Citiraj tigrical prvotno napisa Vidi poruku
Giselle, da li će nam ova statistika služiti za nešto ili te samo tako zanima?
Pa evo gledaj, uvijek se govori o kvaliteti jajne stanice/embrija/blastociste, i tu otprilike postoje neki brojevi, npr. 1/4 jajne stanice su ok (kod mladih zena). No ono sto mi se cinilo kao veca prepreka, a za sada se na ovoj maloj populaciji od 13 odgovora vidi, je da muska strana ima u 11/13 slucajeva problematicni spermiogram. Zna se (da sad ne vadim radove) da je kod loseg spermiograma povecana DNA fragmentacija stanica, i da u tim slucajevima i morfoloski pravilni oblici imaju isto tako DNA ostecenja, statisticki znacajno vise nego morfoloski pravilni oblici kod muskaraca s normalnim spermiogramom. To postavlja u pitanje metodu odabira spermija, jer tu se za ICSI odabire jedan od 100 milijuna, dok se od jajnih stanice odabire ipak iz vrlo ogranicenog broja.
Ono sto bi meni bilo logicno je da se ne koristi ICSI (PICSI; IMSI, whateverSI) nego IVF, al mozda sam u krivu, svakako treba konzultirat biologa. Npr. u Francuskoj se pola jajnih stanica oplodjuje s ICSIjem, a pola "prirodnom selekcijom". Mozda bi se tako moglo i u HR prakticirat, posebno sad kad se budu oplodjivale sve jajne stanice