sanda1977, slažem se da su nas prevarili, ali ne treba se sada obeshrabriti i odustati od svojih zahtjeva za poboljšanjem zakona (konačno, da su cure koje su se borile ove 3 godine digle ruke, ne bi došlo ni do kakvih promjena).
Ima puno ljudi koji ne prate sva ova zbivanja i u osnovi nemaju pojma što ih sljeduje, ja svaki put na Humanoj čujem "ma ja to uopće ne pratim, nemam pojma što se dešava" i to još tonom kao da se hvale što su se uspjeli oduprijeti medijskoj histeriji...ali shvatit će, jako brzo, kroz par mjeseci.
http://danas.net.hr/hrvatska/predrag...oRedirect=true
ministar branitelja daje podršku
žao mi je što je ovdje javljam jer nisam u MPO i nikad neću biti, pa je moj jedini razlog javljanja demanti ovog članka
ali ako pogledate link na Slobodnu Dalmaciju odakle je izvučen taj interview http://www.slobodnadalmacija.hr/Spek...5/Default.aspx vidjet ćete da ne postoji nikakav svećenik i da su to obične novinarske patke i laži. NIKADA NITKO u Crkvi nije rekao niti će reći da su djeca u MPO manje vrijedna. Jedini koji stvaraju takvu sliku o toj djeci su novinari, a oni nasilnci koji vole omalovažavati druge će se uhvatiti tih riječi i misliti da crkva tako kaže pa zašto onda oni ne bi činili isto ili gore. Ti novinari čije vijesti prenosite i podržavate, oni su ti koji su to rekli, samo su to metnuli nekoj imaginarnoj osobi u usta da ne ispadne da je to njihova riječ. Rade vam medvjeđu uslugu, ako ne vama onda vašoj djeci, sa ovakvim člancima. Ovakav članak definitivno nije nikakva podrška, već iskorištavanje vaše boli za vlastite ciljeve.
Jedino kome je iskreno stalo do vas, bez skrivenih interesa je Crkva, ali na žalost nikada to nećete shvatiti.
A ja mislila da Pinguica pokrece novu kampanju za izmjenu zakona![]()
Ne patim od insomnije i nemam noćne more zbog svog začeća (predlažem da mi se na pp jave svi članovi foruma traumatizirani zbog svjedočanstva svog začeća i izlaganja neprimjerenom seksualnom činu u tako ranoj životnoj dobi, pa da te traume riješimo), nemam krivnje da sam za svoje postojanje pobila svoju braću i sestre. Pa kako to? Eto, jer su me roditelji začeli u nekoj motelskoj sobi usred američkog divljeg zapada, a ne u petrijevoj zdjelici nekog sterilnog laboratorija. Sve je to retorika te iste crkve koju tako zdušno braniš na račun izjave koju si, od cijelog rimokatoličkog vrha u Hrvata, jedino ti imala potrebe demantirati.
A mišljenje RKC u RH glasi ovako:
„Teološki vid i stav Crkve o ovoj temi predstavio je prof. Matulić. Čovjek nije proizvod nego je plod ljubavi. Umjetna oplodnja ima karakter proizvodnje, a ne stvaranje iz ljubavi... Iz ljubavnog zagrljaja nastaje ljudski život. A sada bi stručnjaci taj sveti čin instrumentalizirali. Jednostavni ljudski čin sjedinjenja predajemo inženjerima. Uzimamo na sebe ovlast da proizvedemo ljudski život. Dijete ne može biti učinak inženjerskog zahvata. Dijete nije proizvod, nego je dar. Cijeli proces umjetne oplodnje je instrumentalizacija ljudskog bića. Sudionici tih postupaka su odgovorni za ubojstvo tog nevinog ljudskog bića.“ (izvor: http://www.sv-antun.net).
Sukladno takvom razmišljanju, dijete stvoreno mpo postupkom je rezultat inženjeringa, proizvod, stvar, a u postupku mpo smo ubili nevino biće i zamijenili ga...čime?!!
Dodajmo tome izjavu „Desetero djece morate ubiti da bi se jedno rodilo“ (http://www.bitno.net/vijesti/hrvatsk...te-se-odluciti), koketiranje s nacizmom i fašizmom (ok, nije crkva, već hdz), eugenikom (priopćenje HBK, http://www.jutarnji.hr/hbk---zakon-o...human-/1040019, veži se na prvi navod nacizma i fašizma) i popom koji nas je u četvrtak nazvao ubojicama svoje djece (http://www.laudato.hr/Vijesti/Vijest...%93-jao-n.aspx), pa onda prodaji basne kako je crkvi stalo do mene.
Ali s kojim si motivom Pinguice daješ pravo biti (glasno)govornikom crkvenog mišljenja na ovom pdf-u, potreba koja mi je svjesno potpuno nejasna, a intuitivno je mogu protumačiti samo fanatičnom potrebom za okajavanjem vlastitih „grijeha“ kroz iskrivljenu prizmu misionarstva, zaboravljajući pritom da i ovdje ima vjernika, ljudi koji istinski i duboko vjeruju u Boga. I to u percepciju Boga sukladno Isusovim učenjem, a ne tumačenjem skupine narogušenih muškaraca koji su se, u pomanjkanju vještica, obrušili na ljude koji u činu znanosti vide čin božjeg blagoslova. Ti isti u Hrvata su si evanđeje po Mateju 16:18 protumačili Et ego dico tibi quia tu es Petrus et super hanc onyx non petram aedificabo ecclesiam meam (vulgaris - na oniksu, a ne kamenu/stijeni ćeš graditi crkvu).
Na svakom drugom pdf-u ću se truditi nikoga ne uvrijediti svojim stavovima o mpo-u, bez ikakvog nametanja svog sekularnog, ako baš hoćeš ateističkog stava, osim na ovome. Pretjerala si pinguice, žestoko si pretjerala, i molim te odi širiti demagogiju negdje drugdje, odi debatirati o ulozi crkve u razapinjanju MPO pacijenata s onima koji to žele na Filozofskom pdf-u, odi lizati oltare, a nas ostavi da u miru ližemo rane koje su nam s tih istih oltara nanijeli.
Apsolutno se ne slažem s ovim. Stalo do nas?? Bez skrivenih interesa??? U kojem svijetu ti ono živiš?
Pa svima je jasno ko dan da je stvar političke naravi što se tiče crkve. Da je ovakav zakon na snagu donio HDZ u prošlom mandatu crkva bi ga podržala bez ikakvog upletanja. U to budi sigurna...
Posljednje uređivanje od M@tt : 16.07.2012. at 07:17
prvo želim reći nešto u svoje ime...
reći osobno da ja ono što ja neću nikada shvatiti kako moja crkva (više puta sam izrazila stav da sam praktična vjernica (iako ovo što se događa doista potiče duboku krizu vjere među velikim brojem ljudi...believe it or don't) može lagati http://www.roda.hr/uploads/neplodnos...5%BDI_2012.pdf
i kako može ugrožavati tako velik broj djece i bolesnih osoba kojima je potrebna medicinska pomoć...odnosno biti toliko bešćutna prema istima
http://www.roda.hr/article/read/apel...13-srpnja-2012
http://www.roda.hr/article/read/odgo...13-srpnja-2012
meni je to predaleko od duha kršćanstva u kojem sam odgojena
poštujem svaki protivan stav, ali koji je temeljen na istini i poštivanju svog oponenta
cure, dobro znadete da gdje se pinguica pojavi da radi samo nemir na forumu, kolko god da me već od prve rečenice njen post vrijeđa jednostavno se nemojmo spuštat na tu njenu razinu.
bb![]()
Crkvi je stalo do mene?! Crkvi je stalo do mog muža?
E, pa nama nije stalo do crkve, ni do biskupa, ni do svećenika, ni do časnih sestara, ni do Embrija, ni do Vigilarića i svih sličnih koji mole da mi ne bi imali djecu, nije nam stalo ni do HDZ-a, ni do HDSSB-a,
i
lijepo molim da nas svi gore navedeni:
OSTAVE NA MIRU!
Ostavite nas da na miru uiživamo u svom djetetu!
Posljednje uređivanje od Inesz : 16.07.2012. at 08:08
a sada želim citirati pravila ovog pdf-a http://forum.roda.hr/threads/23513-P...GNUTA-OPLODNJA
stoga ću zamoliti pinguicu (a zapravo i sve nas druge) da sada prekinemo ovu raspravu
pinguica ima pravo na svoje mišljenje i zdušno ga iznosi na drugim pdf-ovima i to se dopušta, kao i drugima, u okviru forumskih pravila
ali moram te upozoriti pinguica, ali i svi drugi, da da je ovo pdf na kojem se ljudi koji prolaze bolne i teške postupke isto kao i sada, bolne i teške optužbe, nastoje zaštititi od ofenzive onih koji misle suprotno i imaju ih potrebu promijeniti
ovu temu (iako je moje mišljenje da je već puno puta prežvakana na FK i da svi točno znamo tko stoji na kojim pozicijama) možemo nastaviti, dakle na FK, ako doista mislite da ima potrebe za njom
hvala
Posljednje uređivanje od BHany : 16.07.2012. at 08:10
kaze jucerasnja propovijed da se krscanska vjera raspada jer se Zlo uvlaci zakonom, i svi trebaju kriknut protiv Zla-valjda sotone, tj mene, to nije moja crkva jer moj Bog je ljubav, ovn bi napisala i bez pojave drugih postova, jer mi je zanimljivo da ni jednom rijecju nije spomenuto o kojem zakonu se radi,
Eto započeo lov na vještice opet...iako sam vjernica ni ovo više nije moja crkva. Ne mogu se u njoj osjećati sigurno ni prihvaćeno kao što sam nekada.
Mi smo zlo a svećenike pedofile i dalje štite baš sam ljuta, za njihove žrtve se nitko nije sjetio grupno moliti i to objaviti u nekim novinama ili na TV-u?
http://www.tportal.hr/komentari/kome...moljublja.html
nadam se da još smijemo ovdje keljiti zgodne linkove![]()
ma daj molim te ....prije 3 godine na misi u Sinju 15.8 svecenik ostro govori protiv MPO a ja se dosla molit gospi , kako mi je prisjelo,
u crkvi se nedavno skupljali potpisi,
na misama masu ali masu puta propovjedi protiv MPO, na TV, ....sve je izmisljeno od strane novinara ????
crkva je protiv uvijek bila i tocka.
ti kao da si s marsa spala
jel svizac zamotao čokoladu?
Hvala Bogu pa sam glupa i ne mogu shvatiti borbu crkve ,najjači u borbi za nasa prava je vjerojatno onaj svećenik iz Bibinja...eh ne mogu se sjetiti zasto mi je ostao u sjećanju.
e da i ovo su novinari "slagali" vjerojatno
http://www.index.hr/vijesti/clanak/k...ta/625421.aspx
Posljednje uređivanje od laky : 16.07.2012. at 14:01
joj ja sad procitala do kraja i jos odg. na njen post , pa luđa sam ja sto obracam paznju na takve ljude , pih !!!!
ma svi znamo koji se borimo s neplodnošću da crkva ne podržava nikakvu pomognutu oplodnju, samo prirodnim putem začeće..čak ni kontracepciju, "rikverc"-znate šta mislim pod tim pojmom, masturbaciju...znači i oni koji nisu u postupku MPO su sigurno jednom bili u grijehu..
tako da su ovo što dotična piše nebuloze,i nedajmo se smesti takvim komentarima..
ja sam lijepo zamolila da se manemo ovoga
ako ne, brisat ću sve od pinguičinog posta na niže
sorry prvo odgovorila pa skuzila upozorenje .....
Ne znam jeste li možda uhvatili zadnjih dana ogorčene ispade embrija i sličnih u medijima, a nakon donošenja zakona
Na Novoj TV je "embrij" izjaivo da na jesen kreću u borbu za referendum, a nikoga nije bilo da mu odgovori da nema referenduma o zakonima koji se tiču liječenja, ponovo je bilo nebuloza o ubojstvu, kriminalu, mogućim zloupotrebama zaleđenih embrija i nikoga s naše strane da im malo pljune u lice, ako ne doslovno onda bar figurativno s točnim podacima...zašto je Nova proizvela takav naručeni prilog emitran u glavnom dnevniku s jasnom potporom jednoj strani me stvarno zabrinjava
Na HTV-u u popodnevnom programu je bio neki novinar, ne sječam se imena koji je također spominjao kako se Vlada RH usudila ignorirati i uvrijediti crkvu u ovako važnom pitanju i iako ga je novinarka dobro hendlala opet je ispalo kako da je donesen zakon protiv crkve koji se samo i jedino njih tiče.
Ne znam zašto, ali mene su ovakve stvari više razljutile nego prije donošenja zakona. Ovi neće stati. Što god Vlada napravila, što god mi, pacijenti napravili, ovi neće stati. Vrijeđanje će se nastaviti, a nikoga da stane na našu stranu...Bojim se i početka provođenja zakona u rujnu. Što ako se doktori počnu prizivati na savjest i odbiju zaleđivanje embrija? Što ako se dogodi ono nezamislivo - dobili smo zakon manje više kakav smo htjeli, ali u praksi se zakon neće provoditi...
Ono što zapravo želim reći - da li se i vama čini da tu nešto nije u redu?
Posljednje uređivanje od TrudyC : 18.07.2012. at 11:48
TrudyC to ti se zove naše novinarstvo- naravno da nas ima koji ćemo stati na našu stranu ali nas ovoga puta nitko nije zvao
Nije im zanimljivo klimanje glavom članica Roda koje govore da je zakon korak naprijed i da smo njime bliže Europi
Više se prodaje priča o ubojstvima i manipulaciji embrijima i kloniranju i ne znam ni ja čemu
Slažem se s Gabi25, samo se nastavlja senzacionalistički trend koji je počeo u vrijeme prije donošenja zakona; ne čudi me, jer ovo je jednostavno zahvalna tema kojom se lako može pogurati u pozadinu trenutno veće probleme u državi.
Struka nam se u posljednjih par godina nije baš pokazala proaktivnom u zaštiti naših (a i svojih) interesa, ali mislim da je malo prepesimistično za očekivati da će se pozivati na prigovor savjesti.
Koliko u Hrvatskoj ima reproduktivaca, ispod 30? I gotovo svi su radili i u predmilinovićevo doba i pod normalno zaleđivali zametke.
Već je dovoljno ludo da postoje ginekolozi s prizivom savjesti (ljudožder vegetarijanac) ali reproduktivca s prizivom savjesti još u ovoj sirotoj državi mislim da nemamo.
Tako da vjerujem da struka neće biti ona koja će minirati provođenje novog zakona.
Gabi i Argente - imate pravo, ja sam samo malo paranoična...nakon toliko godina liječenja neplodnosti to je valjda normalno u ovim krajevima![]()
Čuj, nije ti paranoja baš krajnje neutemeljena - činjenica je da se Embriji svojski trude ostati na sceni i da će trebati truda da ih se izgura...
Njihova snaga je bolesna ambicija. Glavni na tome gradi karijeru jer su mu sve druge opcije propale.
Moja je procjena da samo buče da si daju na značaju. Ako su mudri, referendum neće inicirati jer nema šanse da sakupe dovoljno potpisa jer se potpisi tada ne skupljaju diligirano s oltara pri izlasku iz crkve obmanjivanjem. Nije uspio ni pokušaj referenduma za NATO koji je malo veće pitanje društvene orijentacije. Tako da nema straha. Na svu sreću, krug ljudi u kojem se krećem smatra ih zadrtim ektremistima i nisam srela nikog tko bi pozitivno o tome pričao. A nije da ne razgovaram s ljudima o tome. A veliki dio sebe smatra vjernicima.
Reny123, slažem se u potpunosti, ali upravo sam čitala neke stare postove kako su bučni i kako im se daje prostora a mi i struka nekako tihi, ne dolazimo do riječi.... Samo sam htjela reći da su tako hrabri i glasni jer znaju da nitko ne voli lajati na sva usta o svojoj bolesti. I ja nekako vjerujem da nemaju šanse tako zadrti, ali ipak oduzimaju previše energije...ne znam za vas ali mene su izmorili. Nekako ne osjećam radost, samo tugu što takvi ljudi postoje i još se pozivaju na boga![]()
da žalosno je da netko gradi svoju karijeru na pacijentima, a još žalosnije što nalaze one koji ih podržavaju u tom širenju obmana i laži.
Istina se uvijek nekako slabije čuje
Ako embriji čitaju, podsjetila bih ih na Bibliju:
13 Budite poslušni vlastima jer ih je Bog postavio. Nema te vlasti koju nije Bog postavio.
2 Zato tko se suprotstavlja zakonima neke zemlje, suprotstavlja se Božjoj odredbi te sam na sebe navlači osudu.
3 Jer vlasti se ne boje ljudi koji čine dobro, nego oni koji čine zlo. Ako se ne želiš bojati vlasti, čini dobro pa ćeš od njih dobiti i pohvalu.
4 Vlasti nam je Bog dao da nam budu od pomoći. Zato se boj ako činiš zlo jer one služe da kazne ljude koji gnjeve Boga time što čine zlo.
5 Zato im budi poslušan da ne budeš kažnjen i da ti savjest bude čista.
6 Zato i poreze plaćajte jer službenici vlasti obavljaju posao koji im je Bog namijenio.
7 Svakome dajte što mu dugujete: poreznicima porez, carinicima carinu, a poštovanje i čast ljudima kojima ih dugujete.
Jučer je u Mir i dobro bilo o Zakonu i Embrij je imao riječ....
nisam baš pratila ali sam uočila da je rekao da su nezadovoljni javnom raspravom, da to uopće nije bila javna rasprava
I usput jutros tražim po Narodnim novinama da li je objavljen, mogla sam samo pretražiti NN do 19.7 i koliko sam vidla NEMA OBJAVE
Najprije ga predsjednik mora proglasiti u roku od 8 dana od izglasavanja i onda ide u NN (s tim da nisam pronašla da li postoji rok za objavu u NN)
http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=1570
Posljednje uređivanje od phiphy : 23.07.2012. at 09:58
da i zadnji put kad su izglasane one dopune zakona u 10 mj. znam da je trebalo skoro mjesec da objave u NN, nikad to ne bude odmah
kad krecu sa zamrzavanjem embrija , vidim jos se zamrzavaju js ?
Još se zamrzavaju js jer novi zakon nije na snazi. Bit će na snazi 8 dana nakon objave u Narodnim novinama.
Još uvijek se sve radi po starom zakonu.
Nadam se jedino da će centri biti spremni za novi zakon i da neće odgađati postupke dok se ne snađu po novim pravilima igre.
ja ne mislim tako
mislim da sad treba uloziti energije u informiranje javnosti da postoji takva potreba i da se zene mogu odluciti na taj human cin
pretpostavljam da se kod doniranja uvijek ide na svjeze js, ne smrznute pa da se neka od vas kojoj su zadnjih 3g smrzavali js, sad odrekne svojih, ako je uspjela roditi
po meni je ovaj put - negdje bi trebalo voditi evidenciju potreba
da svi parovi i zene koji trebaju i zele donaciju, da se to negdje evidentira
onda da se s tom brojkom ide vani, u javnost
i ljudi ce se odluciti na to
ja osobno nisam bas podobna za doniranje, stara sam 42+
ali da sam mlađa, npr, ja bi vjerojatno u tom slucaju donirala svoje js samo pod uvjetom neanonimne donacije