Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 66 od 66

Tema: Seksualno zlostavljanje ili?

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se u ovom panicarenju zaboravlja cinjenica da je to ucinilo dijete, a ne odrasla osoba. Znaci dijete koje nije svjesno da radi nesto lose, tako da mi se pozivanje pravobraniteljice i policije cini malo pretjerano.
    Ne da je pretjerano nego je meni stravično. Pitam se kako bi se oni koja zagovaraju ovakve rigorozne mjere protiv šestogodišnjaka osjećali da se radi o njihovom šestogodišnjem djetetu. S jedne strane na drugim topicima pričamo koliko su šestogodišnjaci samo djeca, a s druge strane očekujemo da se ponašaju kao odrasle osobe.

Da se skrene pažnja roditeljima šestogodišnjaka to da, ali ne na način da je kriv, jer ne znamo što je zapravo bilo, nego da se s njim popriča kao što bi svaki roditelj trebao.

Mi ovdje zbilja ne pričamo o seksualnom zlostavljanju, jer za takav čin je potreban glavni element tog kaznenog djela, a to je NAMJERA, a dijete nije imalo izravnu namjeru nekog seksualno zlostavit.

Suzzy nedaj se smesti, postupila si na najbolji mogući način, evo barem moju podršku imaš potpuno i sa sigurnošću ti mogu reći da nisi pogriješila. Svoje dijete ćeš zaštititi, pričati s njom i znati će, a dječaku koji je to radio ćeš pomoći na drugi način, da ga se upozori na način koji je primjeren njegovoj dobi. Možda se iza njegove obitelji krije tužna i ružna priča...tko zna.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Čitam i koliko god se trudila jednostavno se ne mogu ufurati u katastrofičnost situacije kao što su to skoro svi na ovom topicu učinili. Naručito si ne mogu predočiti zašto bi bilo potrebno uplitati centar za socijalnu skrb, institucije i sl. Djeca su se čačkala, jest nezgodno, ali seksualno može biti samo u našim glavama. Djeca to ne doživljavaju na seksualan način kao odrasli, a niti kao veliki tabu, no koliko vidim po nekim reakcijama na ovom topicu spolni organi su pojedinim osobama popriličan tabu.
    Djeci treba objasniti što to znače intimni dijelovi tijela, da se to ne pokazuje i da se ne smije dati drugima da te čačakaju i amen. Obavijestiti roditelje tog dečkića kako bi i oni mogli s njim razgovarati i to je to.
    Ja ne bih dramila, niti bih se zbog toga osjećala ne znam kako grozno. Čula sam puno tih priča sa čačkanjima iz vrtića, a i sama se sjećam kako je nama bratić u toj vrtićkoj dobi pokazivao svog pišu i nama je to bilo smiješno i neobično jer tu stvarčicu nismo mogle često vidjeti (jer nije bilo baš puno dobrovoljaca za pokazivanje), no meni tada u mozgu svijest o sexu jednostavno nije postojala.
    6 godina je stvarno malo, da je to neko starije dijete i ja bih protrnula od jeze, ali ovako mislim da je ova panika bespotrebna

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mislim da smo svi istraumatizirani strahotama koje se događaju djeci i kojima nas mediji svakodnevno bombardiraju te da ponekad u najboljoj namjeri možemo i pretjerati u reakcijama.

Nije da se takve stvari i ranije nisu događale, ali se nažalost o tome nije toliko ni govorilo ni pisalo. Također smatram da ni jedna krajnost nije dobra...

Skidam kapu pokretačici topica i smatram da je pravilno odreagirala na cijelu situaciju.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a sastanak na globalnoj razini, možda ima još tko koto radi pa da se sasjeće sad?

Suzzy avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sad kad mi se sve posložilo u glavi zaključila sam da sam ja više istraumatizirana cijelim događajem nego moje dijete jer kao što je rečeno, nema tu nikakve seksualne namjere, to je samo u glavama odraslih kojima takav čin to zaista i jest. Ali teško je to gledati iz dječje perspektive i ostati hladne glave.

No, zapravo sam željela javiti da se otkrila cijela priča i kako mi je drago da sam pustila da to istraže odgajatelji.
    Dvije su, nešto starije i (srećom) brbljavije djevojčice, uz moju kći, prisustvovale nemilom događaju i opisale što se dogodilo i tko je sve sudjelovao. Nije bila riječ dječacima koje je moja kći spomenula već sasvim drugi četverogodišnjak sa "podebljim obiteljskim dosjeom" ako to tako mogu nazvati. Problematično dijete iz vrlo problematične obitelji (stariji brat je također u vrtiću). Uglavnom, pozvana je majka dječaka i obavještena je socijalna služba (bilo je više fizičkih napada djece i kojekakvih situacija ali ovo je bio slučaj koji je prelio čašu). Proveo se i roditeljski sastanak na tu temu.

Ne znam zašto je moja kći navela tu drugu djecu, možda je pobrkala priče jer kako ne priča puno, još uvijek ju je teško razumijeti (za razliku od većine trogodišnjaka) pa je samo navela imena kao odgovor na moje pitanje.

Smatram da je vrtić jako dobro odreagirao... još samo da vrate moje povjerenje jer sam u totalnom grču svaki put kad ju ostavljam.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Suzzy

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    nije meni to neka normalna faza, da dođe čak do oštećenja
    mislim, nije sad za zabrinuti se nešto specijalno, al da je normalno - nije. tete moraju paziti da se to više ne dogodi. a i hoće, koliko čitam
    dobro si to ishendlala suzzy :respect:
    potpisujem
    i nikako ne bih usporedila ponašanje i istraživanje 6godišnjaka i 3godišnjaka
    em su stariji jači i znatiželjniji...
    ma joj, ovo mi je grozota čitati

da se razumijemo, istraživala sam i ja u toj dobi (6 godina) sve to, ali mi nije palo na pamet dopustiti da mi netko nešto gura niti sam znala da se negdje nešto može...

ovo je nedopustivo

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ipak mislim da se preblago u vrtiću reagiralo. Meni nije normalno da šestogodišnjak dira curicu od 3g i gura joj prst u vaginu. On bi trebao znati da to ne smije raditi, i ja mislim da znatiželja u toj dobi nije opravdanje.
    potpis
    svakako bih razgovarala s njegovim roditeljima (vrtić, ne Suzy) jer otkud mu to
    ja sam bila baš "napredno" dijete u tim godinama, sve me zanimalo, vrtjela sam medicinsku enciklopediju pa svejedno nisam znala gdje što ide i da se nešto negdje može staviti i dirati...
    ja ne bih ovo ostavila na tome - tete će više paziti

a što se tiče istraživanja, moja M. (za mj. dana tri godine) sa zanimanjem 10 sekundi gleda u pišu malog prijatelja ili pita tatu zašto muškarci nemaju velike sike
    toliko o njezinom istraživanju

i hvala Bogu, ne da se dirati ni po glavi, od nikoga
    da se ovo njoj dogodilo, mislim da bi ju čuo cijeli grad

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis. Ovo za dječjupravobraniteljicu i policiju. Nalaz je dokaz. Izjava je dokaz. Što bi drugo još uopće trebalo?! Osim ispisa djeteta iz takvog vrtića ja bih svakako potražila stručnu psihološku pomoć za dijete. Tolliko pišemo o traumama koje to zapravo nisu, a ovo stvarno je. Mislim jako se sekiramo kad nam teta kvrcne dijete po ruci, a za ovakvu nebrigu i zataškavanjezlostavljanja imamo razumijevanje?!!!
    potpisujem

uopće ne mogu zamisliti da se mom djetetu to dogodi i da sve ostane na tome, hvala Bogu moglo je i gore
    što je moglo gore? da naiđe neki prolaznik od samo, ne znam, 11 godina ili 16 godina, preskoči ogradu i pokupi dijete koje se skriva iza zgrade vrtića...

i kad gledam te dečkiće od 6 godina na dječjem igralištu, koliko su oni veći i jači od moje mrvice
    majko mila, bolje da odem spavati

i da, zaboravila sam reći, možda ćete reći da je pretjerano, ali ja sam svom djetetu u knjižnici posudila slikovnicu o neznancima
    oni neki medvjedići u različitim situacijama
    istina, neznance sad naziva nepoznancima, ali kuži u čemu je fora
    netko će misliti daj epretjerano, ali opreza nikad dosta

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se u ovom panicarenju zaboravlja cinjenica da je to ucinilo dijete, a ne odrasla osoba. Znaci dijete koje nije svjesno da radi nesto lose, tako da mi se pozivanje pravobraniteljice i policije cini malo pretjerano.

Sto se tice baka servisa, ja se sjecam da su djeca iz susjedstva to radila bas dok sam bila kod bake. Necaka neki dan uhvatili u skoli da njih nekoliko jedan drugom pokazivali pisu.

Djeca su znatizeljna i mislim da se pretvaranjem teme u tabu jos vise potice ta njihova znatizelja koji ce pokusati zadovoljiti dok nema roditelja i odraslih. Mislim da se bas otvorenim razgovorom kakav je primjeren za dob takvo nesto moze sprijeciti.
    čekaj malo
    ajd da ti tip na ulici pokaže pišu ili da te uhvati za međunožje i pokuša nešto staviti
    nemoj to dvoje izjednačavati

ni ja ne osuđujem tog malog, Suzzy, tebe pogotovo ne, ali, smatram da ovakve stvari treba imati pod kontrolom i da ne smiju proći kao "istraživanje"
    to nije istraživanje to je ozljeđivanje koje ne smije biti dopušteno

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

suzzy, svaka čast na primjerenoj reakciji s tvoje strane . i svaka čast pepiti koja je dala pogled na situaciju iz drugog kuta. samo mi je žao što tete i nisu prije reagirale na neprimjereno ponašanje tog 4 godišnjaka , nego je sve to moralo esklairati na ovako ružan način.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

suzzy svaka čast na primjerenoj reakciji

SikaPika daj pročitaj (pažljivo) zadnji Suzzyin post prije ovakve paljbe na (ispostavilo se nedužnog) šestogodišnjaka
    Posljednje uređivanje od mirjana : 21.06.2012. at 11:25

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Bože, pa nitko nije rekao da je šestogodišnjak silovatelj ni da je Suzzy loša majka! Samo, ja ne bih mogla lako preko toga prijeći, samo sam to rekla.
    Gledam danas svoje dijete, brišem ju nakon kupanja i sama pomisao da je mom trogodišnjem djetetu netko gurao prst, bilo što u vaginu... ma da je samo došao do toga, pa makar bio i jednogodišnjak i da ju je ozlijedio je meni nepojmljiva.
    Pa ne bih ja šestogodišnjaka ni u zatvor niu popravni dom, ali bih i s tetama i njegovim roditeljima itekako, uz socijalnu službu pričala jer
    1. kako tete mogu dopsutiti da im se djeca svako malo skrivaju iza zgrade vrtića
    2. otkud šestogodišnjaku ideja da stavlja djevojčici nešto u vaginu - ne radi se o gledanju, svi smo gledali i tuđe kokice i tuđe piše, ali nismo dirali, kužiš, u tome je razlika
    gledati - dirati

zanš ono kad dođeš u trgovinu pa kažeš djetetu - možeš gledati, ali nemoj dirati
    glupa je usporedba, ali vidim da moram tako

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sestogodisnjak uopce nije imao tu ideju. Barem ne u ovom vrticu, u ovoj prici. Vrati se ponovno na Suzzyin post.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ne bih ja šestogodišnjaka ni u zatvor niu popravni dom, ali bih i s tetama i njegovim roditeljima itekako, uz socijalnu službu pričala jer
    zato kažem da bi trebala pažljivije čitati jer tvoji postovi su pisani poslije suzzynog
    ti bi poslala roditeljima djeteta koje se u cijeloj priči našlo posve nedužno socijalnu službu

zahvaljujući racionalnoj i smirenoj reakciji, identificiran je pravi "krivac", odnosno poslana je socijalna služba upravo tamo gdje je i potrebna
    a tvoji postovi su me zasmetali jer uopće nisi čitala što se zapravo dogodilo, ali bi uključivala socijalnu službu tamo gdje ne treba
    vrlo površno

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u ovakvim situacijama je potrebno sačuvati hladnu glavu i ispitati sve moguće ishode, sika pika uopće nisi čitala suzzyin post do kraja i brzopleto si donijela zaključke, meni je drago da se ova situacija rasplela i da prvoosumnjičeni uopće nije bio kriv, kako je istraga teta poslije pokazala .

zašto ovo pišem, jer je u školama sve više roditelja koji reagiraju kao sikapika a sve manje onih koji reagiraju kao suzzy, svima nama koji radimo s djecom je sve teže iz dana u dan , djeca su verlo zahtjevna, a bome i roditelji

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •