Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 84 od 84

Tema: Stvarne mogućnosti za ekološki prihvatljivo ponašanje

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    apricot mi imamo običnu kantu s poklopcem (onakvu kakva se uvijek spominje za odlaganje usranih platnenih pelena) i u tu kantu stavljamo organski otpad. Svaki drugi dan odnesemo van, ne smrdi ništa.
    ma kužim.
    ali mi nemamo kompostište.
    to ja onako.

trenutno je kod mojih roditelja (Novi Zagreb) taj neki probni period odvajanja organskog otpada i starci se fakat pridržavaju svih uputa.
    to mi je odlično.

što se daske za wece tiče...
    cijene, mislim...

moram priznati da nisam vidjela te od 3000 kuna, ali tvrdim da je ipak bolje investirati u original dasku koja paše uz školjku
    eto, naša je stara 10 godina; vjerujem da bismo je sutra mogli odnijeti u dućan, staviti deklaraciju i "podvaliti" pod novu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

inače kuhana hrana ne ide u kompostište.

Ja skupim obelke od mrkve i slično, pa otiđem svako malo kod bivšeg suseda za kokoši, ili odnesemo kod nas na potok gdi su kokoši kad smo u šetnji

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Evo rješenja za bio odpad;
    drobilica, ugrađuje se u sudoper, prvo usitnjava/sjecka odpad pa u kanalizaciju;
    http://www.samsky.hr/Rainbow/Detalji...4/Default.aspx
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 05.07.2012. at 17:18

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

A što kad mjesto u kojem živiš nema kanalizacije, nego samo septičke jame, može li i onda?

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja mislim da može, pa ipak je to čišće od ostali "voda" koje idu u septičku jamu....
    Taj odpad je sitan, pomiješan s vodom pa brzo trune u jami.....

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja imam "rajnglicu" u kuhinji i nikakve mušice se ne skupljaju niti išta smrdi.
    Doduše ja imam i kompostište i vrt i svašta nešto, ne znam kako se bio otpada riještit u stanu ali u kući i sa najmanjim vrtom moglo bi se naći mjesta za neki mali komposter.
    Iskreno, meni je baš drago kada vidim kako se sav taj "otpad" koji smo proizveli pretvara u humus.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    osim toga peterlin ako ćemo točnije, da bi se palstika razgradila potrebno joj je od 500 - 3000 godina pokazala su labaratorijska istraživanja, ovisno već o vrsti plastike, o tome već pjevaju i njemački vrapci na granama, mislila sam da to znaju i hrvatski. u svakom slučaju nravno da se ne može reći točno e ova plastična vrećica će se raspsati za 300 godina, 1 dan, 56 sati. naam se da je poanta jasna.
    Ah, čuj, ljudi su napisali da znaju kako plastika nije sretan izbor i to je jasno. Samo meni nije jasno kako netko može gledati toliko usko...

Evo zašto: ogledaj se malo oko sebe (ne moraš daleko) i zamisli da jednostavno nema ničeg od umjetnih materijala - da nema monitora, tipkovnice, kućišta miša, izolacije svih kabela koje vidiš, kućišta mobitela... ako hoćeš dalje uđi u auto pa zamisli kako bi vozilo izgledalo da se uklone svi plastični dijelovi (ostane odljev motora, zupčanici mjenjača, stakla i šasija), zamisli u što bi se pakirala hrana da nema ambalaže i slično. Osobno, voljela bih da je više toga dostupno u rinfuzi, voljela bih da se razgraniči što je nužnost a što pretjerana upotreba i tako dalje.

Zamisli bolnicu u kojoj nema plastike, zamisli svako prometalo bez plastike, zamisli svoju kuhinju bez trunke plastike - nema tome kraja. Ja ne bih bila spremna živjeti u takvom svijetu. Mi živimo u 21. stoljeću i nema nam povratka u kameno doba.

A što se tiče načina na koji si nam priopćila svoje stavove - nemam komentara, sama si sve rekla. I ovo sam dodala samo zato jer si mi se nekoliko puta obratila.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Htjela sam samo još nešto dodati - možda ne bi bilo loše da se tema (ne)urednosti odvoji od ekoloških tema. Ima ovdje mjesta za jedno i drugo. Osobno, voljela bih više znati o stvarnim mogućnostima za ekološki prihvatljivo ponašanje.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku

Ja skupim obelke od mrkve i slično, pa otiđem svako malo kod bivšeg suseda za kokoši, ili odnesemo kod nas na potok gdi su kokoši kad smo u šetnji
    Mi stavljamo i kuhanu i sirovu i papir i karton.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u mojjoj priči ide sve osim mesa

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    time se i ja vodim pa bio otpad skupim u vrećicu - dok kuham najviše toga nakupim, potom pošaljem dijete da učini skale i baci na hrpu s kompostom. Ako izlazim iz kuće, usput bacim ja.

Nešto kuhane hrane koja se ne pojede, ako je mokra ide u wc školjku, ako nije mokra u smeće obično. I wc školjka mora da mi je neka vulgaris, al je ok

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Evo nas nazad, morali smo na brzinu odjuriti u Austriju neplanirano... pa smo malo zaglavili u Sloveniji... i ode dan.

O komposteru:
    Komposter imamo neki najjeftiniji (300 kn cca) iz Bauhausa, nakik na ove na prvoj slici. http://www.gradatin.hr/posude/komposteri.html Uguglaje komposte, kompostiranje i izaći će more podataka... Mi bacamo sav zeleni kuhinjsi otpad, nešto sitno kuhanog ili ostataka salate ako bude, talog od kave, vrećice čaja.. meso, sir.. ne idu unutra da ne privlače beštije. Trpamo još i suhu travu, grančice, malo zemlje...
    Da imam više prostora napravila bi od dasaka. Kornelija B.Š. je lijepo pisal ao kompostu u Zelenom kvadratu. Više od toga ne treba znati za početak.

Na Petrolu u Slo sam vidjela ovo http://www.petrol.si/petrol-klub/izd...-posip-bokashi, nema iskustava, ne znam nikoga da to ima.

Za one kuhinjske drobilice... mogu reći da smrde, da cijela kuhinja smrdi... frendica je imala i brzo odustala. Imala je Blancovu, to je kao marka u svijetu sudopera i tih điđa.

O plastici:
    Izbjegavam plastiku u kuhinji, ne zato jer je in, oduvijek mi se gadi... ne mogu si pomoći. U kuhinji imam tri komada plastike: posudu od miksera koja je sastavni dio miksera, (godinu dana nakon što smo ga kupili izašao je model s inox posudom! ) poklopac od jedne staklene zdjele i posudicu u koju odlažemo ostatke za kompostiranje.
    Zapravo izbjegavam plastiku općenito, ali kad se mora, mora se.
    Posljednje uređivanje od Storma : 05.07.2012. at 23:47 Razlog: Maknula dio o tepihiću

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Razdvojila teme

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mojca, a drzis ih u vrtu jel tako? jel ovi komposteri su jako veliki. to nije za stan

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Da, ja moj je na dvorištu, ali dala sam link i na kućnu varijantu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovaj slovenski? sad vidim.
    meni bi trebalo tak nesto. jel ima netko iskustva sa komposterima u stanu mozda?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MIni kompostera kuhinjskih, ima u Mulleru za kupiti. Ali to je zapravo smao kanta s poklopcem koji ima rupice.
    A u kuhinjske kompostere se stave gliste, i onda one pojedu sav otpad, pisala je Ancica jednom o tome, mozda bi netko mogao iskopati taj topic.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

one "mimine kutije za sladoled" iz prvog posta i mi bogobojazno čuvamo i peremo.
    poslije ih koristimo za zamrzavanje svega i svačega, a nosimo ih i mojima na viksu koji ih onda koriste da nam u njih spakiraju ako što ostane od roštilja za vikend i sl.
    meni je to baš super običaj

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mozes ih i decupage tehnikom ukrasit

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    MIni kompostera kuhinjskih, ima u Mulleru za kupiti. Ali to je zapravo smao kanta s poklopcem koji ima rupice.
    A u kuhinjske kompostere se stave gliste, i onda one pojedu sav otpad, pisala je Ancica jednom o tome, mozda bi netko mogao iskopati taj topic.
    Ovo bi i mene zanimalo. Naime, imam ja kud s kompostom, ali moj grunt je 30 km daleko od kuhinje pa mi nije bas spretno, ali gdje je volje, naslo bi se i nacina...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je Kosjenka, hvala za topic. Ancica je to stvarno detaljno opisala. AKo se ukucani sloze mozda krenemo u nabavu glista

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovo je svekrvin komposter Smrducka, ali nista strasno. Stoji vani. Mi svoj jos nismo nabavili, a vjerojatno niti necu jer ostacima hranim rakune i oposume. Ok, ne bih smjela jer sam u gradu, ali zivim na rubu sume i obozavam te zivine. Susjedi ne vide sto radim, zivotinje su presretne, a i ja, jer ne bacam ono malo sto mi ostane od otpadaka hrane. Krumpir rijetko kuham pa nemam bas neke znacajne kolicine ljuski. Ovakav smo imali u proslom americkom stanu (kuci) kao privremeno rjesenje: http://www.green-living.com/images/products/display/SS%20composter_dis.jpg

Imam drobilicu u sudoperu, ali ne koristim jer kao prvo smrdi (kao kuga!), a potpuno je ispravna i nedavno, jos jednom, provjerena kad smo mijenjali sudoper. Ukljucim je jedino kad nesto na veliko perem pa mi treba jako brdo povuci vodu iz sudopera. Cak i voda, s detergentom za sudje, smrdi kad udje u taj mehanizam. Fuj. Kao drugo, nedavno sam citala da je sudoperna drobilica zapravo vrlo neekolosko rjesenje jer tako u vodama (pa na kraju i onima za pice) na kraju zavrsi svo to smece iz nasih sudopera, od ostataka hrane, do tko zna cega sto se jos u njima samelje (We need to talk about Kevin... ).

Sto se odvoza smeca tice, imamo tri razlicite kante. Jedna je za obicno kucno smece, koja odlazi jednim kamionom i odvozi se na mjesto br. 1. Druga kanta je za papir i ta ide istim kamionom kao i treca, u koju idu plasticne i staklene boce, zajedno s plasticnim cepovima, te limenke (pivo, gazirano, stogod). S njima idu i konzerve. Drugu i trecu ubacuju u odvojene dijelove kamiona i, koliko znam, dalje razvrstavaju na smetlistu. Pod papir ide i kartonska ambalaza, rastavljena, ali samo ona od tzv. rebrastog kartona. Sve drugo moramo sami odnositi na posebna odlagalista. Nikakva tehnicka roba ne smije u smece i kazne su prestrasne ako se nekome u kanti, manje ili vise slucajno, pronadje kakva tipkovnica, monitor ili stari TV.

Trenutno smisljaju sto ce s lijekovima, mislim da je odlaganje tek u razvoju. Vecina ducana preuzima stare baterije i, obavezno, plasticne vrecice. Na ulazima u trgovacke centre su ogromni kontejneri za nepotrebne vrecice. Trudim se koristiti platnene, ali nije uvijek izvedivo, s obzirom da ne mogu u svim ducanima pakirati sama. Onda odlazem u te kontejnere, sto cu. Ponekad nosim plasticnu kasetu umjesto vrecica, to mi je zgodnije. (No onda me cudno gledaju po ducanima. )

Grijesim ekoloski osvijestenu dusu zbog flasirane vode, ali ne mogu si pomoci, ne valja mi ova iz vodovoda ama bas nista. Zdrava je tj. ispravne kvalitete, ali hebi ga kad mi dismr. Smisljam kako trajno rijesiti taj problem, ali jos nisam smislila. Voda iz Brite i slicnih mi je grozna jer mrzim tekucinu bez ikakvog okusa, a jednako tako (i iz poprilicno istog razloga) ne volim obrnutu osmozu ili kako se to vec kod nas zove. Jos nisam prokuzila kakav jos sistem filtriranja postoji pa da to trajno ugradim u kuhinju i rijesim problem recikliranja boca. Nije sva voda koju pijem flasirana, naprotiv, ali htjela bih se tih boca do kraja rijesiti. Na poslu, za sport i slicno, koristim ili Thermos metalne boce ili BPA-free Nalgene plasticne. Caj koji nosam okolo ili pijem na poslu ili sto vec ide u aladdin termosicu.

Svi kucanski aparati su kojeveckategorijetrebaju biti, sto se tice ekologije, osim prastare susilice koja je dosla s kucom, no njezina stetnost me bas i ne dira jer je palim mozda pet puta godisnje - susim na striku (a vidim da i susjedi rade isto, sto je tu poprilicno cudno). Imam 3+ susila u veseraju pa mi je svejedno koje je godisnje doba. Ne grijem ili hladim prostorije koje ne koristimo, stavili smo novi krov, prozore i izolaciju (kuca je iz 1958. pa joj je dobro doslo malo fejsliftinga), ali to sve prvenstveno zato sto je povrat poreza predobar kad se upustis u ekoloske i slicne pothvate. Kroz dvije godine smo dobili, u principu, gotovo sve ulozeno natrag.

Nisam veliki ljubitelj klime, ali vrucine su nesnosne (lagalo me... pa sam preselila neznajuci ), stalno oko 34-36 (zapravo oko 45 u hladu s ogromnom stalnom vlagom) pa se propelercic vrti jer bismo vjerojatno otegnuli papke da ga nema. No namjestena je na suvislu temperaturu, kuca dobro dihta i termostat je odlican pa vecinu dana klima nema razloga raditi. Plus sto smo na nekom posebnom planu i programu firme koja nam pruza struju pa smo suglasni da nam u vrijeme najvece potrosnje ugase propelercic (montiraju neki uredjaj na vanjsku jedinicu). Tako oni sebi smanjuju trosak (tj. krajnjim potrosacima, s obzirom da ne moraju kupovati struju od trece strane), a meni zbog malo dobre volje skidaju 15-25% s mjesecnog racuna za struju od lipnja do listopada, ili tako nesto. Nama pase.

Vozim, rado bih da ne moram, ali brdoviti gradic, nedostatak gradskog prijevoza i apslutno glup raspored stambenih/poslovnih/ducanskih sredista me sprjecava u hodanju (do najblizeg ducana, u kojem nema nista, imam par kilometara pjesice niz, pa onda uzbrdo, a do drugih i po 10+) ili bicikliranju.

(Eto. Ubila sam malo vremena na poslu. Ekoloski... )
    Posljednje uređivanje od Kaae : 06.07.2012. at 20:54

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Mi stavljamo i kuhanu i sirovu i papir i karton.
    kuhana hrana doziva štakore i miševe, tak da ona ne ide u kompostište., sve drugo da i papir

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa sto mislis da su stakori i misevi tako izbirljivi da nece pojesti sirovo?

Ne smeta njima nista.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    povrat poreza predobar kad se upustis u ekoloske i slicne pothvate. Kroz dvije godine smo dobili, u principu, gotovo sve ulozeno natrag.

Tako se to radi u organiziranom društvu!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    Zaboravih ranije komentirati. Ovo mi super izgleda. Jednostavno, logično i jeftino. Jedino me muči mala zapremina, mi bi kantu napunili u par tjedana, a humusu treba godinu dana da sazri.

Mislim da onaj s Petrola ide u kombinaciji s nekom tekućinom. Nisam znala da ima i u Mulleru. Više ne stignem razgledavati po shopping centrima, samo po benzinskim pumpama... kad je Smjehuljici dosta vožnje onda stanemo na pumpi i komentiramo ponudu. Tako znam za onaj komposter... inače ga vjerovatno ne bi skužila.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    moia, sad ti više ni hrvatski vrapci nisu dobri.

način na koji pišeš su, zapravo, stalne uvrede na geografskoj osnovi i to što si iz ovih krajeva podrijetlom, više te neće amnestirati od kazni.
    ili se počni ponašati normalno, ili opet ideš na hlađenje.
    Ja bih volio da se isto tako postaviš i prema stray-cat, koja ne zna niti hoće li se usuditi doći na ljetovanje u Hrvatsku jer su tu svi primitivni.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Doći će itekako. Otkrila je da ima finih ljudi koji čak znaju kuhati za vegetarijance. Zamisli, nismo toliko primitivni, a čak i avioni lete do nas...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bit ćemo počašćeni...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Pa sto mislis da su stakori i misevi tako izbirljivi da nece pojesti sirovo?

Ne smeta njima nista.
    X
    Trenutno imamo 2 psa na dvorištu, pa ako treba naganjaju štakore i miševe.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Mi imamo komposter od pred par mjeseci. I jako sam sretna što ćemo sljedeće godine imati humus.
    Odvajamo papir, plastične boce, staklene boce nepovratne, staklene tegle čuvam za marmeladu (ranije za druge, sad za sebe), kutije od jaja šaljem na selo frendici koja imam koke, stari kruh isto... i ponekad poludim od nagomilavanja svih tih kutija i tegli, ali opet to činim. I unatoč tome, kanta za smeće puna i mislim da ne recikliram dovoljno. Da mogu više.

I koristimo platnene... osim kad putujemo.
    Potpis

Osim što naša kanta i nije baš nešto puna. Imamo dvije veće kante - u kuhinji i špajzi, malu u kupaonici i korpu kantu ispod radnog stola.
    Smeće iznosimo svaka dva tjedna.

Ostalo odvajamo i iznosimo po potrebi - najčešće bio otpad, svakih par dana u komposter. Imam kantu s poklopcem i ne smrdi. Istina, neki dan je odvratno smrdjelo jer je na dnu bio luk, a nisam iznjela možda tri dana. Gore sam bacila kore od lubenice što je sve razmočilo pa se dodatno usmrdjelo, a ljeto je i tako... Otvorila sam kantu, ubacila otpad, zatvorila, došla u kuhinju (stoji u špajzi), skužila da nešto odvratno smrdi, optužila MM da je prdnuo, onda je on optužio M. (mislim, da je ona tako prdnula, vodila bih ju na hitnu), ona je ušla u kuhinju i počela kašljati od muke, pobjelga i popiz*ila (inače ima strašno osjetljiv nos)... uglavnom, eno se kanta još uvijek zrači u bašči...

Vodim borbu s MM jer ne želi stavljati u kantu već korištene vrećice (npr. one iz Konzuma, velike) jer se boji da će mu nešto ispadati, curiti - iako nema što) budući da on nosi smeće van pa sam odustala. Ali moram priznati, te dvije ogromne vrećetine u kantama gledam i kao na ogromnu količinu smeća, a i bespotrebni trošak.
    Ne stavljam novine dolje jer mi je to tlaka. Ako nešto baš curi, operem kantu.
    U nju ne ubacujem ništa što je kuhano, stari kruh..

Za baterije imamo jednu plastičnu bocu sa širokim grlom koja kada se napuni, ide s nama u Konzum i to riješimo. Zapravo imamo malo tih baterija jer koristimo punjive.

Apri je negdje spominjala pranje vrećica koje nosi na pijac pa sam i ja to počela raditi jer mi je stvarno postalo pregrozna ta gomila malih vrećica oja se skuplja od subote do subote.
    Ni jednu platnenu torbu nisam kupila, imam neke stare, od prije koje sam dobila bog te pita od koga, neke koje je još moja mama šila...

Kod nas svaka zgrada/kućanstvo ima svoje kante za stari papir, odvozi se jednom mjesečno i to mi je super jer vidim da stanari stvarno tamo ubacuju ono što ide u to, dakel ne samo reklamne letke. U špajzi imam jednu malu kutiju u koju ubacujemo taj papirnati otpad - čak i role od wc papira.

Boce trpamo u jednu duboku kutiju u špajzi i kada se skupi, razsvrstam ih - na one za koju mogu dobiti lovu odnesem u Konzum, sve ostale - od ulja, octa, kojekakve staklenke koje ne dolaze u obzir, ubacim u kontejner na putu do trgovine.
    Limenke koristimo stvarno rijetko, a to isto bacam u kontejner za limenke (nosim skupa s bocama za koje ne dobijem povrat)

Ajme Cheerlee, ja sanjam o drobilici za sudoper. Inače, naš je odvod super i ovako, nekada moji prsti glume drobilicu, za sve ostale ostatke služi wc.

Super mi je što M. već kuži gdje šta ide pa sama nosi.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    one "mimine kutije za sladoled" iz prvog posta i mi bogobojazno čuvamo i peremo.
    poslije ih koristimo za zamrzavanje svega i svačega, a nosimo ih i mojima na viksu koji ih onda koriste da nam u njih spakiraju ako što ostane od roštilja za vikend i sl.
    meni je to baš super običaj
    Da, i ja čuvam takve fore. Istina, ne kupujemo sladoled. Pravim sama, M. jedino jede kornet, ne sviđa joj se moj.
    Ostanu mi uvijek posude od sira, putra, sl. vrhnja koje kupujem od mljekara na pijaci i onda u te kutije (oko pola litre) pakiram kuhanu hranu za tetu, ona pere, vraća mi... nekada u to ide i napravljeni sladoled... To mi je zgodno. Ne bacam.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •