Pokazuje rezultate 1 do 50 od 239

Tema: Pismo za pedijatra o (ne)cijepljenju

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Da vas ipak podučim.....
    Glavni rezultati u sažetku kažu slijedeće:

Jedan dadica bi mogao zaključiti iz ovoga da je djelotvornost cjepiva 3% u sezonama kada se virusi u cirkulaciji poklapaju s onima u cjepivu, a da je 1% u sezonama kada se ne poklapaju virusi.

Međutim, to je, naravno, pogrešna interpretacija.

Ispravno je slijedeće: U prvoj situaciji, kada 3% necijepljenih stanovnika oboli od gripe, a 1% cijepljenih oboli, djelotvornost cjepiva je 75%. U drugoj situaciji, kada 2% necijepljenih oboli, a 1% cijepljenih oboli, djelotvornost je 50%.

OK?
    U pocetku sam veoma cijenio Vase komentare, ali u zadnje vrijeme sticem utisak da primate platu od neke farmaceutske firme. Ovo sto ste upravo iznijeli je totalno kontradiktorno u sebi a i izvadjeno je iz konteksta publikacije. Al da vise ne pametujemo puno jer ocigledno se ovdje radi o sukobu interesa s jedne strane i ideala s druge strane. To dvoje ne ide zajedno.

Ovo su naucne publikacije na kojima su strucnjaci radili mjesecima ili godinama i normalno je da ce u nekim naucnicima naci istomisljenike a u drugima oponente i to treba akceptirati ako nam je stalo do istine a ne do „MOG MISLJENJA“. Greska je jedino ako se pojavi iskljucivost pa neki pocnu razmisljati da je samo njihov stav u svakom pogledu ispravan. Takvu situaciju nazalost imamo kod danasnje bezgresne „naucno-farmaceutske inkvizicije“. Il' si s nama il' te nema . „Mi smo savrseni i sve znamo i svako prosudjivanje izvan ovih okvira je vjestica za lomacu“.

Mislim da je krajnje vrijeme da se negativne stvari po pitanju medicine i farmacije stave na sto i razmotre inace ce ove oblasti totalno izgubiti kredibilitet, a to je steta jer ipak, po mom misljenju, donose vise pozitivnog nego negativnog.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ispravno je slijedeće: U prvoj situaciji, kada 3% necijepljenih stanovnika oboli od gripe, a 1% cijepljenih oboli, djelotvornost cjepiva je 75%. U drugoj situaciji, kada 2% necijepljenih oboli, a 1% cijepljenih oboli, djelotvornost je 50%.
    Ne želim biti ničiji advokat, no moram napisati da ovo gore nije "NIČIJE MIŠLJENJE" nego čista matematika.
    To sam napisala jer vidim da se ovdje misli da je mišljenje, a ne izračun:

Citiraj Ibrahim prvotno napisa Vidi poruku
    i to treba akceptirati ako nam je stalo do istine a ne do „MOG MISLJENJA“. Greska je jedino ako se pojavi iskljucivost pa neki pocnu razmisljati da je samo njihov stav u svakom pogledu ispravan

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ibrahim prvotno napisa Vidi poruku
    U pocetku sam veoma cijenio Vase komentare, ali u zadnje vrijeme sticem utisak da primate platu od neke farmaceutske firme. Ovo sto ste upravo iznijeli je totalno kontradiktorno u sebi a i izvadjeno je iz konteksta publikacije. Al da vise ne pametujemo puno jer ocigledno se ovdje radi o sukobu interesa s jedne strane i ideala s druge strane. To dvoje ne ide zajedno.
    Vaša kvalifikacija mog dobronamjernog pokušaja da Vas educiram je drska i bezobrazna.

Trebao sam znati da nema smisla pokušavati Vas nečemu podučiti.

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Vaša kvalifikacija mog dobronamjernog pokušaja da Vas educiram je drska i bezobrazna.

Trebao sam znati da nema smisla pokušavati Vas nečemu podučiti.
    Hvala Vam na pokusaju da me educirate. Ipak svaki ucenik ima pravo da sam sebi izabere ucitelja, a mislim da bi i Vama dobro doslo da se nekad oslobodite unutarnjeg pritiska da budete ucitelj, te da i sami nesto naucite.
    Evo da objasnim svima o kojoj vrsti ocigledne manipulacije se ovdje radi. Npr.: imamo kontrolnu, nevakcinisanu, grupu od 1000 osoba od kojih 27 dobije gripu gripu (2,7%). Zatim imamo vakcinisanu grupu u kojoj 15 osoba dobije gripu (1,5%). To u prevodu, za zdrav razum, znaci da razlika izmedju vakcinisanih i nevakcinisanih iznosi 1,2 osobe od 100. Znaci da nevakcinisani imaju cescu sansu od nekih 1% u odnosu na vakcinisane da dobiju simptome gripe.

Medjutim da bi se vakcine bolje prodavale to je izrazeno ovako: 1,5% vakcinisanih dobije gripu a 2,7% nevakcinisanih. Zatim kazu da je iznos 1,5 nekih 55% od iznosa 2,7. I onda iz toga izvuku da ako dobijete vakcinu imate 45%-tnu efikasnost vakcine sto kod ljudi ostavi utisak da sa vakcinom imaju pola/pola sansi da ne dobiju gripu a bez vakcine nikakve.

Matematicki je ispravna i jedna i druga racunica sto ste dobro primijetili ali zakljucci i efekat na citaoca se totalno razlikuju.

Sami ste rekli da je ovo cjepivo slabo i da ne udovoljava kriterijima isplativosti. Medjutim ovo cjepivo itekako udovoljava kriterijima isplativosti za farmaceutsku industriju (samo u Svajcarskoj je naruceno u 2012. godini oko 1000.000 pakovanja) ali ne i za nas koji ga kupujemo.

Ne slazem se sa misljenjima koja su u potpunosti protiv vakcinacije ali ne bih ni da sve vakcine okarakterisem kao korisne, jer to sigurno neke nisu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •