Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 92 of 92

Thread: Uskrs - koliko čega pravite?

  1. #51
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja neću praviti ništa, samo obojati jaja
    ionako smo na doručku i ručku kod mojih i onda sljedeća dva dana stenjemo

    jako mi se sviđa ovo pinkyno, super, super, super!

  2. #52
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    ja sam upravo ofarbala 10 jaja
    sutra pečem šunku u kruhu
    i pravim s djetetom ukrase od papira
    tome se najviše veselim!

  3. #53
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    djeca su napravila breskvice po svom guštu. ja kuglof, jedan s jagodama i pudingom od banane, još ću dunavske valove i jedan s kokosom.

    sutra s djecom radim čestitike i ukrašavamo ispuhana jaja. meni je to naj dio.

  4. #54
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,982

    Default

    Mi baš i nismo neki od doručka, za ručak imamo juhicu i neko meseko zaklince(nisu baš šunak jedači), jednu malu rolanu šunku skuham, a jednu ispečem u kruhu. Za prilog francuska, svježi sir s vrhnjem, mladi luk, rotkvice...
    A kolači, ove godina pita sa sirom, mađarica, torta od mrkve, monte kolač i pinca(ako uspije).

  5. #55
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    njima bu bila pečena rol šunka u kruhu, pisanice, francuska ( to još treba napravit danas), makovnjača i orehnjača, ala biskupski kruh, kokos kesksi. Uz meso buju dobili mlince s placa

    Za sve juha( pureća), s puno mrkvi , kozletina, rotkvice i luk ( bez bembača)

    Mi mlinci od mojih ruku ( bezgluteinski), ak uspije iz 90 pokušaja neki kolač-kruh ( bezgluteinski) i, krumpir s rižom.

  6. #56
    Marsupilami's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,253

    Default

    Quote Originally Posted by pikula View Post
    Ova tema me podsjetila na grane za objesti jaja, domaći kruh i kremšnite. E sad moji inače ne jedu žutanjke (ne pitajte), da li netko zna kako da skuham bjelanjke, a da mi žutnajci ostanu sirovi za kremu od jaja? Znam zvuči glupo, ali vidla sam na tV ono nešto kad poširaju, ali bili to uspjelo ako se odvoji žumanjak... Eh, al ga kompliciram, ali stvarno mi bude žao tih žutanjaka pa ih guram u francusku, koju opet najviše mm i ja pojedemo,a nama baš fali u životu žumanjaka u krvi moš mislit :/
    Trik iz masterchefa

    Odvoji zutanjak od bljelanjaka, uzmi kalup za muffine, stavi u svaku posudicu prozirne prijanjajuce folije, utisni ju i ulij bjelanjak unutra.
    Podigni krajeve, dobro omotaj da dobijes okrugli oblik i uranjaj u kipucu vodu.
    Voila, dobila si kuhani bjelanjak koji vise manje izgleda kao cijelo kuhano jaje ali bez zutanjka

  7. #57
    Marsupilami's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,253

    Default

    Evo ovdje mozes vidjeti kako je Mate napravio posirana jaja, ti samo odvoji zutanjak prije toga
    POŠIRANA JAJA
    Last edited by Marsupilami; 23.04.2011 at 10:18.

  8. #58

    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    1,405

    Default

    doručak: pogača (pinca), kava, jaja , kuhana šunka, franc. salata, br. osoba : obitelj + nas nekoliko frendica na povratku iz crkve, svake godine kod druge na doručku
    ručak: juha, lešo, salata, janjetina iz pećnice sa mladim krumpirima, kruh iz pekača, desert: pogača i "bijelo rebro"- kolač od bjelanjaka koji ostanu od spravljanja pogače, oraha i grožđica, posut šeć. u prahu i preliven čok.glazurom ( ima neka industrijska verzija , zaboravila sam kako se zove, davno se prodavala u austriji i njemačkoj)

  9. #59
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    masurpilami hvala !

  10. #60
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    da malo podignemo iz prasine..
    ove godine cemo domacu sunku u kruhu,to je pod obavezno..kuhana jaja,hren,mladi luk,rotkvice,francusku...to je za dorucak..
    rucak necemo raditi doma,idemo na rockas ko brata i sogorice..

    u ponedjeljak cemo imati isti dorucak..za rucak juhicu govedu s gris knedlama,punjena teleca prsa i mladi krumpir,zelena salata...
    za kolace nemam pojma..razmisljam o kremsnitama i maminoj orahnjaci..

  11. #61
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    I kod nas klasika... Djeca su na Veliki petak kod svekrve pa će jesti škarpinu ili neku simboliku (slane inćune i krumpir salatu), mi isto tako.

    Na Veliku subotu obično skuham leću li grah, a već popodne odnesem klopu na blagoslov: šunka, kobasice (domaće, nabavila), jaja, hren, mladi luk, rotkvice... Ne znam za francusku salatu, mislim da ću to napraviti na Uskrsni ponedjeljak kad mi dođu gosti. Pečem pince za cijelu obitelj, a od kolača još samo bijela pita ili mađarica.

    Uskrsni ručak - juha od teletine i neko pečenje (vjerojatno isto teletina, a možda bude i štruca od mljevenog mesa, tak da oni koji imaju gebise nemaju problema sa žvakanjem... ) Obavezno umak od kopra.

    Uskrsni ponedjeljak - nastavak juhe od Uskrsa, pohana teletina ili mali odresci od svinjećih leđa, mladi krumpir s peršinom

    Od suhih kolača - napravila crnu salamu s bademima (već su klinci pol pojeli), napravit ću još špric kekse i to je to.

    Jaja obično farbam u luku i ukrašavam listićima, ali sam ove godine kupila neke šarene jestive boje dr. Oetkera, pa me baš zanima kak bu to ispalo.

  12. #62
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Obavezno umak od kopra.
    mmmm
    koliko dugo ovo nisam jela!
    idem zvat mamu

  13. #63
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Ne znam jos gdje cemo biti ovog Uskrsa;

    ali ako smo doma, onda otprilike ovako:
    Veliki Petak: bruschette s bakalarom, crne i zelene masline za predjelo; riba al cartoccio + povrce.
    Subota: opet nesto posno
    Uskrs - dorucak: kuhana sunka, pisanice (dio za ukras, dio za jelo), hren, napravim i nekakav namaz od sira i jos nekog povrca jer E. ne voli hren, mladi luk, rotkvice, pogaca. Kava, caj, sokovi, colomba (talijanska pinca).
    - rucak: ili se jede vani, ili smo negdje pozvani, ili mi pravimo/zovemo: janjetina pod pekom, mladi krumpir, dvije vrste salate...
    Uskrsni ponedjeljak: rucak koji bi inace bio nedjeljni.
    Od kolaca: sve ovisi o tome da li smo kod kuce ili nismo..... ako smo kod kuce, onda neka lagana torta (jogurt-vocna), suhoga imamo uvijek (colomba).
    I naravno, puno previse cokolade, E. to uvijek dobije - cokoladna uskrsnja jaja, zecevi, novcici, i statijaznamstosvene.
    Puno previse toga ostane, pa se kasnije iskoristi za toplu cokoladu ili cokoladne kolace....
    Last edited by Elly; 02.04.2012 at 14:01.

  14. #64
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Peterlin, obožavam kopar. kako radiš umak? Onaj sa zaprškom i vrhnjem, ili imaš neki drugi recept. Uvijek primam recepte s koprom

  15. #65
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
    Peterlin, obožavam kopar. kako radiš umak? Onaj sa zaprškom i vrhnjem, ili imaš neki drugi recept. Uvijek primam recepte s koprom
    Da, ja najviše volim taj umak sa zaprškom i vrhnjem...

    Ali budući da moja mama i svekrva ne podnose mliječne proizvode, bit će vjerojatno sa zaprškom bez vrhnja (podlijevam povrtnim ili mesnim temeljcem, što se zatekne - bit će teleća juha pa ću nju iskoristiti).

    Ista priča - žlica-dvije brašna, malo maslaca (pravog) ili ulja propržiš tek toliko da zapjeni, frkneš gore kopar tek toliko da uvene, zaliješ juhom malo pomalo da postigneš optimalnu gustoću i to je sve.

    Ja sam prošli put unutra ubacila mrkvu (slučajno mi je upala iz juhe), pa sam zdrobila viljuškom i ostavila komadiće unutra. Svekrva je još danima pričala kak je umak bio .

    Imam još paketić kopra iz leda, ali idem drugi tjedan na plac tražiti ima li svježeg.

  16. #66
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Zaboravih napisati da umak treba posoliti. MM bi dodao i papar... To je sve stvar improvizacije.

    Inače, može se taj umak raditi i na bazi bešamela: maslac + brašno, propržiti da zapjeni ali mora ostati bijelo, ubaciti kosani kopar, doliti vrućim mlijekom stalno miješajući i začiniti (sol, bijeli papar, po želji muškatni oraščić).

  17. #67
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    peterlin, ide li i "kap" octa?

  18. #68
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    peterlin, ide li i "kap" octa?
    ja stavim jer mi bas pase..

  19. #69
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Kupila sam komad suhe sunke na sajmu na bundeku. Cca 600 g, ali nije okrugla, vec plosnata. Gore ima kozu pa mast pa meso. Moze se jesti i bez pecenja jer je skroz suha.
    Rekao mi prodavac da omotam tijestom za kruh i pecem nekih 1,5 h i da pazim da je koza i mast gore pa ce se mast cijediti po mesu tijekom pecenja.

    Sad mi sveki kaze da sunku moram prvo skuhati pa onda puno krace peci.

    Ona je iz Zagorja, a prodavac Slavonac. Je li to stvar u podneblju? Da se svugdje drugacije priprema?

    Da kuham ili ne? Koliko dugo da pecem? Na kojoj temperaturi?
    Mogu i premjeriti sunku ako to cini razliku.

    Platila sam to cudo 60 kn ima da bude za prste polizati pa molim iskusne kuharice za savijet.

  20. #70
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    ja radim sunku u kruhu,a sunku obavezno prvo skuham..
    kuhaj je sat vremena,ostavi u toj vodi da se skroz ohladi,zamjesi tijesto,omotaj i ispeci..
    bit ce za prste polizati,fina socna...

  21. #71
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    peterlin, ide li i "kap" octa?
    Može i to. Ja ne stavljam ocat (nisam ljubitelj kiselih stvari), ali ponekad stavim par kapi limuna ili sok od limete, ali mm si zna dodati malo octa.

  22. #72
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Quote Originally Posted by MarijaP View Post
    Kupila sam komad suhe sunke na sajmu na bundeku. Cca 600 g, ali nije okrugla, vec plosnata. Gore ima kozu pa mast pa meso. Moze se jesti i bez pecenja jer je skroz suha.
    Rekao mi prodavac da omotam tijestom za kruh i pecem nekih 1,5 h i da pazim da je koza i mast gore pa ce se mast cijediti po mesu tijekom pecenja.

    Sad mi sveki kaze da sunku moram prvo skuhati pa onda puno krace peci.

    Ona je iz Zagorja, a prodavac Slavonac. Je li to stvar u podneblju? Da se svugdje drugacije priprema?

    Da kuham ili ne? Koliko dugo da pecem? Na kojoj temperaturi?
    Mogu i premjeriti sunku ako to cini razliku.

    Platila sam to cudo 60 kn ima da bude za prste polizati pa molim iskusne kuharice za savijet.
    i za nekuhanu od 600 g ti je sat i pol predugo. ja sam lani takvu pekla dok mi se kruh nije ispekao, pa pinku dulje, tipa 45 minuta. i bila je odlična

  23. #73
    mama_jos_malo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,835

    Default

    Mi ćemo s prijateljima proslaviti Uskrs na moru (nas 4 njih 3). Doručak će biti tradicionalno šunka, jaja, rotkve, mladi luk.
    Ručak: janjetina, mladi krumpir i salata mladi luk i matovilac

    Od slatkog ću danas ispeći kekse u obliku zečeva i patkica (zbog djece) da koji dan otpuste i neki kremasti kolač od kestena. To ću raditi u četvrtak jer se putuje.

  24. #74
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Klara79 i babyboys, hvala!

  25. #75

    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    385

    Default

    Šunka,jaja punjena-žumanjak,malo majoneze,mrvica senfa,malo vrhnja,nasjeckani mladi luk,domaća kobasica,svježi kravlji sir,vrnje,francuska salata,rotkvica,mladi luk,trapist,rajčica,paprika(sada na tržnici već ima domaćeg).
    Kolači,krempita,čokolada oblatna,torta s rižom i sirom.
    Ručak ne kuham na sam Uskrs,tu sam si TRADICIJU uvela,jer ne možemo ništa ni jesti do kasno popodne, a tada nam opet odgovara šunka....
    Uskršnji ponedjeljak ,roštilj s gljivama,svježim povrćem,grah salatom,ajvarom....

  26. #76
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Kod nas klasika kuhana šunka, jaja, hren svježi sir s mladim lukom, luk, rotkvice
    Kolači: torta od sira, mama pravi čokoladnu pa se đoramo

    Danas kuhamo fiš kod mojih, sutra pečeni brancin, nedjelja teletina i mladi krumpir

  27. #77
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    danas pastrva i salata
    sutra kuhane domaće kobase, pršut i paški sir, hren, jaja, mladi luk, rotkvice
    šarena torta

  28. #78
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,464

    Default

    Danas crni rižoto od sipe i orada i lignje sa krumpirom u pečnici.
    Sve ulovljeno jučer i prekjučer, jedino muž prigovara da je mogao i bolje.
    On nikada zadovoljan ulovom.
    Sutra klasika, šunkica, mladi luk, rotkvice, pinca......

  29. #79
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    Nisam mogla nista danas, ali bas nista, nisam spavala uopce i jednostavno nisam imala snage, otisla sam u Konzum, kupila nam piceka i mlince za rucak, napravila francusku, obojala jaja s lukom i jos pa sa Svenom s bojama. I uz ciscenje to je bilo to od mog dana. Sutra dorucak i rucak kod sveki tako da cu malo odahnut napokon...

  30. #80
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    ideje za iskoristiti kuhana jaja?

    šunkicu i sir sam umotala u lisnato i to je planulo u roku odmah.... čokoladni zečevi isto tak.... (u lisnatom mislim,)
    odojak će sutra za ručak uz neki čušpajz a šta sa jajima???
    žao mi je baciti toliko jaja.... punjena jaja baš ne prolaze jer smo i njih pojeli tucet za Uskrs....

  31. #81
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Meni je salata Mimoza savršena za dane nakon Uskrsa.

  32. #82
    Boxica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,402

    Default

    Quote Originally Posted by Lucas View Post
    ideje za iskoristiti kuhana jaja?

    šunkicu i sir sam umotala u lisnato i to je planulo u roku odmah.... čokoladni zečevi isto tak.... (u lisnatom mislim,)
    odojak će sutra za ručak uz neki čušpajz a šta sa jajima???
    žao mi je baciti toliko jaja.... punjena jaja baš ne prolaze jer smo i njih pojeli tucet za Uskrs....
    možeš francuski krumpir (red krumpira, red jaja pa tako dok ne napuniš jenu i na kraju zaliješ kiselim vrhnjem/mileramom, eventualno malo ribanog sira na kraj i u ror da se zapeče) pa sa strane neku mesinu
    ili polpete punjene jajem (normalne polpete/faširanci koje omotaš oko kuhanog jaja i pečeš)
    ja tri jaja iskoristim za tuna paštetu (imam takav recept)

  33. #83
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    ajd daj recept za tuna paštetu

    a ima dosta jaja pa bi mogli i minozu napraviti

    thanx

    ostale ideje- dobrodošle!

  34. #84
    Boxica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,402

    Default

    Quote Originally Posted by Lucas View Post
    ajd daj recept za tuna paštetu
    evo:
    2 konzerve tune (uzmem onu od K+ i to komade(ne komadiće) jer se lakše iscijedi ulje)
    3 trokutića zdenka sira
    2 mala maslaca
    1/2 majoneze (može i više ako netko voli)
    3 velike žlice senfa
    2 češnja češnjaka
    3 jaja (tvrdo kuhana)
    6 srednje velikih kiselih krastavaca
    sol,papar

    krastavce prethodno iscjeckam na manje komade dodam ostatak i onda sa štapnim pjenasto izmiješama
    treba malo u frižider da se sve poveže

    probala sam par recepata, ali ovaj mi je definitivno najbolji
    i nema mi bolje nego hladnu paštetu na topli tost! mljac

  35. #85
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    tak puno maslaca!? ajd probat ćemo i to...hvala na receptu, popodne je napravim.... taman ujutro za doručak uz tostani kruhek!

  36. #86
    Boxica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,402

    Default

    Quote Originally Posted by Lucas View Post
    tak puno maslaca!? ajd probat ćemo i to...hvala na receptu, popodne je napravim.... taman ujutro za doručak uz tostani kruhek!
    to su oni mali kakve dobiješ u hotelu i ništa specijalno se ne osjete nego taman da sve povežu (kod miksanja neka budu na sobnoj temperaturi da se lakša razrade)
    ajde tipkaj sutra kakva ti je!

  37. #87
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    aha! ajde hvala,meni je mali maslac onaj od 125g looooooool....

    pametan pita

  38. #88
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    kod mene najbolje prođu jaja u hrenu. jaja samo prepoloviš, staviš u zdjelu , na to žlicu ili dvije hrena i milerama po želji ili vrhnja, zavisi koliko želiš da ti ljuto bude.
    jedu svi, stariji sin jako voli, malom je to too much.
    ovo je mjera za nekih 5 jaja, ali povećavaš po želji.

    mm voli i "hren salatu" - nasjeckam kuhana jhaja i kuhani krumpir,m pa pomješam sa onim zvjezdinim hren umakom. to ide fantastično uz hladni odojak

  39. #89
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    Quote Originally Posted by Lucas View Post
    ideje za iskoristiti kuhana jaja? .........žao mi je baciti toliko jaja.... punjena jaja baš ne prolaze jer smo i njih pojeli tucet za Uskrs....
    ubuduće skuhaš manje, ja kuham za svakog ko jede po jedno, pa ak se neko zaželi više lako se skuha ponovo.

  40. #90
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    ubuduće skuhaš manje, ja kuham za svakog ko jede po jedno, pa ak se neko zaželi više lako se skuha ponovo.

    mm farba jajca za Uskrs tak da nemam utjecaja na to koliko će ih skuhat...on i stariji su ove godine pofarbali 15 jaja + punjena tak da je bilo oko 25 kuhanih.... i evo sve se pojelo

    Boxica - pašteta je super! ja sam si još samo malo dodala maslinovog ulja.... mljac

    Kinder - mimoza se hladi u friđu za danas uz ručak.... živo me zanima kakvog je okusa...

    babyboys - tak sam nešto slično radila za Uskrs - hren,žumanjci,sir,vlasac i punila....a za maloga samo žumanjci,sir i vrhnje

  41. #91
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Što se tiče količine jaja, budući da ne jedemo obojana jaja, tjednima prije Uskrsa kad za nešto trebamo jaje, ispušemo ga, tako da do Uskrsa imamo nekih 30 praznih jaja koja bojamo. Tome dodam cca 10 pravih kuhanih u luku i gotovo.

  42. #92
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    mm ih boja samo u luku.... i onda sa pastelama ispiše naša imena (pa od buraza,šogorice i klinaca) pa bere trave i cvijeće i radi svakakve ukrase.... sad ima i pomoćnika tak da..... nek se deca vesele, hehehe.... a mi jedemo obojana jaja u luku, zašto ne...u subotu navečer se bojaju do ponedjeljka se uglavnom potroše...i u frižideru su...

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •