Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Koliko jaja tjedno za dvogodišnjaka i što umjesto mliječnih proizvoda?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    813

    Početno

    Prema mom pedijatru - dva jaja sedmicno (kad jede samo jaje za dorucak recimo + eventualno jos ako ga ima u nekom jelu - musaki i sl.). Veca kolicina se izbegava zbog opterecenja organizma proteinima.

    Maslinovo ulje - ono hladno cedjeno je jako stetno ukoliko se na njemu przi. Nije u pitanju samo gubljenje nekih nutrijenata, vec i nastajanje stetnih jedinjenja. Sto se pzenja tice, palmino ulje je bez premca, a cak i svinjska mast je zdravija od maslinovog ulja.
    Posljednje uređivanje od lady.x : 30.10.2012. at 12:03

  2. #2
    Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    535

    Početno

    Citiraj lady.x prvotno napisa Vidi poruku

    Maslinovo ulje - ono hladno cedjeno je jako stetno ukoliko se na njemu przi. Nije u pitanju samo gubljenje nekih nutrijenata, vec i nastajanje stetnih jedinjenja. Sto se pzenja tice, palmino ulje je bez premca, a cak i svinjska mast je zdravija od maslinovog ulja.
    Jasna Ćerić, magistra nutricionizma:
    "Maslinovo ulje je zbog svog povoljnog sastava jedno od najstabilnijih ulja pri povišenim temperaturama, stoga je pogodno i kod termičke obrade namirnica, pri čemu se namirnica dodatno obogaćuje vrijednim sastojcima."
    http://magazin.net.hr/zdravlje/net-o...aslinovog-ulja

    I ovo je s neta, nije moja umotvorina:
    Većina maslinovih ulja su vrlo stabilni do temperature od 180 stupnjeva celzijusa, s time da sve do 220 ne dolazi do naglije degradacije. U pravilu, temperature iznad 230, uz duljinu trajanja od dva-tri sata izazivaju nagliju degradaciju. Navedene temperature su ponešto ovisne o samom ulju.
    Prilikom degradacije dio masti iz cis-izomera prelazi u trans-izomere (dobivamo trans-masti). Okus koji je pritom prisutan je onaj po užegnutosti (okus starog ulja), naravno kad se ohladi.

    U maslinovom ulju uglavnom degradiraju višestruko-nezasićene masti kojih maslinovo ulje sadrži u umjerenim količinama, a u manjoj mjeri, u ovisnosti o temperaturi, degradira i jednostruko-nezasićena oleinska kiselina koje maslinovo ulje sadrži najviše.

    Višestruko nezasićene masti u maslinovom ulju nisu stabilne. Međutim, njih je relativno malo u odnosu na oleinsku kiselinu. Prema tome, ne bi se uopće smjelo pržiti ništa, budući da je suncokretovo ulje puno više puno višestruko nezasićenim mastima. Jasno je da se na visokim temperaturama gube osjetljivi spojevi u maslinovom ulju, međutim njih je tako i tako vrlo malo. Samo ulje nema veliku nutritivnu vrijednost osim kao izvor kvalitetnih masti.
    Naravno, ako biste izlagali maslinovo ulje dulje vremena vatri, tada bi došlo do degradacije. To je problem u nekim ugostiteljskim objektima, gdje se ulje često "reciklira" da bi se uštedjelo. Time naravno rade nauštrb zdravlja gostiju.
    Prilikom normalnog kuhanja i kratkog prženja sigurno neće doći do degradacije samih ulja, barem ne u količini koja bi bila zamjetljiva. Prilikom prženja jaja temperatura samog ulja jedva da pređe 150 celzija i to nakratko. To definitivno nije zabrinjavajuće. Loše je ako se ostavi ulje na vatri bez prženja jaja, tj. ako se zaboravi na ulje. Tada temperature mogu prijeći i 250 celzija i više i onda dolazi do ubrzane degradacije.

    ovo je forum s kojeg sam to skinula:
    http://ce-4.forumotion.com/t4020-hid...rana-ulja-mast

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •