Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Molim za savijet, mišljenje, iskustvo..

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno Molim za savijet, mišljenje, iskustvo..

Ovako, D je prije mjesec dana krenula u vrtić. Vrtić je privatan, tako da postoji samo jedna grupa od 20ak djece s 2 tete, gdje je D najmlađa. Od petka su 3 puta zvali da se dođe po nju a kao razlog naveli meku stolicu i da je njurgava. Osobno nisam primijetila nikakve promijene sa stolicom ni u ponašanju. MM je zadnji puta zamolio da mu kažu koji je konkretan razlog, pošto mi nismo uočili nikakvu promjenu, na što su odgovorili da je ono što su naveli i ništa dr, u što nekako ne vjerujem.. (Svakako ću uzorak s odnjeti na analizu..)
    E sada, postavljam si općenito nekoliko pitanja:
    Pošto je najmanja u grupi, ostala djeca se uvijek oko nje skupe i 'brinu' na način na koji znaju , nosakaju je, natežu, gnječe, pa je često na kraju rasplaču.. Zadnji puta kad smo bile u parku, primijetila sam da se 'brani', na način da odgurne dijete ako joj naglo priđe i malo grublje dodiruje. Da li je to faza ili je možda ponašanje prouzročeno navedenim?
    Da li je moguće da je 'zapostavljena' kao najmlađa, pošto tete rade po programu za stariju generaciju, te na taj način ne dobiva informacije i pristupa učenju primjereno za njen uzrast?
    Da li je ispisati i upisati u državni vrtić na jesen, gdje će biti s djecom svog uzrasta, ili je to samo bježanje od problema a ne rješenje (ako su moje nedoumice ispravne)?

Molim za savijet, mišljenje, iskustvo.. Hvala!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ovo odgurivanje druge djece uopce ne mora biti uzrokovano navlacenjem druge djece nego samo s karakterom tvog djeteta koje ne voli da joj se ulazi u intimni prostor. Moj stariji sin je oduvijek takav, jedino je meni i mm-u dozvoljavao da ga grlimo i gnjavimo, od svih ostalih je bjezao. Isto je bio medu najmladima u grupi i cesto su ga tete nazivale individualcem jer je on jednostavno volio svoj mir. Sad sa 4,5 je sasvim druga prica, iznimno je drustven ali jos uvijek ne voli previse fizickog kontakta.
    Ako ju mozes upisati tamo gdje ce bit s vrsnjacima, upisi ju. Sigurno ce njoj biti lakse.
    Za ove pozive od teta zbog meke stolice ti nemam sta pametno za rec osim svoj osobni dojam da tete malo drame previse. Kod nas se zove samo kod temperature i takvih konkretnijih stvari. Probajte to jos sa tetama rjesit.

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

ja ću samo ovo reć: ko god je od mojih poznatih stavio dijete u privatan vrtić, hitno je tražio vezu za državni...niko nije bio zadovoljan sa privatnim, a radi se o sve skupa 6 djece...

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Doga, moj stariji sin i još njih par su u državnom vrtiću bili mlađi od ostatka grupe oko godinu i pol, tada su nešto eksperimentirali s djecom različitih uzrasta, sada su prestali s tom praksom. Uglavnom nikada nije bilo baš idealno uvijek je nekako zaostajao za drugima.

Mlađi sin je s vršnjacima u grupi i mogu iz vlastitog iskustva potvrditi da sve puno bolje funkcionira, bolje je usklađen s grupom.

Za meke stolice nas nikada nisu zvali iz vrtića osim ako je bio proljev. Zovu nas uglavnom u slučaju ako dijete ima temperaturu.

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Hvala djevojke.
    Koksy, što se ponašanja tiče, ovo je promjena jer prije nije odguravala djecu, to sam sad prvi puta uočila ali moguće da je prirodan razvoj karaktera, jer je istina da 'brani' svoj prostor oduvijek, ali nikada to nije radila na ovaj način. Prije bi se odmaknula ili 'sakrila' iza ručice i nakon 10ak min skroz opustila.
    S tetama smo već pričali ja i mm, ali ćemo ponovno.. Drame, to je sigurno, samo mi nije jasno zašto otvoreno ne kažu problem ako postoji.
    Water hvala na iskustvu, tako i ja mislim, da 'zaostaju' ako ih je manje, pogotovo ona kao jedina, sigurno se ne stignu posebno s njom baviti; što razumijem, ali zato bi joj možda bilo bolje s vršnjacima. Kako je tvoj sin to prihvatio? Je li bilo kakvih konkretnih primjera i da li si primjetila da je mlađi lakše 'usvajao gradivo' među vršnjacima, ne znam kako da se izrazim drugačije.. nadam se da razumiješ pitanje. Jer ne znam koliko je teško mijenjati vrtić i grupu za dijete.. Makar nisam primijetila neku vezanost, ali nije da je tužna kad je ostavljamo.. Ma puno pitanja u glavi uglavnom; hvala vam.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

inače je moj veliki kad je bil malo manje od 3 godine krenuo u proljeće u državni vrtić, u njemu je bio najmlađi u grupi, svi starosjedioci koji se poznaju već cca 2 godine, s time da stvarno nikoga nije znao, i kaj je bilo njemu je malo teže pala adaptacija ( cca 2 mjeseca, imala sam vremena i raćunala na to, jer sam ga samo ja čuvala ) uzela ga jedna cura sebi pod zaštitu i ona se brinula o njemu. Kad je iduće godine došlonovo dete u grupu zel si on jedno i brinul se o njemu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

inače kaj sam primjetila kod najmanjeg, kad se igra s mojim klincima ili starijim nema frke, ali čim vidi nekoga priubližno sebi onda se povlači. Bili mi tako u parku i nikog nije bilo i dete se igra, skaće, penje, a čim neko dojde on dojde do pol toborgana, pa bi odma dolee, bez obzira kaj je to dete cca 10m od njega i uopće nema trenutno želju za toboganom.

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    inače kaj sam primjetila kod najmanjeg, kad se igra s mojim klincima ili starijim nema frke, ali čim vidi nekoga priubližno sebi onda se povlači. Bili mi tako u parku i nikog nije bilo i dete se igra, skaće, penje, a čim neko dojde on dojde do pol toborgana, pa bi odma dolee, bez obzira kaj je to dete cca 10m od njega i uopće nema trenutno želju za toboganom.
    Ovako slično se nama počelo događati. Prije bi se za 10ak minuta 'ufurala', trčala i igrala s djecom.. a sad odmah k meni, vodi me za ruku i bježi od drugih. Dok se s klincima iz obitelji igra bez ikakvog problema, nježna je i pažljiva.. S ljuljačke se ne skida, znam je ljuljati po skoro h vremena.. pokušavam je zainteresirati za druge stvari, ali ne; ljulja-ljulja. Ja ću poludit.. Još kad bi se znala sama popesti i zaljuljati; nitko sretniji ali ovak je to smiješno..

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

walter, neznam od kuda ste, ali u Zg je u većini vrtića (one koje ja znam) i dalje praksa da su u grupi djeca različitog uzrasta (razlika je do 3 godine)
    evo kod moje E. ih ima par koji su upravo navršili 7 i idu na jesen u školu, dok najmanji ima 4,5

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Doga, ja bi rekla da je njeno ponašanje uzrokovano upravo tim navlačenjem od stane druge djece...
    a glede rješenja, neznam...tko zna u kakvu bi grupu ušla u državnom vrtiću jer kao što sam već napisala gore, u većini je praksa po novom da su djeca različitog uzrasta...
    da probaš pričati sa psihologom u vrtiću pa tražiti savjet?

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    Doga, ja bi rekla da je njeno ponašanje uzrokovano upravo tim navlačenjem od stane druge djece...
    a glede rješenja, neznam...tko zna u kakvu bi grupu ušla u državnom vrtiću jer kao što sam već napisala gore, u većini je praksa po novom da su djeca različitog uzrasta...
    da probaš pričati sa psihologom u vrtiću pa tražiti savjet?
    Hvala Boxica, tako sam mislila. Prvo sam razmišljala da provedem koji dan s njom u vrtiću pa vidim o čemu se radi, ali uz moje prisustvo vjerujem da ponašanje ne bi bilo isto kao da me nema.. stoga mislim da bi bilo pametnije probati s psihologom.. ništa ne gubim. Makar mm poludi kada to predložim i kaže da preuveličavam situaciju.. Ne razumijem zašto je psiholog toliki bauk.. Također mislim da je moguće da se počela braniti (rekla bih agresivnije) baš iz tog razloga što je grubo natežu.. a sad je malo veća pa se brani na drugačiji način.. Možda sam u krivu i preuveličavam, pa je nešto tipa onoga što kaže Koksy, prirodan slijed akonto njenog karaktera.. ali me strah da to nije potencirano ovime i ne prijeđe u agresiju..?

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Doga, iskustva su vjerojatno različita s mješovitim grupama, moj sin je bio mirno dijete ni malo agresivan, događalo se često da mu otimaju igračke, strgaju njegove privatne igračke, znala su ga udariti druga djeca češće, meni se činilo baš zbog toga što je bio manji. To je jedino što mi je smetalo - odnos s drugom djecom, a sve ostalo što se programa tiče je bilo u redu. Zadnju godinu vrtića pred školu je bio u novoj grupi sa svojim vršnjacima jer je velika većina stare grupe krenula u školu i tada je on došao do izražaja kao da je postao drugo dijete, potpuno se oslobodio.

Vjerojatno sve ovo ima veze s osobnošću djeteta jer je on bio takav miran i nježan pa mješovita grupa za njega nije bila najbolje rješenje, vjerojatno ima djece koja se bolje znaju izboriti za sebe pa su iskustva pozitivna.

Mlađi sin je totalno druga priča s njim nemamo nikakvih problema od početka. Imao je 15 mjeseci kada je krenuo u vrtić, svi u grupi su bili isti kada su krenuli - više su puzali nego hodali. I ja vidim razliku, s mlađim je lakše, ne znam kako da ti objasnim djeluje mi potpuno ravnopravno u odnosu na drugu djecu dok je stariji često bio nekako po strani, bilo mi ga je žao mada se on nije nikada nešto posebno žalio.

Što se promjene vrtića (grupe) tiče, mislim da ne moraš puno brinuti djeca se puno bolje prilagođavaju nego mi odrasli. Mlađi je ostao bez omiljene tete nakon dvije godine čuvanja i meni je skoro srce puklo jer je žena bila genijalna, a sin je to jako dobro podnio nije bilo nikakvih drami iako ju je jako volio.

Sad vidim da ste tek mjesec dana u vrtiću pa možda da još malo pričekaš i vidiš kako će biti. Ja bih možda tražila da tete malo bolje pripaze na nju ne bih baš tolerirala da mi druga djeca gnjave moje dijete dok se ne rasplače i to često kako si napisala. Neka ju bolje čuvaju za to su plaćene.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

walter, neznam od kuda ste, ali u Zg je u većini vrtića (one koje ja znam) i dalje praksa da su u grupi djeca različitog uzrasta (razlika je do 3 godine)
    evo kod moje E. ih ima par koji su upravo navršili 7 i idu na jesen u školu, dok najmanji ima 4,5
    Nismo iz Zagreba, a naša mješovita grupa je izgledala tako da je od 20-ak djece troje bilo mlađe od ostalih godinu do godinu i pol, a jedan dječak je bio stariji dvije godine od ovih troje najmlađih među kojima je bio i moj sin. Tako da je zapravo većina grupe bila iste dobi a ovi najmlađi su bili baš bebice prema drugima. Kada su manji onda je ta razlika baš jako vidljiva.

Ja zapravo ni ne znam koja je svrha tih mješovitih grupa, mi nemamlo baš neko dobro iskustvo. Vidim da su kod tebe razlike još veće u dobi, kako se tvoje dijete snalazi u mješovitoj grupi?

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Water prvotno napisa Vidi poruku
    Sad vidim da ste tek mjesec dana u vrtiću pa možda da još malo pričekaš i vidiš kako će biti. Ja bih možda tražila da tete malo bolje pripaze na nju ne bih baš tolerirala da mi druga djeca gnjave moje dijete dok se ne rasplače i to često kako si napisala. Neka ju bolje čuvaju za to su plaćene.
    Tako i ja trenutno mislim. Hvala!

Ja zapravo ni ne znam koja je svrha tih mješovitih grupa, mi nemamlo baš neko dobro iskustvo. Vidim da su kod tebe razlike još veće u dobi, kako se tvoje dijete snalazi u mješovitoj grupi?
    Ovo i mene zanima.. mislim da je odlično pitanje.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

...Ja zapravo ni ne znam koja je svrha tih mješovitih grupa, mi nemamlo baš neko dobro iskustvo. Vidim da su kod tebe razlike još veće u dobi, kako se tvoje dijete snalazi u mješovitoj grupi?
    moja E. je jako prilagodljivo i društveno dijete tako da nikad nismo imali problema...ona uvijek i svugdje nađe prijatelje! kad je krenula, ona je bila među mlađima, sad je među srednjima - ima 5,5 god
    općenito je svrha tih grupa da se djeca nauče toleranciji prema drugima i kao da mlađi uče od starijih...

negativne stvari su po meni slijedeće:
    -ima neke djece koja će se družiti samo sa mlađima pa će nazadovati
    -trenutno naša teta dosta radi sa predškolcima pa se moja E osjeća zakinuta jer ona ne radi radne zadatke, ali se smiri kad joj kažem da će ona to rješavati slijedeće godine
    -ima glupih situacija kada samo pola grupe ode negdje na predstavu jer mlađi: 1.predstava nije za njihovu dob 2.samo djeca iznad 5 godina se smiju voziti autobusima
    -još jedna stvar je ta da će ove tete biti samo još slijedeće godine sa tom grupom što za moju kćer neće značiti ništa, ali će fasovati ovi mlađi koje će nakon toga premjestiti u novu grupu

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Da, u kontekstu da stariji pomažu mlađima, a mlađi su spremni tražiti pomoć i učiti od starijih, npr.. To mi je jasno ako je program tako koncipiran, no ovdje to nije u planu.. Tipa montessori vrtića npr.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Doga prvotno napisa Vidi poruku
    Da, u kontekstu da stariji pomažu mlađima, a mlađi su spremni tražiti pomoć i učiti od starijih, npr.. To mi je jasno ako je program tako koncipiran, no ovdje to nije u planu.. Tipa montessori vrtića npr.
    u privatnim vrtićima je vlasnicima/ravnateljima isplativije platiti dvije tete za jednu grupu od 20 djece različite dobi nego šest teta za tri grupe od kojih će jedna imati 5 djece, druga 7, treća 8
    dakle stvar je samo financijske prirode
    Posljednje uređivanje od Boxica : 20.04.2012. at 09:03

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

u privatnim vrtićima je vlasnicima/ravnateljima isplativije platiti dvije tete za jednu grupu od 20 djece različite dobi nego šest teta za tri grupe od kojih će jedna imati 5 djece, druga 7, treća 8
    dakle stvar je samo financijske prirode
    Naravno, užas..

Mama Dada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Doga prvotno napisa Vidi poruku
    Moja su djeca u montessori vrtiću, odnosno mlađi je u vrtiću sada. Ali na njih 20 je 4-5 teta. Što se tiče miješanja male i velike djece, moje je iskustvo isključivo pozitivno. I kod jednog i kod drugog.
    Mislim da dvijte tete nemogu "pokriti" mješovitu grupu.
    A da otvoreno popričate s tetama? Šteta bi bila da dijete zamrzi vrtić....

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Mama Dada, to ću i napraviti, kako sam već rekla Water.. Slažem se da u montessori vrtićima to funkcionira, jer to i je bit.. ali u ovom vrtiću je D jedina mala, svi je šišaju za god dana, minimum.. Dakle, nije mješovita grupa, ona je jedina 'miny' Hvala na savjetu, svakako ću ga poslušati i ostvariti.
    Slažem se da 2 tete općenito nisu dovoljne, ali to je kako Boxica kaže; čar kapitalizma u privatnim vrtićima..
    Posljednje uređivanje od Doga : 20.04.2012. at 16:38

Doga avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

podižem

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •