Pomikaki nije istina da su takvi slučajevi izuzeti iz jurisdikcije države - to je čista laž. Problem zataškavanja unutar Crkve postoji (iako se ipak puno toga pokreće u zadnje vrijeme - ako te zanima pogledaj i poslušaj ove linkove koje sam ostavila), ali to ne priječi državu da pokrene postupak. Postupak se ne premješta iz Crkve - to su dva odvojena postupka, od kojih jedan pokreće Crkva i taj je već u veljači pokrenut, a drugi pokreće država, a to što on nije pokrenut nema veze s Crkvom. I obratno, to što je crkveni postupak pokrenut ne isključuje državni sud - nije to ili ili nego svatko treba postupati prema svojim nadležnostima.
Nadbiskup Puljić kaže da nije obavezan obavijestiti državne vlasti zato što takva obaveza nije definirana niti našim državnim zakonima niti crkvenim zakonom. U nekim državama je to obavezno, a kod nas nije. Time što to nije prijavio nije prekršio nikakav zakon RH, ali jest moralni zakon.
Čitavo vrijeme u ovoj diskusiji pokušavam razjasniti da se tu radi o tome da ne postoje zakoni o kažnjivosti neprijavljivanja kaznenih djela. Navela sam neke druge primjere - npr. odgovaraju li susjedi za posljedica nasilja u obitelji zato što ga nisu prijavili - upravo zato da to osvijestim.
Ja isto mislim da razrješenje iz svećenićke službe nije dovoljna kazna za pedofiliju, ali Crkva može dosuđivati samo crkvene kazne. Sve ostalo je u nadležnosti države. Imala je potpuno pravo ona grupa prosvjednika koja je neki dan prosvjedovala pred zgradom vlade zbog tog slučaja - jer državna vlast je ta koja nije (još) ništa učinila po tom pitanju.