Apri, a kod tebe?
Meni i starijoj curi bilo bi čisto dosta samo s juhom i salatom, ali imamo doma i gladnih usta.
Apri, a kod tebe?
Meni i starijoj curi bilo bi čisto dosta samo s juhom i salatom, ali imamo doma i gladnih usta.
Pa i ja jedem samo salatu i povrće sa štrucom, Lea jede samo štrucu uz eventualno mrvicu priloga, ali MM-u po dijabetičarskim pravilima mora biti i krumpira i to barem 200 grama. Kad je nezadovoljan količinom, izvaže.
Mene ste podsjetile na štrucu pa sam danas i ja ispekla svoju, modificiranu za one na prehrani LCHF. Danas sam stavila puretinu, naribala sam tikvicu (to nisam radila prije, vjerujem da će sad biti manje suha), stavila luk, nekoliko režnjeva češnjaka, peršin, malo ružmarina, jedno jaje, malo maslinova ulja i umjesto krušnih mrvica ili zobenih pahuljica stavila sam psillium prašak (stavila bih bila i sjemenke lana, ali ih nisam imala danas). Zbog pretpostavljam psilliuma malo je spužvasta, ali ukusna. Kalup (mrzim mijesiti meso) sam premazala kokosovim uljem, pred kraj sam ju izvrnula u obični lim da i s donje strane dobije malo boje (ništa, baš ništa se nije zalijepilo - ispala je iz kalupa, običnog metalnog, bez problema).
E da, za one na LCHF jasno je da prilog može biti samo povrće (u kakvom god obliku).
Posljednje uređivanje od Freja : 24.05.2012. at 11:06
ja danas pravim od mljevene piletine, za prilog gljive i salata....
Klincima će ionako glumiti hamburger navečer ta štruca![]()
Joj, ja ću raditi ove muffine u nedjelju za ručak.![]()
meni su ovi mafini pravo otkrice..drugi put cu probati sa puretinom
apri ti ćeš biti kriva ako mi ukućani ne budu jeli ručak![]()
Posljednje uređivanje od magriz : 26.05.2012. at 11:51
update - štruca pečena, degustirana i ok je. ukusno, iako ja ne svršavam nad tim, ali je zato dijete oduševljeno, totalno oduševljeno
I ja danas pečem štrucu od puretine; još je u pećnici. Stavila sam mrkve, tikvicu, luka, ulje i zobene pahuljice.
Omg zaboravila sam jaje!
Nisam ništ napisala![]()
Posljednje uređivanje od ana.m : 26.05.2012. at 14:15
Bila je fina unatoč nedostatku jaja; već smo ju pojeli. Imali smo štrucu, blitvu, krumpir, zelenu salatu i paradajz salatu.
Jesi stavila kaj u nju, mislim jesi kaj urolala? Ja sam mislila urolati sir unutra, na šnite i možda ubacim koju šparogu, onako tek toliko, dvije-tri...
Posljednje uređivanje od ana.m : 26.05.2012. at 14:23
Možeš urolati kuhanu mrkvu, cijelu, pa kad režeš izgleda efektno
Ne bi ja da izleda efektno nego da je fino, a bozirom da je će mrkva biti u smjesi ne bi je stavljala u roladu.
Sutra cemo i mi probati muffin-stil. Jedino me muci ta mrkva. Mislim da nece biti mrkve i paradajza. Necu peceni bolonjez, hm.
Ja nisam ništa umatala u štrucu, a problem mi je uvijek sol jer stavim premalo soli, pa mi je malo bljutavo.
Gadljivo mi je probati sirovo pureće meso, pa nikako da pogodim dovoljno soli.
a da probaš pronaći neki recept u kojem piše xy mesa i xx soli pa vagu u ruke...
Meni je to nezamislivo iskreno, pogotovo u pripremi slanih jela mada i u kolačima volm kada mogu nešto kako bi moja baka rekla od namerca![]()
pa znaš koliko inače posoliš pa sad stavi za 50% više soli
Napravila.
Izbacila paradajz, a bogami i mrkvu, sumnjivo mi je ta mrkva zvucala. Na pola kile mesa je islo jedno jaje, nesto krusnih mrvica, onako odoka, jedna tikvica, onako malo veca. Sol, papar, crvena paprika, mali sjeckani luk i poveci rezanj cesnjaka. Svidjelo nam se, ali treba mrvicu vise soli drugi put.
I sad ogromna misterija - zasto to, pobogu, ide u kalup za muffine? Konacni proizvod je obican popecak, koji bi se jednako tako ispekao na papiru za pecenje. Ovako samo moram ribati kalup.A cak se nije ni nesto ekstra zalijepilo.
Slazem se s magriz, oko bolonjeza. Na tjesteninu moze, ali rijetko, s obzirom da nam to nije bas najdraze jelo. Ali u sendvic (americka verzija) ili peceni... a-a.
Evo, napravila i ja svoju štrucu. Sa mrkvom i tikivcama ribanim u smjesu, bez paradajza i nisam je punila jer sam zaboravila kupiti sir, a i jako sam se žurila pa je bila samo štruca. Bila je odlična. Mrkva se ni ne kuži, bormeč ni tikve, ali je jako jako fino i sočno.
Bome ste i mene nagovorile.
Radila sam sa junetinom, unutra utpala svašta- luk, češnjak, mrkvu, celer, tikvice, senf, peršinovo lišće, gaudu na kockice, kruh namočen u mlijeku, sol, papar i jedno jaje.
Pekla sam u keramičkoj posudi za lazanje, pred kraj izvrnula u protvan da se zapeče sa donje i bočnih strana i ispalo je sasvim solidno za prvi put.
Malo je falilo soli, ali drugi put ću znati.
Posljednje uređivanje od dunja&vita:-))) : 28.05.2012. at 10:45
Mima, soli ide negdje 2%. Dakle, na kilo mesa, dva deka soli. Ja to pravilo koristim za bilo koju namirnicu, dakle i za mješavine mesa i povrća, uzmem 2% ukupne mase (ako mi je neka nestandardna količina pa nemam "ruku").
Ne važem ništa i ne kušam ništa, jer mi se gadi sirovo. Sve solim "od oka".
I ja isto solim od oka, niš ne isprobavam.
Nisam štrucu već duuugo radila, baš bih mogla.
Uvijek radim s purećim mljevenim mesom, ali bude malo suhonjava. Baš ću probati i s ovim raznim naribanim povrćem, morti bude malo sočnija.
Evo još jedna varijanta mesne štruce, zapravo je to mesna rolada:
Pripremi se mesno tijesto kako je već prije napisano (sol, začini, namočeni kruh ili zobene pahuljice, jedno jaje - ja radim s purećim mljevenim), razvalja se na foliji u pravokutnik.
Otopi se ciglica smrznutog špinata, ocijedi se višak vode, doda jaje i malo soli, kome paše i češnjaka, izmiješa se i rasporedi po mesu.
Sad se zarola kao štrudlu (uz pomoć one folije koja je ispod) i prebaci u duguljasti kalup obložen papirom za pečenje.
Kad je pečeno izvrne se na tacnu i skine papir - kalup je ostao čist i ništa se ne prima!
Isto može i s blitvom (kuhanom, ocijeđenom, isjeckanom).
Nama je to jako fino, i toplo i hladno.
Hm, kak vam je svima suho pureće meso? Meni baš bude sočno...Ali ja ne stavljam kruh unutra, možda je zato?
Ja sameljem file, pa je logično da je suho. Ali sa žlicom ulja i namočenim zobenim pahuljicama je bilo OK.
Ostala su mi tri popecka od nedjelje, spremljena u dobro zatvorenu posudu u frizideru. Podgrijano danas za rucak, u mikrovalnoj.
Otuzno, suho i bezokusno. :/
Posljednje uređivanje od Kaae : 29.05.2012. at 21:22