Iz ovog stručnog članka proizlazi baš ovo što sam rekla:
https://docs.google.com/viewer?a=v&q...6E3sT0rpKSJcEQ
"S povećanjem rađanja carskim rezom (prvi put) mora se povećati i broj rađanja s ponovljenim carskim rezom, zbog čega se mali
broj žena odlučuje na trudnoću i porod poslije carskog reza."
I iz mog osobnog iskustva - većina mama koje su imale hitni carski nakon cjelodnevnog dripa - ne pada im na pamet drugo dijete.
Ja bi osobno imala vjerojatno treće dijete još prije par godina da nisam imala 2 CR. Možda bi sad bila na 4. ili 5. djetetu?
Dakle, povećanjem broja CR, smanjuje se natalitet.
Posljednje uređivanje od lunas : 18.05.2012. at 15:15
Recimo da bi se mogla složiti sa zadnjim dijelom tvoga posta, jer u biti drip i ostala čuda suvremene medicine drastično povećavaju broj CR. Da nema indukcije i inih sr...a, bilo bi i manje komplikacija u porodu i manje CR.
Stoga nije baš da se smanjenjem broja CR povećava mortalitet. Treba vidjeti kako dolazi do tih CR.
A hitni CR koji se eto baš dese na kraju radnog dana, nerijetko su izbor doktora kojem se ide kući i ne da mu se čekati još par sati da se žena otvori ili sl.
To su ipak mislim neki urbani mitovi i dešavaju se rijetko, od strane neodgovornih doktora, u vjerujem jednakom % i broju u kojem se isto tako neke neodgovorne žene odluče na neasistirani porod kod kuće. Kukolja ima na obje strane i to sigurno ne pridonosi kvalitetnoj raspravi, jer ekstremi onda dominiraju u argumentaciji, a u stvari odnose se na neku manjinu koja nikome ne služi na čast.
Nažalost nisu urbani mitovi: u u knjizi Birthing Normally After a Cesarean or Two citirano je više znanstvenih studija (velikih studija objavljenih u respektabilnim medicinskim časopisima) koje pokazuju da se carski događaju u značajno većem postotku petkom ili pred blagdane kako bi se "počistila" situacija u rađaoni. To nisu hrvatska istraživanja nego svjetska tj. u raznim zemljama, tako da nije Hrvatska nikakva iznimka po tom pitanju nego se nažalost događa u velikom postotku i u puno uređenijim zemljama od naše.
moje prvo dijete se rodilo carskim rezom
zbog x stvari koje sam teško primila oko, a najviše iza samog, poroda, MM i ja smo rekli "nikad više dijete" (ko da nam je ono krivo...)
drugo dijete je "došlo samo" i poguralo nas u tom pogledu (jer zaista ne znam kad bi se odlučili na slijedeću trudnoću)
uspješni vbac je isto odigrao svoju ulogu te sad imamo treće rođeno HBaVBaC (mislim da se tak piše, lol)
a što je "najgore/smiješnije", predivno iskustvo hbac-a me često pred oči dovodi pitanje - pa nije mi ovo valjda prvi i zadnji takav doživljaj... kak je rekla jedna višerotka sa zadnjim pkk iskustvom, ko da mi se cijeli svemir smije. mjesto da su mi svi porodi bili takav doživljaj, pa budem zasićena, meni je tek treći takav i vučeeee na još..lol