Iz ovog stručnog članka proizlazi baš ovo što sam rekla:
https://docs.google.com/viewer?a=v&q...6E3sT0rpKSJcEQ
"S povećanjem rađanja carskim rezom (prvi put) mora se povećati i broj rađanja s ponovljenim carskim rezom, zbog čega se mali
broj žena odlučuje na trudnoću i porod poslije carskog reza."
I iz mog osobnog iskustva - većina mama koje su imale hitni carski nakon cjelodnevnog dripa - ne pada im na pamet drugo dijete.
Ja bi osobno imala vjerojatno treće dijete još prije par godina da nisam imala 2 CR. Možda bi sad bila na 4. ili 5. djetetu?
Dakle, povećanjem broja CR, smanjuje se natalitet.
Posljednje uređivanje od lunas : 18.05.2012. at 15:15
Recimo da bi se mogla složiti sa zadnjim dijelom tvoga posta, jer u biti drip i ostala čuda suvremene medicine drastično povećavaju broj CR. Da nema indukcije i inih sr...a, bilo bi i manje komplikacija u porodu i manje CR.
Stoga nije baš da se smanjenjem broja CR povećava mortalitet. Treba vidjeti kako dolazi do tih CR.
A hitni CR koji se eto baš dese na kraju radnog dana, nerijetko su izbor doktora kojem se ide kući i ne da mu se čekati još par sati da se žena otvori ili sl.
To su ipak mislim neki urbani mitovi i dešavaju se rijetko, od strane neodgovornih doktora, u vjerujem jednakom % i broju u kojem se isto tako neke neodgovorne žene odluče na neasistirani porod kod kuće. Kukolja ima na obje strane i to sigurno ne pridonosi kvalitetnoj raspravi, jer ekstremi onda dominiraju u argumentaciji, a u stvari odnose se na neku manjinu koja nikome ne služi na čast.
Nažalost nisu urbani mitovi: u u knjizi Birthing Normally After a Cesarean or Two citirano je više znanstvenih studija (velikih studija objavljenih u respektabilnim medicinskim časopisima) koje pokazuju da se carski događaju u značajno većem postotku petkom ili pred blagdane kako bi se "počistila" situacija u rađaoni. To nisu hrvatska istraživanja nego svjetska tj. u raznim zemljama, tako da nije Hrvatska nikakva iznimka po tom pitanju nego se nažalost događa u velikom postotku i u puno uređenijim zemljama od naše.
U duhu recesije,kronicnog nedostatka lijekova i naputku o otkazivanju svih ne-hitnih operacija i dijagnostika po bolnicama u poslijednje vrijeme, bas me interesira da li su onda ti nepotrebni CR-ovi smanjeni ili im se broj i dalje drzi visoko....ako jesu,to bi onda aludiralo da nije rijec o (ne)kolegijalnosti nego njihovoj nesposobnosti....hm...i dalje ne zvuci dobro....
što se tiče sterilizacije, ne znam zašto je toliki problem da se ženi koja rađa carskim rezom, nakon 2 ili više prethodnih carskih rezova, predlaže sterilizacija
znači da se za vrijeme poroda obavi i sterilizacija, da se žena poštedi još jednog operativnog zahvata
zna se da se sa svakim cr povećava opasnost komplikacija u trudnoći i porodu, i stvarno ne vidim tragediju da žena sa troje ili više djece rođene cr napravi sterilizaciju
za svoje dobro, i dobro svoje djece
naravno o tome se sa ženom treba razgovarati za vrijeme trudnoće
nažalost to mogu potvrditi iz vlastitog iskustva rodilje na prijelazu smjena