Kad krećeš s planiranjem balkona, treba vidjeti koja ti je strana svijeta (jer millionbells i druge biljke ljubiteljice vode ne uspijevaju na mojoj zapadnoj strani - sunce ih sprži i u ljetnim mjesecima tamo ne raste ništa osim kaktusa i sukulenata).

Nije svejedno da li želiš ukrasiti vanjski rub nekim puzavicama (piše da je riječ o lođi), a uređenje jako ovisi koliko imaš mjesta, kakvo je sunce/toplina, ima li vjetra koji isušuje zemlju, da li želiš ukrasiti unutarnje okvire prozora i slično.

Meni baš i nije nirvana čupkati osušene cvjetiće i puno prčkati po bilju jer ne stignem, pa sam zato izbacila pelargonije. Nezahtjevne? Ma da... Rastu one ko drač, to je istina, ali rade smeće po balkonu i s cvijećem (otpalim laticama) i s lišćem - vječito trebaš nešto po tome rondati,. Viseće su nešto malo bolje po tom pitanju... Ako imaš vremena, onda je to ok, ali za zaposlenu ženu koja ima minimum vremena to nije pravi izbor. Bakopa mi se isto ne sviđa, nedajbog se o nju očešati . ima prilično gadan miris. Dobra je za otvoreno i velike prostore, ja je ne bih stavila na lođu.

Zamjena? eško je reći kad ne poznam prostor. Kod mene na istočnom balkonu savršeno uspijevaju "srčeka" (begonija semperflorens ili cvatuća begonija - to cvate cijele godine, do mraza, ali vjerojatno nije pravi izbor za lođu jer traži otvoreni prostor). Možda bi za lođu bolje bile druge vrste begonija, s više lišća i većim cvjetovima... ne znam. Moje sitne begonije prežive ljeti bez zalijevanja naš godišnji odmor sa samo 2 boce vode zabodene u svakoj kopanjici.

Ja sam lijena pa na toj strani imam aloje u kopanjama (čak i cvatu povremeno), žednjake i kaktuse. Pun pogodak je velika tegla (u kojoj je bilo božićno drvce) i unutra grm lavande. Totalno nezahtjevno, tjera komarce i cvate.

Na istočnoj strani imam cvatuće biljke, ali ne puno jer tamo sušim veš pa mi smeta. Odabir je kao kod pituljice.

rosa, prošeći se po placu ili slično, vidi što ti se sviđa i pitaj prodavača kakve uvjete treba to cvijeće, da li je pogodno za tvoju lođu koja je blabla na toj i toj strani svijeta, da li treba puno vode i slično...