i raskupusajemo, sta prijeci da nam to cine i drugi :/
    ono, ako samima nama nije stalo do nas, zasto bi drugima.

osobno, mislim da je pogresno vrijeme za eu, al da nemamo izbora. realno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    dio iz članka:
    "što nije dobro s obzirom da 67 posto hrvatskih općina ovise o proračunu. "
    a ovo je dobro?

a ja ću tebi možda dat i to samo ak mi se koji projekt svidi.
    moraš znati da ćemo mi, naša ministarstva, upravljati novcima i odlučivati o projektima. a ne brisel. brisel samo za najveće projekte. a ako mi se svidi znači da određene stvari možeš financirati po tim projektima. a za ostale imaš proračun. pa neće ukinuti proračun nakon što uđemo u eu. dobiti ćemo samo još jedan izvor financiranja projekata.
    evo npr projekata koji se pripremaju za financiranje po operativnom programu zaštita okoliša. predloženi od našeg ministarstva.
    http://www.mzopu.hr/doc/EI/Indikativ...kolis_2011.pdf

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

htjela bi doprinjeti, ali jednostavno nemam vremena sve iscitavati pa ako je vec bilo, zanemarite. naime, dobila sam prije par dana jedan mail, iskreno, nisam ga stigla isčitati, ali vama koji ste u raspravi mozda bude zgodno za vidjeti pa cu samo copy-paste
    i da se razumijemo, ja sam jos uvijek neodlucna, a ovo mi se cini kao protiv ulaska

14.727,00 EURazloga mjesečno, zbog čega "naši" političari žele ugurati Hrvatsku u EU:
    http://www.youtube.com/watch?v=cA0z2RiWhzU

Aktualni trendovi u EU (možda ni nećemo imati u što ući):
    http://www.youtube.com/watch?v=1ynIDmUAvRA

Kako MVPEI krši Ustav: "Pitali ste o EU, tretiramo vas kao debile - diktat iz Bruxellesa":
    http://www.youtube.com/watch?v=E_Y1KdT6TA0

Malo detaljnije:
    "Analizi teksta i diskursa propagandnih televizijskih spotova MVPEI-a 2011" koju je izradio dr. sc. Zlatan Krajina (Media and Communications, Goldsmiths College, University of London, UK) - Fakultet političkih znanosti u Zagrebu
    (stručna analiza iz koje se vidi da je poreznim novcem MVPEI organizirao skupu i neobjektivnu populističku kampanju za odustajanje od suvereniteta RH, tj. ulazak u EU, paradoksalno je da je ova analiza posredno financirana iz sredstava EU, he, he):
    MS-Word verzija: http://www.gong.hr/download.aspx?f=d...ADEU2011_1.doc
    PDF verzija: http://www.gong.hr/download.aspx?f=d...VLADEU2011.pdf

Primjer "demokratske javne rasprave" gdje javna televizija kojoj smo obvezni plaćati pretplatu poziva 3 protivnika samostalnosti Hrvatske (i zagovornika članstva u EU) i samo jednog zagovornika samostalnosti Hrvatske.
    http://www.youtube.com/watch?v=pOJ6SDGcyyI

Ucjena političke elite: Ako glasate protiv članstva u EU, ponavljat ćemo referendum (plaćeno vašim novcem, dakako) dok ne odustanete:
    http://referendumprotiveu.wordpress....rvi-ne-uspije/

Debata o ulasku Hrvatske u EU:
    http://www.youtube.com/watch?v=c2-1FPAyT2k

Deset najvećih laži o EU koje promovira Vlada
    (PREUZETO SA: http://europskaunija.yolasite.com/)

Vlada nam laže govorivši o početku kampanje za referendum o EU. Ovo nije kampanja, ovo je čista propaganda u kojoj jedna strana dobiva 100% novca države dok druga ne dobiva niti medijski prostor niti priliku za argumentiranje. Pročitajte deset velikih laži i spinova koje žele plasirati neinformiranim građanima, a šlager dana je bio svakako spin Vesne Pusić da oni koji ne žele u EU žele u Jugoslaviju... EPIC FAIL!

Prije nego što im građani Hrvatske odgovore na referendumu što misle o aneksiji „zemlje koju najbolje poznaju" (termin koji eurokrati rabe kad govore o zemlji-članici iz koje potječu), iskoristite priliku i recite svojim roditeljima i djeci, recite svojim prijateljima, poznanicima, recite svima:

1. Laž je da je Europska unija demokratska zajednica zemalja. Ona nije parlamentarna demokracija, ondje vlada izraziti demokratski deficit. Europski parlament ne donosi zakone. Sve akte predlaže isključivo neizabrano izvršno tijelo: Europska komisija! Europljani biraju samo zastupnike u Europarlamentu, ali oni ne smiju predlagati zakone, samo o njima raspravljaju i daju svoje mišljenje! Sva je vlast u rukama neizabranih moćnika, europskih komesara. Gdje je tu vladavina prava i pravna država koju tako lako prevaljuju preko usana? Ne zaboravimo: uvijek kada izvršnu vlast prestane kontrolirati volja naroda – demokracija se pretvara u diktaturu! Europska unija istinski je karneval demokracije.

2. Laž je da bismo iz EU „povukli" ogromna novčana sredstva. Nismo ni dosad u tome bili naročito uspješni, dapače dokazali smo da smo na tom polju totalne trube. EU, s druge strane, nije dobrotvorna ustanova, a uz to ondje vlada spektakularna rastrošnost! Najniža početna plaća stalno zaposlenog asistenta iznosi 2654 eura, najviša predviđena službenička plaća je 18.370 eura. Europarlamentarci zarađuju do 14.727 eura mjesečno, komesari Europske komisije i 23.000 eura, a predsjednik Europskog vijeća (preračunato) čak 234.480,30 kuna! Eurokrati su 5,25 milijuna eura spiskali na službene aute, a 300.000 zapili na koktel-zabavama! Mislite li da će nam takva superdržava financijski pomoći? Sigurno je, međutim, da će Hrvatska morati plaćati „članarinu" od 600 milijuna eura godišnje! Prema projekcijama EU-a, Hrvatska bi trebala povući iz EU-a 170 milijuna eura za 2012. i samo 32 milijuna za 2013. u sklopu pomoći za novčani tok svježoj članici ošamućenoj skupoćom članstva. Tko tu dobija? Tko tu „povlači" sredstva?
    3. Laž je da je Unija pravedna prema svim svojim članicama. Nisu svi jednaki - u Uniji ima i jednakijih! Kao primjer uzmimo famoznu „UK-korekciju": nju plaćaju zbog dogovorenog smanjenog doprinosa Ujedinjenog Kraljevstva sve zemlje-članice. Slovenija će, tako, u proračun EU 2011. godine uplatiti 14,3 milijuna eura za Ujedinjeno Kraljevstvo. Znamo li koliko će milijuna eura plaćati Hrvatska uđe li kojom nesrećom u Uniju? A tu su i „duboki ekonomski misteriji" poljoprivredne politike EU. Pune poticaje u poljoprivredi poljoprivrednici će ostvariti tek za 7-10 godina. Je li ih itko o tome obavijestio? Je li im itko rekao da bogatije i starije članice dobivaju veće poticaje? Ako je godišnji poticaj po hektaru u Letoniji 83 €, a u Belgiji 447 €, kako bi uopće letonski seljak mogao biti konkuretan belgijskom? I što mislite, hoće li hrvatski poljodjelac dobivati poticaje slične belgijskima ili možda ipak prije one sličnije letonskima?

4. Laž je da je EU uređena asocijacija koja se uspješno bori protiv korupcije. Ona je pretjerano birokratiziran (i zbog toga veoma skup) mehanizam. Europska je unija korumpirana do srži, računi joj nisu potvrđeni 17 godina zaredom zbog milijardi izgubljenih u prijevarama i rasipnosti. Prema službenim podacima, samo u Europskoj komisiji radi oko 38.000 ljudi. U Europskom parlamentu koji broji preko 700 zastupnika (a svaki zastupnik ima i svoje osoblje) radi još i oko 6000 ljudi u njegovu Generalnom sekretarijatu. U Generalnom sekretarijatu Vijeća EU radi preko 3500 djelatnika. A to je samo dio cijele te birokratske vojske koja građane Europe stoji čak 1.147.885.101.616 eura godišnje! Ne varajte se: to ne plaćaju dobre vile, nego građani Europske unije. Želimo li im se pridružiti?

5. Laž je da bismo ravnopravno sudjelovali u krojenju političke sudbine Europe s drugim zemljama-članicama. Koliko bi bilo hrvatskih zastupnika u Europarlamentu? Imali bismo dvanaest zastupnika, ili 1,6% od Europskog parlamenta koji broji 736 zastupnika, slijedom čega bismo bili u Uniji utjecajni manje od obične statističke pogreške! Pod pretpostavkom da se u EU-parlamentu uopće o nečem odlučuje (a ne odlučuje se). Uz to, otegotna je okolnost što bi hrvatski zastupnici u parlamentu zastupali nadnacionalne europske partije kojima pripadaju (tako je propisano). Zastupnici SDP-a zastupali bi interese Partije europskih socijalista (PES) jer je SDP pridružena članica te stranke. Zastupnici HDZ-a zastupali bi interese Europske pučke partije (EPP), jer je HDZ pridružena članica te stranke. HNS je, kao i HSLS i IDS, članica Europske liberalno-demokratske i reformske stranke (ELDR), pa bi - logično - HNS zastupao interese te stranke. Stoga opravdano pitamo: Tko bi zastupao nas?

6. Laž je da bi bilo dobro za našu zemlju kad bi nam Unija omogućila slobodno kretanje i školovanje mladih. Unija bi ih obrazovala zbog svog probitka, iskoristila sve što vrijedi od takvih „intelektualnih resursa", vratila nam ih pred penziju, a nas pretvorila u zemlju neobrazovane radne snage nesposobne upravljati vlastitom državom. To je plan! Put u Europsku uniju zapravo je put u zaostalu Hrvatsku.

7. Laž je da svi žele u EU i da nitko iz nje ne bi van. Čak 79,8% Norvežana je po istraživanju od 6. prosinca 2011. protiv pripajanja EU, pa nakon dva pokušaja ('72. i '94) više ne planiraju referendum. Više od pola Islanđana povuklo bi aplikaciju za pridruživanje Uniji, dok bi ih preko 57% glasalo protiv. Polovica Britanaca bi rado da njihova zemlja istupi iz Unije, tek 32% vjeruje kako je članstvo u Uniji pozitivno za Ujedinjeno Kraljevstvo. Prije zaoštravanja krize i dolaska neizabranog gubernatora Montija, 63% Talijana željelo je da njihova zemlja odmah napusti Uniju.

8. Laž je da su Europa i Europska unija isto. Nisu. Europa je prekrasan kontinent, a Europska unija je nedemokratska federacija koja služi interesima krupnog kapitala. Nema ništa lošeg u europskoj suradnji, ali je mnogo toga lošeg u Europskoj uniji. S cijelim se svijetom može lijepo surađivati na ekonomskom, kulturnom i svakom drugom planu, bez da se ulazi u sumnjive (ali skupe) političke asocijacije. U tom smislu, laž je i da Unija nema alternative, a tvrdnja da ako ne uđemo u EU moramo ući u nekakvu balkansku uniju – potpuna je glupost. Dodatno, takvo je što izričito zabranjeno hrvatskim Ustavom, pa je tako ta papirnata babaroga razobličena.

9. Laž je da Europska unija brine o građanima svojih zemalja-članica. Ona brine o svojim interesima koji su premreženi interesima krupnog kapitala koji ih je i postavio na njihove funkcije (korporatizam). Europska je unija neoliberalna federacija korporativno-bankarskih interesa. Poslušajte unijske dužnosnike: uvijek govore o saniranju dugova, izvlačenju država iz kriza, spašavanju banaka i investicija – ali nikad ne govore o ljudima! Osim kad im spremaju mjere drastične štednje, bolne rezove, stezanje remena, smanjenja plaća i uvođenje novih poreza!

10. Laž je da je Europska unija jamac stabilnosti i razvoja demokracije u Europi. Ona je meka diktatura u kojoj vlast ne proizlazi iz naroda. Ni više, ni manje. No, u posljednje vrijeme zapaža se i sve jasnije skretanje u totalitarizam: Unija posve otvoreno za premijere Grčke i Italije bez slobodnih izbora postavlja svoje ljude iz Družbe Bilderberg i Trilaterale. Po principu „problem-reakcija-rješenje" unijsku krizu (koja predstavlja „problem") namjerno se produbljuje kako bi se izazvao zahtjev naroda da se nešto učini (što je očekivana „reakcija") te potom ponudio izlaz: sveopće ujedinjenje, jedinstvena svjetska vlada, vojska i banka, potpuni nadzor, Novi svjetski poredak (kao „rješenje" koje je zamišljeno od početka). Ne, to nije teorija zavjere, nego njena praksa. I upravo se zbiva pred našim očima. Tko ima oči neka vidi.

Ima još laži kojima nas udružena hrvatska oligarhija nemilice zasipa u okviru recentne bespoštedne jednostrane prounijske indoktrinacije i propagande koja ima samo jedan cilj – ostvarenje njihovog (a ne narodnog) „povijesnog cilja": produbljivanja vlastitih džepova utrpavanjem zemlje u proturadničku i nedemokratsku Europsku uniju. Ima još mnogo toga trulog u Uniji, od čega bi se svakom razumnom digla kosa na glavi, no i ovaj mali izbor je sasvim dosta, zar ne?

Uostalom, dovoljno je zapravo samo pogledati tv-dnevnik pa vidjeti teku li u Uniji med i mlijeko. Ipak, važno je obavijestiti se radi raskrinkavanja Unije, jer postoje trenuci u kojima stati na stranu istine nije samo ispravno, nego i sudbonosno. Za nas, našu djecu, naše bližnje, našu domovinu i našu budućnost. Trenutak u kojem živimo nesumnjivo je jedan od tih.

Pripadnici unionističke oligarhije često znaju reći kako su tzv. „euroskeptici" neinformirani. No znaju oni da nisu u pravu, jer to, naravno, naprosto nije uvijek istina. Možda su baš ti „euroskeptici" i skeptični upravo zato što su i predobro informirani! U stvari, mi bismo trebali informirati njih! Radovalo bi nas kad bi bar netko od njih, suočen s neoborivim činjenicama, došao k sebi.

Uostalom, izraz „euroskeptik" je pogrešan termin: nisu „euroskeptici" skeptični u odnosu na Europu (kontinent), kako bi se dalo zaključiti iz samog tog naziva, nego su – uglavnom zato što znaju kakva je – protivnici nedemokratske Europske unije (politička asocijacija), a to je nešto sasvim drugo. Kako bilo, demantirajmo tvrdnju da su protivnici Europske unije neinformirani na najbolji mogući način – informirajmo se! A ako smo informirani, informirajmo se još više! Znanje doista jest moć, i to nije floskula.

Kako biste mogli donijeti „informiranu odluku" na predstojećem referendumu, na stranicama portala „Europska unija i velika nevolja koja dolazi" ne propustite pročitati (i svima preporučiti) odgovore na važna pitanja o nedemokratskoj europskoj federaciji:

> Kako zapravo funkcionira nedemokratska federacija Europska unija?
    > Kako se kroz povijest razvijala ideja o ujedinjenju u eurofederaciju?
    > Trebamo li ući u EU samo zato što smo nesposobni upravljati vlastitom državom?
    > Što će se dogoditi glasamo li protiv Europske unije?
    > Kako se troši novac Europljana u Europskoj uniji?
    > Uđemo li kojom nesrećom u Uniju, znamo li kako se iz nje izlazi?
    > Koja je budućnost Europske unije i što iza nje stoji?

Znati pravu istinu, a šutjeti, danas je vrlo pogrešna opcija. Šutjeti – a znati – ovaj put predstavlja nepojmljiv konformizam.

Ne zaboravite: ne možemo lijepo prekrižiti ruke i čekati da netko sa strane obavijesti ljude o opasnostima koje vrebaju u vezi eventualnog ulaska u Europsku uniju. Ne možemo ne učiniti ništa, a onda se nadati kako će to netko učiniti umjesto nas. Neće. Pogrešno je razmišljanje da to „nije naš posao". Jest, to je posao svih nas. Svi moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo upoznali sve naše bližnje, naše prijatelje i poznanike, kako bismo upoznali što je moguće više građanki i građana Republike Hrvatske s pravim licem Europske unije.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ok, površna je, ali mislim da je potrebno znati i to površno prije nego ideš dalje tražiti. a ako ideš dalje tražiti, možeš i s te stranice, ima link na sve moguće direktive, pa vezano i uz škverove. a ove solangine izjave - retiriment destinacija i uništavanje hrvatske - to je upravo ono što pričam, od kud ti to bog zna, al tebi je sve kristalno jasno. blago tebi.
    pa malo vrijeđa inteligenciju da nam Vlada ponudi ovo kao argument. puna usta potpunog informiranja i onda opet i opet opleti po siru & vrhnju, nebi reć da po hrvacke ne spava od muke šta od 01.07.2013. više nikad neće okusit domaće,pa sad drobe normabele u zadnje zalogaje vrhnja, suzama zalijevaju i teško gutaju , i onda evo vlade spasonosno ne bojte se, još vrhnje ni propalo
    linkove ja nađem i sama, nije da mi trebaju, više sam ko robijeva mater "E, jebate! Kakoš literarno objasnit zašto želiš nešto šta ne želiš?“

a predviđanja budućnosti su na svim stranama ista-zagovornici ulaska u EU tvrde da će nam biti gospodarski bolje, ma stvarno, a kako će dokazati da nam ne bi bilo još bolje da nismo ušli

a škverovi?
    ajte molim vas, nemojte o škverovima!
    koliko je uloženo u tu industriju u zadnjih 20 godina, a koliko je popljačkano? tu se vrte tako ogromne pare pa je zgodno bilo malo umočit prste. eu je krivac za aferu brodosplit? kako uljanik može pozitivno poslovati? naravno da i ostala brodogradilišta mogu. šta su napravili do sad? samo farsu oko privatizacije da mogu zatvoriti poglavlje. bez ikakve prave namjere da išta učine za brodogradnju. ajmo se nadati da će ova vlada brodogradnju shvatiti kao strateški najvažniju industriju hrvatske.

prima, iskreno, ja bi u nekim svojim mislima ko i ti, nazad u socijalizam . kad pričaš s škveranima, tu ljubav i taj ponos koji su imali prema firmi... radilo je u tom škveru možda i 50% više ljudi nego je trebalo, šta ja znam, al ko ga hebe, svi su dobijali plaću, svi su imali stan, a država opet nije bila toliko zadužena koliko je to danas. ali - toga više nema. to nije alternativa eu.
    ne pričam ja o brodogradnji kao o industriji koja će opet biti 3. na svijetu i izvući će hrvacku iz recesijskih g.vana, nego ističem primjer informiranja, bilo bi fer i pošteno reć određene grane će se nać u velikim problemima, predviđamo gubitak radnih mjesta, i najvažnije, imamo plan kako ćemo vam pomoći. koliko god eu nije krivac za aferu brodosplit, bogami nije ni jedan škveranin u trlišu , a oni će direktno popušit radna mjesta-radi ulaska u EU, menadžeri što su možda (ma sigurno) imali prste u krađi-neće.

jasno mi je da promjene često traže žrtvu, al' dozvolite da svatko čijim će se ... gloginje tući ima pravo naglas reći da on ne bi baš sad gloginje tukao ( u EU ušao).
    a ne: seljaci, kandidati za lobotomiju, kafanska retorika, populizam

naša vlada kaže biće nešto još ljepše i bolje od škvera. aha, a kad? za M.K. (50) će biti kasno. a puno ja MK-ova znam.

tu vlada debelo kiksaje sa informiranjem, primjera je brdo, jutros sam 2 h slušala zbrku koju ljudima stvaraju dozvole za ribarenje...OK jednog dana sve će biti ljepše i uređenije, nema razloga da vlada već sad ne ukaže na potencijalne teškoće

i argumenti su nam svakakvi, a jbga, kad na moj život većeg utjecaja ima šta će mi banane bit skuplje ( jer se neće smjeti iskrcavati u Splitu), nego mogućnost da studiram u Rigi.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

prima, iako smo suprotnog mišljenja, sviđa mi se tvoj zadnji post!

Ja ne vjerujem da netko može tako točno i dalekovidno predvidjeti sve what if scenarije. Mislim da je tu previše parametara. Mislim da Vlada može transparentno dati pravila igre, ali su ona objektivno jako komplicirana. Srećom pa veliki dio ljudi već sad upoznaje regulativu i taj prijelaz ne bi bio tako kritičan.

Za brodogradilišta zbilja nije kriva EU. Jesu li krivi škverani? Vjerojatno nisu. Kriva je sigurno uprava brodogradilišta. Naša domaća.

U brodarskom žargonu na političke prilike - ne postoji ni optimalna brodska forma koja bi funkcionirala u svim uvjetima, a kamoli optimalna vlast i državni sustav.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Moover prvotno napisa Vidi poruku
    Znači ipak ću morati objašnjavati...

Htjedoh reći da, bez obzira koji je naziv, uvijek se ulazilo u nekakve "unije" s ciljem spasenja, boljitka, prosperiteta itd... Trajalo je dok neki drugi poredak ili sila ne bi nadjačala.

Smatram da će tako biti i s ovo Europskom. Dok je novca i interesa, održavat će se. Kad više toga ne bude, raspast će se i smisliti neka nova "unija"...
    Pa nitko ne kaže da bi moralo trajati vječno.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Danas sam opet gledala neku nebuloznu reklamu o ulasku u EU i totalno sam poludjela. Toliko je glupa da se i ne sjećam o čemu je bila riječ..neki dvorci i uređeni vrtovi, maslinovo ulje..ma nebuloze

uglavnom danas dok sam kuhala malo sam škicnula Riječ i život i šta da kažem poludjela sam kad sam na kraju vidjela da su oba gosta za ulazak RH u EU, i nisam ja poludjela što su oni osobno za to, svako ima pravo na svoje mišljenje, već što ponovno voditelj nije dovo nekoga tko je protiv, apsolutno onih protiv na TV u nema, to je sad već ravno cenzuri- što je još apsurdnije radi se o emisiji kršćanskog pa recimo iskreno katoličkog tipa...ma da ne kažem što je moja frendica koja je vjeroučiteljica rekla zašto Papa i Vatikan žele EU i zašto je guraju...uf dođe mi da ih sve pljunem....ovo me sve podsjeća na život u KFRJ..istina je ono što vam mi političari i novinari kažemo da je istina...nemate šta sumnjat i mislit svojom glavom...ma čovjeku dođe da iz protesta glasa protiv radi takvog podcjenjivanja građana s strane vlasti i novinara....fuj.....neznam je li ima uopće razlike u informiranosti nas (kad se radi o EU ) i inače Sjeverno Koreaca!!!

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Snjeska prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nitko ne kaže da bi moralo trajati vječno.
    X
    mala vila, dala si dosta materijala. tko bude imao vremena i živaca, pročitat će sve Ja nisam, samo sam bacila pogled.

Ovo je jednostavno komentirati:
    6. Laž je da bi bilo dobro za našu zemlju kad bi nam Unija omogućila slobodno kretanje i školovanje mladih. Unija bi ih obrazovala zbog svog probitka, iskoristila sve što vrijedi od takvih „intelektualnih resursa", vratila nam ih pred penziju, a nas pretvorila u zemlju neobrazovane radne snage nesposobne upravljati vlastitom državom. To je plan! Put u Europsku uniju zapravo je put u zaostalu Hrvatsku.
    U Hrvatskoj trenutno ne postoji niti jedno cijenjeno sveučilište na svjetskoj sceni. Nema sveučilišta koje je među prvih 500 sveučilišta u svijetu po mjerljivim paramterima. Postoje samo pojedine grupe unutar nekih znanstvenih institucija koje su prepoznatljive. Velika većina ljudi koji vode te grupe su se vratili iz USA ili EU gdje su obrazovani o njihovom trošku. Oni mogu po povratku prenijeti obrazovanje koje su stekli vani u svojim institucijama. Ne mislim na Radmana i Đikića. Ima tu manje poznatih kvalitetnih ljudi. Hrvatska sada ima upola manje visokoobrazovanih od prosjeka EU pa je zapravo sada zemlja neobrazovane radne snage. Uz činjenicu da danas diploma vrijedi kao što je vrijedila srednjoškolska svjedodžba pred 70 godina, a doktor znanosti usporediv s nekad visokoobrazovanima, tu je situacija još i gora.

Navodno se prije 20 godina znanje udvostručavalo svakih 7 godina, sada se udvostručuje svake 2 godine. Ne znam kako to provjeriti, ali zvuči mi vjerojatnim. Ne može onda visoko obrazovanje u medicini, stomatologiji, prirodnim, tehničkim znanostima i sl. trajati jednako dugo kao nekada.

Puno stranaca koje poznam sa vanjskih sveučilišta, ako nisu Francuzi u Njemačkoj npr., nego Kinezi, Japanci, Rumunji, Rusi, Poljaci, Južnoamerikanci... se drže rukama, nogama i zubima da ih ne izbace van nakon što završe fakultet ili poslijedipomski i uopće im nije jednostavno ostati tamo, nego se moraju fest potruditi. Einsteini će vjerojatno naći rješenje puno lakše, ali puno je "običnih" ljudi s fakultetima, a Einstein je jedan na milijun.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ivana zg, malo gledam TV, ali ti vjerujem 100%. I žao mi je zbog toga.

Ipak, znaš moj stav i da sam u manjini na ovom topicu pa ću se usuditi prenijeti iz ovog članka:

'Na spomenuti otvoreni natječaj mala i srednja poduzeća prijavljuju svoje probleme koje nisu mogli riješiti do sada, ali moraju biti u vezani uz četiri grupe aktivnosti. To je uvođenje djelotvornijih mehanizama zaštite okoliša, uvođenje novih tehnologija s naglaskom na energetsku učinkovitost, modernizacija postojećih proizvodnih postrojenja te certifikacija proizvoda i implementacija sustava kvalitete
    Dakle radi se o IPA programu. EU nam nameće selekcijom projekata koje će financirati neke svoje prioritete. Nisu li to i naši prioriteti? Što ćemo im mi zaostali u uniji? Ispričavam se na političkoj nekorektnosti, ali ovo me podsjetilo na vic - je l bi rađe cigu ili Brad Pitta za prvog susjeda.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma ja nemam ništa protiv da ljudi zastupaju svoja stajališta niti ću nešto strašno patit ako uđemo u EU a ja sam trenutno protiv ulaska...meni stvarno smeta što nema neke zdrave rasprave na tu temu na TV-u, što nema debata, a tako ni informacija...kad se sjetim izbora muka mi dođe koliko su prostora davali raznoraznim debilnim strankama od lokalne do javne TV a o pitanjima EU-ništa, kao da svi imaju neku"prešutnu" zabranu, a ne vidim ZAŠTO?

Ne trebaju u tim emisijama biti sad neke sukobljene strane pogotovo nedaj Bože političke stranke koje su Za i protiv jer bi to onda bilo kontraproduktivno...npr-karikiram sad... neki građanin koji je po opredjeljenju ljevičar odluči se iz nekih svojih razloga glasati protiv EU na referendumu, ali videći npr. da je HSP desničarska stranka protiv ulaska u EE glasa ZA....ili situacija može biti obrnuta

Ja vjerujem da pored Bage, Rakičke, Gojanice, Hrge itd da sad ne nabrajam, našla bi se neka "objektivna ekipica" koja bi pokupila sve moguće informacije iz zemalja EU od njihovog ulaska do sad, i prije ulaska...znači informacije službene, ali i mišljenje građana raznih stalaže itd. I onda neka rasprava s ljudima suprotnih stajališta o EU ali ne političarima!

p.s. što se tiče "cige" njih imam za susjede, bolji su od Brad Pitta, oni ne kradu u svojoj ulici, a zamisli kuću poznatoga glumca, te lopove, zaštitare, obožavatelje oko njegove kućice....užas!!!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kao glavni argument za poskupljenje, kada je u pitanju struja, njezina je cijena u Hrvatskoj. Kilovatsat plaćamo 0,11 eura, dok je prosječna cijena u 27 zemalja EU 0,18 eura, što je 60 posto više.

Prema podacima Eurostata, cijena struje za kućanstva u Hrvatskoj su među najnižima u Europi, u rangu cijene kakvu plaćaju građani u Bugarskoj, Rumunjskoj i BiH, Estoniji i Letoniji. S druge strane, industrija u EU struju plaća 0,11 eura po kWh, u Hrvatskoj 0,09 eura. Štoviše, električna energija je u Europi industriji poskupjela za prosječnih pet, a kućanstvima za prosječnih sedam posto.

- Plin i struja su kod nas skupi za industriju, a jeftini za građane, što je kontra logike, jer industrija treba imati jeftiniju struju jer ona proizvodi dalje. S druge strane, upravo zbog takve politike građani rasipaju električnu energiju. U Hrvatskoj je potrebno imati pravu cijenu tih energenata, smatra ekonomski analitičar Ante Babić.

U slučaju plina situacija je također ista. U EU-27 prosječna cijena za kućanstva iznosi 0,05 eura po kilovatsatu, dok za industriju pak 0,03 eura. Trojac, Hrvatska, BiH i Srbija jedine su države u Europi u kojima kućanstva plaćaju plin manje od industrije.

Cijene plina za kućanstva rasle su u svim EU-članicama, u prosjeku za sedam posto, za industriju pak gotovo 13 posto.

- Teško je reći kako će se politika ponašati i hoće li se u idućoj godini cijene prilagođavati okruženju. Kod nas je sve potpuno krivo postavljeno, jer bi industrija trebala imati nižu cijenu od široke potrošnje. E sad, kod nas je u širokoj potrošnji i socijalna kategorija. Vi danas imate cijenu plina 3,10 do 3,15 kuna po kubičnom metru, a tržišna bi sada trebala biti 4,5 do 5 kuna. Kad će se to dogoditi, i hoće li se to dogoditi, s obzirom na krizu teško je reći, ali ja mislim da će se ona dići za nekih 10% , a sve kako bi se imalo nekakav mir i red, napominje predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić.
    Sindikalist Ozren Matijašević -To se ne smije raditi izvan konteksta nego zajedno sa poreznom reformom u djelu neoporezivog djela plaća. Treba ojačati kupovnu moć hrvatskih radnika, da se smanji odnos od 40% plaće koji troše na hranu. Znači, trebala bi hrana pojeftiniti, a onda se može povlačiti potez izjednačavanje cijena energenata. Još je jedna bitna stavka, naime, hrvatska plaća je nedostatna za život, a tu plaću u Hrvatskoj imaju sreće da primaju samo 40% onih koji rade i primaju plaću, ističe Matijašević te postavlja protupitanje - Tko kaže da energenti moraju poskupjeti i za industriju i za građanstvo Sve dok se iz široke potrošnje ne izdvoji socijalna kategorija, to neće biti moguće riješiti, jer istu cijenu plaćaju i oni koji griju dvorce i vile. Znači potrebno je razdijeliti socijalnu kategoriju, a drugi u širokoj potrošnji trebaju plaćati tržišnu cijenu plina, i to treba napraviti planski i postupno. Potrebno je držati se principa i pravila, kaže Šunić, te dodaje da industrija mora imati niže cijene plina. ...

I za kraj još jedan podsjetnik, do sredine 2013. stići će nas još jedan razlog za poskupljenje energenata. U Hrvatskoj trošarine ne postoje u cijenama prirodnog plina i električne energije. Kako ćemo se do ulaska u EU i po tome morati izjednačiti s europskim propisima, to će potaknuti novo poskupljenje tih energenata.
    i još jedna stvar MM mi je nešto objašnjavao da se u EU drugačije naplačuje..mjeri plin...budem ga pitala...uglavno fora je u tome...da ti daju onaj "lošiji" ti moraš više grijati i tako više plaćati....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja tek djelomično iz raznih članaka i vaših linkova mogu razabrati utjecaj na moj život i na moj novčanik ...
    Pitanja:
    - kakav utjecaj će imazi ulazak u EU na moju obitelj (troje djece, prosječna primanja; radimo za poslodavc, moj posao je uglavnom "prodavanje" znanja ili magle (ovisi o kutu gledanja))
    - na moje roditelje koji bi sa 45! godina radnog staža trebali u mirovinu (naravno, mizernu nakon tolko godina rada - VSS i jedan i drugi)

- na primjerice cure s potpomognute i njihovu borbu,
    - na tetu Mandaču iz Like koja sadi krumpir i uzgaja krave pa prodaje (ionako joj je prodaja slaba kada u dućanu prodaju egipatski krumpir i krave odneznakuda),
    - na Štefa vodinstalatera koji radi za gazdu ....

Svi govore o projektima, natječajima... istina, govore kako nije lako pripremiti dokumentaciju i sl., ali tek kada probaš sam uvidiš da, kako i cvijeta kaže, nije med i mlijeko i svaki euro moraš debelo odraditi.
    Sudjelovala sam u izradi projekta za natječaj. Sati i sati rada nažalost nisu uspjeli. I sada se mislim, ako mi s vanjskim partnerom iz EU koji ima iskustva u pripremi natječajne dokumentacije, sa svim našim veleučenim glavama nismo uspjeli, kako li će tek Bara to napisati da bi dobila sufinanciranje svog mini-projekta ...
    Ovi koji rade na tim projektima će reći da je ro normalno, možda jest, ali moj posao nije priprema natječaja, nego nešto sasvim drugo. Dakle, za svaki natječaj ja moram izdvojiti dodatno vrijeme (bolje bi bilo reći "dodatnije" vrijeme, jer me ionako poslodavac iskorištava i radim neplaćeno prekovremeno) koje nažalost nemam jer imam obitelj i nemaju baš svi razumijevanje za projekt XYZWQ koji bi se mooooožda mogao ostvariti u nekoj doglednoj dalekoj budućnosti kada mi se sve zvijezde poklope...

Svi ti "veliki" projekti utječu posredno ili neposredno na kvalitetu naših života, ali trenutno se više brinem za svoj "vrt" ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    i još jedna stvar MM mi je nešto objašnjavao da se u EU drugačije naplačuje..mjeri plin...budem ga pitala...uglavno fora je u tome...da ti daju onaj "lošiji" ti moraš više grijati i tako više plaćati....
    bilo neki dan na radiju - nisam shvatila, nešto kilowati nešto ... je l to novi način obračuna?! preračunavanje potrošnje ...
    i sam gost se nije baš snašao

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Iz mala-vilinog linka, ako netko neće otvarati, o analizi spotova o eu

Malo sam stavila razmake da bude čitljivije i nešto boldala što mi se činilo bitnim.

Uvidom u niz spotova možemo sugerirati da su spotovi tematski grupirani (više spotova slične tematike), da su grupirani neuravnoteženo (ne uočava se neki osobit i konzistentan kriterij po kojemu su spotovi birani i grupirani), te da su unutar pojedinih grupa također naglasci stavljeni na neke, a ne na sve teme. Tematska orijentiranost spotova ne odražava punu različitost (dijapazon) tema koje su pokrili službeni pregovori RH s EU.

Može se zaključiti da svrha spotova nije informiranje o svim temama koje su predmet pregovaranja i temeljem kojih stajališta Hrvatska treba udi u EU, nego prezentiranje pretpostavke autora spotova (Ministarstva) o tome što bi nekome (“pitali ste”, dakle imaginarni “vi” – “vi, gledatelj reklamnog bloka”) moglo biti predmet interesa.

Teme obuhvadene spotovima su, ugrubo, prema veličini grupe, od najvede do najmanje pokrivenosti spotovima: “poljoprivreda” (13 od 51 spota); “ulazak u EU” (direktno adresiranje tog pitanja; 10 od 51 spota), „suverenitet“ i socijalna pitanja (po 9 od 51 spota); politička ekonomija (5 od 51 spota); “ruralna tradicija” (3 od 51 spota); “mladi” (2 od 51). To je ujedno ilustracija tema za koje Ministarstvo smatra da treba izvijestiti sve hrvatske građane uoči njihova izlaska na referendum: najviše pitanja o poljoprivredi i najmanje o mladima.

Mogude je pretpostaviti da se Ministarstvo vodilo podacima o istraživanjima javnog mnijenja (koja nigdje kao temelj takve odluke odabira tematike spotova ne ističe) a prema kojima je najvedi pretpostavljeni otpor prema ulasku u Uniju među poljoprivrednicima, a najmanje među mladima (ma koliko to bile sociološki nediferencirane skupine – koji poljoprivrednici? Koji mladi?). Izostavljena su pitanja zastupljenosti i vidljivosti žena, seksualnih, rodnih, etničkih i rasnih manjina (gdje je itekako mnogo prostora za napredak u Hrvatskoj, pogotovo u polju usklađivanja s naslijeđem EU), medija, sporta, kulture, javne nabave (predmeta mnogih istraga o korupciji u Hrvatskoj), te financijskog nadzora nakon ulaska, i dr. Prema tome, sustavno su izostavljene teme koje EU elite sustavno spominju kao slabosti Hrvatske (npr. visoki javni rashodi i zaduživanje, korupcija, nastavak monitoringa u poglavlju 23, i dr.).

Prezentirajudi pitanja tek naoko manje ili ne-problematičnih tema o Hrvatskoj (npr. obrazovanje i kvote za maslinare) odgovara se jednako jednostranim informacijama o samom članstvu (prezentiraju se samo pozitivni aspekti). Možemo zaključiti da je pretpostavka naručitelja spotova (Ministarstva) da građani ili navedene izostavljene teme ne razumiju ili ne poznaju, odnosno da ih ne smatraju relevantnima, iako redovito bivaju pradene u hrvatskim medijima.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    pa malo vrijeđa inteligenciju da nam Vlada ponudi ovo kao argument. puna usta potpunog informiranja i onda opet i opet opleti po siru & vrhnju, .
    pa nije baš tako, nije samo sir i vrhnje na stranici. ima i o ribarstvu i o poljoprivredi, sloboda kretanja roba, sloboda kretanja radnika, javne nabava, prometna politika, energetika, porezi itd - osnovne informacije, da. ali one koje moraš znati prije nego ideš objavljivati 10 najvećih laži, kako to čini ivanazg, smatrajući se dobro informiranom.

a što se tiče voća i povrća, kakve to veze ima s eu?
    evo jedan pogled na to, nemam pojma da li je vjerodostojan ili ne, to sam ovako nabrzinu našla jer si me zainteresirala s bananama

Čobanković je ovu uredbu donio bez obrazloženja tako da nije poznato kakvi su ga motivi rukovodili, osim što se možda ne radi o nekakvom potkusurivanju dugova barbi Luki i ljudima koji vode dvije luke, na koje je skrenut kompletni uvoz voća i povrća.

Luka Split obratila se čak trojici novih ministara, od kojih očekuju da se ova Čobijeva besmislena uredba stopira i stavi van snage, s obzirom da nema nikakvo ekonomsko ili bilo kakvo drugo uporište.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Vrijeska, baš mi se svidio tvoj zadnji post

ne zna nitko što će biti, alči na osnovi informacija moglo se lijepo dati projekciju Hrvatske u Uniji ili bez nje za 1, 5 godina, 20...nije to baš neka filozofija.

A to je POSAO novinara, ekonomista i tako... a nisam vidjela da su se vele pretrgli...

Boli me to što su sve (velike) stranke po defaultu za EU bez nekih argumenata. Ko i spotovi. Tu mi nešto smrdi.

Ovi argumenti iz linkova "protiv" su neki ok, neki pretjerani, al, kažem, ima ih ok. Oni koji su "za" su ružičasti i isključivi. To mi se nimalo ne sviđa.
    Al mi se sviđa ovaj topic. Ima svega, pa isčitavaj i što piše i između redaka

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

dobila sam mail koji cu ovdje kopirati. kopirati cu ga iz razloga sto se u njemu spominju neke cinjenice koje su mi dosada bile nepoznate, a zaista su zabrinjavajuce. i svakako ih treba vise prouciti.
    Da usput ponovim jos jednom moj osobni stav. Ne JOS i NE sad. Bit ce ionako jos prilike i referenduma ukoliko ovaj ne prodje, a ovo je jako los trenutak za ulazak. Bilo bi ravno ludilu vjerovati da ce bas nama biti bolje, a skoro svima drugima je postalo losije.

c/p************************************************* ************************

Dragi svi,
    ako ste u mogucnosti - ukljucite se izravno u nadzor referenduma protiv EU. U zemlji u kojoj ima milijun nepostojecih glasaca, izravan volonterski angazman u nadzoru referenduma o ovako bitnom pitanju je od presudnoga značenja!

Sve potrebne obavijesti za ukljucenje u nadzor referenduma mozete naci na:
    http://www.emedjimurje.hr/politika/u...-hrvatske-u-eu
    http://www.lika-online.com/proglas-s...o-ulasku-u-eu/

Vas
    dr. sc. Zdeslav Hrepic

Cinjenice o EU koje valja poznavati:

1. Hrvatskoj vladi je naređeno da se svih 35 potpisanih poglavlja drže u
    tajnosti i da nam nastave prodavati maglu do konačnog ulaska, pa sad
    pročitajte ISTINE koje su se Hrvatskoj dogodile, ili bi se dogodile ulaskom
    u Eu, pa će Vam biti jasno zašto ih hrvatska Vlada i hrvatski Predsjednik
    skrivaju od Vas.

2. Ulaskom u EU gubi se suverenitet, neovisnost i pravo na slobodu
    odlučivanja. Sve daljnje odluke su u stvari naredbe po volji Bruxellesa koje
    moraju biti izvršene, inače slijede kazne i sankcije!

3. Lisabonski ugovor ("ustav" eu) napisan je na nerazumljivih 2800 stranica
    koje nitko iz Vlade RH-e nije niti pročitao, jer su i sami priznali da nemaju
    prijevod Lisabonskog ugovora!

4. EU NIJE zastupnička demokracija. Političari u EU se sami biraju između
    sebe. Eu birokrati su sami sebi izglasali Lisabonski ugovor, bez pristanka
    svojih građana putem referenduma.

5. Vijeće ministara EU bezpogovorno potpisuje sve zakone koje im EU
    komisija (EU "vlada") daje na potpis i pečatiranje. (Priznali da su 2008.
    potpisali sve zakone, a samo 15% pročitali jer '*vjeruju'* Eu komisiji).

6. Predsjednik EU komisije sam odabire članove EU komisije! EU komisija
    sama bira predsjednika EU komisije!

7. Zakone za EU komisiju piše 3000 radnih skupina za koje nitko ne glasa i
    nitko ne zna tko su. Ispisano je već 100,000 stranica zakona preko kojih se
    građani polako privikavaju na novi robovlasnički i podanički sustav!

8. U EU možete glasati samo da bi izabrali zastupnike u EU parlamentu.
    Hrvatskoj je dopušteno samo 12 mjesta u EU parlamentu koji trenutno broji
    čak 784 zastupnika!

9. EU parlament nema prava veta na zakone. EU parlament samo diskutira o
    već donesenim zakonima.

10. Odluke poput rasprodaje svih hrvatskih nacionalnih bogatstava,
    naseljavanja Hrvatske, broja izbjeglica za prihvat, odlaganje radioaktivnog
    otpada, mogući uzgoj GMO kultura - će se donositi BEZ pristanka Hrvatske!

11. BBC već sada savjetuje cijeli svijet da razgrabi hrvatsku obalu i
    otoke!! Postoje planovi o naseljivanju 250.000 ljudi i to samo u Dalmaciji!
    Ulaskom u EU, Španjolska je naseljena s 5,5 milijuna useljenika, od čega
    samo 780.000 Rumunja, dok je Poljsku, nakon ulaska u EU, naselilo 60.000
    Vijetnamaca. Tako će i Hrvatska dobiti nove stotine tisuća useljenika, pored
    315.000 nezaposlenih Hrvata, gdje tzv. kukuriku koalicija već priprema teren za
    veliko useljavanje Hrvatske, dok s druge strane tjera Hrvate raditi vani !

12. Lisabonski ugovor propisuje da se bilo koji državljanin EU može
    kandidirati za lokalne jedinice uprave ili mjesto u vladi bilo koje države
    članice. S obzirom na planove naseljenja Hrvatske, vaše lokalne jedinice
    uprave ili gradonačelnik će biti birani iz redova stranaca koji će vas
    i brojčano nadjačati nakon poplave useljenika, a koja će uslijediti upravo
    zbog hrvatske sačuvane ljepote kakvu je EU sebi već odavno uništila i
    hrvatskog Jadrana, i službeno najljepšega od tridesetak mora na svijetu, koje bi takvom politikom
    useljenja stranaca postalo europsko, kada ne može biti hrvatsko. Ulazak u EU
    odgovara samo velikim članicama, ali ima katastrofalne posljedice na male.
    Hrvatska može biti prijatelj EU BEZ ulaska u EU! Da li EU to može ??

13. Hrvatska Vlada je potpisala ugovor o rasprodaji hrvatskih oranica i
    zemlje Europskoj uniji 7 godina nakon ulaska. Aneksom se hrvatska Vlada
    obvezala da EU može jednostrano i poništiti taj ugovor već nakon 3 godine!
    Ne zaboravite: riječ zemlja se često koristi u zamjenu za riječ država!

14. Eventualnim ulaskom Hrvatske u EU, NE otvaraju se nikakve nove
    mogućnosti izvoza hrvatskih proizvoda u EU, a koje već nisu ostvarene kroz
    "Sporazum o slobodnoj trgovini između Hrvatske i EU".

15. Eventualnim ulaskom u Europsku uniju bit će Vam zabranjeno zaposlenje u
    uniji slijedećih 7 godina, dok se danas tamo možete zaposliti odmah, naravno ako
    nađete posla pored njihovih više od 30 milijuna nezaposlenih!

16. Prema Lisabonskom ugovoru, ako bi vaša tvrtka obavljala posao u EU, vaše
    plaće moraju biti hrvatske. Ukoliko želite studirati u EU, možete to i
    sada, ako vam roditelji to financijski mogu omogućiti.

17. Sada bi se plaćalo Bruxellesu putem izdvajanja: 50% prihoda od pdv-a +
    50% prihoda od hrvatskih carina + godišnja članarina od 550 milijuna eura,
    što je ujedno i cijena Pelješkoga mosta kojega upravo Eu inače brani graditi, jer se
    navodno "ne uklapa u njihove vizure"

18. Eventualnim ulaskom Hrvatske u EU, hrvatski dug će enormno porasti.
    Primjer za to su države poput Portugala, Irske, Italije, Grčke, Španjolske
    koje Europska unija pogrdno naziva skraćenicom PIIGS (SVINJE), dok će
    izlazak iz EU značiti plaćanje do 30% jednogodišnjega proračuna

19. Ako je hrvatsko zakonodavstvo sada usklađeno s Eu zakonodavstvom, čemu
    onda ulaziti?

20. Omjer ravnopravnosti Hrvatske u Europskoj uniji kao i mogući njen
    utjecaj u EU:
    Europska unija (500 milijuna stanovnika)
    Hrvatska (4,3 milijuna stanovnika)

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

a što se tiče voća i povrća, kakve to veze ima s eu?
    EU ograničava broj luka u kojima se može vršiti istovar voća. Hrvatska može imati dvije. Izbor ( radi opremljenosti) je pao na Ploče i Rijeku. Svejedno koje dvije luke, velik komad hr će plaćati dodatni kamionski prijevoz svojih banana.
    a o nebuloznim čobankovićevim odlukama: on je odlučio naviknuti dalmoše na EU i prije roka, pa je zabranio iskrcaj voća u splitskoj luci od 01.01.2012., novi ministar poljoprivrede ( ministrica?), je primjenu te odluke odgodio/la do ulaska u EU-jer smo tada obvezni, prije ne.

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

A propos voća, povrća i EU

http://blog.vecernji.hr/misak/2008/11/04/kutinizacija-njuske-do-jedan-centimetar-cetvorni-2/

s
    mješno i žalosno u isto vrijeme.

Stranica 8 od 34 PrviPrvi ... 67891018 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •