Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 160

Thread: Kakvu ribu jedete?

  1. #1
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default Kakvu ribu jedete?

    Quote Originally Posted by Zuska View Post
    Danas hrpa odraslih ljudi to ne zna i iz neznanja ne kupuje ribu i zato imamo tako malo potrošnju ribe i takvu prehranu kakvu imamo i sve više ličimo Amerima...
    Nije da znam, al nije to razlog nekupovanja. Već cijena.
    Koliko je kila ribe koja nije srdela?

  2. #2
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Nije da znam, al nije to razlog nekupovanja. Već cijena.
    Koliko je kila ribe koja nije srdela?
    to je sigurno jedan od značajnih razloga. mnogi si jedva priušte i čitavu kokoš za ručak, a kamoli ribu.

    ali ima još jedan bitan razlog, a to je žkvot uz more koji podrazumjeva sam po sebi prije ribu nego svinjetinu. kontinentalci nigdje u svijetu ne konzumiraju pretežito ribu. zarpavo riba im uglavnom niti nije na pameti niti redoviti gost trpeza, tek tu i tamo i povremeno, a ni poznavanje ribe i plodova mora.
    Last edited by moia; 08.09.2012 at 20:37.

  3. #3
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Nije da znam, al nije to razlog nekupovanja. Već cijena.
    Koliko je kila ribe koja nije srdela?
    Je, komad ribe ispod 80 kn teško se dobije u kvartovskoj ribarnici, a do Dolca - to je ekspedicija. Slažem se!

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    nl
    Posts
    3,369

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Nije da znam, al nije to razlog nekupovanja. Već cijena.
    Koliko je kila ribe koja nije srdela?
    mozda su ljudi odlicno educirani i znaju da te ribe rikavaju na prilicno grozan nacin pa bojkotiraju ribu iz cisto humanih razloga? mozda ljudi takodjer znaju da je vecina ribe ulovljena po zagadjenoj vodi i da je cesto puna zive?

  5. #5
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,097

    Default

    Onaj tko jede meso teško da brine o koprcanju inćuna u mreži pa to kao razlog nejedenja ribe otpada. Zašto bi riba ulovljena na otvorenom Jadranskom moru bila zagađena? Svakako je manje zagađena od industrijske piletine napr.
    Ja bih ribu jela češće da je jeftinija, kg ribe tipa brancin (naravno iz kaveza, ne divlji) bude 60kn, a to nije ni jeftin ručak za 4 osobe (moraš imati i još nešto uz ribu).
    Drugo: moraš to jutro otići na ribarnicu i brzo otići doma, ne možeš se s ribom šetati okolo, dakle nije baš za radni narod. Treće: moji nisu baš ljubitelji, ajde pojest će preko volje jednom u 10 dana, a glupo mi je raditi dva ručka.
    Kad isključim zubatca, šanpjera i ostale financijski nedostupne, te one koji mi ni nemaju okus po ribi (tipa oslić), najdraži mi je inćun - superukusan i jeftin.

  6. #6
    Osoblje foruma krumpiric's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,835

    Default

    Riba koja nije iz uzgoja je možda još jedina stvar koja se u RH može kupiti, a da znaš da valja.

  7. #7
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    Quote Originally Posted by stray_cat View Post
    mozda su ljudi odlicno educirani i znaju da te ribe rikavaju na prilicno grozan nacin pa bojkotiraju ribu iz cisto humanih razloga? mozda ljudi takodjer znaju da je vecina ribe ulovljena po zagadjenoj vodi i da je cesto puna zive?
    ima istine u tome i to puno!

    u njemačkoj stalno imaju priloge o tome, a i na netu ima puno o tome, doduše najviše njemačko govorno područje istina.

    osim brutalnog ubijanja recimo divljih lososa, a i onih uzgojenih, osim ako nisu iz bio radionica, stalno upozoravaju faktima i brojkama da je postalo sve opasnije jesti ribu iz otvorenog mora, već radije birati uzgojenu, pogotovo ukoliko se radi o većim ribama koje duže žive pa tokom života nakupe opasne količine žive i ostalih teških metala iz mora. sredele i recimo haringe su relativno bezopasne.

    no paradoksalno je da je riba iz ulova daleko skuplja nego uzgojena iako opasnija, ali sve rijeđa, ali ljudi to ne obadavaju uglavnom zbog neinformiranosti o toj problematici nego i dalje misle da je bolje kupiti iz ulova koji je skuplji pa misle da je skuplji jer je kvalitetniji, što je samo djelomično istina, pošto su današnja mora, oceani i vode postali u doslovnom smislu kontaminirani.

  8. #8
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    Quote Originally Posted by krumpiric View Post
    Riba koja nije iz uzgoja je možda još jedina stvar koja se u RH može kupiti, a da znaš da valja.
    jadran tu nije nikakav izuzetak, niti ribe niti kontaminiranost ne poznaje granice.

  9. #9
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    inače n apočetku trudnoće jedna od prvih stvari što mi je ginekologica dala je popis namirnica koje trebam izbjegavati, osim popisa naravno sirovog mesa i ribe i nepasteriziranog, tu je bio i popis ribe koja se ne preporuča konzumirati u trudnoći niti kuhana niti pečena.

  10. #10
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Quote Originally Posted by moia View Post
    inače n apočetku trudnoće jedna od prvih stvari što mi je ginekologica dala je popis namirnica koje trebam izbjegavati, osim popisa naravno sirovog mesa i ribe i nepasteriziranog, tu je bio i popis ribe koja se ne preporuča konzumirati u trudnoći niti kuhana niti pečena.
    a to je:

  11. #11
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Quote Originally Posted by moia View Post
    ima istine u tome i to puno!

    u njemačkoj stalno imaju priloge o tome, a i na netu ima puno o tome, doduše najviše njemačko govorno područje istina.

    osim brutalnog ubijanja recimo divljih lososa, a i onih uzgojenih, osim ako nisu iz bio radionica, stalno upozoravaju faktima i brojkama da je postalo sve opasnije jesti ribu iz otvorenog mora, već radije birati uzgojenu, pogotovo ukoliko se radi o većim ribama koje duže žive pa tokom života nakupe opasne količine žive i ostalih teških metala iz mora. sredele i recimo haringe su relativno bezopasne.

    no paradoksalno je da je riba iz ulova daleko skuplja nego uzgojena iako opasnija, ali sve rijeđa, ali ljudi to ne obadavaju uglavnom zbog neinformiranosti o toj problematici nego i dalje misle da je bolje kupiti iz ulova koji je skuplji pa misle da je skuplji jer je kvalitetniji, što je samo djelomično istina, pošto su današnja mora, oceani i vode postali u doslovnom smislu kontaminirani.
    Mislim da nisi u pravu.
    Nije isto more u hrvatskoj (bez doslovno ikakve industrije) i u njemačkoj npr.

  12. #12
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    da je njemačka pomorska zemlja, još bi zaključak i mogao možda držati vodu, ali nije. a i ono mrvu izlaza na more što ima nema industriju. kao i sve kontinentalne zemlje njemačka uvozi ribu iz pomorskih zemalja ili izlovljuje na koncesije, od jadrana do pacifika, ali ih testira, da u vlastitim labaratorijima.
    Last edited by moia; 09.09.2012 at 11:44.

  13. #13
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15112795
    Na ovo sam mislila. Nije važno tko lovi, već gdje lovi.
    Kažeš testira ih? Ma da? Kako napredno.

  14. #14
    Jadranka's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    6,097

    Default

    Quote Originally Posted by moia View Post
    ima istine u tome i to puno!

    u njemačkoj stalno imaju priloge o tome, a i na netu ima puno o tome, doduše najviše njemačko govorno područje istina.

    osim brutalnog ubijanja recimo divljih lososa, a i onih uzgojenih, osim ako nisu iz bio radionica, stalno upozoravaju faktima i brojkama da je postalo sve opasnije jesti ribu iz otvorenog mora, već radije birati uzgojenu, pogotovo ukoliko se radi o većim ribama koje duže žive pa tokom života nakupe opasne količine žive i ostalih teških metala iz mora. sredele i recimo haringe su relativno bezopasne.

    no paradoksalno je da je riba iz ulova daleko skuplja nego uzgojena iako opasnija, ali sve rijeđa, ali ljudi to ne obadavaju uglavnom zbog neinformiranosti o toj problematici nego i dalje misle da je bolje kupiti iz ulova koji je skuplji pa misle da je skuplji jer je kvalitetniji, što je samo djelomično istina, pošto su današnja mora, oceani i vode postali u doslovnom smislu kontaminirani.
    A sta riba iz uzgajalista ne pliva u moru? Odnosno, nisu li uzgajalista ribe u moru? Zagadjenje u moru se prenosi morskim strujama i nema neke logike po kojoj bi vodabu uzgajalistu bila cisca od vode van uzgajalista. Riba sa otvorenog mora je skuplja jer je lov skuplji. Brod kosta ko vrag! Osim toga u vecini uzgajalista mlade ribe se.uzimaju iz otgorenog mora panse.u uzgajalistu tove tko zna cim. Druga stvar je wto je izlov ribe bilo zabprehranu ili za uzgajalistabpa za prehranu neodrziv.

  15. #15
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    tako za usporedbu, u nordsee i ostsee njemačka izlovi godišnje kakvih 250.000 tona ribe i to uglavnom samo haringe i male ribice iz porodica haringa, dok norvežani, španjolci i danci tamo izlove godišnje 3 milijuna tone ribe, kao i što u odnosu na kopnenu površinu i brojnost njemačka gotovo da i nema more mogli bi se reći u usporedbi sa tradicijski pomorskim zemljama, kao i što se riba u uzgajalištima uzgaja kratko, odnosno ubija se čim dostigne zrelu veličinu, a ne pliva morima recimo 5 ili 12 godina koliko može losos živjeti na slobodi pa je koncetracija žive i metala neusporedivo veća i opasna po zdravlje i život itd..itd....

    ali ono how cares anyway ....svakoga koga tema doista zanima neće zauzimati obrambeni i konfliktan stav postavljajući pitanja i pri tome još sam odgovarajuči na njih, i to netočno i posve neinfomriano o temi...tako da sorry ali na to mi se doista neda gubit vrijeme, to smo već ovdje na forumu prošli više puta, tko hoće znati znat će, tko neće neće i kraj priče.



  16. #16
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    u brutalno ubijanje ne bih ulazila.
    ali zagađenje ribe iz jadrana teškim metalima, i ove tvrdnje o opasnoj ribi su mi prestrašni. u rangu opasne vode iz pipe. umjesto da budemo ponosni kako nam je more čisto, a riba kvalitetna.
    jadran je čisto more, imamo sreću da imamo čisto more. more koje je imalo crne točke kad je riječ o koncentracijama teških metala. na žalost, il na sreću, više ih gotovo nema. kaštelanski zaljev, šibenski zaljev...i tu je stanje sve bolje i bolje. kažem opet, nažalost il na sreću.
    a najveći ekološki problem nije teška industrija, nego neriješeni kanalizacijski sustav u potpunosti.

    nego, kad je riječ o cijeni.
    mi jedemo dosta ribe, dva puta tjedno otprilike. inćuni, sardele, papaline, lokarde, šaruni, moli, pišmolji, trilje, girice, plavice, patarači...ima izbora po dobrim cijenama. jučer - ručak za nas 4 bio dvadesetak kn. papaline u podne na ribarnici 10 kn plus tri kvarti blitve i salata od pomidora i kapule.
    raža i grdobina nam je top cijena, dalje od toga ne idemo osim kad je neka fešta

  17. #17
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    Quote Originally Posted by Jadranka View Post
    A sta riba iz uzgajalista ne pliva u moru? Odnosno, nisu li uzgajalista ribe u moru? Zagadjenje u moru se prenosi morskim strujama i nema neke logike po kojoj bi vodabu uzgajalistu bila cisca od vode van uzgajalista. Riba sa otvorenog mora je skuplja jer je lov skuplji. Brod kosta ko vrag! Osim toga u vecini uzgajalista mlade ribe se.uzimaju iz otgorenog mora panse.u uzgajalistu tove tko zna cim. Druga stvar je wto je izlov ribe bilo zabprehranu ili za uzgajalistabpa za prehranu neodrziv.
    riba sa otvorenog mora je skuplja jer je 75% ribe izlovljeno iz mora, naime one ribe koju tradicionalno jedemo stoljećima, a osim sardina i nekih sličnih vrsta ne množe se tom brzinom....ponuda potražnja diktira cijenu, čuli smo vlajda nekad za to...
    u većini uzgajališta se danas za daljni uzgoj ribe uzimaju iz vlastitog uzgoja....ali kao što rekoh who cares anyway...

  18. #18
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by moia View Post
    ali ono how cares anyway ....svakoga koga tema doista zanima neće zauzimati obrambeni i konfliktan stav postavljajući pitanja i pri tome još sam odgovarajuči na njih, i to netočno i posve neinfomriano o temi...tako da sorry ali na to mi se doista neda gubit vrijeme, to smo već ovdje na forumu prošli više puta, tko hoće znati znat će, tko neće neće i kraj priče.

    xx


  19. #19
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Daj cvijeta, pa zna moia kakvo je more u hrvatskoj. Imaju u njemačkoj laboratorije za to.

  20. #20
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Njemačka da nije pomorska zemlja?!! Pa ima more cijelom svojom širinom!

    Evo karte, tko ne zna:
    http://maps.google.hr/maps?hl=hr&tab=wl

    Pogledaj samo koliko veliku luku ima Hamburg (a ni nije na moru)

    edit, odgovarala sam moii, ali uletilo postova...
    Last edited by Beti3; 09.09.2012 at 12:35.

  21. #21
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    a najveći ekološki problem nije teška industrija, nego neriješeni kanalizacijski sustav u potpunosti.
    žive i teških metala na žalost ima u svim morima, pa i u našem
    interesantno je kako hrvati zaborave da jadransko more ne pripada samo hrvatskoj. niti kaštelski zaljev niti split nisu dobro...ali ok koga veseli živjeti u tom uvjerenju, ok...

    http://www.mare-mundi.eu/index.php?o...tion&Itemid=62

  22. #22
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    A tek da probate zubatca, tek ulovljenog, pa na gradele...Ubijenog podvodnom puškom, roneći sa dihalicom, znači lovac i lovina su ravnopravni, pa ne bi trebalo biti brutalno ubojstvo, samo bolja snalažljivost. Ipak lovac nije u svom elemenu...

    A jesti se mora. I zubatac jede slabije od sebe...

  23. #23
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Njemačka da nije pomorska zemlja?!! Pa ima more cijelom svojom širinom!

    Evo karte, tko ne zna:
    http://maps.google.hr/maps?hl=hr&tab=wl

    Pogledaj samo koliko veliku luku ima Hamburg (a ni nije na moru)

    edit, odgovarala sam moii, ali uletilo postova...
    definitivno ti koncept pomorske zemlje nije baš jasan. ali čuj, evo mi se dijete probudilo idemo na kupanje, u dubiozu uđem nekom drugom zgodom, možda, kad neću imat pametnijeg posla.
    Last edited by moia; 09.09.2012 at 12:47.

  24. #24
    Jadranka's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    6,097

    Default

    S obzirom na posao kojim se bavim, tema me zanima i nisam posve neinformirana, stovise bila sam na vise predavanja o marikulturi na kojima su se znanstvenici koji se bave time uglavnom na kraju posvadjali. Na temelju njihovih predavanja, ja bi se slozila da je uzgoj ekoloskiji pod uvjetom da se ne uzima mladj iz otvorenog mora i da se riba u uzgajalistu ne hrani ribom iz otvorenog mora. Ako ovo nije zadovoljeno, korist za okolis je puno manja, ako je uopce i ima, jer uzgajanje ribe donosi i neke svoje probleme. Ovo s godinama starosti i kolicinom nakupljene zive ima smisla, ali mozes ti i na ribarnici kupit mladu ribu. Pretpostavljam i da ribe u uzgajalistima dobivaju neke sastojke, tipa riblje antibiotike??, koje ribe na otvorenom moru ne dobijaju,

  25. #25
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by moia View Post
    žive i teških metala na žalost ima u svim morima, pa i u našem

    [
    naravno da ima. ima ih i u svim ribama. bit je u koncentraciji. u tuni i morskom psu će je biti više, u srdeli manje. koliko jadranske tune moraš pojesti da bi utjecalo na zdravlje? prije će utjecati na novčanik, to sigurno

  26. #26
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by moia View Post
    definitivno ti koncept pomorske zemlje nije baš jasan. ali čuj, evo mi se dijete probudilo idemo na kupanje, u dubiozu uđem nekom drugom zgodom, možda, kad neću imat pametnijeg posla.

    O, je, jasan mi je. No, vjerujem da recimo, Osječaninu, Hrvatska nije pomorska zemlja, a meni, kraj luke i brodogradilišta itekako je. Tako je valjda i tebi.
    Da li si ikad bila sa velikim brodom u kojoj luci? Njemačkoj. Rostock, Hamburg, Bremenhaven. Njemački pomorci su itekako poznati i cijenjeni u svijetu.

  27. #27
    Zuska's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    terra magica
    Posts
    4,092

    Default

    Sori što sam spomenula čišćenje ribe u okviru domaćinstva To sam spomenula jer mi je nekoliko ljudi u zadnje vrijeme reklo da ne zna čistiti ribu, a niti je ne poznaje pretjerano, a žive 30 km od mora.
    Slažem se da je riba često skupa (u našoj ribarnici kila brancina, pretpostavljam iz uzgoja jer su svi isti, je 95 kn, a to su 2 i pol ribe), ali ima sardela po 10 i po 15 kuna. S druge strane, u Konzumu dobivaju zapakiranu ribu iz uzgajališta, kila brancina ispod 50 kuna, ja dva brancina neki dan platila 30 i nešto kuna. Meni je to prihvatljivo i važno mi je da jedemo ribu dvaput tjedno.
    E sad, možemo do preksutra što je skupo, što nije i nećemo se složiti. Meni su npr. preskupe cigarete, coca cole, razna peciva prelivena čokoladama i kremama i sl. i to za onoliko koliko koštaju. S druge strane, dio ljudi koji će tvrditi da mu je riba preskupa (a riba nije samo iz mora) takve stvari redovito kupuje i konzumira, dovoljno je pogledati ljudima u košare u dućanima. Nadam se da će zdravstveni odgoj vremenom malo poboljšati te stvari, a domaćinstvo, organizirano na kvalitetan način, bi prehrambenu kulturu moglo svakako poboljšati.
    Jao, kakvo oftopikarenje, kud smo došli od australije i vjere. Ali dobro, barem je i Australija na moru i vjerujem da jedu ribu

  28. #28
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Mogu li ja malo plakati jer nemam ribe? Nit' mi je more blizu, nit' nesto pametno izlazi iz ovih rijeka i jezera.

    Jedem losos, povremeno tunu i nekakvu tilapiu. Sve ostalo je kasica, bijela, bezokusna. Doslovno par puta sam uspjela kupiti po dvije cijele pastrve, ono, s glavom i kostima.

    Quote Originally Posted by moia View Post
    inače n apočetku trudnoće jedna od prvih stvari što mi je ginekologica dala je popis namirnica koje trebam izbjegavati, osim popisa naravno sirovog mesa i ribe i nepasteriziranog, tu je bio i popis ribe koja se ne preporuča konzumirati u trudnoći niti kuhana niti pečena.
    Jel njemacka ginekologica? Cisto da se nasmijem jer pretpostavljam da ipak nije ni do koljena americkim smjernicama. Da su istinite sve prijetnje, ja bih bila mrtva valjda vec tristo puta u ovih 30 tjedana (dio prvog tromjesecja sam cak bila i u Zagrebu, gdje sam pojela otprilike sve sa zabranjenog popisa).

  29. #29
    frka's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    3,141

    Default

    samo da se malo ubacima s ribicama

    moia, a zar ti nije palo na pamet tko je u pozadini tako žestokih kampanja pro uzgojene i contra izlovljene ribe?
    ja sam nedavno gledala (nažalost samo dio) neku emisiju u kojoj je rečeno da su testiranja potvrdila kako uzgojene ribe imaju ogroman postotak masnoća u usporedbi s izlovljenima.
    uz to, odmah izvan naše vale je ribogojilište, a u blizini naše kuće uzgajivači drže opremu i hranu za ribe. ljudi, vi si ne možete niti zamisliti koliko to čime ribu tove smrdi. i pričala sam s veterinarkom koja dolazi u inspekciju i tu ribu zbilja tove svim i svačim. i sve je to u skladu s propisima, ali isto tako je i šopanje piceka antibioticima u skladu s propisima pa to ne znači da je zdravo. jeli smo mi i tu ribu i stvarno je ukusna, ali ipak je, u usporedbi sa šnjurom s moje panule ili oradom sa spina MM-a, d_ek!

  30. #30
    Rivendell's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,351

    Default

    Pa sto nije prije neki dan bilo objavljeno istrazivanje da je Hrvatska tek na 64. mjestu po cistoci mora na svijetu. Siecam se da je Italija bila ispred nas za vise od nekoliko mjesta i da me to sokiralo.

  31. #31
    Zuska's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    terra magica
    Posts
    4,092

    Default

    U švedskom priručniku za trudnice piše da je u trudnoći preporučljivo jesti što više ribe i morskih plodova. Ja švedima vjerujem više nego amerima i nijemcima

  32. #32
    Rivendell's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,351

    Default

    Kad se spominju Kastela moram spomenuti meni blize Ploce gdje bi ti valjda prst otpao kad bi ga umocio u more. Grad na obali, a ljudi moraju putovati 20 min da bi se okupali jer je u Plocama to godinama zabranjeno. A nekima je jednostavnije otici na Bacinska jezera nego do Gradca.

  33. #33
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Quote Originally Posted by Rivendell View Post
    Pa sto nije prije neki dan bilo objavljeno istrazivanje da je Hrvatska tek na 64. mjestu po cistoci mora na svijetu. Siecam se da je Italija bila ispred nas za vise od nekoliko mjesta i da me to sokiralo.
    Ma to je istrazivanje uzelo u obzir i ponudu na moru, dostupnost sadržaja...

  34. #34
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Eto, i opet ja imam temu o ribi.
    Ispada da nisam u godinu dana ništa naučila.
    I nisam.
    Osim da je najbolja i najfinija riba ona koju sama uloviš.

  35. #35
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default


  36. #36
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Mi ribu jedemo jednom tjedno, i meni je to cjenovno ručak jeftiniji od rucka mesom, koji moji mogu pojesti.
    već je netko nabrojao niz jeftinijih riba koje se mogu kod nas kupiti. Ja ne kupujem uzgojene, alimit po kili mi je 50 kn max 60, osim kaj nekada kupim grdobinu ili lista ( njega isključivo djeci jer je skup a MMu i meni ništa posebno fin)
    znaci srdele, incuni, girice, papaline, ušate, bugve, trlje, sitniji arbuni, pa šarolika riba iz mješavine za brudet, pa ako ničega od toga ne nađem, jedemo patagonijsla lignje, rijetko skupe jadranske
    Last edited by NanoiBeba; 09.09.2012 at 16:47.

  37. #37
    Rivendell's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,351

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Eto, i opet ja imam temu o ribi.
    Ispada da nisam u godinu dana ništa naučila.
    I nisam.
    Osim da je najbolja i najfinija riba ona koju sama uloviš.
    Istina. Mi smo isli ovo ljeto 2 puta na ribanje, ali nismo nista ulovili.

  38. #38
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Quote Originally Posted by Rivendell View Post
    Istina. Mi smo isli ovo ljeto 2 puta na ribanje, ali nismo nista ulovili.
    E mi jesmo, svaki put po kilu zajedno.
    Taman za ručak

  39. #39
    Rominka's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    raj na zemlji
    Posts
    1,736

    Default

    riblji meni nam zna biti 5 dana za redom, pa onda desetak dana ništa, ali u prosjeku je 3x tjedno. i kad izračunam, jeftiniji je od mesnog. uglavnom su uvik "divlje", jako rijeko uzgojene, ribe - orade, brancini, lancarde, moli, šuri, srdelice (kraljica u našoj kući) i krumpir salata....cijene su uglavom 10/15 kn srdele, a ostalo u ljetnim mjesecima dođe do 60, ali inače 45 kn po kili. s time da mi u mjestu imamo puno ribara pa kad uplove mulo je lokalna ribarnica pa se nađe jeftinije jer se kupuje direktno od njih...jedino što nije očešćeno, ali to je pak čas posla za ekstra užitak. inače, dajemo prednost morskim delicijima ispred mesa...

  40. #40
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Quote Originally Posted by Rominka View Post
    ...s time da mi u mjestu imamo puno ribara pa kad uplove mulo je lokalna ribarnica pa se nađe jeftinije jer se kupuje direktno od njih...jedino što nije očešćeno, ali to je pak čas posla za ekstra užitak. inače, dajemo prednost morskim delicijima ispred mesa...
    I ja bih tako :zavidna:

  41. #41
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,130

    Default

    Mi jedemo ribu bar jednom tjedno, uglavnom su to srdelice, ručak od 20kn za nas četvero, ako imamo sreće onda bude i inčuna, papalina ili girica, ovu skuplju ribu ipak rjeđe....nemojte mi kvariti sreću s tom živom, moja J. tako slatko pojede srdelice, doslovce se davi u njima a i ja skupa s njom .

  42. #42
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    mi obožavamo ribu, svakakvu (osim oslića, to ne volimo ni ja ni djeca, osim onih veeeeeeelikih, ti su mi fini)
    jedemo srdele, gavune (starije dijete može samo pojesti pola kile, neće prilog uz to), sarune, trilje (ako ih nađemo, to mi je najdraža riba), špare, orade (divlje - rijetko, nažalost, iz uzgoja - češće ali ne iz svakog ribogojilišta, jer ih nekih bome imaju više masti od pajceka, i okus po najmasnijem mesu), bukve...
    ponekad, prerijetko nažalost, pojedemo grdobinu - e to je THE riba
    e da, i list. Prije smo češće jeli list jer smo imale ribara u obitelji, ali sada nažalost - rijeđe, isto je skup a i teško je naći baš onakav, lijepi, debel na kakvog smo navikli

  43. #43
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Kod nas nema friške ribe za kupiti (osim u korizmi četvrtkom poslije podne i petkom ujutro), pa smo mirni.

  44. #44

    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb, Dubrava
    Posts
    1,027

    Default

    Mi rijetko jedemo rubu - kontinentalci. Fali nam navika, a još ne čistim - dakle moram u ribarnicu, koja se (na placu) zatvara u 15. Poseban problem je to što to u mojoj obitelji mora biti timski rad jer ja ne bih ribu uzela u ruku ni pod razno, pa mora muž. Ako je diram prijesnu- onda je ne jedem, gadi mi se. Inače vrlo rado jedem baš tu kožicu koja mi se gadi prije pečenja.

    Doma jedemo najčešće pastrvu ili brancina, tu i tamo oradu, a srdele, papaline i sl. obavezno jedemo vani - one su tako povoljne da ih se skoro ni ne isplati praviti doma. Te sitne najviše i volim. Osim pravih potočnih pastrva u Rastokama ili u Bosni. Lososa volim ali se isto rijetko kad sjetim kupiti ga.

  45. #45
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    Quote Originally Posted by frka View Post
    samo da se malo ubacima s ribicama

    moia, a zar ti nije palo na pamet tko je u pozadini tako žestokih kampanja pro uzgojene i contra izlovljene ribe?
    ja sam nedavno gledala (nažalost samo dio) neku emisiju u kojoj je rečeno da su testiranja potvrdila kako uzgojene ribe imaju ogroman postotak masnoća u usporedbi s izlovljenima.
    uz to, odmah izvan naše vale je ribogojilište, a u blizini naše kuće uzgajivači drže opremu i hranu za ribe. ljudi, vi si ne možete niti zamisliti koliko to čime ribu tove smrdi. i pričala sam s veterinarkom koja dolazi u inspekciju i tu ribu zbilja tove svim i svačim. i sve je to u skladu s propisima, ali isto tako je i šopanje piceka antibioticima u skladu s propisima pa to ne znači da je zdravo. jeli smo mi i tu ribu i stvarno je ukusna, ali ipak je, u usporedbi sa šnjurom s moje panule ili oradom sa spina MM-a, d_ek!
    ne radi se tu o nikakvim kampanjama, osim toga svatko ima i dostupne informacije i mozak da sam razluči što je što nije ili je istinito i logično...ono da te smijeh ulovi kad vidiš da su mora polumrtva postala, kakava pusta kampanja...ali kako god...

    također smo veliki ljubitelji ribe, tjedno je jedemo 2 - 3 puta, već sam u više navrata pisala o tome, a što se tiče trudnica i ribe, trudnice bi ribu trebale jesti, ali uz veliki oprez koju i gdje ulovljenu, odnosno uzgojenu, ali velim opet svatko prema vlastitoj informiranosti i savjesti.

    a što se tiče jel šveđana ono(!?), pa upravo se baš napominje u njemačkoj da ne jesti sirovu haringu u trudnoći, a ni spremljenu a koja je ulovljena baš u Ostsee gdje je upravo love sami njemci...

    i tak, itd.. itd..

  46. #46

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,777

    Default

    a pastrva, šaran... to nije riba?

  47. #47
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by puntica View Post
    ponekad, prerijetko nažalost, pojedemo grdobinu - e to je THE riba
    mmmmm, gardobina na lešo... nema je na svijetu!

    inače, u Zagrebu najčešće jedemo sardelice, kad su fine i friške...
    kad smo na moru, e, to je onda druga stvar...

  48. #48
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    a pastrva, šaran... to nije riba?
    pastrvu volim, al' šarana nema šanse da ću pojesti...

    ali od tih riječnih THE riba je definitivno smuđ! nešto prepredobro!

  49. #49
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    Nisam ljubiteljica ribe, ne znam/ne želim je čistiti i ne volim je spremati. A muž mi je ribar Tako da je jedina varijanta kad je on ulovi, očisti i spremi na gradele. tu ribu volim. Sve ove priče koje ste ovdje napričale u vezi zagađene ribe, mora..ne vjerujem.

  50. #50
    Banned
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1,455

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    O, je, jasan mi je. No, vjerujem da recimo, Osječaninu, Hrvatska nije pomorska zemlja, a meni, kraj luke i brodogradilišta itekako je. Tako je valjda i tebi.
    Da li si ikad bila sa velikim brodom u kojoj luci? Njemačkoj. Rostock, Hamburg, Bremenhaven. Njemački pomorci su itekako poznati i cijenjeni u svijetu.
    izvrdavaš ko i uvijek, ali gle sama sebi radiš štetu. to što je tebi nešto ili nije ili nekom osječaninu je drugi par opanaka, a to što njemačka ne spada u pomorske zemlje je savim drugi..ali rekla sam već da mi se s tobom fakat ne da ulazit u dubioze, nije izazov, sorry.

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •