Pokazuje rezultate 1 do 50 od 66

Tema: Smjernice Ministarstva zdravstva za VBAC

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    i zahvalna sam na VBAC-u jer zbog njega sada mogu mirno pomisliti i na četvrto, peto...dijete..
    što ne bih mogla, prema našoj praksi, da sam imala dva cr.
    Baš sam čitala po netu da na svakih 40 hrvata što se rodi, 50 ih umre. Da ima manje CR i VBAC-a bilo bi i više hrvata.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj lunas prvotno napisa Vidi poruku
    Baš sam čitala po netu da na svakih 40 hrvata što se rodi, 50 ih umre. Da ima manje CR i VBAC-a bilo bi i više hrvata.
    Mislim da su faktori koji na to utječu skroooz neki drugi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da su faktori koji na to utječu skroooz neki drugi.
    Iz ovog stručnog članka proizlazi baš ovo što sam rekla:

https://docs.google.com/viewer?a=v&q...6E3sT0rpKSJcEQ

"S povećanjem rađanja carskim rezom (prvi put) mora se povećati i broj rađanja s ponovljenim carskim rezom, zbog čega se mali
    broj žena odlučuje na trudnoću i porod poslije carskog reza."

I iz mog osobnog iskustva - većina mama koje su imale hitni carski nakon cjelodnevnog dripa - ne pada im na pamet drugo dijete.
    Ja bi osobno imala vjerojatno treće dijete još prije par godina da nisam imala 2 CR. Možda bi sad bila na 4. ili 5. djetetu?

Dakle, povećanjem broja CR, smanjuje se natalitet.
    Posljednje uređivanje od lunas : 18.05.2012. at 15:15

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Iz ovog stručnog članka proizlazi baš ovo što sam rekla:

https://docs.google.com/viewer?a=v&q...6E3sT0rpKSJcEQ

"S povećanjem rađanja carskim rezom (prvi put) mora se povećati i broj rađanja s ponovljenim carskim rezom, zbog čega se mali
    broj žena odlučuje na trudnoću i porod poslije carskog reza."

I iz mog osobnog iskustva - većina mama koje su imale hitni carski nakon cjelodnevnog dripa - ne pada im na pamet drugo dijete.
    Ja bi osobno imala vjerojatno treće dijete još prije par godina da nisam imala 2 CR. Možda bi sad bila na 4. ili 5. djetetu?

Slažem se. Samo mislim da je u moru razloga pada nataliteta taj malen, zanemariv.
    A i to je prisutno više faktora.
    Kolike su majke nakon cjelodnevnog dripa još i vaginalno rodile? Jel njima pada na pamet drugo dijete?
    A one pak s dogovorenim CR...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ali smanjenjem broja CR povećava se mortalitet.

Hitni CR zasigurno nije ničiji izbor - zato se treba boriti za elektivni CR i pravo da žena odabere način na koji će roditi.

Problem nije u CR nego u cjelodnevnom dripu i forsiranju vaginalnog poprda.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku

Hitni CR zasigurno nije ničiji izbor - zato se treba boriti za elektivni CR i pravo da žena odabere način na koji će roditi.

Problem nije u CR nego u cjelodnevnom dripu i forsiranju vaginalnog poprda.
    Recimo da bi se mogla složiti sa zadnjim dijelom tvoga posta, jer u biti drip i ostala čuda suvremene medicine drastično povećavaju broj CR. Da nema indukcije i inih sr...a, bilo bi i manje komplikacija u porodu i manje CR.

Stoga nije baš da se smanjenjem broja CR povećava mortalitet. Treba vidjeti kako dolazi do tih CR.

A hitni CR koji se eto baš dese na kraju radnog dana, nerijetko su izbor doktora kojem se ide kući i ne da mu se čekati još par sati da se žena otvori ili sl.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A hitni CR koji se eto baš dese na kraju radnog dana, nerijetko su izbor doktora kojem se ide kući i ne da mu se čekati još par sati da se žena otvori ili sl.
    To su ipak mislim neki urbani mitovi i dešavaju se rijetko, od strane neodgovornih doktora, u vjerujem jednakom % i broju u kojem se isto tako neke neodgovorne žene odluče na neasistirani porod kod kuće. Kukolja ima na obje strane i to sigurno ne pridonosi kvalitetnoj raspravi, jer ekstremi onda dominiraju u argumentaciji, a u stvari odnose se na neku manjinu koja nikome ne služi na čast.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To su ipak mislim neki urbani mitovi i dešavaju se rijetko, od strane neodgovornih doktora, u vjerujem jednakom % i broju u kojem se isto tako neke neodgovorne žene odluče na neasistirani porod kod kuće. Kukolja ima na obje strane i to sigurno ne pridonosi kvalitetnoj raspravi, jer ekstremi onda dominiraju u argumentaciji, a u stvari odnose se na neku manjinu koja nikome ne služi na čast.
    Pa eto, onda sam ja baš baksuz, jer od nekolicine žena koje je rađalo isti dan kad i ja, ostalo je u 9 navečer nas 3, i sve 3 nas poslali na CR, jednu za drugom.
    I onda je noć bila mirna.
    Posljednje uređivanje od lunas : 18.05.2012. at 16:19

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

u svom tom žuboru od kukolja
    zaboravila si navest i žene (i sve druge koji to podržavaju) koje traže pravo na elektivni cr.
    dakle, pravo na operaciju bez indikacija

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ovaj post u potpunosti potpisujem.

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nažalost nisu urbani mitovi: u u knjizi Birthing Normally After a Cesarean or Two citirano je više znanstvenih studija (velikih studija objavljenih u respektabilnim medicinskim časopisima) koje pokazuju da se carski događaju u značajno većem postotku petkom ili pred blagdane kako bi se "počistila" situacija u rađaoni. To nisu hrvatska istraživanja nego svjetska tj. u raznim zemljama, tako da nije Hrvatska nikakva iznimka po tom pitanju nego se nažalost događa u velikom postotku i u puno uređenijim zemljama od naše.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Fakat ne živimo u istom svijetu, pitaj bilo koga ko radi na ginekologiji kako je nekolegijalno ostaviti prevelik broj aktivnih poroda za sljedeću smjenu. Tužno, ali istinito.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Svijetska iskustva nam pokažu da čim postotak CR ide preko 25%, počinje se brzo povećati mortalitet majki, tako da to što kažeš nije istina.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moje prvo dijete se rodilo carskim rezom
    zbog x stvari koje sam teško primila oko, a najviše iza samog, poroda, MM i ja smo rekli "nikad više dijete" (ko da nam je ono krivo ...)
    drugo dijete je "došlo samo" i poguralo nas u tom pogledu (jer zaista ne znam kad bi se odlučili na slijedeću trudnoću)
    uspješni vbac je isto odigrao svoju ulogu te sad imamo treće rođeno HBaVBaC (mislim da se tak piše, lol)
    a što je "najgore/smiješnije", predivno iskustvo hbac-a me često pred oči dovodi pitanje - pa nije mi ovo valjda prvi i zadnji takav doživljaj... kak je rekla jedna višerotka sa zadnjim pkk iskustvom, ko da mi se cijeli svemir smije. mjesto da su mi svi porodi bili takav doživljaj, pa budem zasićena, meni je tek treći takav i vučeeee na još..lol

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •