Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Potencijalna pretilost

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Potencijalna pretilost

Naša djevojčica ima 24 mj.blizu 16 kg i 93-94 cm visine.
    Ove mjere imamo uz znatnu kontrolu količine, pa i vrste hrane zadnja 3 mjeseca, tada je vagala skoro isto, a bila niža 3 cm.
    Jako je aktivna, mislim da bi imala mnogo više da se ne vere po toboganu i raznim prečkama, tv ne gleda ( nekad kažem nažalost zbog 5 min mira).

MM i ja osjećamo da moramo reagovati bar malo već sada, jer bi moglo izmaći kontroli. To dijete ako jede koliko hoće za 15 dana dobije pola kile i do Nove godine bi mogla imati kao ja kad sam u osnovnu školu krenula.

Hrani se prosječno zdravo, e ovo prosječno je problematično znači da kruha može pojesti brdo,(a kako to dijete slatko umače), pa ga sada često sakrivamo i kažemo da nema, da moramo kupiti, kao i čokoladu.

Da li neko od Vas ima djetešce sa sličnim mjerama, da li ste vidjeli problem i kada, kako ste se postavili ?

Svi kažu izrast će i gledaju nas sumanuto kad nedamo da joj daju suvišne kifle, čokolade i sokove ( ona je većini, pogotovo starijih, primjer kako uhranjeno dijete treba biti), a šta je sa svom djecom koju srećem svakodnevno, kako ona nisu izrasla ?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja bih reagirala odmah, jer smatram da je to jako važno.
    A kako?
    Tako da maknete sva sranja iz kuće (slatkiše, sokove, bijeli kruh,...).
    Pređite svi kao cijela obitelj na zdravu hranu.
    Bez kruha se itekako može.

Ne treba je staviti na dijetu, ali ono što vidiš da je problematično makni, izbjegavaj,...

Ne treba dijete biti svega željno, pripremi joj zdravu poslasticu, ili komadić crne čokolade,...

susmiga avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

moja je rođena na isti dan, ima 12 kg, isto voli jesti. u našoj kući nema prilike jesti gluposti ali čini mi se da svi ostali misle da joj nešto treba gurnuti u usta, pogotovo starija ekipa. grrr, poludim radi toga. dakle, klonite se bezvrijedne prazne hrane i ne slušaj što kažu ostali.

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

To smo već počeli da radimo, čokolada u kockicama (1-2) i "sakrivanje" kruha, ali i mimo toga djeluje kompleksno ( trudim se dokučiti).
    Koliko god ko puta sjedne jesti eto ti nje, ja u 6 ujutro vadim iz frižidera mlijeko za kafu, L se provlači pored mene zgrabi pavlaku i dere se maži, maži. Za ručak joj je uvijek kuhano, nikad nije probala paštetu, salamu, hrenovku majonezu, dojim je pa tako nekako mislim da se ne hrani nezdravo

Ja se pitam kako dijete, gotovo beba fizički može pojesti 2 komada torte ( neki dan ma rođendanu).

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moja je s 2 godine imala 1 kg manje i 5 cm manje. Isto je uvijek bila raspolozena za jelo i jela velike kolicine hrane. Nije bas bila od kolaca ali bi na rodjendanima navalila po kruh-sir-prsut, stapicima i sl... Uglavnom, mi joj definitivno nismo branili da jede niti joj uskracivali jelo - jer mislim da to radi ruzne obrasce u odnosu prema hrani. Kad je htjela jest dobila je, stavili bi kolicinu koju smo smatrali prikladnom ali ako bi pojela i htjela jos dali bi joj. I navecer iza nekog doba bi bilo ogranicenje da se jedu samo vocke (banane, jabuke, kruske).

Kako je bila starija tako je spontano pocela manje jesti, sad ce skoro 4 godine i nitko je ne smatra ni debelom ni pretilom, skembica se smanjila a ona je postala taman, nije jednostavno od one djece koja izgledaju mrsavo ko da nista ne jedu. Evo, jos nije presla 18kg, tako da se taj trend dobivanja kila smanjio na cca 2kg godisnje.

Inace, ako puno dojis, to je isto dosta kaloricno i dobro iskoristivo u organizmu, moze se dijete od puno dojenja itekako zbucati i u kasnijoj dobi, ne samo kao novorodjence.

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj MMK prvotno napisa Vidi poruku
    To smo već počeli da radimo, čokolada u kockicama (1-2) i "sakrivanje" kruha, ali i mimo toga djeluje kompleksno ( trudim se dokučiti).
    Koliko god ko puta sjedne jesti eto ti nje, ja u 6 ujutro vadim iz frižidera mlijeko za kafu, L se provlači pored mene zgrabi pavlaku i dere se maži, maži. Za ručak joj je uvijek kuhano, nikad nije probala paštetu, salamu, hrenovku majonezu, dojim je pa tako nekako mislim da se ne hrani nezdravo

Ja se pitam kako dijete, gotovo beba fizički može pojesti 2 komada torte ( neki dan ma rođendanu).
    Ne znam kako, moja isto ima tendenciju da prekomjerno jede. kad god netko sjedne jesti- evo nje. No ja NE DAM!!! I gotovo. Kazu mi da se tako malo dijete (25mjeseci) ne moze udebljati, da joj se ne moze razvagnuti želudac, da ce narasti, da joj treba- ja u to ne vjerujem. Znam koliko je pojela i čega i nitko me ne moze uvjeriti da ako je jela dorucak, uzinu, rucak, marendu i veceru- da joj treba neki meduobrok ili jos malo ili sta ja znam.
    Mene osobno nervira da ju moji hrane, kad je samo sa mnom, jede sama i koliko hoce i kad kaze da je dosta moze otici sa stola. Nema "hoces još malo?". Mislim da djeca znaju kad su sita jednako kao i odrasli. E, a kad je kod mojih oni ju hrane i vidim da pojede puno, puno vise po obroku nego kad se hrani sama.
    Posljednje uređivanje od mala-vila : 28.09.2012. at 16:33

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Joj mi baš i ne pripadamo ovoj dobnoj skupini, ali i mene proganja taj problem - curka, 4 godine metar visoka, 17 kg. Svi me uvjeravaju da je slatkaa, da nije predebela - ali svi kalkulatori BMIa koje sam konzultirala na netu kažu suprotno. Pa i sama vidim da je okruglasta i bucasta. A što je najgore - hranimo se turbo zdravo. U našoj kući nema ni kruha ni grickalica (tipa štapići, čips i to). Jedina stvar koju ona obožava, ali van svih granica, su slatkiši. Od kojih kupujemo samo crnu čokoladu i kekse bez šećera. Sokove uopće ne pije. Mislim da je veći problem u tome što nije baš sportski tip i ne voli jurcati i skakati, radije sjedi i slaže puzzle.

Ne znam šta da radim - pogotovo jer sam totalno sama u tom i ispada da ja jedina mislim da imamo problem

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nightswiming, učini joj kretanje zabavno. Neka je tjelesna aktivnost vaša zajednička aktivnost. Ne mislim da je treniraš, nego lijepo u šetnju, pa u park, pa brati kestene,... pronađi nešto što bi joj bilo zanimljivo.
    Može i bicikl voziti.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Moj je jedno vrijeme bio koji cenat viši od tvoje curice, a imao je 15 kg. Isto može pojesti puno (npr. prekjučer je došao doma iz vrtića i pojeo dva puna tanjura ječma s piletinom, iako je normalno doručkovao i ručao u vrtiću), ali nikada nisam kod njega primijetila neku strast za hranom, ono da mu oči iskaču na sve što vidi i da sve mora smazati. On naprosto jede kad je gladan, pojest će malo više kad mu se nešto svidi, ali opet tu nema neke opsesije hranom. Sad već ima 105 cm i 15 kg, izrastao je i normalne je tjelesne građe, ni mršav ni debeo, odavno nije dobio na kilaži. Mislim da ti curica nije predebela, ali ako vidiš kod nje sklonost prema hrani (što kažu živi da bi jela, a ne jede da bi živjela) svakako odmah poduzmi korake. Izbaci junk iz kuće, ponudi joj raženi kruh sa cjelovitim žitaricama, vodu umjesto sokova, i nastoj je što više poticati na kretanje. Ako ste na rođendanu ili kod baka, nemoj joj uskraćivati slatkiše, ali kod kuće se usvajaju temeljne navike zdrave prehrane.
    Posljednje uređivanje od rehab : 28.09.2012. at 23:14

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

E upravo to, ono što mene plaši je ta strast za jelom i količinom, nadam se da će prolaziti kako upozna većinu namirnica, a na nama je da da joj nudimo ok stvari. Ja inače pečem kruh ( izuzev kada su bile ove vrućine) bijelo brašno, heljdino, lan i susam.

Možete mi predložiti neke žitarice za doručak, koje bi jeli sa voćem ili pavlakom? Inače jedemo palentu sa pavlakom, zobene sa jabukom, jaje ili nešto slično.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je pavlaka kiselo vrhnje ja bi je zamjenila s jogurtom
    i žitarice s jogurtom, a ne s vrhnjem
    vrhnje je kalorijska bomba

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

U pravu si pavlaka Dukatov mileram sa 30% mm ili vajkrem sa još više mm, pije i jogurt ali onako btw, kako god unese previše kalorija.

Ideje za koje žitarice ?
    Posljednje uređivanje od MMK : 29.09.2012. at 13:05

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oprosti, palenta s tim...
    pa to je za plužnog radnika

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Je al mama ima 170 i 53-54 kg i mučno skuplja svaku kaloriju gdje stigne al ne ide ( metabolizam, štitna,). Zna zafaliti snage, ali malena iziskuje skroz drugi pristup i vrstu namirnica.
    Posljednje uređivanje od MMK : 29.09.2012. at 13:13

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

L popije skoro svakodnevo 1/2l soka od nakiselih jabuka eventualno u tome malo mrkve, grožđa ili cvekle ( iz sokovnika), bez vode, šećera i skoro toliko čaja s medom. Vjerovatno i tu nabere viška kalorija.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja bih na tvom mjestu upravo zitarice izbacila, a podebljala proteine i masnoce

no, ono sto mi je zapravo upalo u oci to je da malena kad god netko sjede da jede pridruzuje se stolu. mislim da u tome lezi vecina problema. obroci u toj dobi itekako trebaju biti ustaljeni i organizirani. obrok je socijalni cin, naravno da sa svim ukucanima ga zeli podjeliti. zato je vazno da se isti obrok ne jede nekoliko puta u danu. rucajte ili vecerajte zajedno, svi koji bi inace kroz dan prodefilirali pored stola. to ce joj utaziti socijalnu komponentu obroka i nece morati sa svakim podijeliti poneki obrok.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i da, ovi sokovi i caj ne sluze nicemu. voda je super

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj MMK prvotno napisa Vidi poruku
    L popije skoro svakodnevo 1/2l soka od nakiselih jabuka eventualno u tome malo mrkve, grožđa ili cvekle ( iz sokovnika), bez vode, šećera i skoro toliko čaja s medom. Vjerovatno i tu nabere viška kalorija.
    Med, kiselo vrhnje (vajkrem, mileram, štoveć) i previše voća debljaju. Koji čaj joj daješ ? Ako daješ neki instant dječji čaj, i on deblja ! Uzmi neke zobene žitarice (ne one instant, dječje), umjesto vrhnja ponudi jogurt, umjesto instant čajeva neki nezaslađeni u listićima (mada nisam sigurna koliko je čaj primjeren toj dobi), vodu...

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hvala Vam svima na sugestijama, to bi bilo otprilike lagano rezuckanje u svim segmentima.
    Nije nikad pila/jela instant čajeve, obično domaća brusnica, nana ili kupovna kamilica.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kako su več cure primjetile - ne traba joj ni čaj s medom, ni silni sok, ni vrhnje.
    Voće neka pojede kao voćku u redovnom obliku.
    Neka pije vodu.
    Jogurt umjesto vrhnja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •