Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Kako poboljšati SUSTAV protiv "zlostavljača" u razredu

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Kako poboljšati SUSTAV protiv "zlostavljača" u razredu

Molim vas iskustva, ideje, prijedloge, bez ulaženja u detalje ove priče, jer ih ni ja sama ne znam.
    U našoj školi je frka u trećem razredu; 15tak učenika nakon godine dana borbe, traži preseljenje u drugu školu zbog jednog djeteta iz razreda. Suradnje s roditeljima tog djeteta baš i nema. Ostali roditelji i učiteljica su na rubu živčanog sloma. Ravnatelj tvrdi da je učino sve.

Ako ste imali takav problem, kako ste izašli na kraj? Preseljenje tog djeteta u drugi razred, školu mi se ne čini kao rješenje, nego samo kao prebacivanje problema na nekog drugog.

Kako rješiti takav problem na dobrobit svih? Suradnik u nastavi mi se čini kao dobra opcija, ali za to treba medicinska dokumentacija, koju roditelji nedaju. Inače, radi se o inteligentnom djetetu, same petice ima.

Voljela bih čuti i roditelje koji sami imaju dijete s problematičnim ponašanjem.

Ne znam, čini mi se da je ovo tema koja bi nas sve trebala zanimati.
    Pomozimo jedni drugima da stvarno učinimo sve..

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam, srećom, osobna iskustva
    ali u našoj školi je isto veliki problem u 4. razredu
    i za sad se to riješava nikako
    roditelji curice koja je lani bila najviše na meti nisu više mogli to trpiti, i uz preporuku nakon psihološke obrade odlučili su je prebaciti u drugu školu
    dijete se doslovno preporodilo
    i oni skupa s njom
    sad su druga djeca na meti
    roditelji šize
    i to je to
    ni malo utješno

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Možda bi se moglo preko czss primorati roditelje da rade u najboljem interesu svog djeteta i ostale djece.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne možda, nego CZSS mora poduzeti određene mjere.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ako se pokrene procedura preko CZSS može se ishodovati da i dijete i roditelj idu u savjetovalište jer moraju i mogu se očekivati pozitivni pomaci..

u tom slučaju kad se pokrene priča, oni moraju sudjelovati, pogotovo roditelji

sretno!

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

joooj
    mi smo u vrticu imali zlostavljača (zapravo dva) od kojih se jedan preselio u drugi vrtic (srecom) a drugi je jos tu
    moja kcer je pod njegovim direkcijama morala sjediti od 8-16 na stolici ili njemu u krilu, on ju je ljubio, ona je bila njegova žena i morala ga slušati... gurao ju je ako je htjela nešto drugo (jednom glavom razbila ulazna vrata; jednom ju ošišao)... al što je najgore nikome ništa
    kad smo razgovarali s tetama one ne mogu ništa: zapravo je bilo lakše da napada jednu djevojčicu nego cijelu grupu i njih. roditelji: pa to je normalno da žene slušaju muškarce (halo? ona ima 3 godine ko i on!!! prestrašno)
    psihologica: da to je nasilje i počela raditi na tome
    nakon godinu dana je moja kćer odahnula, ali samo zato što je on našao drugu žrtvu i moj muž bio prilično grub

sada kreću u vrtić i ja sam izričito tražila da ju se ne stavlja s njim u razred, a i psihologica nam je napisala preporuku za to...
    maleni ima u toj školi i godinu dana starijeg brata, pa kad sam spomenula da mi ne bi s jednim djetetom i rekli prezime, pedagoginji i skolskoj psihologinji je sve bilo jasno... nisam morala dva puta ponavljati.

i na kraju moram reći da mi je žao sve djece koja to prolaze ali znam da institucije tu rade malo ili ništa
    a vidjela sam i da nemaju modus ništa učiniti
    roditelji takve djece također ništa ne čine ili čak djecu potiču na takvo ponašanje...

a sve skupa PRESTRAŠNO

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj josipal prvotno napisa Vidi poruku
    joooj
    mi smo u vrticu imali zlostavljača (zapravo dva) od kojih se jedan preselio u drugi vrtic (srecom) a drugi je jos tu
    moja kcer je pod njegovim direkcijama morala sjediti od 8-16 na stolici ili njemu u krilu, on ju je ljubio, ona je bila njegova žena i morala ga slušati... gurao ju je ako je htjela nešto drugo (jednom glavom razbila ulazna vrata; jednom ju ošišao)... al što je najgore nikome ništa
    Ovo mi je nezamisliva tortura. Pa gdje su teta bile za to vrijeme?

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

da sam znala da mogu uključiti CZSS mislim da bi to i napravila
    samo me zanima zašto vrtić, koji je ranije imao istu situaciju sa starijim djetetom te obitelji, nije po tom pitanju ništa poduzeo

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

tete bile sretne da je samo jedno dijete nagrabusilo

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

e da
    i kad sam nedavno prijavljivala drugo dijete u vrtić komentar ravnateljice i psihologinje (koje su naravno cijelo vrijeme bile obaviještene o našem nezadovoljstvu i čak pokušale nešto napraviti: nadzorom): konačno se rješavamo V......

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A što kad CZSS ne poduzme ništa nakon posjete obitelji problematičnog djeteta doma?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj kate prvotno napisa Vidi poruku
    A što kad CZSS ne poduzme ništa nakon posjete obitelji problematičnog djeteta doma?
    Ovo je strašno, ali u praksi moguće i vjerojatno. Nemam nikakav pametan savjet, a sve sam se nadala da ću ga tu pročitati...

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A još škola s natpisom "mi smo škola s nultom tolerancijom na nasilje!".

Meni se sviđa ideja tog stalnog suradnika u nastavi i da je problematično dijete non-stop pod nazorom, samo kako to ostvariti?
    Nije mi jasno zašto treba medicinska dokumentacija za tako nešto.
    Kakvo nam je društvo, trebala bi svaka škola imati takve educirane suradnike.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Kate, kažeš da se ravnatelj i učiteljica bore već godinu dana i da su učinili sve. Što je konkretno to sve?

Vjerujem da to nije slučaj kod vas, ali dosta puta sam vidjela da 'sve' znači malo razgovora i čekanje da završi 4. ili 8. razred. Kao da su onda riješili problem koji to dijete ima

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

I da, moje dijete ima potencijalno problematično ponašanje, bojim se i zamislit što bi bilo da ga prestanem nadzirat kao kobac.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Trampolina nisi dobro pročitala moj post

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Aaaaa, bez detalja i općenito
    Posljednje uređivanje od trampolina : 30.05.2012. at 14:10

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni se sviđa ideja tog stalnog suradnika u nastavi i da je problematično dijete non-stop pod nazorom, samo kako to ostvariti?
    Pa zar ovaj veliki broj zahtjeva za premještanjem djece nije dovoljan razlog za uzbunu i poduzimanje nečega da se problem riješi? Riješiti problem = poduzeti sve što treba da se to dijete stavi pod kontrolu, jer s godinama problem će samo rasti, neće postati manji.

Razumijem ja da je koji put teško uvjeriti roditelje koji jednostavno ne žele (a ponekad i ne mogu) razumjeti zašto dijete baš mora dobiti asistenta. Vjerojatno je problem u nesuradnji roditelja na prvom mjestu, jer to je osjetljiva stvar, a dalje - i u stručnim službama i u czss rade ljudi koji ne sjede svaki dan u razredu s tim problemom nego nakon 16 sati odu doma i zaborave priču. Ne znam što bih rekla. Nadam se da će pritisak velikog broja roditelja biti dovoljan da se nešto ipak poduzme.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Konkretan prijedlog na pitanje iz naslova: educirati roditelje, i još ih educirati, i još, po mogućnosti početi već za vrijeme trudnoće. U većini slučajeva veliki problemi u ponašanju poklapaju se s lošom obiteljskom situacijom.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nažalost, to je preskupo. U školama asistente daju na kapaljku. Konkretno, u našoj ga je školi dobilo dijete koje je u kolicima. Kad je pedagoška služba tražila asistenta za neku djecu koja imaju velikih teškoća u svladavanju gradiva, nisu ga uspjeli dobiti.

Možda postoji još jedna mogućnost - neke škole (u tom zapadnom dijelu u OŠ grof Janko Drašković) imaju manje grupe u koje se integriraju učenici s nekim teškoćama. Ali ni to nije moguće bez dopuštenja roditelja. (I nisam baš sigurna kako bi to bilo provedivo s obzirom da je riječ o vrlo inteligentnom i po ocjenama uspješnom učeniku).

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Kate, kažeš da se ravnatelj i učiteljica bore već godinu dana i da su učinili sve. Što je konkretno to sve?

Vjerujem da to nije slučaj kod vas, ali dosta puta sam vidjela da 'sve' znači malo razgovora i čekanje da završi 4. ili 8. razred. Kao da su onda riješili problem koji to dijete ima
    Nažalost, to tako biva u praksi jer su školi često vezane ruke u radu s takvom djecom. Problematični učenici u razgovoru s pedagogom (jedan na jedan) obično su mirni, susretljivi, sve obećaju, a kad se ponovno nađu u skupini, prouzroče pakao. Roditelji takvih učenika često ne žele surađivati (čast izuzecima). Škola jedino može sve prijaviti CZSC-u i čekati da oni pokušaju riješiti problem (a to traje, traje...) i tako dođe 8. razred, učenik ode iz škole i škola na trenutak udahne punim plućima dok ne dođe novi zlostavljač.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj laura29 prvotno napisa Vidi poruku
    Problematični učenici u razgovoru s pedagogom (jedan na jedan) obično su mirni, susretljivi, sve obećaju, a kad se ponovno nađu u skupini, prouzroče pakao.
    Pa pametni su oni, kažu ono što znaju da prolazi. Slabo ima koristi od takvih pojedinačnih razgovora bez sustavnog rada. Možda bi pomoglo da imaju osobu (od povjerenja!) koja im za cijelo vrijeme boravka u školi dahće za vratom i govori 'ovo možeš, ovo nemoj'.

Osobno smatram da je u višim razredima već kasno za uključivanje roditelja koji do tada nisu bili uključeni.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Medicinska dokumentacija je potrebna da bi se odobrio i financirao rada takvog asistenta u nastavi (konkretno u Zagrebu sve to odobrava Gradski ured za obrazovanje). Međutim, dok se dokumentacija ne prikupi i asistent ne odobri škola je mogla osigurati dodatnu pomoć u učiteljici, pa tako i djeci - tj još jednog učitelja - preko ove mjere HZZ-a: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=8546

S obzirom na opisanu situaciju bilo bi dobro o svemu obavijestiti Gradski ured za obrazovanje - posebno naglasiti namjeru većeg broja roditelja da premjeste djecu iz razreda i iz škole. Oni mogu vrlo brzo sazvati sastanak sa svim uključenim stranama - školom, CZSSom, dr zdravstvenim ili terapisjkim ustanovama (koga već trebaju) i donijeti konkretna rješanja problema.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Medicinska dokumentacija je potrebna da bi se odobrio i financirao rada takvog asistenta u nastavi (konkretno u Zagrebu sve to odobrava Gradski ured za obrazovanje). Međutim, dok se dokumentacija ne prikupi i asistent ne odobri škola je mogla osigurati dodatnu pomoć u učiteljici, pa tako i djeci - tj još jednog učitelja - preko ove mjere HZZ-a: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=8546

S obzirom na opisanu situaciju bilo bi dobro o svemu obavijestiti Gradski ured za obrazovanje - posebno naglasiti namjeru većeg broja roditelja da premjeste djecu iz razreda i iz škole. Oni mogu vrlo brzo sazvati sastanak sa svim uključenim stranama - školom, CZSSom, dr zdravstvenim ili terapisjkim ustanovama (koga već trebaju) i donijeti konkretna rješanja problema.
    no@, klanjam se do zemlje! Za moje dijete četvrtaša i njegov razred već je kasno (a i nije bilo tak strašno, iako je u njihovom razredu stalno bilo elemenata nasilja i neprestanog ometanja nastave) ali dobro je znati što se može učiniti i da nismo bespomoćni.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hm, hm odkud mi osjećaj da se sprdaš sa mnom

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

krivi osjećaj
    nisam Peterlinin odvjetnik, ali ona se nikad niskim ne sprda

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

za pogrešan dojam su, čini se, krivi smajlići

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    hm, hm odkud mi osjećaj da se sprdaš sa mnom
    Ne, stvarno nemam nikakvih razloga. Ovo što si napisala je izuzetno korisno (kamo sreće da sam to znala prije par godina, bila bih u poziciji nešto bolje učiniti za svoje dijete i njegov razred).

Vjerojatno te zbunjuje onaj smajlić koji se klanja, baš nije bogznakaj. Klonit ću ga se ubuduće.

a7v hvala, potpuno si u pravu!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj josipal prvotno napisa Vidi poruku
    joooj
    kad smo razgovarali s tetama one ne mogu ništa: zapravo je bilo lakše da napada jednu djevojčicu nego cijelu grupu i njih. roditelji: pa to je normalno da žene slušaju muškarce (halo? ona ima 3 godine ko i on!!! prestrašno)
    psihologica: da to je nasilje i počela raditi na tome
    nakon godinu dana je moja kćer odahnula, ali samo zato što je on našao drugu žrtvu i moj muž bio prilično grub
    ja ne znam kako je ovo itko dozvolio, i ti i teta
    pa ja bi ubijala

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

no@, znaš li možda kako se ostvaruje ova mjera koju si navela sa dodatnim učiteljem/učiteljicom, treba li škola za to nekakvu dozvolu, ili jednostavno "uzme" učitelja sa zavoda za zapošljavanje?
    U razredu mog djeteta naime isto postoji potreba za asistentom, ali nitko nije siguran da će biti odobren.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nije potrebna neka posebna dozvola. HZZ treba odobriti program stažiranja (kojeg pišu mentor i obično pedagog) što se trenutno čeka 3-4 tjedna jer su zatrpani takvim zahtjevima. No, do 1. rujna se sve to može na miru obaviti.
    Naravno i ravnatelj škole treba biti suglasan za takvo angažiranje pripravnika i vidjeti u tome benefit za školu (jer oko pripravnika u školi ima dosta dodatnog posla, osobito administrativnog što se nekima nedaaaaaa)

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kate imaš pp

kovrčava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

U pravilniku o školovanju djece s teškoćama, postoji i čl.10-školovanje djece s organski uvjetovanim poremećajem u ponašanju u malim skupinama, -Oš Grigor Vitez i još samo nekoliko škola ima tu mogućnost.
    Da bi se to ostvarilo dijete mora proći timsku obradu, te Povjernstvo škole treba pokrenuti postupak za promjenom oblika školovanja, a roditelje bi trebalo upoznati s takvom mogućnosti školovanja. Ukoliko roditelji kategorički odbijaju bilo kakav oblik suradnje, postoje obrasci za praćenje djeteta, pišu se mišljenja svih članova Povjerenstva te se sve upućuje u CZSS.
    Zatim postoji mogućnost postupnog izricanja pedagoških mjera, zadnja mjera je produženi stručni postupak-nakon čega mišljenje komisije može biti i isključenje djetea iz škole i premještaj u drugu. Ima mogućnosti i načina, ali se svi itekako trebaju u to dati, voditi jakooooooooooooooooooo dobro svu dokumentaciju, pisati, dokumnetirati , slati ...... -PAPIR spašava puno stvari, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

centar avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

ja bih preporucila da se czss obracate iskljucivo pismenim putem, preporuceno s povratnicom da imate dokaze o svemu.

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

no@, mislim da je uvjet za to rješenje da škola ima učitelja sa statusom mentora.
    Što se tiče savjeta od kovrčave, to i nije tako jednostavno - više o stručnom opisu poremećaja ponašanja pročitati na http://www.os-vnazor-pribislavec.sko...I%20UCENJU.ppt

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj nadica_b prvotno napisa Vidi poruku
    no@, mislim da je uvjet za to rješenje da škola ima učitelja sa statusom mentora.
    nije. zakonski mentor može biti svatko tko je položio stručni ispit.
    iznimka su psiholozi koji moraju imati i najmanje 5 godina staža da bi bili mentori pripravniku.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi je nezamisliva tortura. Pa gdje su teta bile za to vrijeme?
    X meni je to zamislivo.šišanje i tortura je prilično uobičajeno.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Di je to uobičajeno?! Nikad nisam čula da je nečije dijete došlo doma iz vrtića ošišano od strane vršnjaka!¨
    Taj zlostavljač ima 3 godine! T-R-I!! I tete su sretne da je nastradalo SAMO jedno dijete?!
    MORALA je sjediti od 8-16??
    Neznam ko je tu lud, al meni ovo nije ni zamislivo ni uobičajeno, meni je to prepreprestrašno!
    Ja bi vrtić okrenula naopačke da mi dijete trpi takvu torturu!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni isto nije jasno o čemu vi pričate
    jel uobičajeno i da ženu namlati muž, samo jer se događa?
    Ovo je potpuno bolesno.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Evo jedne priče kao s ove teme. Vrlo dug proces, puno papirologije, i na kraju neuspjeh.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

bingo

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

To se tako obično rješava, prebacivanje u drugu školu i problem riješen. Užaš!
    Ovdje su najveći problem očito roditelji koji ne priznaju da dijete ima problem, jer da oni žele surađivati sa stručnim službama, uvjerena sam da bi se djetetu pomoglo i da ne bi došlo do ovoga. Al nije mi jasno, ako svi vide da dijete ima problema i da treba pomoć, kako nitko ne može ništa?! Ne poznajem zakon pa pitam. Ja bi rekla da je ovo jedna vrsta zanemarivanja djeteta. Ne kužim da ih se ne može prisiliti da djetetu osiguraju adekvatnu pomoć.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Točno tako...čitajući članak nameće se komentar, pa kakvi su to roditelji?

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni se nameće pitanje, kakvo smo mi društvo, kakvi smo mi to ljudi općenito.
    Jučer na naslovnici "večernjaka" Indira kako neki vrag liže...i to je vijest, evala novinari, gadi mi se.

Ovo problematično dijete je otišlo u drugu školu, možda zauzvrat dobijemo nekog drugo u zamjenu.

Koliko vidim dosta roditelja ne može pri banalnim "problemima" izaći na kraj s vlastitim djetetom.
    A simpa im je kad dijete nadjjača nekog drugo, kad laže, kad radi "spaćke"...sve neka "jadna, osjetljiva i jako povodljiva" djeca, a kriv je netko drugu, užas.
    Skoro da mi se nije dogodilo da čujem da netko kaže za vlastito djete "je, kriv je, kaznit ću ga".

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •