raspravljali se mi tako jel treba nešto dodatno uzimati za zube u trudnoći ili ne?kako vi? uzimate li neke tabletice za zube? meni je dr rekla u prošloj trudnoći da treba a zubarka rekla NE ! ajmo žene pomagajte
![]()
raspravljali se mi tako jel treba nešto dodatno uzimati za zube u trudnoći ili ne?kako vi? uzimate li neke tabletice za zube? meni je dr rekla u prošloj trudnoći da treba a zubarka rekla NE ! ajmo žene pomagajte
![]()
Pogledaj ovaj članak http://www.roda.hr/article/read/zastita-zuba-u-trudnoci
hvala već sam to čitala ! ali mene zanima šta mame u praksi rade,koriste.....
Ja sam s zubima u trudnoći isto kao i kad nisam trudna....
Standardna higijena i to je to.....
ja sam baš jučer bila kod svoje zubarice, tek toliko da mi malo pogleda zube i skoro sam pala u nesvijest jer mi je našla karijes (inače imam jako kvalitetne zube, samo 3 popravljena i to zadnji prije cca 10 godina). rekla mi je jedino da bi trebalo masirati desni zbog mogućnosti gingivitisa u trudnoći, i normalno redovito pranje. nikakvi specijalni preparati. i kontrola pred kraj trudnoće.
Moja kaze da se tabletice ni u ludilu ne uzimaju, ako mislis na fluor jer se bebi talozi u jetri.
Ja sam jaku upalu desnih dobila u trudnoci, toliko jaku da su mi od upale natekle zljezde na vratu. Mekana cetkica, masiranje desnih, pranje iza svakog jela, ciscenje koncem iza svakog jela... Tako mi je proslo. Bitno je samo da ti ne bude ostataka hrane blizu desnih, jer su jako osjetljivi.
A one price da ti se brze kvare zubi u trudnoci, moja zubarica kaze da nisu tocne, nego zene malo zapostave higijenu i vise tj cesce jedu.
Meni je zubarka isto preporucila samo normalnu higijenu, konac obavezno i malo dulje masiranje desni mekom cetkicom. Nikakve tablete...
Zubi u trudnoći propadaju ako žena ne uzima dovoljno kalcija jer si beba uzima koliko joj treba iz postojećih zaliha. Zato neke žene razviju i osjetljivost na osteoporozu. Naravno, uz kalcij obavezno i vitamin D, ali to valjda svi znaju.
I ova tvrdnja da žene više jedu, a manje peru zube, također može biti točna. Ja sam primijetila da sam navečer toliko umorna da se doslovno jedva prisilim da operem zube. Možda se netko ne može prisiliti.
Ja sam bas prije dva dana citala da je to sa nedostatkom kalcija mit, jer se kalcij kada ga zafali mobilizuje iz kosti a ne iz zuba, tj. da kalcij jednom ugradjen u zub, vise nikud ne ide (u smislu kada zafali), ali da je primjeceno da zene koje vise povracaju budu sklonije problemima sa zubima i desnima, vjerovatno zbog povecane kiselosti, od zelucane kiseline, tako da je bitna higijena ne samo nakon jela, nego i nakon povracanja![]()
To je definitivno točno, bez ikakve rasprave.
A ovo drugo, u vezi kalcija... Ne znam, nas su tako učili i u školi i na faksu. Moguće je, naravno, da ponekad nešto u znanosti napreduje pa da se rađaju i nove spoznaje.
Pitala me mama na početku trudnoće jesam li rekla zubarici da sam kao mala morala uzimati fluoronatril. Kao, možda trebamo posebno pripaziti na moje zube. Rekoh joj da se to više ne daje jer ima više štete nego koristi. Na kraju je mama zaključila da je onda dobro što ja to ionako nisam htjela konzumirati.![]()
Zubi mi nikada nisu bili bolji nego sad u trudnoći, nikakvih dodataka nisam uzimala, pila normalno mlijeko i jogurt kao i prije, pranje zuba kao i prije 2 puta dnevno. Inače imala sam prije problema sa desnima, kad sam bila mala sam imala početak paradentoze ali moram vam reći da odkad sam ostala trudna mi se žvake ne sviđaju ( a prije sam znala sažvakati po 1 paket dnevno, 2 ako su voćne) i povezujem to nežvakanje žvaka sa oporavkom zubi, više ih neću ni žvakat....
Meni je isto receno da je to s izvlacenjem kalcija iz zubi mit.
Nije problem u žvakanju, nego u žvakama, odn. u šećeru, sladilima (aspartamu) i sl. Pogotovo u tim količinama.
Žvakanje samo po sebi potiče lučenje sline, a slina sprječava karijes. Arheološke iskopine su dokazale da su društva koja su se prehranjivala kašama, odn. hranom koja se ne žvače, imala puno gore zube od onih koji su se hranili mesom, odn. hranom koja se dugo žvače.
ja nemam baš neke jako kvalitetne zube pa ih zato i redovito perem i redovito kontroliram. mjesec dana nakon prve trudnoće mi je pukao zub i to okomito. istina bio je popravljan pa je to možda posljedica, ali zubar mi je rekao da s obzirom na kvalitetu mojih zubi očekujem poteškoće. sad sam drugi put trudna i imam 2 karijesa iako prije 6 mjeseci nisam imala ništa. tako da moje je iskustvo - kome su zubi slaba točka imat će više problema u trudnoći. ne uzimam ništa, ali pazim na prehranu i redovitu i čestu higijenu. btw. mojoj mami su nakon trudnoće sa mnom isto popucala dva zuba. tako da i genetika čini svoje. i da se razumijemo, nisam krezubasamo imam kvarljive zube bez obzira na sve