imali koja trudnica ili žena koja nije išla kod ginekologa dok je bila trudna?
imali koja trudnica ili žena koja nije išla kod ginekologa dok je bila trudna?
Ima, naše bake i prabake i sve one prije njih. A danas se i ja nadam da takvih nema.
Trolanje. Opet.
a zakaj mislite da je ona u pitanju? možda je njeno pitanje općenito, i možda uopće nema veze s njom?
ja ne znam niti jednu. znam neke koje su išle minimalno, ali nikako...to ne znam.
kad sam, s trbuhom do zuba, bila na pregledu u bolnici, došla žena da bi ona rodila
niti jednom nije do tad bila na pregledu.
i za pol sata - rodila![]()
I ja na pregledu u bolnici srela zenu koja je prvi put u 35.-tom tjednu bila na pregledu. Doktorica je pitala, zar niste znali da ste trudni![]()
i ja znam jednu vrlo mladu koja je uspješno skrivala
zašto bi netko u današnje vrijeme bio tako neodgovoran prema sebi i svom nerođenom djetetu?
Ima i takvih. Ja u predrađaoni, a korpulentniju gospođu doveli sa hitne pomoći jer je došla da ima upalu slijepog crijeva. 53 godine. Umjesto upale, rodila se zdrava curica. Pričala je da nije imala pojma.
Da li netko svjesno ne ide, a zna da je trudna, ne znam. Iako, zašto ne. Ako je trudnoća posve prirodna stvar, a je, ne treba ginekolog. Trudnoća će ići svojim tokom i bez pregleda. Ovisi o mami, ima pravo odlučiti što želi sa svojim tijelom.
Šanse da će sve biti super su jako velike. Ali, ne može se na bolovanje ako nije ginekolog napisao, pa to može biti samo za one koje ne rade i ne žele primati porodiljni.
Posljednje uređivanje od winnerica : 31.05.2012. at 15:21
Moja mama ima stav da se kod ginekologa treba ići samo u trudnoći.
Pa Beti, onda ce i porod ici svojim tokom bez doktora. I doma, i u sumi. Gdje je razlika?
kad sam ja jedan dan bila na pregledu došla je cura, druga trudnoća, prvi put na pregled. bila je trudna ravno 6 mj. dakle nije bila na pregledu prije toga. ni ginekologa nije imala do tad jer se selila (tako reče u čekaonici). što je bilo s njom, je li išta kasnije na preglede, nemam pojma
Pa naravno da se ne razumije kad je potpuno pogresno postavljeno.
Ono sto nas zanima je asistirani porodjaj doma. Znaci, da se omoguci da imas stucnu osobu na porodjaju kod kuce, bio to lijecnik ili primalja. Ne razumijem ja kako bi to automatski trebalo znaciti da u trudnoci neces imati lijecnika ni primalju. Naravno da ces kontrolirati trudnocu, ili kod te iste samostalne primalje ili kod lijecnika. Ili po potrebi kod primalje i kod lijecnika. Šta je tu tako nerazumljivo i neshvatljivo da izvlacis stalno jedan te isti, a logički krivi, zaključak?
pitala sam ovo jer ja još nisam išla na pregled neželim imati vaginalne preglede jer neželim naštetiti svom djetetu. dijete se razvija svakim danom i tu doktor nemože ništa promjeniti niti pomoć.to je moje mišljenje i čisto me zanimalo imali koja trudnica koja razmišlja na slićan način kao ja.
22 tjedana. ako to sve nije obavezno zašto se onda to toliko radi i šta ja imam od tih pregleda osim što mogu dobiti neku infekciju...ja se super osječam i najradije nebi ni išla na preglede (jer sam trudna a ne bolesna) ali se bojim kako kasnije kad se dijete rodi...
pretpostavljam da ti je ovo prva trudnoća???
Bolje sprijeciti nego lijeciti-u trudnoci se osim uzv pregleda naprave i brisevi i redovne pretrage krvi i urina iz kojih je vidljivo je li trudnoca uredna. To sto se ti super osjecas je odlicno, ali ne i jedino mjerodavno.
Jesi li isla redovno ginekologu prije trudnoce? Pitam jer mi je proslo kroz glavu da mozda imas strah/nelagodu od ginekoloskih pregleda?
Posljednje uređivanje od maca papucarica : 31.05.2012. at 22:21
Oprosti na izrazu ali pišeš baš čudne stvari. Po ovom ispada da smo sve mi vodile trudnoću kod ginekologa i da smo dobile infekcije, naštetile djeci i štatigajaznam. Iskreno sam iznenađena takvim stavom u 21. stoljeću, dostupna ti je medicina i tehnika, što bi neke žene u Indiji, Nigeriji, pokojekuda dale da su na tvom mjestu...
I kako misliš regulirati porodiljni bez ginekologa? Kako misliš regulirati krvni rh faktor ako je negativan, odakle ćeš znati to? Odakle ćeš znati da si 100% HIV, hepatitis, etc. negativna?
Sorry ali ne igraš se samo svojim životom...
Posljednje uređivanje od winnerica : 31.05.2012. at 22:27
O kakcoj infekciji pricas? Spekulum je sterilan, rukavice sterilne,preko trbuha neces dobiti nikakvu i-fekciju jer ti nece ni raditiy vaginali uzv u tom tt.
Inace, ja sam u prvoj trudnoci prvi put bila na pregledu u 23. Tt, ali zato jer prije nisam imala pojma da sam trudna. Ovo tvoje je u najmanju ruku neodgovorno jer ne odlucujes samo o svom zivotu i zdravlju
meni nije jasno zašto si ti izgubila povjerenje u doktore,Što ti se dogodilo??? sad kad ne želiš na obične preglede,ultrazvuk da li onda kada rodiš bebicu isto ćeš kategorički odbijati preglede ili što ,kako,stvarno nerazumijem???!
I da gore sam zaboravila napisat kad sam se javila prvi puta, osobno znam školsku poznanicu koja nije ni jednom išla na nikakvi pregled 26.god,da bi se jedne noči javila na hitnu zbog jakih bolova ,šalju je na ginekol. ona je za roditi,stavljaju na ctg.slabi otkucaji,bebici više puta okomotana pupčana vrpca oko glavice i naravno hitan carski ,beba je jedva preživjela .
vjerovatno nikako je nebi spasili, ovo je napisano ,odgovoreno na postavljeno pitanje teme da li ima netko da neide na preglede u toku trudnoće. ali igrom slučaja se zakompliciralo.
Pregledi neće naštetiti djetetu, ali nitko ne prisiljava trudnicu da koristi mogućnost pregleda u trudnoći. Ako ne želiš, ne moraš ići. Ako si sigurna u sebe, ako ti nije bitno kojeg je spola beba, ako znaš da nemaš sama nikakavu bolest, ako nisi Rh negativna, ako te ne zanima veličina bebe i točan dan trudnoće.
Mene ništa od toga nije zanimalo, ali išla sam na preglede zato da budem sigurna da je moje tijelo u najboljem stanju za razvoj moga djeteta. Možeš se dogovoriti s ginekologom da te ne pregledava vaginalno. Napravi neke pretrage krvi, samo da vidiš da bebi daješ najbolje što možeš.
Glupo je odbiti mogućnost moderne antenalne zaštite i mogućnost poroda sa stručnim osobljem kad već to sve imamo na raspolaganju.
Skokni ti do doktora, ako ništa da vidiš svoju bebu na ultrazvuku. Raspametit ćeš se od sreće, garantiram...
slažem se u nekim stvarima s tobom ali u ovome ne, zbog ovog ne moraš ginekologu
krvnu grupu i rh faktor se rutinski vadi u trudnoći, iako većina cura koja znam i prije trudnoće znaju koja su krvna grupa. ok, neš ti vađenja krvi, ali opet, čemu ako već znaš? ja sam dobrovoljna davateljiva krvi i stvarno mi je glupo u trudnoći vadit krv zbog grupe i rh faktora (a slali su me u obje trudnoće)
a heptitis i hiv nemam, to mi ne treba reć ginekolog
ali slažem se da bi se ipak trebalo otići na neki pregled u trudnoći, šta ja znam, brisevi (ako nisi radila prije trudnoće), 3-4 uzv-a (pogotovo onaj oko 20.tjedna), i možda krvna slika
na tvom mjestu bih se konzultirala s nekim liječnikom u kojeg imam povjerenja i sve dogovorila. ja sam sa svojom mogla, rekla sam joj što želim a što ne želim, ona mi je rekla što ona preporuča i našle smo se negdje na pola puta
Pa mogla je dobit takve ideje citajuci neke teme ovdje na forumu...sjecam se rasprave o ˝domacim ˝bakterijama i onim u ordinaciji,da rukavice u biti nisu sterilne,da se vag. pregledi trebaju odbijati jer su opasni itd itd....i onda lijepo protumaci to sebi da su dr. u bijelim kutama zlikovci i da se kod njih ne ide da se ne skupe bakterije i ne obavljaju invanzivne pretrage!
Poluinformirani izbor ja bi rekla....
Eto ti na,sad ce i ona tako....
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 01.06.2012. at 00:22
...ajajajaj,pa to je PKK kandidatkinja....![]()
ja volim, rekla bih ja..."koketirati" s prirodom...
i divim se ljudima koji su u pravom suživotu s njom...ja nisam, priznam.
poštujem je, ne miješam se previše u njene domene...al za neke stvari sam samo čovjek i kad me znanost može poslužiti i umiriti, ja to i iskoristim.
e sad...u današnje vrijeme, u današnjim uvjetima...željeti roditi kod kuće i to bez ijednog pregleda...zvuči strašno problematično.
odluka o pkk bi trebala proizaći iz konzultacija sa stručnim osobama....
tko će procijeniti jesli li uopće kandidat za pkk?
ne znam...na tebi je da odlučiš što ćeš sa sobom i svojom bebom...
mogu se složiti o bespotrebnosti vaginalnih pregleda...ali u ostalim domenama se ne bih složila.
Shh, mene provjerilo dva puta u mjesec i pol. Prvo kod reproduktivca na klinici, da mogu uopce u postupak. Rekoh, znate, ja znam krvnu grupu, rh faktor, a i znam da nemam sva ova ostala cudesa. Kaze, ne moze. I paf, cetiristoinestoamerickihnovaca. I onda kod redovnog ginekologa, prvi trudnicki pregled, prirodna trudnoca, blabla, i kaze on - treba rh/grupa/HIV/ovoono. I masem ja papirima od prije mjesec i pol, no ne moze. Bodi ispocetka. No ovaj put, za jos visu cijenu (ali pokrivenu osiguranjem jer nije MPO postupak).![]()
![]()
anavi84, ja vjerujem da i bez pregleda sve može proći sjajno,
uključujući porod doma.
Ali, daj, molim te, i zbog bebe i zbog sebe, obavi ono što je minimalno
potrebno.
Kao što je napisala blackberry:"odluka o pkk bi trebala proizaći iz
konzultacija sa stručnim osobama....
tko će procijeniti jesi li uopće kandidat za pkk?"
I kao što kaže cvijeta73:"oćeš bar provjeriti jel su blizanci, položaj
bebe prije poroda?"
Nadam se da nećeš zamjeriti i doživjeti ovo k'o soljenje pameti!
Svako dobro od vegićke koja broji 40 i koju![]()
Posljednje uređivanje od Teica : 01.06.2012. at 01:31
Potpis.
Da ima nepotrebnih pregleda ima, ja sam dva puta isla na odredjivanje Rh faktora, a i ja i muz smo +, a to ne moze dati - nikako. I ono glupo testiranje za gestacijski dijabetes...
I ja sam dobila infekciju od pregleda. I to dva puta. Nije slucajnost da je jedan dan sve ok, a dan nakon pregleda cirkus dolje. U zadnjim tjednima dok su me ceprkali u bolnici bi svaki put dobila neki cudni smedji iscjedak...
Pretrage bi trebalo smanjiti u dogovoru s lijecnikom, ali nikako ukinuti...