grozno
pretpostavljam da je i u drugim zg bolnicama ista priča...a ja sam se baš nadala da omogućuju porođaj na stolčiću itd.
grozno
pretpostavljam da je i u drugim zg bolnicama ista priča...a ja sam se baš nadala da omogućuju porođaj na stolčiću itd.
prošle godine su tate i u sezoni gripe mogli prisustvovati porodu.
a u preko 2 mjeseca što sam ležala tamo, samo sam od jedne žene čula da su joj dozvolili čučanje za vrijeme izgona...
Mislim da se treba i možemo izboriti za to, jer ja znam masu mama i rodilja koje se boje doktorima bilo što reći jer ipak oni sve znaju i što je najbolje za nas i bebu... Ja ću se boriti ako treba i opet idem u Vinogradsku najvjerojatnije (ako ne rodim doma)
CURE! Koja ima termin krajem 10.mj ili početkom 11. i planira u Vinogradsku?
ja imam mjesec dan prije toga, tj. kraj 9.mj. / početak10. mj. ti je to prerano?? i za kaj ti treba???
ouki douki. bum te izvjestila kak je bilo
.
evo još malo novosti: ja bila jučer gore, na samo 1 dan. i stvano ne znam je li koja od ovih "povjerljivih" informacija o čistoći sanitarija doprla nekim čudom do njih, ALI od početka svibnja do sad je razlika nebo - zemlja. naime, wci su čišći nego ikad, sako malo su ih čistile i prale, a također i tuš kabine. iznenađujuće i predobro. malo sam prošvrljala pokraj soba s rodiljama i bebicama i u svakoj sobi su bebice cijelo vrijeme (po 3 mame su u sobi), s time da sam se raspitala pa je moguće ostaviti i dijete preko noći njima na brizi, ako se mama želi odmoriti (od cca 23h do 5h). rekoše da se s njima sve da dogovoriti, da ništa nije fiksno i pod moraš.
Molim info - može li se u Vinogradskoj odbiti cijepljenje bebe?
Hvala!
Cure super ste!
Stvarno sam saznala sve što me zanima. I mene čeka Vinogradska početkom 12 mj. Moram priznati da me stvarno strah svega toga![]()
Dr Košec je nova šefica rodilišta?
zna li tko kad je ona u TA i na UZV?
bitno mi je, moram izričito k njoj
i kakva je uopće?
mislim da je dr. Košec ponedjeljkom. nedavno sam čitala tko je koji dan tamo (svaka 3 tjedna idem k njima na preglee u TA, ali idem četvrtkom pa mi se čini da sam vidjela tako), a ponedjeljkom je bila i prije (ono, prije 5,6 godina).
edit: da, ona je nova šefica rodilišta:
Posljednje uređivanje od Franny : 14.07.2012. at 21:28
Cujem da u 9.mj. imaju trudnicki tecaj, ima li netko vise info kako se prijaviti, koliko traje i da li se plaća?
Hvala!
imama ja info od šefice rodilišta da ti TT nwe treba, oni tate puštaju na porod i bez toga, rekla mi prije 10 dana.
Znam za tate, prvo sam rodila u V. zanima me općenito o tečaju.
cure, jel postoji neki raspored doktora u ambulanti negdje. naime, mene je prvi put porađala dr. bilandžija (bar mislim da se tako zove) i voljela bih ju opet naciljati jer je stvarno bila super na porodu a sad sam trudna drugi put
nikad cula za nju, a rodila tamo prije 14mj
Pratila sam temu za vrijeme trudnoće, bila zahvalna na svim informacijama, pa da podijelim i svoje iskustvo.
Rodila drugi puta prije 12 dana u Vinogradskoj.
Trudovi počeli u petak navečer, u subotu ujutro su bili na 3 minute preko sat vremena i svi su me požurivali u rodilište jer ću kao brzo roditi. U Vinogradsku došli oko 10, na pregledu otvorena samo 3 prsta. Doktorica mi ponudila epiduralnu, jer je malena bila okrenuta licem prema gore te je pretpostavila da će to trajati još neko vrijeme i da će biti dosta bolno, no to sam odbila. Odradila klistir, malo s mužem hodala po onom hodniku ispred i u box došla oko 12,30. Muž odmah sa mnom, na nikakav tečaj nismo išli. Spojili su me CTG i rekli da probam ležati na desnom boku da se malena okrene. Trudovi i dalje na 3 minute, nakon par sati otvorila se svega dodatnih 1-2 prsta. Doktorica ponudila par kapi dripa, uz upozorenje da će ti trudovi biti jači no možda pomognu. Pristala, no nakon nekon vremena mi je to počelo smetati pa sam tražila da mi to skinu i da me puste da se dignem. Odmah su me, bez ikakvih pitanja, «odspojili» sa svega i pustili da hodam i odem na WC. Kad sam se dizala doktorica mi je ponudila loptu, tako da kad mi je bilo dosta hodanja, vratila sam se na loptu. Neko vrijeme sam bila na lopti, onda se vratila na krevet, nisam htjela drip, nisu ga stavili. Tu negdje je pukao vodenjak, nisu mi ga bušili. Bila sam užasno slaba pa su mi dali infuziju. Nakon 5 sati trudova na 2, 3 minute napokon sam osjetila nagon za tiskanjem. Primalje su bile sjajne, tako da me nisu rezali već sam malo pukla na dva mjesta. Bebu su mi odmah dali, poslije su ju odnijeli izvagati, čak su je pokazali i mojoj mami koja je bila vani, a onda su mi i mamu pustili u boks. Kad su bebu izvagali, odmah su mi je stavili na prsa, tako da je malena prvih sat i pol svoga života provela na cici J Tata je bio s nama cijelo to vrijeme.
U svakom slučaju, ništa nisu radili bez da me pitaju, oko ničega nije bilo problema, sestre su stalno dolazile provjeravati da li mi nešto treba, donijeli su mužu čašu s vodom i gazicu, doktorica je dolazila svako toliko da provjeri jel sve ok, uglavnom potpuno drugačije iskustvo od prvog poroda. I da, nisam imala nikakav plan poroda, ništa nisam unaprijed tražila.
Na odjelu sam bila u tim novim sobama (jedna mlada pripravnica je rekla da su u biti rodilje u tim novim, sjevernim, sobama, dok su na drugoj strani cure što čuvaju trudnoću). U sobi smo bile 3, prvu noć su mi htjeli uzeti malenu ali nisam dala – tako da s rooming in-om nema problema, ali moraju imati slobodnih krevetića. Nama su ti krevetići u biti samo smetali jer su bebe stalno bile s nama na krevetu i nitko oko toga nije radio probleme. Kreveti su novi i s mogućnošću podizanja uzglavlja, ormarići za stvari su isto novi i može se sastrane izvaditi/raširiti tako da ima i stolić na kojem se može jesti (prije 6 godina toga nije bilo pa smo jeli na krevetima). Sestre su sve bile ljubazne i drage, stalno su dolazile provjeravati da li netko treba pomoć oko dojenja ili bilo čega drugoga. Čak ni vizite nisu više onako «naci» kako ih pamtim.
Vezano za rooming in – bebe jesu skroz s Vama, ali ih uzimaju ujutro za dječju vizitu i navečer na kupanje i vaganje. Kad su posjete, bebe ostaju u sobama. Mi bi izašle, jer smo sve imale i stariju djecu koju smo htjele vidjeti, pa bi se svako toliko netko vratio u sobu da vidi jel sve ok (s time da bi ih nahranile prije, pa su ostajale spavati). A i sestre idu po sobama i gledaju da li je sve ok, pa ako se dijete zaplače, idu van po mamu.
Pelene su njihove, već «nakremane», samo treba nešto s čime će se oprat bebina guza kod presvlačenja pelene.
Na žalost, pušenja još uvijek ima, najgore je ujutro, ali u onom malom wc-u (na drugoj strani hodnika) se ne puši pa se može i tamo otuširati.
Eto, ako nekoga još nešto zanima, tu sam.
Meni nisu htjeli skinuti drip a mislila sam da cu umrijet na vrazjem krevetu!! Prvi put sam uzela epiduralnu a ovaj put budala nisam i fakat sam se uzrujala...tak da blago tebi kOja si hodala na wc jer sam ja to morala obavljati na onoj vrazjoj posudi, drip rastura, ne znam za sebe i tak...pozitivno je sto je trajalo svega 3 sata sto je obzirom na prvih 10 skroz ok i to sto ni ovaj put nisam rezana niti pukla) ali taj drip mi je ostavio gorak okus u ustima
(
ajde, hvala Bogu da stvari ipak idu na bolje
ja već pisala svoje iskustvo od prije 13,5mj
drip bez pitanja, zabrana odlaska na wc (dobila kahlicu), zabrana okretanja na drugi bok (iako me nakon nekog vremena uzasno smetalo lezati na tom prvom), vezanje nogu za krevet, nalijeganje na trbuh...
beba je zavrsila na intenzivnoj, ja se izdajala u njihove sterilne bocice sa kojima sam onda hranila bebu
skuzila sam da oni te bocice odnose negdje otraga iako sam se prakticki taj cas izdojila, mlijeko toplo...
na moje pitanje što rade sa tim mlijekom odozada, jedna "ljubazna" sestra odgovorila da rade capuccino
bilo je naravno i pozitivnih stvari, ali ove negativne mi se baš usjekle u sjećanje![]()
I meni se u jednom trenu na neonatologiji ucinilo da su mojoj bebi dali AD,a ne moje mlijeko! Naravno duze spava od AD! Ali nisam htjela prekidati hranjenje jer ionako se jako plakao dok nije dobio papicu! Jednom isto tako navecer oko 23 h kad se dolazi po sterilne bocice ja dosla 22:45h a misek placeeee, i odem ja iza, a one film gledaju! Bio je na trbuhu, vec od gladi i umora jedva odizao glavicu, a dudu su mu dale sisac od bocice sa vatom unutra! Ne zelim ni pomisliti da neka beba usise tu vatu! Uredno sam ga primila, okrenula i pitala jel misle one obic djecu koja placu i koja su gladna ili ko zivotinjama tocno u minutu daju jesti! Uff bila sam ljuta i tako tuzna! Bilo je to prije 6mj!
znači, po svemu sudeći, sve je individualno i ovisi na koju i kakvu ekipu taj dan naletiš. jer vidim da je niekma porod bio super, a nekima ne.
moj prvi porod tamo je prošao presuper, iako onda nije bilo lopte, a i sad se nadam nekom sličnom scenariju. mantrat ću si pozitivno
.
ma meni je super kako sve zapamtite samo loše. ja da sam pamtila samo loše iz prva dva puta , treći ne bi nikad rodila.
i toga, naravno, ima samo u vinogradskoj. moš mislit.
ja sam rodila prije tri tjedna, trudove odrađivala u hodu, sestra ih sa mnom prodisavala, diztala se kad sam htjela, hodala po boksu, na wcu mi je dala mira koliko hoću, mma pozvala isti tren kad sam tražila, nisu mi bušili vodenjak, pukao je sam u trudu prije nego je krenuo izgon. pukla sam malo, po starom rezu od prošle epi, imam dva šava. beba je bila s nama više od sat vremena, dok su je čistili, zvali mm da dođe vidjet, slikat, što god hoće. mm je još sat vremena bio sa mnom u boksu, a kasnije mi je jedna od sestara pravila društvo.
beba je na neonatologiji provela 12 dana, prvih 5 u inkubatoru, i nisu mi dali da ga dojim tih 5 dana, ali su me sestre poticale na izdajanje, odgovorile na sva pitanja i imale beskrajno puno strpljenja sa mnom isprepadanom.
davali su mu isključivo moje mlijeko koje sam nosila u svako doba dana i noći gore.
kad je izašao iz inkubatora , zvali su me u roku pola sata da ga dođem probati podojiti, i dojiti sam išla 5 puta na dan, svaki put bila s njim po sat vremena ili više, pogotovo navečer i rano ujutro.
svim mamama koje su dolazile dojiti sestre sus se trudile pomoći , bilo savjetom, bilo da su doslovno namještale bebu na dojku.
a što se tiče pušenja - to nije do bolnice nego do tih žena i njihove kulture, odgoja i što ja znam čega. isto kao ulošci pobacani po wcu. ono što meni nikako nije normalno je da zaista postoji potreba da se odraslim ženama postavi upozorenje da se krvavi ulošci bacaju u smeće i da se svejedno neke toga ne pridržavaju. što tako i doma funkcioniraju?
hvala ti na ovom postu, sada sam puno mirnija
a što se tiče tih ženturača (ne znam kako da ih drugačije nazovem, zaslužuju i puno gore nazive), nije mi jasno koji im je vrag. em pušit u rodilištu tako da zasmrdiš sve i da se drugi smrzavaju zbog tebe, em te plisuje koje ostavljaju nered iza sebe. fuj.
ja ću rodit u prvom mjesecu i zbilja ne znam što da napravim ako se dotične nasele u kupaoni i odluče pušit dok se ja tuširam.
se može pozvat sestra da ih izbaci?![]()
Evo da se priključim... Kako trenutno stvari stoje, ići ću u Vinogradsku. No, možda se i predomislim.
Bilo kako bilo, imate li nekakve informacije o nadolazećem tečaju? Bio je sad jedan u rujnu na koji sam zakasnila. Sljedeći nikako ne bih propuštala pa vas molim za informacije.
Hvala.![]()
i mene zanima kad je idući tečaj.
po mjestu stanovanja ne spadam u vinogradsku, zanima me da li su nekog odbili glede poroda ili ako je trebao na hitnu ginekologiju?
znam da mogu u koju god bolnicu hoću, ali isto tako znam da baš nisu presretni kad im dođe "padobranac".
prvu trudnoću sam išla u petrovu, sad bi htjeli u vinogradsku, pa me zanima da li bi to trebao biti problem?
tečaj počinje 1.10., traje 5 dana, svaki dan od 18-20 h. mi ćemo ići, prijavili smo se prije 2 tjedna. košta 300 kn, po uplatnicu se mora otići u vinogradsku i dofurati ju na tečaj.
kažu cure koje su bile da su prva 2 dana bezveze, ali sri, čet i pet su super i pokažu boxeve![]()
budući je , dok sam ja bila, bilo žena odsvuda, pretpostavljam da nije problem
Cure, imam jednu priću iz Vinogradske, divnu i jako ohrabrujući. pošto nije moja neću je iznositi javno, ali samo malo da kežem odličan porod, velika bebe, odlične primalje, rađanje u čučnju,gdje primalja "lovi" bebu, ma milina, tata na porodu, hodanje za vrijeme trudova i skakutanje na lopti...
baš je lijepo čitati da se konačno dešavaju promjene.
meni je Vinogradska ostala u lijepom sjećanju (uglavnom), još samo da je tada bio rooming-in! to mi je bila najveća zamjerka.
drago mi je da je rooming-in profunkcionirao, makar i s ovim povremenim odvajanjem.
kreće se, kreće![]()
kakvi su boksevi u vinogradskoj?
da li je svaki sam za sebe, ili je to jedna prostorija gdje su žene zajedno odvojene paravanima?
da li postoje vrata na rađaoni ili je sve izloženo svima?
odvojeni su zidovima, ali nema vrata, osim kod prvog na ulazu.
cure, se javila gdje Franny? ona je u petak otišla u Vinogradsku i nadala se indukciji?!?
mislila sam na to da li su žene svaka u svom boksu, odvojene jedna od druge, tipa svaka u jednoj zatvorenoj prostoriji s vratima ili bar nekim zastorom? (jel sam si zabrijala malo previše?)
kad sam bila zadnji puta tamo prije jedno 15 godina, znam da je bila jedna velika prostorija, žene rađaju jedna do druge, bez paravana između, i sasvim izložene pred svima. ukratko katastrofa.
U svakom boksu je žena sama, između je zid ali se jako dobro čuje što se dešava u susjednom, to mi je bilo koma...
Ajoooooj... sad više nisam sigurna da želim Vinogradsku
Pretjerujem li ako mi je to ponižavajući pristup i ako se osjećam kao životinja u štali?![]()
ne pretjeruješ, potpuno te razumijem.
ne znam kako ti, ali ako radim nešto gdje mi je važna tišina i mir, osobito psihički, a ometa me se, uzalud vam trud svirači.
nažalost, ne vjerujem da igdje postoji bolnica gdje dobiješ svoj boks, sa fino zatvorenim vratima, gdje je mir i tišina i nitko te ne ometa. nek me netki ispravi ako sam u krivu.
osim ako ne odeš roditi kod podobnika.
ako je to što ću čuti druge žene najveći nedostatak onda sam spremna na taj kompromis, čepiće u uha i tiskaj.
vidim da se nisu previše pomakli po pitanju privatnosti, zabadava im onda ti zidovi.