novi prijavak: staklenih ribeža ima u Tommy trgovinama po 19,99kn... Isti kakav sam kupila u Muelleru po 35 kn![]()
novi prijavak: staklenih ribeža ima u Tommy trgovinama po 19,99kn... Isti kakav sam kupila u Muelleru po 35 kn![]()
sory u kojem je to tommyju jer u gradu ih nema, da nije slavonska??
Samo da malo podignem ovaj topic jer vidim dosta pitanja novih clanova... sta, kako, kojim redom, recepti... Ne bi bilo lose da je mozda ovaj topic cak stavljen pod vazno...
Mi nismo isli bas ovim redoslijedom, ali je korisno za ideje
Bilo bo dobro imati i korak po korak od 9 mjeseca na dalje.
Iscitavam polako ovaj podforum jer cemo uskoro krenut u avanturu dohrane...
Valjda ce se dotad vratit tablice na site jer trenutno informacija o dohrani nema a svi ovi linkovi iz postova nerade! (a ja moju knjizicu Iz Rodinog kljuna posudila,grrrr)
Nisam znala da namjera dohrane nije izmedju ostalog i postupno zamjenjivanje mlijecnih obroka (u ovih prvih 6mj)...sto u slucaju kad ju beba odlicno prihvaca te jede velike kolicine (vece od tih par navedenih jusnih zlica) i onda time smanjiva kolicinu mlijeka kojeg moze popit? Smanjiti porcije krute hrane koju nudimo?
I jos nesto,vidim da vas dosta pita;npr. kako se priprema buca,kako amaranth,proso....jer uvodite namirnice koje inace u vlastitoj prehrani ne konzumirate...
Da li ste onda i sebi redovno uveli te 'neobicne' namirnice tako da kad beba kasnije predje na iste obroke kao i ostatak obitelji opet jede ono na sto se navikavala od starta?
Netko je npr. pisao da nije davao banane jer ih u obitelji nemaju obicaj jesti...onda zasto davati amaranth i quinou ako ce to ostati samo na baby kasicama?
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 14.01.2012. at 23:31
Apsolutno ne moraš davati bebi ono što vi ne jedete. Iako ako si radoznala možete probati svi nešto novo.
Posljednje uređivanje od sirius : 15.01.2012. at 08:00
neka dijete jede namirnice koje i vi uobičajeno jedete.
uvođenje dohrane kod nekih može biti avantura za cijelu obitelj; isprobavanje nečega što do sada nije bilo u obiteljskom jelovniku.
mi smo samo batat uz dijete probali, sve ostalo smo i inače pripremali.
ali, taj batat je bila trokratna avantura; em je skup, em nismo pali u nesvijest od ljepote.
ja baš dajem klincima svašta jesti dok još mogu, super jedu ( zahvaljujem se na tome svaki dan ) i želim to makimalno iskoristiti
pa ako jednog dana više to ne budu htjeli nikom ništa
barem sam im ponudila, a do sada nisu ništa odbili - jedu batate, bundeve, prosro, bulgur, kus kus, sve vrste pahuljica ( ječmene, ražene, od pira....), sve vrste griza, žgance na vodi
i super, dok ide ide
ja jedem uz njih, muž nema šanse, njemu kuham posebno
da sam se vodila s tim da jedu ono na što smo mi navikli jeli bi valjda 5 namirnica, a to nisam željela, ja sam se silom prilika prilagodila, a muža i tako nema doma u vrijeme većine obroka
ja se ipak nadam da će im nešto od toga ostati i " dalje ", uvijek ću im nuditi takve stvari, pa vjerujem da će nešto i zadržati
ja odrasla na pašteti, salami, ne želim to njima
da im ne ponudim ne bi ni znali da to postoji isto kao što ni ja nisam znala
ZO, svaka čast! Ni moji ne bi profitirali da se ugledaju u mene...
Što se tiče nemetalnih ribeža koji se dosta ovdje spominju, moram reći da ne kužim njihovu svrhu. Shvatila bih možda da izbacim i svo ostalo metalno suđe: metalne lonce, metalne noževe, metalni pribor za jelo...
Novosti - stakleni ribež ima u Mülleru u Zg (Jankomir), mogu vam poslati i na kućnu adresu, ali platit ćete dostavu HP koja je 40kn!
Pitanje za iskusne - kad ste uvodili namirnicu - jeste li davali samu namirnicu ili ste ju pomiješali s drugom?
Naime, bebi sam uvela korabu 1.dan tako što sam ju naribala s tikvicom i palentom, a 2.dan sam dala samo kuhanu zgnječenu korabicu na što je beba u roku 1,5h dobila proljev i osip => alergija. Bilo je grooozno i jako se napatila i naplakala s proljevom, a pelenski osip smo sanirali tri dana
E, sad me zanima, ako je već bila takva jaka reakcija, zašto se ona nije pokazala odmah prvi dan, nego tek onda kad sam joj dala samo korabu?
Sad uopće više ne znam trebam li uvesti samo tu novu namirnicu ili ju smijem pomiješati s nečim - hoće li se onda pokazati alergija ili neće...
pa, trebala bi se pokazati, bez obzira na kombinacije.
vjerojatno joj je sama koraba bila previše.
sad joj nemoj davati neko vrijeme, ili opet mrvu po mrvu u kombinaciji s nečim neutralnim, tipa palenta, riža, zobene pahuljice...
mogu li dati djetetu od 9 mj pečenu ribu?pečenu u pećnici,ne prženu.mislila sam joj izvaditi iz sredine,ne kožicu koja je soljena.
ja ne bih
sol je ušla unutra
lakše ti je odrezati komadić sirove i skuhati u džezvici za doslovno 6 minuta
Pitanje za iskusne mame...Kako ste davali proso? Naime, kad ga skuham i on malo odstoji kako piše na uputstvu, on se dosta stvrdne, pa je princezi to teško jesti.
Da li ste miješali sa nečim ili ste kuhali u više vode? Nemam pojma šta da radim...
Isto vrijedi i za palentu. Nju još nismo dali, ali smo proso pokušali dati i ona ne zna šta bi sa tim tvrdim u ustima, mada ja to malo zgnječim sa žlicom prije nego joj dam.
proso treba dosta dugo kuhati, dvadesetak minuta
ja sam ga uvijek miješala s povrćem ili voćem, ili stavljala u juhu, pa na gušće
palentu skuhaj narijetko, može biti nešto gušće od smjese za palačinke
Hvala ti
Ja sam kupila u DM-u proso od Alnature, tamo piše da se kuha 5 minuta, pa sam ga tako i kuhala.
Ništa, probat ću tako i pomiješat ga sa voćem, jer smo mi još samo na voću, pa ću vidjeti kako će to izgledati.
kuhaj ga dok ti između prstiju ne bude mekan
ja kuham da stavim 2/3 vode i kuham dok sve ne upije
onda unutra naribaš nešto što dijete voli
ali, ja nisam kupovala te neke bio, nego u običnim dućanima, pa onda nisam sigurna je li isti način obrade
Opet imam pitanje!![]()
Kada ste počeli djeci davati namirnice sa glutenom? Moja će za koji dan 8 mjeseci i još joj nisam dala. Kako čitam, neki preporučaju što prije, neki što kasnije i ja nisam pametna. Na planu prehrane od naše pedijatrice preporučaju u 6. mjesecu života, a ja sam čekala da navrši 6 mjeseci da bi uopće počela sa dohranom, s obzirom da sam isključivo dojila, tako da mi je to bilo zaista prebrzo za početi sa glutenom. Stalno odgađam, kao imam vremena za gluten i sad me strah da možda krivo radim...
ako intenzivno dojiš, onda možeš odmah
Da, intezivno dojim, pogotovo po noći!Neki vrag ju muči, da li zubići ili sleep regression, nemam pojma, ali se budi svakih sat vremena i onda je na cici i kroz dan 3-4 puta.
Hvala ti puno apricot, ti si uvijek brza i učinkovita!
E da, još jedno pitanje, da li nešto preporučaš, npr.pšenični griz, zobene pahuljice....ili je tako svejedno sa čim ću početi?
zobene pahuljice su super, njih jedu i oboljeli od celijakije
a pšeničnom krupicom malo zagusti npr. tikvice ili nešto druho kad kuhaš
ili sama napravi kruh
baš celijakičari uživaju u zobenim???
koliko znam, na njihovim stranicama piše o zobenim
Počeli poslije petog mjeseca. Prvo banana, pa jabuka, pa kruška. Nisam toliko opterećena da bih davala po 4-5 dana jednu namirnicu pa tek onda slijedeću, već smo treći ili četvrti dan miješali bananu s jabukom, npr. Pa malo sokića, puno vode.
Sa 6 mj. konkretnije, mrkvu, batat, palentu, kus-kus... Kupujem kus-kus i palentu, ostalo uzgajamo sami. Sada će 8 mj. i jede stvarno sve što smije naravno, uveli i rižu i krumpir i bijelo pileće i tikvice i svašta još. Mrvim vilicom, ponekad zmiksam štapnim mikserom. U keks ili bananu npr. dodam malo svog mlijeka. Obzirom da ima 11 kila, stvarno može pojesti ali sisa je još uvijek svugdje prisutna i razmak između sisanja nije po danu veći od 3 sata, bez obzira koliko utrpa u sebe. Po noći zna po 4 sata ne jesti.
afrodita, što si htjela reći ovim postom?
da se ne vodi Rodinim uputama vezano za dohranu i sve je ipak super![]()
apsolutno ništa, vidiš da sam shvatila što želiš reći, dakle sve je jasno
ja bih ipak , stala i razmislila o ome što dajem djetetu, jer ovdje imamo skoro 9 godišnje direktno iskustvo u dohrani .
meni je to puno bitnije od svih knjiga ili mog feelinga.
9 godina se ovdje piše o dohrani , mislim da se ta činjenica mora uvažiti.
i ovo što je apricot napisala u uvodnom postu je stvarno dobro i promišljeno sastavljeno, možda je sad nakon 3 -4 godine nešto i drugačije ,ali ja bih da sam mlada mama s puno respekta čitala ovaj topic .
Nije išlo na tebe, mada sam tebe citirala
Ovo je općenito:
Možda dolazimo iz različitih podneblja, a znamo da kod dohrane uvijek bude nekakvih razlika...mada, ne vidim da bi bilo upitno nešta od toga što dajem djetetu a da se kosi sa recimo rodinom preporukom. Kod nas funkcionira i nije da nismo pažljivi, samo nismo rigorozni da drhtimo svaki put kad se daje nova namirnica. Jedino se pazi da se ne daje visoko alergena hrana...
Prvo je dijete bila druga priča, em malo jela, em straaašno izbirljiva, pa sada kada Mrvica hoće...mi svi sretni![]()
da sam imala jedno dijete s kojim je bilo problema, sa drugim bih bila još opreznija.
puno nas ovdje, ne da ne drhti nad djecom i njihovom dohranom, nego smo dapače, vrlo ležerni.
a pod ležernošću ja smatram i pridržavanje naputaka nekih pametnih ljudi koji se tome bave, kako bih izbjegla da se ijednom moram štrecnuti.
ne vidim razlog za nepridržavanje preporuka da se jedna namirnica isprobava 5 dana. to nije drhtanje, to je samo zdrav razum i logika.
kao što ne vidim razloga niti da se sa dohranom krene sa 5 mjeseci.
a pogotovo ne s bananom, koja je, brat - bratu, ubrana tamo negdje... prije barem mjesec dana.
naravno da svaka od nas ima svoje navike, svoja mjerila, svoje odluke, i to nitko ni ne osorava.
ja samo nisam razumjela post koji je pao s neba.
Afrodita,meni npr. bode oci to sto si napisala da ce sad tek 8mj a vec ima 11kg a ti mu jos davas kekse i bananu...jaaaako kaloricno a nije mrsavko pa da ga trebas ubuckit!
ne samo što je kalorično, već i sadrži šećer (ma što oni napisali na kutiji)
ma nemojte se trudit, žena ima totalno izgrađen stav, sve joj je poznato, ali kod nje jednostavno
ja to zbog drugih koje će doći ovdje nešto naučiti i slučajno nabasati na njezin post.
pa da znaju da je stav u redu, ali postupci i nisu.
QUOTE=apricot;2170944]ja to zbog drugih koje će doći ovdje nešto naučiti i slučajno nabasati na njezin post.
pa da znaju da je stav u redu, ali postupci i nisu.[/QUOTE]
hahhaha žene - prvo respect and relax.
Onaj komentar keks i banana, pa nije da bih kupila neki keks napucan slatkim i dala maloj bebi, mislim netko je nešto krivo pokontao a da nije ni pitao. Ne trebam se nikome opravdavati, pogotovo ne na ovaj način, ali vidim da kod vas tu baš moram u neke detalje. Keksiće pečem sama, dakle bez šećera, umjetnih sladila, aspartama ili sl. znate čega, a dajem svaka dva sata. Naravno, dajem rijetko al what do you care anyway. A o otrovima u hrani znam nešto pa ako se ide do banane koja putuje misec dana od nikaragUe, putuje na taj način i do onih hipiča i inih kašica što ih naši pedići tako rado preporučuju, i to od 4. mj. pa mame rado i bez pitanja kupuju "sigurno" bez da ispitaju pozadinu te Bio papice. Al nakraju, bolje ni da ne znaš a moraš dati jesti, bez obzira dal voćku ili kašicu...
A banana i sl...Bilo da daješ u 5 ili 8 mjesecu, nakraju ipak daješ zar ne, a ta banana nije ništa zdravija u 8.mj.bebinog života, samo je beba jača da može lakše prihvatit i odbacit njezine toksine, o tome se radi?
Ako ćemo tako, nećemo više samo tako ni vodu pit, ni iz pipe jer je puna opakih kemija ( a znate valjda nešto o tome ), a ni flaširane jer je ruku na srce isti shit, ako ne i gore; dakle ako ćemo bebama davati vodicu ( a i same moramo zdravo piti jer dojimo ) nećemo vodu prokuhavati ( što vidim neke savjetuju šakom i kapom ), jer kuhanje vode da, ubija bakterije, ali postupkom prokuhavanja dolazi i do povećanja koncentracije nitrata, soli, teških metala i drugih nečistoća u vodi koja ostaje, što opet nije dobro za te mlade organizme. Radije ćemo vodu zamrznuti pa otopiti pa onda dati takvu piti, jer takva voda Jedina sadrži istinsku informaciju, a to je informacija Života.
Znamo li uopće za to?
Mogla bih ovako ma puno još- šta se sve bebama daje jesti, uz probu od 5 dana, a da se ni ne zna pod kakvim je utjecajima ta hrana bila. Dokaži mi da tri - četiri dana nisu dovoljna i dam ti 100 kuna, nemoj samo negdje pročitati nego dokaži da ne funkcionira i da nije u redu. Probaj sama, tako ćeš najbolje znat.
Uostalom, nismo alergični toliko na hranu koliko na fucking pesticide i ostale autohtone špric izume modernog doba.
Mogu ja ( i uzgajam, bio dinamika btw ) uzgojit brdo povrća i voća na svom vrteku, al kad mi dolete i zapraše chemtrailsima aluminijom, bromom, itd...pa vas ja pitam tko uopće zna šta jede i koju informaciju daje djetetu? ALI jesti treba i u najboljoj namjeri dajemo svojoj djeci i bližnjima hranu, i tako odmalena, pa se nadamo da neće štetiti odnosno da će imati povoljan i traženi učinak na naš organizam. Ovim monologom samo htjedoh reći da sam svjesna nekih stvari i zaista ne volim kada se, na temelju nekoliko napisanih postova, dovodi u pitanje moje ( ili bilo koga se našao u sl. situaciji) ophođenje sa vlastitim djetetom i njegovom dobrobiti. Priznam svaku majku koja Voli svoje dijete, pa je Ljubav vodi i ona zna šta čini. Meni je za primjer moje vlastito iskustvo, i iskustvo drugim majki s kojima sam u osobnom kontaktu, jer je upravo jedan vid inteligencije naučit na iskustvu drugih, i ne trebam si isfuravat Ego tipa ja Znam a ti ne znaš-radije, ja znam nešto, ti znaš nešto, zajedno znamo više- jer mi moje dijete vrlo dobro pokazuje što i koliko kao majka znam. Krvna slika perfektna, crijeva izvrsna, beba prezadovoljna, o mentalnom i motoričkom razvoju nije mjesto ovdje uopće pisati. Tako da, uz poštovanje svakoj preporuci, ova mamica na nijedan -svojevoljan - način ne škodi svom djetetu.
Stoga, ako netko nabasa na neke postove koji su pali s neba, možda čak i mrvicu nauči iz njih, recimo krene neke iznesene teze proučivati pa ih Možda dovest u Svijesno. Ništa mi ne vjerovati, sve provjeravati. Naravno, nisam se dotakla mnogih dodatnih stvari na koje kao osoba i majka pazim, jer nije do dohrane, no valjda je sad nekim onim brzozaključujućim osobama jasnije da Sud treba ( ako uopće treba ) dozrijevati polako.
Sitnica još, krenut sa dohranom sa 5 i pol mjeseci, ja Znam zašto, a neke iskusnije od mene bi trebale iz glave nabrojit barem tri razloga zašto se jedna majka odlučuje na to, a ne se iščuđava kao prvi put čujem za to. Halo, cijeli jedan svijet je tamo vani...a kalendara ima mnogo, a bogami i razlika u njima. Dakle, reda se treba držati i svaka čast Rodinom kalendaru, jer znam za mamu koja je sa 4.mj.miksala kobasicu i davala bebi, šta bi rekle na to...
p.s - nisam imala problema sa prvim djetetom (čitati kako piše )- rekla sam da je malo jela i bila izbirljiva, a to nije problem, već njezin izbor ili stanje duha, ako kontaš što oču reć.
Eto ja se malo zatipkala, možda nije tema...ispričavam se radi toga, evo tako je ispalo...
U Miru, pozdravljam sve mame i bebače, neka je Svima zdrava papica i vodica![]()
Ako se nadaš da će neko iz tvog "s neba palog" posta naučiti nešto onda objasniš i napišeš razloge zašto si uvela dohranu sa 5,5 meseci, zašto daješ kekse i kakvi su (samo da napomenem da kakvi god da su-iz kućne radinosti ili kupovni nije mi jasno zašto ih davati i protivnik sam takvih navika), šta misliš o banani kao namirnici... Na ovaj način si samo poslala poruku da ne obraćaš pažnju na preporuke SZO i Rode i da svaka majka treba da bude sigurna u to da zna najbolje.
Verujem da si svojoj deci najbolja majka i želim ti da budu zdravi i srećni. Nemam nameru dovoditi u pitanje tvoje ophođenje prema njima, ali ako hoćeš da te se razume moraš biti jasnija.
A taj stav
-ja znam svašta a vi, jeste uopšte čuli za za to?
i priča o ljubavi, miru, znanju, životu, a iz svake rečenice izbija sujeta, nemir i arogancija samo govore da ta osoba je daleko od onoga za šta se smatra.
Mi probali krusku,onu slatku mekanuPojeo je cetvrtinu,mljackao i oblizivao se. Vidjecemo sad kako ce reagovati,nisam cula nesto o alergijama na krusku,mozda se samo ukaki ko grlica
Mislila sam da pocnem sa povrcem,ali imam kao izbor samo tikvicu i kelerabu,pa cu sacekati da uvedem i palentu da bi mogla da to mijesam sa palentom. Nema jos zube pa sam mu onako strugala kasikicom,a mekana je srecom pa lako ide.
da se i mi prijavimo u dohranjivače početnikeprvu žličicu ribane jabuke (ribane na vulgaris metakni ribež, alaj sam se nahodala tražeći taj famozni stakleni, a njega nema ni za lijek) dobila je na svoj šesti mjesecdan, prvo je sa zanimanjem otvorila ustašca a onda sa kiselim izazom sve ljepo ispljunula
ne znam je li do jakog refleksa sisanja (u pitanju je strastvena cicoljupka) ili do same jabučice, ali većina je jabuke završila po njoj, hranilici i u konačnici u mojim ustima (mljac)
drugi dan je protekao u istom revijalnom tonu, možda koja mrvica više je progutana, ona svaki put otvori usta, ali još brže damski izbaci iz njih uz pogled "koji je to vrag, mama?"
jedva čekam da se osokoli i počne sama grabiti jer mi hranjenje sa žličicom nikad nije bilo nešto naročito privlačno...radije nek sama tracka i hvata, pa što ubaci, ubacimislim da ću joj već sutra staviti ruke u zdjelicu pa da vidimo hoće li biti oblizivanja prstića
![]()
Mozes joj i narezat jabuku na vece komade pa joj dat da malo grabi i glodje, ako nema zubica víse ce sok cuclat nego sto ce ista odlomit, ako te to brine.
Mi se prijavljujemo nakon 3 mjeseca papanja. Imamo dosta uzak popis namirnica koje smo uveli, momčići jedu većinom žitarice i povrće, od voća samo sezonsko (za sada su na redu jabuke, marelice su jako voljeli).
Iako su blizanci, favoriti se jako razlikuju. Dobrica obožava sve mliječno-žitne kombinacije (najdraži mu je gris) a Palčić je pravi ljubitelj povrća. Oboje su ludi za tikvama (hokaido i butternut). Prošli vikend smo prvi put ponudili meso (piletinu) i nisu baš bili oduševljeni.
Zanima me da li je OK miješati voće u mliječno-žitne kašice? Bojim se da ne dobiju grčeve?
I obojica su reagirali na bananu (Palčić povraćanjem i proljevom, Dobrica samo proljevom) i nismo više davali. Da li da pokušamo ponovo i kada?
ne znam..kad ovo sve čitam stvarno ne znam što bi ..... ja počela sa jabukom...i to malo prokuhanom...zgnječenom...sa malo ad mlijeka...i njemu je to super...ja bih zaista ostala samo na tome do 6tog mjeseca..i uvela bih još samo malo rižinih pahuljica u mlijeko sa tim...ili kasnije pred spavanje i to je to...
možda nisam ni trebala početi sa jabukom vec samo žitarice....ali slušala sam dr....malom nije niš od kuhane jabukice....jako je sretan..a dr kaže isključivo ribana..dala ja to njemu danas i malo ga je grčilo...meni se to čini prerano ....a ako je kuhana jabuka nevrijedna,kako kaže, onda čemu uopće dajem jabuku...samo da je dajem nekako mi nema smisla...može malo usmjerenje?..
još bih jedno mišljenje..neki kažu da integralna riža ne bi smjela biti još u jelovniku na početku....da li netko zna zašto?da li bih mogla skuhati integralnu rižu i ponuditi uz blago kuhanu jabukicu?
zato što je teško probavljiva
bijela riža je bolja dok su djeca mala
hvala puno.....možeš li mi apricot odgovoriti na ovo sa jabukom..znam da ima više vitamina...ali mu je teže probavljiva....vidim da imaš jako puno iskustva
I mi smo prije 3 dana počeli sa ribanom jabučicom, domaćom, nešpricanom...danas je pojela par žličica i vidim da joj je teško palo na želučić (imala je i GER), diže joj kiselinu, evo već se 3 puta budi u svom inače tvrdom snu i čujem kako joj se diže u trbuščiću![]()
Nisam pametna, da li i dalje davati jabuku ili da pokušam da tikvom?
I još jedno, što sa vodom? Da li joj moram davati vodu? Sklonija sam ne davanju, jako voli cicati i mislim da kroz MM dobija dovoljno tekućine...
Posljednje uređivanje od Totto : 25.09.2012. at 21:16