Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 84

Thread: Stvarne mogućnosti za ekološki prihvatljivo ponašanje

Mima's Avatar

Default Stvarne mogućnosti za ekološki prihvatljivo ponašanje

Ovo sa bacanjem ambalaže i sa prezirom prema ponovnoj upotrebi, to nije aktivizam nego potrošački duh, i to je reakcija svih nas na komunističko recikliranje - Slavenka Drakulić je dobro u svojim esejima o komunizmu napisala da je komunističko domaćinstvo bilo savršena ekološka zajednica jer se sve recikliralo. Moja mama i dan danas ne može baciti ambalažu jer toga nije bilo dok je ona bila mala, a baš su krasne kutijice, ona sa iskrenim divljenjem gleda kutiju od sladoleda i nema šanse da se to baci. Ja naravno sve to bacam sa prezirom, ali evo dobila sam dijete -Trokuta koje sve skuplja i sve reciklira, i upravo smo joj sada na more odnijeli ogromnu vreću za smeće punu limenki, kartonskih rola za wc papir i papirnate ručnike, te kutija i kutijica svih vrsta i oblika.

Lucija Ellen's Avatar

Quote Originally Posted by Mojca View Post
    A oblaganje kante za smeće novinskim papirom...
    Ne vidim sta je tu lose: novine upiju ako sta procuri. Nema mi gadnije od tog soka iz smeca.
    Nego, netko je spomenuo rucni parni cistac. Koliko to kosta i za sto je prakticno?

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by Mima View Post
    Ovo sa bacanjem ambalaže i sa prezirom prema ponovnoj upotrebi, to nije aktivizam nego potrošački duh, i to je reakcija svih nas na komunističko recikliranje - Slavenka Drakulić je dobro u svojim esejima o komunizmu napisala da je komunističko domaćinstvo bilo savršena ekološka zajednica jer se sve recikliralo.
    Pa da, nisam mislila aktivizam, nego atavizam - čitala tu knjigu, posebno me se dojmilo ono kad ona u Americi kupuje bundu, socijalistički neiživljena, a njena frendica, ljevičarka i eko-osviještena, ne može vjerovati čemu nazoči i da njena frendica može imat takve "niske strasti".

Ali, novi, mladi eko aktivisti, koji ne poznaju taj atavizam, njima je to... pretpostavljam novo i privlačno (upotreba over and over, skupljanje, trampa, strah od bacanja.... koji mene osobno vodi onda do straha od kupnje, a niti za to nemam vremena - za strateško promišljanje hoće li mi stvarno ta stvar trebat toliko i toliko godina i hoću li je se imat vremena ekološki rješavat. Oni što dođu i iz kuće nose bijelu tehniku su mi smijarija, tj. prilagođeni su ovima koji stvarno imaju kuće - ko može čekat 10 dana da mu se u 60-kvadratnom stanu koči bijeli stari monolitni frižider, uz novi, dok ovi dođu besplatno po njega.

Ova starija generacija (neki) reagiraju sa uf, mlađima je to novo i romantično.. Ili je to možda samo moja teorija.. da se u društvu neki ciklusi ponavljaju.

klara's Avatar

Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Ja počela prati vrećice.
    I ja. I vrecice od tjestenine ( iz Cokoladinog posta) koristim za zamrzavanje mesa.

flopica's Avatar

Quote Originally Posted by Lucija Ellen View Post
    Ne vidim sta je tu lose: novine upiju ako sta procuri. Nema mi gadnije od tog soka iz smeca.
    Nego, netko je spomenuo rucni parni cistac. Koliko to kosta i za sto je prakticno?
    puno previše s obzirom da je meni to skroz nepraktično...
    ne je moj glas

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by klara View Post
    I ja. I vrecice od tjestenine ( iz Cokoladinog posta) koristim za zamrzavanje mesa.
    Na to sam mislila, ukazujući na dobne razlike u pristupu stvarima . Uz razliku što se tad to moralo (nije bilo druge mogućnosti), a danas je - po izboru.

Mojca's Avatar

Quote Originally Posted by Lucija Ellen View Post
    I onda se raspadnu, pa ih pola ostane u kanti, a pola zajedno sa smećem padne u kontejner, čiji poklopac jednom rukom držiš otvorenog, jer se inače zatvara, a drugom pokušavaš izvrnuti to smeće, pa zaglaviš kantu između okvira kontejnera i poklopca i kopaš po kanti da sve baciš jer kući moraš doći s praznom kantom.
    I onda još moraš tu praznu kantu doma prati, jer je predsjednik kućnog savjeta prisvojio smećarnicu i njegov sin unutra drži vespu.
    Trauma nije moja, već moje prijateljice iz istog ulaza, nebrojeno puta sam išla s njom i držala poklopac od prokletog kontejnera.

Lucija Ellen's Avatar

Uh to posteno curi. Meni ne toliko, ocjedim juhu prije nego je bacim (ako vec moram bacati hranu )
    Zbilja mi novine ispod vrece za smece dobro dodju. Ne bacam direkt u kantu.

Lucija Ellen's Avatar

Znaci kanta, pa novine pa vreca za smece imonda (ocijedjeno) smece u vrecu. Ne kanta i novine pa smece na te novine. To bi zbilja bilo bljak

winnerica's Avatar

Kaj vi u kantama za smeće ne držite vrećice???!!!

Osoblje foruma spajalica's Avatar

winnerica pricamo o starim vremenima, tad se u kante za smece nisu stavljale vrecice vec novine.
    danas imam vreecice.

Banned

Quote Originally Posted by čokolada View Post
    Sad ste me sjetile: ako imam neke traume iz (debelo socijalističkog) djetinjstva glede štednje i čišćenja to bi bilo definitivno pranje plastičnih vrećica i omota .
    Prvo se kupi tjestenina u vrećici, pa joj se pažljivo obreže gornji rub, pa kad se potroši lagano se opere i posuši na zraku, pa se u nju stavi komad friško(na stolu)trančiranog mesa, pa u zamrzivač, pa se nakon odleđivanja vrećica uredno opere i posuši te čeka nove višestruke prilike za zamrzavanje .
    Da ne spominjem pranje vrećica za mlijeko, umetanje istih u kartonsku ambalažu od nečega i postavljanje instalacije na sudoper (tu se bacalo smeće iz sudopera i sitni ostatci hrane.
    da se barem to radi i danas, svijeti bi bio manje u banani. ali tko bi razmišljao o tome da jednoj plastičnoj vrečici treba "samo" 1000 godina da se razgradi, lakše je jednostavno biti bahat i hitit je.

i uopće su mi ovakvi komentari (ne samo tvoji čokolada) toliko neprikladni popračeni ovakvim još smajlovima, kao vidi me kako mi je zlo od same pomisli na to da recikiram plastične vrečice kako se radilo u socijalizmu. neshvatljivo s obzirom u kojoj nam se banani planet nalazi.

malo osvještavanja i spuštanja na zemlju ne bi falilo. a jednog dana u bliskoj budućnosti bu se znalo plakati kad više nećemo imati ni čiste vode ni čisti komad obradive zemlje, samo što će tada na žalost biti malo prekasno za osvještavanje.
    Last edited by moia; 05.07.2012 at 07:35.

zasad skulirana's Avatar

moia mislim da se svi referiraju na aspekt neimastine i opce nestasice svega u tom periodu,nije ekologija bila nasim roditeljima/babama ni na kraj pameti!

i to ne znaci da zato one danas ne koriste vise platnene od plasticnih vrecica,zatvaraju vodu na slavini kad peru zube itd itd.....
    Last edited by zasad skulirana; 05.07.2012 at 07:54.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by moia View Post
    da se barem to radi i danas, svijeti bi bio manje u banani. ali tko bi razmišljao o tome da jednoj plastičnoj vrečici treba "samo" 1000 godina da se razgradi, lakše je jednostavno biti bahat i hitit je.

i uopće su mi ovakvi komentari (ne samo tvoji čokolada) toliko neprikladni popračeni ovakvim još smajlovima, kao vidi me kako mi je zlo od same pomisli na to da recikiram plastične vrečice kako se radilo u socijalizmu. neshvatljivo s obzirom u kojoj nam se banani planet nalazi.

malo osvještavanja i spuštanja na zemlju ne bi falilo. a jednog dana u bliskoj budućnosti bu se znalo plakati kad više nećemo imati ni čiste vode ni čisti komad obradive zemlje, samo što će tada na žalost biti malo prekasno za osvještavanje.
    Joj, draga, kak neki uzimaju Mirelu Holy zdravo za gotovo...

Vidi ovo (članak vrhunskog stručnjaka za plastiku i to ne samo u Hrvatskoj): http://budan.blog.hr/2009/03/1626050...-za-smece.html

Ont. sredstva za čišćenje možda su veće zlo...

Ne bih sad tu lupetala ko Maksim po diviziji bez argumenata i provjera da ne ode topic u čušpajz, samo sam htjela reći da treba razmisliti i provjeriti. Svi bi mi i ovo i ono i struju i čistu vodu i higijenu i topli dom i ekološku hranu i tako dalje, ali treba znati da struja ne dolazi iz utičnice, da se za eko vrećice ruše šume, da uzgoj pamuka izaziva sušu, da obrada pamuka koristi ekološki neprihvatljive kemikalije, ali nekako se svi uhvate za vrećice... S oproštenjem, kaj god!

Doga's Avatar

Peterlin, dobro si se sjetila.. Makar je zaključak bio da vrećice jesu eko problematičnije zbog sporog raspadanja, ali pri proizvodni su manji zagađivači od tekstilnih ili papirnatih.. Međutim, nude plastičari sjajnu ideju: reciklaža.. S bocama je uspjelo, makar sad će i tu cijene kresati, 20 l po boci.

ina33's Avatar

Evo, to vam ja govorim na temu tog generacijskog jaza - što je jednima bila robija, drugima je oduševljenje i ono, kako možeš tako.

Vezano za vrećice, na kraju, tek za xy godina će se stvarno znati što više zagađuje i smeta, bez obzira na stogodišnju razgranju.

Prijateljica kojoj vjerujem, dr.sc., ako je to moj mozak uopće shvatio, tvrdi da je ovo s plastičnim vrećicima moderni hype, a sad je, ponavljanjem i marketingom, postalo "istina uklesana u stijenu" (do prve sljedeće prigode kad će bit nešto novo, stila dolje ovo, gore ovo), a da tekstilna industrija, pogotovo boje za fensi-šmensi obojat eko platnene vrećice, još više opterećuju okoliš od plastike, ali gotovo je, sad je marketinški jako to oko plastičnih. Ja ih nastojim "interno reciklirat", ali to, vjerujem, većina radi - upotrebljavat masu puta.
    Last edited by ina33; 05.07.2012 at 09:44.

ina33's Avatar

A ja ću reći i herezu oko platnenih - nemam pojma je li itko radio cost-benefit (i je li to uopće moguće) i što je, na kraju, ekološkije - odlagat te hrpe jednokratnih pelena, ili trošit struju/vodu - sad svi tvrde da je to the resurs/deterdžente za pranje platnenih pelena. Naravno da je idealno bespelenaštvo, ali to je ipak "za one koji žele znati više/imaju vremena".

Bojim se da većina ljudi ostane na step1 - vidljivome - pa vidiš reklamu - jedna platnena versus hrpa piramidalna od pokakanih jednokratnih. A niko na stranu te jedne platnene i nasmijanog eko-aktivista nije stavio "evo vode potrebne da se to pere u godini dana + struje + deterdženata". Ako je - kriva ja - nisam to proučavala, jer mi nikad nije bilo opcija.
    Last edited by ina33; 05.07.2012 at 09:48.

Mojca's Avatar

Quote Originally Posted by ina33 View Post
    Ja ih nastojim "interno reciklirat", ali to, vjerujem, većina radi - upotrebljavat masu puta.
    X
    I na kraju ih staviti u kantu za smeće umjesto novinskog papira.

marta's Avatar

Ina, definitivno nisi proucila tematiku platnenih pelena.

Doga's Avatar

Ina, Ne se u pelene dirati!!

meda's Avatar

Quote Originally Posted by ina33 View Post
    A ja ću reći i herezu oko platnenih - nemam pojma je li itko radio cost-benefit (i je li to uopće moguće) i što je, na kraju, ekološkije - odlagat te hrpe jednokratnih pelena, ili trošit struju/vodu - sad svi tvrde da je to the resurs/deterdžente za pranje platnenih pelena. Naravno da je idealno bespelenaštvo, ali to je ipak "za one koji žele znati više/imaju vremena".

Bojim se da većina ljudi ostane na step1 - vidljivome - pa vidiš reklamu - jedna platnena versus hrpa piramidalna od pokakanih jednokratnih. A niko na stranu te jedne platnene i nasmijanog eko-aktivista nije stavio "evo vode potrebne da se to pere u godini dana + struje + deterdženata". Ako je - kriva ja - nisam to proučavala, jer mi nikad nije bilo opcija.
    sve si rekla

Da je novinski papir gadljiv na dnu kante, jest.

Da su vrećice u kanti neekološke, jesu.

Da su hrpe smeća na selu(prije 30ak godina, kad se nije baš sve odbacivalo i mnogo se popravljalo i mnogo se ponovo koristilo) bile ajme i smrdljive jesu.

Proizvodimo mnogo smeća i to nije u redu.
    Ja bih rado prešla na bolju organiziranost. Postoje kontejneri za vrste otpada i mislim da je u redu naučiti ljude tim navikama.
    Osim toga, rado bih da mogu kupovati raznu hranu "refužo". Dakle, osim na tržnici, rado bih došla po mlijeko u mljiekomat sa svojom čistom bocom i nalila koliko mi treba. Isto i sa jogurtom. Ono, ko bankomat, benzinska stanica i slično. Ne znam zašto takvo nešto nije već uobičajeno.

Kad malo bolje promislim, zašto nije uobičajeno nosit svoje zdjelice za maslo, svježi sit i sl. Sve je stvar organizacije. Reklame su odličan primjer kako dobro prodati maglu (čitaj: zrak - Milka luflee, ambalaža koja je mnogo veća od proizvoda ). Ako mogu reklame ljude uvjerit da kupe maglu, bilo bi sjajno kad bi ih se uvjerilo da paze na okoliš.

Ne treba sasvim odustat od tetrapaka i boca sa tekućinama, ali nismo uvijek na izletu kad nam treba boca s čepom.

meda's Avatar

a propos smeca, ja sanjam o kompostistu. fascinira me kako smece na kompostistu ne smrdi (ako se imaju gliste), dok u kanti smrdi za poludit.

cak nije potreban ni vrt pored kuce, jedna frendica ima u nekoj posebnoj kanti u stanu u gradu, ja nikako da skuzim sto je to tocno i kako to napraviti

Mojca's Avatar

Mi imamo komposter od pred par mjeseci. I jako sam sretna što ćemo sljedeće godine imati humus.
    Odvajamo papir, plastične boce, staklene boce nepovratne, staklene tegle čuvam za marmeladu (ranije za druge, sad za sebe), kutije od jaja šaljem na selo frendici koja imam koke, stari kruh isto... i ponekad poludim od nagomilavanja svih tih kutija i tegli, ali opet to činim. I unatoč tome, kanta za smeće puna i mislim da ne recikliram dovoljno. Da mogu više.

I koristimo platnene... osim kad putujemo.

Mene bas zanima taj komposter. Mojca, jel moze malo vise detalja ili slikica cak, gdje si ga nabavila? Moze i na pp ako je previse off topic
    Inace i mi sve moguce recikliramo ali svaki put mi dodje zao sto otpatke od hrane bacam u smece

ina33's Avatar

Na jednom otoku svaki kućni broj ima svoj set kanti za razvrstavanje i to mi je OK, jer je blizu, mislim da je tako bilo i u Njemačkoj, barem tamo di sam bila - zgrada je u podrumu tipa imala set kanti za razvrstavanje, da ne moraš gomilat doma, u minijaturnom stanu ovo-ono ili kružit po kvartu da to odložiš. Kompostiranje smo imali jednom u Švicarskoj, isto ništa nije smrdilo.

Očito se može tako postupat bez da se umeteš ful, jer ću ja između vremenski učinkovitog i mučnog truđenja i zatrpavanja, barem u ovoj životnoj fazi kad nemam vremena, odabrat lakšu varijantu (a brijem da tako i većina), tj. da bi postalo masovno, mora bit user-friendly barem donekle i ne zahtijevat zatrpavanje kuće ili odvoženje-dovoženje robe, organiziranje kome će to ići, od kontejnera za robu nadalje.

je tako je i u njemackoj, bila sam davnih dana u jednom malom selu u njemackoj i svaki kucni broj ima set kanti raznih boja za razvrstavanje i to pred kucom. i svi razvrstavaju i nemoraju gomilati doma smece pa raznositi okolo. ali nazalost daleko smo mi od toga

ina33's Avatar

Na žalost ili na sreću, ovisno o točci gledišta, jer ekologija i user-friendliness košta, tj. i to košta - ako dobro shvaćam, kod njih su računi za smeće bitna stavka kućnog budžeta, stila nama struja - i računanje ide po težini, pa onda RTL skrivena kamera snima bakicu kako gura smeće u tuđu kanticu.

Ja sada, ako nemam vremena umorna sam itd., i doguli mi gledat hrpu u svom mini stanu - frknem u obično, jer na kraju, sama sam sebi isto bitan okoliš i bitno mi je samoodržavat se. Kad sam dobre volje - recikliram, kružim uključivo do dispozanje baterija, što znači sjedaj u auto i baci jednu bateriju.

Čisto da nemamo iluzija... da je to bez cijene. Sve nešto košta - ili muku ili novac.

Peterlin's Avatar

Problem nije razvrstavanje. Problem je u tome što dođu smetlari i sve što mi razvrstamo odvezu opet na isto mjesto.

Mi nemamo u Hrvatskoj dobro organizirano zbrinjavanje otpada. Da bi se smeće moglo reciklirati, nije ga dovoljno razvrstati nego ga takvog razvrstanog treba odvesti na RAZNA mjesta, gdje je osigurana reciklaža - spalionica za ono što se spaljuje, prerada crnih metala, prerada obojenih metala, prerada organskih materijala... ne znam detalje. Znam samo da kod moje svekrve već godinama postoji kontejner za biootpad u koji stanari uredno bacaju gulinje od krumpira, stari kruh i drugo, a kad dođe odvoz smeća, isprazne i taj i sve ostale kontejnere istovremeno. I čemu onda razdvajati kad ne postoje uvjeti za preradu? Postoji prerada papira (Unija, Belišće, možda ih ima još), postoji CIOS koji otkupljuje metalne sirovine i postoji otkup PET ambalaže i limenki. Sve ostalo ide u Zagrebu na jakuševačku hrpu koja po visini već ozbiljno konkurira Sljemenu. A u drugim gradovima je još gore.

Bitno da imamo u Zagrebu denivelirane pločnike kod svakog pesjeg pišališta, a za smeće više manje... Bitno da zeleni pričaju o vrećicama (koje su kad čovjek šire sagleda stvari zapravo minorni dio problema).

ina33's Avatar

Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    I čemu onda razdvajati kad ne postoje uvjeti za preradu? Postoji prerada papira (Unija, Belišće, možda ih ima još), postoji CIOS koji otkupljuje metalne sirovine i postoji otkup PET ambalaže i limenki. Sve ostalo ide u Zagrebu na jakuševačku hrpu koja po visini već ozbiljno konkurira Sljemenu. A u drugim gradovima je još gore.

Bitno da imamo u Zagrebu denivelirane pločnike kod svakog pesjeg pišališta, a za smeće više manje... Bitno da zeleni pričaju o vrećicama (koje su kad čovjek šire sagleda stvari zapravo minorni dio problema).
    Da, slažem se - treba gledat šire. Vezano za zašto sad razdvajanje... kad ne postoje uvjeti, ja sam to negdje pitala, ili pisala, i neko mi je rekao za edukacijske svrhe, da "narod stekne naviku", jer to traje?

meda's Avatar

Quote Originally Posted by nevena View Post
    je tako je i u njemackoj, bila sam davnih dana u jednom malom selu u njemackoj i svaki kucni broj ima set kanti raznih boja za razvrstavanje i to pred kucom. i svi razvrstavaju i nemoraju gomilati doma smece pa raznositi okolo. ali nazalost daleko smo mi od toga
    ima i u nekim opcinama u hr posebna kanta za papir u svakom kucanstvu, ali ne znam tocno kako funkcionira s odvozom, nadam se da ne ovako kako pise peterlin

mojca, daj malo vise o tom komposteru

Osoblje foruma spajalica's Avatar

U slavoskom brodu vec godinama imaju razdvajanje otpada.
    imaju biološki, papir, plastika koja ne ide u povrat.
    sve se skuplja odvojeno.
    papir mislim 1 mjesecno, ne znam sad.
    za sve dobiju posebne vrecice, kutije. i to predaju.
    i svi su se navikli. dakle nema bacanja u obcino smece koje ide ja mislim 1 tjedno sto god, vec sve se zna kad ide i u sta ide.

Problem nije razvrstavanje. Problem je u tome što dođu smetlari i sve što mi razvrstamo odvezu opet na isto mjesto.

Mi nemamo u Hrvatskoj dobro organizirano zbrinjavanje otpada. Da bi se smeće moglo reciklirati, nije ga dovoljno razvrstati nego ga takvog razvrstanog treba odvesti na RAZNA mjesta, gdje je osigurana reciklaža - spalionica za ono što se spaljuje, prerada crnih metala, prerada obojenih metala, prerada organskih materijala... ne znam detalje. Znam samo da kod moje svekrve već godinama postoji kontejner za biootpad u koji stanari uredno bacaju gulinje od krumpira, stari kruh i drugo, a kad dođe odvoz smeća, isprazne i taj i sve ostale kontejnere istovremeno. I čemu onda razdvajati kad ne postoje uvjeti za preradu? Postoji prerada papira (Unija, Belišće, možda ih ima još), postoji CIOS koji otkupljuje metalne sirovine i postoji otkup PET ambalaže i limenki. Sve ostalo ide u Zagrebu na jakuševačku hrpu koja po visini već ozbiljno konkurira Sljemenu. A u drugim gradovima je još gore.

Cheerilee's Avatar

Mi već tri godine razvrstavamo odpad;
    dobivamo vreće za;
    - plastiku
    - papir
    - tetrapak
    - staklo
    - limenke

To se odvozi jednom mjesečno......
    A bio odpad - jedva čekam da se selimo u novu kuću, tamo sam kupila drobilicu koja se ugrađuje u sudoper tak da je smeće u kanti praktički čisto i bez ikakvih mirisa....
    Last edited by Cheerilee; 05.07.2012 at 12:33.

Banned

točno. a taj problem nije prisutan samo u hr, već svugdje u zapadnom svijetu zato nam se planet i guši pod otpadom što na kopnu što na moru i vodama.
    plastiku bi trebalo u potpunosti izbaciti iz upotrebe, ali to ne odgovara nikome od velikih industrija, a kupci misle ako to stoji u dućanu na polici za kupiti da je dobro, neproblematično i zdravo.
    osim toga lastika ispušta otrove što boce, palstične posude ili vrečice, tako da u biti su vreče još najmanje problematične ukoliko govorimo o zdravlju, daleko veći je problem čime trujemo sebe i djecu nam.
    nedavno sam se zgozila što su istraživanja pokazala, bilo na tv-u, ali tko šiša istraživanja, lakše je pit iz plastične boce nego iz staklene.
    Last edited by moia; 05.07.2012 at 12:45.

Banned

Joj, draga, kak neki uzimaju Mirelu Holy zdravo za gotovo...

Vidi ovo (članak vrhunskog stručnjaka za plastiku i to ne samo u Hrvatskoj): http://budan.blog.hr/2009/03/1626050...-za-smece.html

Ont. sredstva za čišćenje možda su veće zlo...

Ne bih sad tu lupetala ko Maksim po diviziji bez argumenata i provjera da ne ode topic u čušpajz, samo sam htjela reći da treba razmisliti i provjeriti. Svi bi mi i ovo i ono i struju i čistu vodu i higijenu i topli dom i ekološku hranu i tako dalje, ali treba znati da struja ne dolazi iz utičnice, da se za eko vrećice ruše šume, da uzgoj pamuka izaziva sušu, da obrada pamuka koristi ekološki neprihvatljive kemikalije, ali nekako se svi uhvate za vrećice... S oproštenjem, kaj god!
    čuj ja ne ti ne pratim neke tamo xy blogove a posebno ne hrvatske, već ono što istraživanja govore, a sad ako te to tješi samo daj. ko je uopće mirela holy, mislim ono, da te smjeh uhvatiprije očaja.

Banned

osim toga peterlin ako ćemo točnije, da bi se palstika razgradila potrebno joj je od 500 - 3000 godina pokazala su labaratorijska istraživanja, ovisno već o vrsti plastike, o tome već pjevaju i njemački vrapci na granama, mislila sam da to znaju i hrvatski. u svakom slučaju nravno da se ne može reći točno e ova plastična vrećica će se raspsati za 300 godina, 1 dan, 56 sati. naam se da je poanta jasna.

Osoblje foruma apricot's Avatar

moia, sad ti više ni hrvatski vrapci nisu dobri.

način na koji pišeš su, zapravo, stalne uvrede na geografskoj osnovi i to što si iz ovih krajeva podrijetlom, više te neće amnestirati od kazni.
    ili se počni ponašati normalno, ili opet ideš na hlađenje.

Quote Originally Posted by moia View Post
    točno. a taj problem nije prisutan samo u hr, već svugdje u zapadnom svijetu zato nam se planet i guši pod otpadom što na kopnu što na moru i vodama.
    plastiku bi trebalo u potpunosti izbaciti iz upotrebe, ali to ne odgovara nikome od velikih industrija, a kupci misle ako to stoji u dućanu na polici za kupiti da je dobro, neproblematično i zdravo.
    osim toga lastika ispušta otrove što boce, palstične posude ili vrečice, tako da u biti su vreče još najmanje problematične ukoliko govorimo o zdravlju, daleko veći je problem čime trujemo sebe i djecu nam.
    nedavno sam se zgozila što su istraživanja pokazala, bilo na tv-u, ali tko šiša istraživanja, lakše je pit iz plastične boce nego iz staklene.
    Nije lakše. Znamo da plastika nije odličan izbor.

Ako se ide nekud, lakša je za nosit od staklene, neće se rezbiti, ne zauzima mjesta koliko i npr. termosica iz koje je neusporedivo veći gušt pit blago rashlađnu vodu. Nije da podržavam plastiku, nisam, ali ima nekoliko prednosti kojima bi bilo dobro doskočiti i svi će bit sretniji da piju iz nečeg neškodljivog. Ali ne možeš natjerat mozak inovatora da smisli. Možeš jedino predložit neko rješenje

Banned

Quote Originally Posted by apricot View Post
    moia, sad ti više ni hrvatski vrapci nisu dobri.

način na koji pišeš su, zapravo, stalne uvrede na geografskoj osnovi i to što si iz ovih krajeva podrijetlom, više te neće amnestirati od kazni.
    ili se počni ponašati normalno, ili opet ideš na hlađenje.
    koje to vrijeđanje, daj molim te pretjeruj, osim toga mislim da bi ponekad i kojoj moedaratorici dobro došlo hlađenje, zar ne? ups, sad sam zbilja pretjerala, usudila sam se dirnuti u svetost moderatora, nego slobodno ti mene banaj i za stalno, no problem, ali činjenica ostaje da su neke teme ovdje prepune netočnih izjava na koje nitko ne reagira jel naprosto ne zna nego se većina povodi gdje svi tu i mali mujo.
    tužno.

a što se tiče vrijeđanja, ali doista vrijeđanja, ovaj forum ih je prepun, samo nekako jako puno toga je prošlo nekažnjeno, o tome isto već pjevaju i vrapci na grani ovdje, oni rodini

Storma's Avatar

moia, cinjenica jest da si bezobrazna prema neistomisljenicima, forumasima.

Banned

Quote Originally Posted by makita View Post

Ako se ide nekud, lakša je za nosit od staklene, neće se rezbiti, ne zauzima mjesta koliko i npr. termosica iz koje je neusporedivo veći gušt pit blago rashlađnu vodu. Nije da podržavam plastiku, nisam, ali ima nekoliko prednosti kojima bi bilo dobro doskočiti i svi će bit sretniji da piju iz nečeg neškodljivog. Ali ne možeš natjerat mozak inovatora da smisli. Možeš jedino predložit neko rješenje
    mi ti nosimo upravo to termosice, imam 2 njih koje još datiraju od moje tete, mislim da su bar 20 godina stare. imamo platnene torbe i u njima ih furamo kad negdje idemo na put da baš nemamo negdje usput napit se vode.

i ne ne mislim na to da sad nemsiješ uzet bocu vode u plastičnoj flaši, nego mislim na opčenitu pojavu guranja glave u pijesak, kao mene se to ne tiče a tiče na se svih, svih nas se tiče što se događa sa ovim planetom.

svake godine se producira novih 200 miliona plasitčnog otpada, samo mali djelić od toga se reciklira!! ostatak se pohranjuje ispod zemlje ili ispod mora ili pluta svuda po svijetu. i to nije nakkav sf nego stvarnost, zato mi naprosto nije jasno kako se može pljucati po onome što su radile naše bake, jest da su to radile iz drzugih poriva, to je jasno, ali ja to radim i dan danas iz opet drugih poriva. takav mentalni skop, ignorantnost i bahatost mi je neshvatljiva, pogotov u današnje vrijeme.

Storma's Avatar

moia je upravo dobila ban. svi koji se s tim ne slazu slobodno smiju poslati pp. meni je ustinu dosta miniranja tema.
    Last edited by Storma; 05.07.2012 at 14:25. Reason: tipkanje sto na sat

flopica's Avatar

Quote Originally Posted by Storma View Post
    moia je upravo dobila ban. svi koji se s tim ne slazu se slobodno smiju poslati pp. meni je ustinu dosta miniranja tema.
    ne vjerujem da ima takvih
    prešla je svaku granicu konstantnim omalovažavanjem
    čak i kad započne smisleno i zanimljivo govoriti o temi to začas zasjeni svojom agresijom
    a bit će da su i za to krivi rvatski geni

meda's Avatar

Quote Originally Posted by makita View Post

mi imamo sigg boce. imaju sve pozeljne kvalitete, jedino sto nisu lakse od plasticnih. moj sin ima svoj ruksak kad negdje idemo i u njemu ju nosi pa mu nije tesko, a ni meni. nisu jeftine, ali ako cekas snizenje mozes stvarno dobro proci. skoro pa neunistive su kad padnu, i malo cak cuvaju temperaturu vode, neke su cak i za tople napitke, ali to mora biti naznaceno na boci, moja trpi do 85 stupnjeva, od maloga ne, ali on ne pije kavu pa mu ni ne treba

Quote Originally Posted by meda View Post
    ima i u nekim opcinama u hr posebna kanta za papir u svakom kucanstvu, ali ne znam tocno kako funkcionira s odvozom, nadam se da ne ovako kako pise peterlin
    ima u varaždinu posebna kanta za papir i kanta za ostali otpad po kućanstvima, ne znam kak često se skuplja papir

ispred zgrada ima i za staklo i plastiku

mislim da se najviše razvrstava u međimurju, gledala sam jednom na tv-u da oni razvrstavaju u 5-6 kontejnera

Cheerilee's Avatar

Quote Originally Posted by Sirius Black View Post

mislim da se najviše razvrstava u međimurju, gledala sam jednom na tv-u da oni razvrstavaju u 5-6 kontejnera

Pa da, napisala sam par postova ranije....
    Razvrstava se;
    papir
    plastika
    tetrapak
    staklo
    limenke

Jedini bed je kaj se odvozi samo jednom mjesečno, a skupi se toga hrpaaaa....
    Ostali odvoz smeća imamo svaka dva tjedna (i to je prerijetko) pogotovo u ljetnim mjesecima i greška je to što se bio otpad baca u kante pa smrdiiiiii....
    ja ću se mislim preporodit s drobilicom bio odpada....
    Last edited by Cheerilee; 05.07.2012 at 14:56.

Storma's Avatar

u malinskoj imaju kontenjere, nekoliko vrsta. samo ne znam odvoze li sve zajedno lol

susmiga's Avatar

kod nas komunalac dijeli velike žute vreće za svu plastiku osim one povratne, sa uputama fonda za zbrinjavanje otpada ( ili tako nešto?), tetrapak muž baca u kontejner na poslu u Rijeci, odvajamo i staklo i konzerve i papir naravno
    i svejedno svaki dan puna kanta smeća, užas
    baš namjeravam nabavit zeca da pojede sav biološki otpad

Osoblje foruma apricot's Avatar

i ja sam u više navrata po koji mjesec boravila u njemačkoj i imala priliku sustresti se sa temeljitim razdvajanjem otpada.

kad sam došla prvi dan i vidjela kantu za smeše na pet etaža, mislila sam kako nikada neću zapamtiri što ide u koju ladicu, a bome ni da mi se neće dati.
    u roku od dva dana, prije bi mi ruka otpala no što bi pogrešno ubacila ili zanemarila poredak.

brzo se čovjek na to navikne, samo ako želi.

ono što bi meni, eventualno, stvaralo nered, je odvajanje organskog otpada.
    kamo s time.
    imam samo jednu prijateljicu koja odvaja i baca u kompost i kod nje je vječito ta neka "rajngla" puna ostataka sirove i kuhane hrane, a oko toga roj mušica.
    jer, ne da se čovjeku baš svakih 10 minuta ići bacati u kompostište.

Anemona's Avatar

apricot mi imamo običnu kantu s poklopcem (onakvu kakva se uvijek spominje za odlaganje usranih platnenih pelena) i u tu kantu stavljamo organski otpad. Svaki drugi dan odnesemo van, ne smrdi ništa.

Page 1 of 2 12 LastLast