Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Produženo dojenje - problem u vrtiću!

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Produženo dojenje - problem u vrtiću!

Majka sam trogodišnjeg djeteta koje, zamislite - doji! Kad pokupim svog mališana u vrtiću, podoj nam je prva stvar, to je nekakav ritual i vjerujem vrlo uobičajeno kad su dojena djeca u pitanju... Kad stigne mama, dijete traži siku. Ništa čudno. I tako mi sikimo u vrtiću ili vrtićkom dvorištu, ovisno gdje se zatekne sinak kad dođem po njega.

No pojavio se problem. Nekima moje dojenje očito smeta, obzirom da me teta jučer zamolila da odem dijete podojiti unutra (djeca su bila na dvorištu). Objašnjenje je da su se neki roditelji žalili kako njihova djeca, valjda gledajući moje, traže sisat! Pa bi kao bili poželjno da se ja maknem, kako njihova djeca ne bi vidjela dojenje!

Rekoh teti da sam ja to sad primila na znanje, ali da se s tim ne slažem, da ću razgovarati s ravnateljicom vrtića i da NEĆU ući unutra. Ne zato što mi je teško ući unutra, već zato što neću ustuknuti pred ljudskom glupošću. Ako netko nije u stanju objasniti svom djetetu vrtićke dobi što je dojenje, jako mi je žao. Još mi je više žao ako netko nije u stanju objasniti djetetu da ono nešto ne smije ili ne može raditi (ja takvu situaciju imam oko raznih stvari bar desetak puta na dan), premda to netko drugi radi. Rekoh teti, taj roditelj koji ima problema s mojim dojenjem, neka se izvoli javit meni.

Strašno mi je žao što se ovo događa u 21. stoljeću... Možda bi u vrtiću trebalo predvidjeti posebnu prostoriju (veličine 1.5 m2 maximalno), tzv "samicu za dojenje"? Kako god bilo, ja odustati neću. Javim vam daljnji razvoj situacije...

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

U našem vrtiću zabranjeno je zadržavanje nakon šte se dijete preuzme, to su tete davno riješile, jer djeca znaju pravila ponašanja kod odgajatelja i kod roditelja i ona se ne preklapaju u svemu pa je odlučeno da nakon podizanja djeteta i djete i roditelj moraju izaći iz vrtića.
    Ukoliko bi roditelj da se dijete još igra neka jednostavno dođe kasnije.
    Malo je off ali to je naše iskustvo.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i kod nas je takvo pravilo, no nikad nitko nije prigovorio za mazenje, dojenje, gledanje crteza itd itd.

sto se tice "druga djeca vide", nasa teta je, kad su imali jedno 4g, pozvala jednu majku da doji unutra i pozvala svu djecu da vide sto je dojenje.
    u nasoj grupi je bilo, koliko ih ja znam, troje djece koja su dojila do trece godine. znaci, moze bit da ih je i vise

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

btw. htjela sam ti reci da se smiris i da onda, manje nabrijana , odes lijepo porazgovarati, kako s tetama tako i sa ravnateljicom, ako do toga dodje.
    jednako kao sto ne izbacuju iz vrtica djecu koja imaju ritual grljenja i mazenja, neka razumiju vas i ne izbacuju vas.

a ako to pravilo o odlazenju vrijedi bas strogo i vrijedi za sve...onda vam ostaje klupica. klupice su divne <3 :D

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ma radi se o tome da to tetama ne smeta, već smeta nekome od roditelja... a ja se pitam, zašto bi tete podržale tog roditelja kojem smeta moje dojenje, a ne mene, koja dojim? inače, radi se o privatnom vrtiću, gdje nema nekih striktnih pravila oko dolaženja po djecu... roditelji se često zadrže još koju minutu, dok djeca pojedu do kraja užinu, ili se još malo poigraju, popričaju međusobno ili s tetama...dosta ležerna atmosfera.

ovdje se radi o tome da je zahtjev tog nekog roditelja da se ja maknem, zato što njegovo dijete kasnije traži sisat, skroz neosnovan. mislim, to isto dijete, vidjet će možda dojenje negdje na igralištu, u parku, čekaonici... gdje god. i...što s tim?

držim da je moje ljudsko pravo da dojim svoje dijete. i da pogled na moje dijete koje doji ne ugrožava nikog.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

reci da tvoje dijete vidi nike tenisice, pa ih zeli, a ti mu ne mozes kupiti, pa ako bi mogli neki roditelji dovoditi djecu bose

fino reci teti da si primila na znanje i da ti je zao, no da je to problem roditelja i djeteta koji to pitaju/zele/traze i da ga ti ne mozes rijesiti umjesto njih. isto to ce vidjeti i na klupici ispred vrtica ili u parku ili ko zna di...da djecu treba od malena uciti rjesenju, a ne guranju pod tepih :mudra: lol

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    reci da tvoje dijete vidi nike tenisice, pa ih zeli, a ti mu ne mozes kupiti, pa ako bi mogli neki roditelji dovoditi djecu bose
    e upravo to! ovo ću svakako iskoristit za svoju argumentaciju

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

btw. htjela sam ti reci da se smiris i da onda, manje nabrijana , odes lijepo porazgovarati, kako s tetama tako i sa ravnateljicom, ako do toga dodje.
    jednako kao sto ne izbacuju iz vrtica djecu koja imaju ritual grljenja i mazenja, neka razumiju vas i ne izbacuju vas.

a ako to pravilo o odlazenju vrijedi bas strogo i vrijedi za sve...onda vam ostaje klupica. klupice su divne <3 :D
    Ovo bih potpisala.
    Iako bih se vjerojatno i ranije povukla, nekako bi mi bilo bitnije to što su mi pristupili ljubazno i zamolili me.
    Nikako se ne bih upuštala u rasprave oko toga kako bi drugi trebali hendlati svoju djecu.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

A postoji i mogućnost da su tete izmislile priču o roditeljima kako bi ti na fin način rekle da dojenje nije nešto što djeca mogu očekivati u vrtiću? Dugo sam dojila troje djece i vjerujem da je dojenje djece individualna odluka svake majke i djeteta, ali jednako tako mogu zamisliti da je dojenje u vrtiću jednog djeteta gdje sigurno ima još dojene djece čije majke nisu tu, problem za tete i tu djecu čije mame nisu trenutno tu. Možda kad tako promisliš o svemu, uvidiš da nije tako skroz neosnovano smatrati da djeca ostavljena na skrb nekome bez mlijeka ne trebaju gledati dojenje... Nije to baš situacija u kojoj netko iz zla želi maknuti dojenje s vidljivog mjesta, bar po meni... Možda da sama dolaziš kasnije, a nađeš svoje dijete u suzama jer je pola sata ranije gledalo kako njegovog malog prijatelja mama doji, a njegove mame neeeema... Možda se samo o tome radi...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sta dijete radi van grupe?
    pretpostavljam da se doji vani, u hodniku na klupici. dijeca tamo ne izlaze osim ako ne dolaze roditelji po njih. roditelji ne ulaze u grupu.

btw. napravi c/p na mazenje pa reci jel bi to bilo ok? jer je drugoj djeci tesko jer njih nitko u tom trenu ne grli...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

btw. napravi c/p na mazenje pa reci jel bi to bilo ok? jer je drugoj djeci tesko jer njih nitko u tom trenu ne grli...
    A zašto bi se radio copy/paste? Na koji je način to isto?

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pa mamu su zamolili da ne doji vani na dvorištu gdje su u tom trenu bila ostala djeca s tetama, već da uđe unutra gdje nema djece i slobodno podoji dijete. I nije baš posve jednako maženje i dojenje, nekako čini mi se da je dojenje ipak nešto intimnija i ekskluzivnija situacija. Moju djecu nitko osim mene nije dojio, a maze ih i bake, i djedovi, i moj brat, i teta koja ih ponekad čuva... I ne razumijem zašto bismo ljubaznu zamolbu teta koja nije skroz van pameti, morali gledati kao napad na samo dojenje... Ne znam, ali zamislite da čuvate 20 djece i da njih troje koja još uvijek doje gledaju kako njihov prijatelj sisa a oni ne mogu... To su mala djeca koja, bar moji, ne vole biti bez mame, pa da onda još netko drugi je tu kraj njih i ima i mamu i sisu... Ja osobno bih situaciju tako sagledala, i ne kažem da i ova zamoljena mama mora, samo dajem drugi pogled na stvar.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ok, meni je i mazenje u dvoristu nezamislivo. to je prostor vrtica. tu su kao grupa. to mi je kao da udjem u sobu. ne ulazim u sobu, osim ako je roditeljski ili nesto treba pomoci uz odobrenje ili upit teta.
    hodnik pred sobom je druga stvar i tamo mi je mazenje, pricanje, dojenje...ok.

ja na dojenje ne gledam drugacije negoli na ista drugo nabrojano. mogu djecu mazit i baba strine, al ak im se tad mazi s mamom, dok gledaju drugu djecu, falit ce im mama.

jedna mama je lijecnica. i svake godine bi jedan dan dosla i "priblizavala" djeci doktora. moja kcer je svako malo pitala kada cu ja provest dan u vrticu. nije mi palo na pamet pitati tetu da izbace posjet te mame jer moja zeli da i ja provedem jedan dan s njima.
    to je bilo na meni i njoj da rijesimo. i da je pripremim na xy zivotnih takvih situacija. jer zivot je takav.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 28.08.2012. at 23:57

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto bi se radio copy/paste? Na koji je način to isto?
    meni je isto. nije mi dojenje neka sveta kategorija.
    nije mi drugacija od nekih drugir rituala kojih roditelji imaju sa svojom djecom.
    jedan mali dolazi ujutro sa krafnom. moja voli krafne, no ne pada mi na pamet da joj kupujem iste za dorucak.
    jedan odlazi s bakom u podne i ne mora spavati. moja mrzi spavati no ne dolazim radi toga u podne po nju.
    netko se 5 minuta grli i mazi, netko sjedi i prica sta je taj dan bilo u vrticu, netko doji.
    naprosto mi je sve to u sferi odnosa roditelj-dijete i ne vidim zasto bi se jedno stavljalo iznad drugog ili jedno molilo da se ne radi, a drugo ne.
    ne znam jel me kuzis?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kad vec radim niz...

neka djeca su imala foru da im roditelji kad dodju po njih donesu bonbone ili grickalice.
    i kad je nas nekoliko u isto vrijeme u hodniku jer smo dosli u isto vrijeme po djecu druga djeca vide te slatkise i rade "scene". da bi i oni to. ili, kada su vec stariji, izlaze sami do ormarica, i vide. i vracaju se tim tetama nesretni u grupu.
    i nikad ni jedan roditelj, a niti tete, nisu trazile da roditelji to vise ne rade jer uzrokuju, ajmo reci, nemir medju djecom.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ma, ali leonisa to nije isto. Ajde probaj doći u vrtić dok se sva djeca igarju u dvorišti s vrećicom kikića i lijepo sjedni na klupicu i polako dijeli kikiće svom djetetu dok druga djeca gledaju i nemoj im dati. Pa sutra napravi isto, i dan iza i tako svaki dan sjedi pola sata sa svojim djetetom koje slasno jede bombone u dvorištu... Kladim se da će te u roku deset dana tete zamoliti da kikiće dijeliš kad napustite prostor vrtića. Mamu su zamolili da podoji dijete gdje nije među drugom djecom, a u prostoru vrtića, a ne da ne doji kad pokupi dijete...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ko sto sam rekla, u prostoriji gdje su druga djeca mi nije uopce prihvatljivo da biva roditelj. za to sluzi hodnik. i pisem o tome jer nije rijec samo o dvoristu vec bilo kojem mjestu. u dvoristu mi je prihvatljivo javit se teti i cekat da mi dijete dodje. zagrlim ga i pozdravim i odemo u hodnik di se mazimo, ljubimo, grlimo, pricamo, svadjamo, dojimo, stagod.

ako se radi o vrtickoj grupi ilitiga sobi, dvoristu, dvorani...podrzavam tete al ih jednako podrzavam radilo se o mazenju, dojenju ili bilo cemusto obuhvaca odnos roditelj dijete a vise je od samog pozdrava i preuzimanja djeteta. i to ne zbog toga kako bi druga djeca reagirala i kako bi im bilo vec jer je to teritorij teta. djeci je jednako tesko kad vide da je nekom dosla mama, a nije njegova.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam, ali zamislite da čuvate 20 djece i da njih troje koja još uvijek doje gledaju kako njihov prijatelj sisa a oni ne mogu... To su mala djeca koja, bar moji, ne vole biti bez mame, pa da onda još netko drugi je tu kraj njih i ima i mamu i sisu... Ja osobno bih situaciju tako sagledala, i ne kažem da i ova zamoljena mama mora, samo dajem drugi pogled na stvar.
    jedino što su druga djeca pokazala prema dojenju jest znatiželja. sasvim normalno i očekivano. a problem sigurno ne pravi roditelj čije dijete doji... već netko tko na izjavu svog djeteta da bi dojilo, nema primjeren odgovor.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slazem se da je sve skupa bez veze i da je stvarno samo tvoja odluka hocete li se dojiti u vrticu (ja sam to u startu izbjegla jer mi se nije dalo ostajati u vrticu jos pola sata, uspjesno smo tri godine odgadjali dojenje dok ne bi dosli doma).
    Samo, ne razumijem ovu tezu da dijete koje inace ne doji pita roditelje da bi dojilo? To mu moze jednom past na pamet, moze pitat mamu je li ono ikad dojilo ali nikako ne kuzim zasto bi to za roditelje bio problem...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Leo, kužim te u potpunosti, samo se ne slažem.
    Da ne ponavljam, svimbam casu, upravo tako i ja mislim.
    Meni je dojenje puno intimnije od maženja, baš iz razloga koje je ona navela. Zato mi analogija ne stoji.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

uf, da tako gledam stvari, ne bi mogla pustiti djecu s tatom il bakom u park jer mogu vidjet dojenje niti bi mogla opusteno dojiti vani jer sta da me vidi neko dijete i rastuzi se. mene bi to isto rastuzilo.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

btw mislim da su djeca od e3 godine dovoljno velika i razumna da shvate ko kada i zasto (ne)doji.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Otvorila si temu, pa vjerojatno želiš tuđa mišljenja.
    Moje je da nisi u pravu.
    Dijete od tri godine se može strpiti do doma. I ti.

Dojenje je intimna stvar i ne treba je drugima stavljati pod nos. Meni nije nitko ni znao da još dojim, a oni već hodaju...
    Druga je stvar sa onim maleckima, do 3-4 mjeseca čiji život doslovno ovisi o maminom mlijeku, Ti se ne trebaju strpiti.
    Djecu počinjemo učiti strpljenju malo kasnije tokom prve godine, naravno ne samo što se tiče dojenja, nego svega. Gotovo ništa se ne može dobiti sada i odmah u životu.
    Možda je to nekome čudno, ali lakše ih je odgajati ako shvate da je život kompliciran. I da treba počekati na nagradu, onda nam ona više znači.
    Valjda sam to jasno obrazložila i da se otvaračica teme neće naći uvrijeđena. Ako da, onda se unaprijed ispričavam.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mene bode ovo stavljat pod nos. bolje da sutim na sta me to asocira jer na FK svaka druga tema zavrsi na tome.

osobno, nisam na dojenje tako gledala, niti ga, kad je prohodala, skrivala.
    ljudi su razliciti i granice su im razlicite pa dopusti da ima onih kojima nije bed dojiti van svoja 4 zida do kad god dojili. naprosto na njega gledaju drugacije. ne vidim zasto bi ono bilo intimnije od bilo kojeg drugog oblika paznje ili mazenja by majka.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 29.08.2012. at 12:12

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Valjda sam to jasno obrazložila i da se otvaračica teme neće naći uvrijeđena. Ako da, onda se unaprijed ispričavam.
    nemam se ja što vrijeđati, tema je otvorena kako bi ovdje razmijenili mišljenja o određenom pitanju. niti se ja moram složiti s tobom, niti ti samnom.

moje mišljenje je da nema ništa ružno, loše ili neprihvatljivo u dojenju trogodišnjeg djeteta na javnom mjestu. ja to ne vidim kao "guranje nekome pod nos", već kao temeljno ljudsko pravo kojim nije baš nitko ugrožen ili povrijeđen.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pretpostavljam da ne hodaš okolo po vrtiću i mašeš golim sisama .

Slažem se s Beti oko odgode i strpljenja, no stvarno ne vidim problem u tome da ti podojiš svoje 3 godišnje dijete bio gdje.

I mislim da su ti ljudi koji su prigovarali fakat čudni i zato jer na poslu ne mogu šefovati , onda svoje frustracije prelijevaju tamo gdje mogu, danas vrtić , sutra škola .

Nije tu problem tvom dojenju već u tome da ta ekipa želi pametovati, šefovati i dominirati , da nema tvog dojenja već bi oni nešto iskopali drugo.

Baš te briga ! pozz
    Posljednje uređivanje od maria71 : 29.08.2012. at 13:45

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    Pretpostavljam da ne hodaš okolo po vrtiću i mašeš golim sisama .
    ovo sve i da hoću ne mogu izvest ni u kom slučaju, obzirom da imam stvarno minijaturne grudi

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    Nije tu problem tvom dojenju već u tome da ta ekipa želi pametovati, šefovati i dominirati , da nema tvog dojenja već bi oni nešto iskopali drugo.
    mislim da je baš u ovom problem, zato niti ne želim popustiti nečijem "pametovanju".

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

sto se tice svega u zivotu, pa tako i dojenja - svaki covjek ima neke svoje granice. nekome je nesto normalno, nekome ne.
    ja osobno imam malog sisavca od 15 mj., ali uvijek dojimo na krevetu u spavacoj sobi i na pamet mi ne pada da ju dojim po vani. nit me ona to trazi.

po meni je to nesto intimno i nije za siru javnost i ne bih se bas lijepo osjecala da me nepoznati ljudi gledaju. isto tako bi mi bilo neugodno kad bih vani prolazila pored neke majke koja doji svoje dijete. a pogotovo jos ovako veliku djecu.

mozda nekome nije neugodno pokazivat sebe u javnosti, ali mene npr. je.

Početno

Po meni je problem ne u dojenju u javnosti nego to da djte od tri godine nemožeš objasniti da će biti na ciki kada dodjete doma i onda na miru se hraniti a ne živcirati oko gluparija, da li nekom smeta dojenje ili ne, nisam tako dugod dojila ali djete od godinu i pol nije životno ugroženo ako ne dobije sisu, kao ni kiki bonbone , i čemu onda dojenje pred vrtićem čini se nepotrebno da budem iskrena

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Vidis marinapz, ja kad vidim nekog da doji u javnosti, nije mi neugodno nego sam bas sretna i to mi je jako lijep prizor, jer znam da dijete dobiva ono sto mu treba i da mama nije popustila pod pritiskom okoline. A kad vidim da doji vece dijete moja radost jos i veca. Bas sam neki dan vidjela tako mamu i sina na onim klupicama ispred ducana u Arena Centru. Bas je bilo lijepo, tim vise jer smo mi dojili na susjednoj klupici.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj marinapz prvotno napisa Vidi poruku
    po meni je to nesto intimno i nije za siru javnost i ne bih se bas lijepo osjecala da me nepoznati ljudi gledaju. isto tako bi mi bilo neugodno kad bih vani prolazila pored neke majke koja doji svoje dijete. a pogotovo jos ovako veliku djecu.
    Razumijem da je tebi neugodno dojiti, ali ne mogu shvatiti da ti neugodu čini tuđe dojenje :/

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

E sada o trogodišnjaku i o učenju strpljenju tu bi mogli, ali nije tema...
    Ako bi i odustajala od dojenja u javnosti, vrtiću, dućanu i tako dalje onda bi to biloiz nekih mojih osobnih razloga, učenja strpljenju itd.
    A za to što drugima smeta me baš zabole.
    Inače kada vidim na klupici ili bilo gdje u javnosti da se doji malo veći sisavac meni to uljepša dan, definitivno mi je ljepše vidjeti trogodišnjaka kako cica nego novorođenče s bocom.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

potpis na Kosjenku

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Dete od tri godine itekako moze da nauci da se ne doji svuda. MOj decak od 19m odlicno zna da se ne sisa u godtima, u kolima, na ulici... Iako ga kod kuce dojim na zahtev ovo ne moze i on to zna i ne trazi.
    A u vrticu apsolutno razumem da ne dozvoljavaju. Sebicno je razmisljati da je tu mozda neko dete koje doji, a na adaptaciji je ili neko dete koje se odvikava ili... sta znas, sto neko rece nemaju svi roditelji iste stavove, nisu sva deca u istoj "fazi", a to je ipak kolektiv i neke stvari treba ostaviti za kod kuce.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Meni osobno je prekrasno vidjeti dijete koje doji u javnosti, pa i ono od tri godine, i sama sam dojila trogodišnjaka. Ali u našem slučaju je dojenje imalo mjesto i vrijeme, a zašto, zato što mi se nije dalo biti opterećena njegovim sisanjem kad god se sjeti, gdje god se sjeti, dakle zbog vlastite komocije. U tvom slučaju se nebi puno opterećivala i vjerojatno odgodila dojenje za neko drugo mjesto pod pretpostavkom da u grupi djece sigurno bude neki (ako ne i više) čeznutljivi pogled.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni osobno ne bi smetalo da mama doji trogodisnjaka u nasem vrticu. Ako njemu taj tren to treba i trazio je, a mama ne zeli (iz bilo kojeg razloga) odgoditi dojenje. Ne vidim u tome nista lose, ruzno ili u bilo kojem kontekstu negativno.
    Meni kao mami je bilo vazno dobiti odnos s djetetom takav da ne skace na mene i dize mi majicu kad mu se tako hoce (niti mislim da je ovdje to slucaj), ali i da ja njemu ne saljem poruku da bi trebali skrivati da on jos uvijek sise, da je to nesto sto bi se smjelo dogadjati samo kod kuce. Isto mi je bilo vazno da ga jednako mogu utjesiti, povezati se s njim ili bilo sto trece i bez dojenja pa sam uvijek radila i u tom smjeru, ali ako je inzistirao na sisanju, nisam smatrala da je problem dojiti ga bilo gdje, bilo kad, nema veze koliko starog. Kome smeta, neka ne gleda.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Otvorila si temu, pa vjerojatno želiš tuđa mišljenja.
    Moje je da nisi u pravu.
    Dijete od tri godine se može strpiti do doma. I ti.

Dojenje je intimna stvar i ne treba je drugima stavljati pod nos. Meni nije nitko ni znao da još dojim, a oni već hodaju...
    Druga je stvar sa onim maleckima, do 3-4 mjeseca čiji život doslovno ovisi o maminom mlijeku, Ti se ne trebaju strpiti.
    Djecu počinjemo učiti strpljenju malo kasnije tokom prve godine, naravno ne samo što se tiče dojenja, nego svega. Gotovo ništa se ne može dobiti sada i odmah u životu.
    Možda je to nekome čudno, ali lakše ih je odgajati ako shvate da je život kompliciran. I da treba počekati na nagradu, onda nam ona više znači.
    iako sam jako prodojeća, potpisujem boldano.

a možda je stvarno neko dijete trenutno na odvikavanju od cike, ne znaš to, pa mu je teško to gledat; dijete koje ne sisa, ne vjerujem da će tražit od roditelja da siki. Misli m da nije bilo neke loše namjere u zamolbi teta, nego si trenutno možda malo više osjetljiva, ili mi se čini?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja svoju djecu nisam ucila strpljenju tijekom njihove druge godine zivota. Bar ne u tako vaznim dijelovima njihova zivota koliko im moze biti vazno dojenje.
    Ali, svatko po svome.
    Medjutim, cica nije nagrada. Bar je ja nisam nikad tako gledala. MMu mozda je, moja cica, ali mom djetetu moja cica nikad nije bila nagrada.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 16.10.2012. at 23:16

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja jesam. Učila ih strpljenju, i svemu ostalome što dijete treba naučiti. Pa i tome da sam i ja ličnost i ne mogu baš uvijek, baš svuda, baš tu sekundu. Ne može nitko. Iako, prečesto napravim uvijek i odmah.
    Nisam ni mislila da je cica nagrada, mislila sam općenito što se tiče ugoda u životu. Jer, trogodišnjaku je cica ugoda, više mu nije bitna kao hrana. Ustvari, uopće mu nije bitna kao hrana.
    Jesam za ugode u životu, na svim poljima, i trebamo sami sebi i svojim voljenima ugađati. No, ipak možemo misliti i na druge, okolinu, da li je ono što nama predstavlja ugodu, to i njima, ili im izaziva neugodu.
    Bonton, ako ništa drugo, možda empatija ili samo pristojnost. Ne znam kako vi, ali ja svoje postupke, kad sam među ljudima, prilagođavam užancama tog mjesta, te grupe ljudi, tog kulturnog miljea...I ne samo svoje, nego i dječje. Postupke.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Potpis pod BB, na sve.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam ni mislila da je cica nagrada, mislila sam općenito što se tiče ugoda u životu. Jer, trogodišnjaku je cica ugoda, više mu nije bitna kao hrana. Ustvari, uopće mu nije bitna kao hrana.
    Dojenje je cijelo vrijeme trajanja puno vise nego puka ugoda. Cak i dojenje veceg djeteta. Raspon emotivnih potreba koje ono zadovoljava daleko nadilazi puku ugodu, kao i imunoloske komponente koje sadrzi svaka kap mlijeka (a istrazivanja govore u prilog tome da je imunoloska komponenta sve koncentriranija sto je kolicinski manje mlijek ai broja podoja).

Postujem tvoj stav, ali ima nas koje drugacije razmisljamo. Npr. meni je dojenje odnos koji reguliraju i odredjuju iskljucivo majka koja doji i dijete koje sise. Nije podlozno prilagodjavanju drugima. Ako je majci ok da podoji dijete kad ono to pozeli, bez odgode, smatram da ona to mora smjeti uciniti gdje god se nalazili. Ako majka zeli regulirati dojenje u javnosti, ograniciti ga ili usmjeriti, i to je isto u redu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •