-
ahh, nemoj da si tužna, ana. svi mi roditelji ponekad prolazimo kod periode nezadovoljstva i lošije komunikacije sa svojom decom. sličan osećaj, istina u blažoj formi, imala sam u odnosu na svoju najstariju - to dete kao da je htelo sve da zgrabi sebi, a kad dobije, ne bude zadovoljno. to je valjda sindrom prvenca - kao da se podrazumeva da sve prvo i najbolje ide njoj, i to istog momenta kada smisli nešto...
stvari su postale daleko bolje kada sam naučila da ne prebacujem sebi ako ona (ili neko od preostalih dvoje) nije zadovoljno, bez obzira na moj trud, kada sam naučila da kažem "ne" prohtevima. ja sam, da se razumemo, još uvek veoooma blaga mama i poprilično lake ruke kada je trošenje na njih u pitanju, ali, ipak sam postavila neku granicu. ako je i pređem, to učinim jer smatram da je razumno, a nikad zato jer se neko od njih troje njari ili zahteva "preko hleba pogače".
bitno je, mislim i ključno, osloboditi se osećaja krivice ako su oni nekim našim gestom nezadovoljni i isfrustrirani. ostati miran na kukumavke (bile to pubertretske jadikovke 13-to godišnjakinje, kukanje 9-to godišnje šmizle ili bacanje po podu trvdoglavog dvogodišnjaka). takođe, biti svestan da ne mogu (tehnički gledano) svo troje dobiti celu tebe u svakom momentu, pogotovo ako si sama sa njima i pustiti ih da nauče da se strpe, da sačekaju ("izvini, isfeniraću ii kosu kad ti sestri pokažem matematiku, a brata uspavam" i sl. ili "večeras sam preumorna da te feniram, molim te, osuši se sama").
takođe, mislim da je važno NE truditi se da u svakom momentu njima budemo zabavilje i organizatori provoda. ja umem ponekad da ih svo troje pošaljem u sobu da zabavljaju jedno drugo dok ja popijem kafu u miru, makar 15 minuta. naše je roditeljsko pravo da nekad kažemo i ne, da odahnemo, da ne skačemo na svaki prohtev baš u svakom momentu. kad prestaneš loše da se osećaš u momentima kad tako činiš, i odnosi sa sinkom će krenuti nabolje. kako neko reče, njihovo je da ispituju granice. naše je da ih održimo. na obostrano zadovoljstvo i benefit. srećno, ana, možeš ti to!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma