Danas ručak kod sveki, slavi se ročkas
Sutra planiram juneće šnicle "a la pašticada" s pire krumpirom i salatom koju ću danas ubrat kod sveki.
Evo a ja ću danas čistiti
Skuša za velike, oslić za malca i blitva sa krumpirom.
vratina s krumpirima
salata
pita od čokolade
Pečem kozletinu, napravila sam francusku i imam friškog matovilca.
moji me davili da hoće čufte,a s tim posla
pa sam im napravila pljeskavice i pomfri na brzinu
Varivo od mješavine povrća za francusku iz Lidla sa malo špeka i razmućenim jajetom i origanom, mladi krumpir iz pećnice, prokulice i umak od majoneze i ketchupa. Umorna sam, pa mitim junkomI sretna su mi djeca
![]()
varivo od graha sa suhim mesom i kukuruzom, radič na salatu
Bijeli kupus s krumpirom pod ulje, pileća krila na maslacu.
krem juha od mrkve, lazanje i salata od crvenog kupusa
Ujušak od puretine s ribanom mrkvicom i kuskusom
Provansalski ragu (ostalo je od jučer pečene vratine, a to je odličan način da se iskoristi) + krumpir na kocke
Friško zelje na salatu
Mazanica koju je moja mama jučer ispekla
piletina+povrče iz woka+rižini rezanci
vočni kolač od jagoda![]()
danas je Kineskinja kuhala umjesto mene i bilo je ukusno: proljetna rolada, pohana piletina u slatko-kiselom umaku, riža, pohane banane (nisu mi baš nešto)
danas paradajz juhica, flekice sa zeljem i krmendale na naglio za MM i dijete
sutra juha od crvene lece i slanutka i uz to neki omlet http://damijenestoslatko.com/slano/j...ece-i-slanutka
srijeda oni bi neku pastu ( kao da felkice nisu pasta :/)
danas - vratina u neobičnom umaku s jajima i krastavcima, njoke
sutra - sarma, pire
srijeda - juha od bundeve, quiche od špinata
četvrtak - sarma
špinat sa slanutkom
imam zakuhane juhe, uz to kupus na ulje, par srdela, kuhana jaja, štrudel od sira
sarma i pire krumpir
KFC style pohana krilca, pečeni mladi krumpir, prokulice i zelena salata. I kolači od jučerašnje proslave - kokos torta s ovog foruma.
Varivo od povrća: krumpir, kelj, mrkva, brokula i fiiiiini kukuruzni kruh, njam![]()
Danas manistra s improviziranim umakom ( kasno došla s posla) od komadića pilećih prsa, šake korjenastog povrća, malo gorgonzole, fete, žličice senfa i pola šalice vrhnja za kuhanje. I uopće nije loše! Malcu omiljena brokula s purom i maslinovim uljem.
Evo, stiže:
Ujušak od puretine - okvirno, za oko 1,2 litre vode
1 veća mrkva (naribati ili narezati nožem za guljenje na rezance)
malo ulja
1-2 jušne žlice mljevene puretine (to je valjda oko 5 dag, ja kupim paket, pa smrznem male porcije)
sol
po želji malo tikvice ili zelja ili korabe
1 - 2 češnja češnjaka
2 jušne žlice kuskusa
ako ima vlasca ili kopra, super se uklapa, ako nema - kosani peršinov list ili drugi začini (mažuran nam paše ili bosiljak, što nađemo)
Na ulju prodinstati mrkvu i drugo povrće da se opusti (dodam sol u ovom trenutku, pa to ide brže), dodati puretinu i dinstati uz miješanje dok ne pobijeli; brzo je gotovo
Dodati češnjak narezan na listiće, da malo zapjeni
Dodati ostale začine i zaliti prvo manjom količinom vode, dobro razmiješati da se mrvice mljevenog mesa raspadnu, dodati ostalu vodu i pustiti da zakipi. Kuhati na tihoj vatri štajaznam 15 minuta, pa ubaciti kuskus. Kad zakipi, isključiti dodati svježe začine, poklopiti da malo odstoji.
Provansalski ragu je recept za koji nema šanse da dvaput ispadne isto, jer se radi od priručnih namirnica (izvorno je to recept za janjetinu, ali ja to radim sa svakom vrstom pečenog mesa koja ostane od dana ranije) - količine povrća prilagoditi količini mesa, treba ocijeniti koliko je dosta da sve bude u finom umaku. Ovo je zgodan način kako da se s relativno malo mesa nahrani cijela obitelj!
Za cca 30 dag vratine pečene u komadu preostale od dana ranije uzela sam nešto malo povrća:
1 glavica luka - krupno narezati
1 paradajz (može i pelat, pola limenke ili jedna najmanja), može se oguliti ali meni se to ne da
1 paprika - narezati na kockice
1 češanj češnjaka - na listiće ili nakosati
šaka šampinjona narezanih na listiće
(ako ima, u taj umak može i patlidžan i mladi luk i tikvica i sva furda iz frižidera, ali nisam imala, dodala sam dinstane šampinjone iz leda - to je čista improvizacija jer umak valja i s mrkvom i u svim kombinacijama povrća)
Povrće prodinstati na mrvici ulja uz dodatak mrvice soli, pa dodati začine
- lovorov list, bosiljak, timijan, metvica ili kadulja ili ružmarin, čega se nađe od tih dalmatinskih trava
- ubaciti pečeno meso narezano na kockice, podliti s malo vode ili temeljca da se meso lijepo namoči, a da ne pliva
- krčkati još par minuta da se poveže
- može se dodati malo bijelog vina
Uz ovo može ići palenta ili tijesto ili krumpir kuhan u slanoj vodi. Dobar tek!
Mi cemo danas musaku s mljevenim mesom i zelenu salatu.
ponedjeljak: blitva na lešo i pohani sir
utorak: kelj varivo i faširanci
srijeda: pohana piletina, riža i zapečene prokulice sa bešamelom
četvrtak: tjestenina i umak od piletine i graška
petak: dinstano kiselo zelje, restani krumpir i pečenice
Krem juha od bukovača, rižot od bukovača i slanutka s parmezanom, matovilac.
Za večeru nešto s ćimulicama, ali ne znam još što...
utorak: skuša sa grilla, špinat lešo
srijeda: mahune
četvrtak: špageti sa umakom pesto genovesse
u: pizza sa rikolom i mini rajčicama i gomilom maslinovog ulja
S: umak od šampinjona i njoke! šopska salata
Č: lazanje sa šipnatom i mljevenom puretinom
gulaš
grašak s noklicama
Pizza: mozzarela, pureća šunka, shitake gljive, rajčice, crne masline.
ajngemahtes i miješana salata
ručak promašili...
za večeru slani muffini (sir, šunka) i caprese salata.
sutra- kelj varivo i faširanci!
Danas pecene pastrve, kuhani krumpir (u kori, pa narezan) s maslacem, umak od oraha i hrena i kupus salata.
juhica, lešo, restani i cikla....zdravo i obilato![]()
Pileća juha s knedlicama, piletina s ječmom i kurkumom, ćimulice nekako na salatu.
francuski krumpir i cikla na salatu