kakav pekmez?daj detalje!
Ma nema tu nikakvih detalja... to je najjednostavniji starinski crni pekmez. Ove godine su šljive tak suhe da su se jako brzo skuhale. Kaže moj susjed na gruntu da su se spekle već na drvetu. Ovak sam napravila: ne znam točno koliku težinu sam nagurala, ali maksimum koji je stao u najveći rostfraj lonac (7 litara, mislim). To je oko 5 kg ali nisam vagala.
Recimo ovak: 5 kg šljiva bistrica oprati i očistiti od koštica, samljeti, staviti na to malu žličicu soli i cca 0,5 kg šećera, tek da ispusti sok. Može se ostaviti preko noći, ali i ne mora. Kuhati do željene gustoće. Kriterij gustoće je takav da se kuhačom (onom ravnom) treba moći povući po dnu posude tako da ostane trag u vidu širokog autoputa. Puniš u sterilizirane staklenke. Količina se obično smanji na pol, tak da sam ja od te velike posude šljiva dobila 4 staklenke od 0,7 litre pekmeza. Nije puno. Gust je jako. Kuhala sam na plinu (iako to obično radim u pećnici) jer mi je za pećnicu bilo prevruće. Ne miješam prečesto, a gore stavim mrežu za tavu da mi ne zašprica cijelu kuhinju. Kuhalo se bome par sati (cijelo dopodne). Ovisi o količini vlage u šljivama. AKo nemaš živaca, možeš si pomoći da iscijediš sok nakon što puste tekućinu. Moji klinci to vole uz dodatak limuna, ali dobili smo ga jako malo, možda pol litre. Ove godine možemo zaboraviti na želine i veće količine šećera, sve je suho i slatko do bola - sirup od kupine mi se želirao sam od sebe pa sam morala dodavati vodu.