Stranica 4 od 6 PrviPrvi ... 23456 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 253

Tema: Osnovna škola 9 godina

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

a možda će se i naći neki prostori, mene samo ljuti da se nešto uvodi na taj način da se još ništa ne zna osim da će biti obavezno.
    ako nešto uvodiš kao obavezno onda to treba biti za sve pod istim uvjetima.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

http://forum.roda.hr/threads/77092-D...18#post2269818
    nisam znala da ste pokrenuli temu..tražila sam ali nisam našla pa sam ju ponovno otvorila..možete glasovati u anketi

Ne mogu opisati koliko sam ogorčena što niti jedan mediji, niti jedan portal pa tako i nitko na ovom forumu kojeg smatram roditeljskim nije smatrao bitnim referirati se na ovu temu?

Što nam školovanje naše djece u ovoj Državi nije bitno?

Zar smo oguglali na sve što se u njoj događa pa nam sad i djecu "mogu dirati" i to bez rasprave u Saboru? Zar su naša djeca pokusni kunići svake vlade,stranke i ministra koji doće na vlast?

Pita li itko roditelje o ičemu?

Nisu li roditelji ti koji odlučuju o školovanju svoje djece a ne raznorazni političari koji se tako često izmjenjuju da im ni imena više neznam.

Jednima se spočitava ostavljavljanje" tragova" svoje vladavine "u fontanama" ali drugi ostavljaju još gore u životima živih osoba-naše djece.

Ja sam za jedan oblik referenduma na koji bi izašli svi roditelji kojima djeca trebaju biti dio ovoga programa, znači da ispune upitnike u školama i vrtićima, a ne da na referendum izlaze ljudi kojih se to ne tiče i koji nemaju djecu, penzioneri, 20-godišnjaci itd.

Zašto sam protiv 9-godišnjeg školovanja?

1 .Predškola postoji i provodi se u vrtićima. Djeca koja su školski obveznici ove godine već su kupila radne listove i s tetama prolaze zadani program. Mala škola trebala bi samo postati obvezna za onu djecu koja ne idu u vrtiće.

2. Ministar nije objasnio što je s onom djecom koja su rođena nakon 31.3. i nisu školski obveznici s 6g. već s 7.

3. Ministar kaže da to nije 0 razred a govori o "školovanju"

4.Nitko još uvijek nije udostojio objasniti roditeljima, nastavnicima niti odgajateljima hoće li se taj program odvijati u školi kao u Bosni i Hercegovini ili u vrtićima?

5.Ako će se program provoditi u školi zna li ministar koliko to novaca iziskuje i da je to u nekim školama nemoguće. Mnoge škole rade u 3 čak 4 smjene, što znači da jednu učionicu ne djeli 2 razreda već 3, ako će djeca godinu dana ranije krenuti u školu duže će i ostati i time se stvara problem prostora!

6.Ako će se program provoditi u školi razmišlja li ministar o tome tko će se brinuti za to dijete nakon tih 2 ili 3 sata poduke? Zar će djete od 6g samo hodati do kuće iz škole, zar će samo biti doma? Djete bi za to vrijeme (ono koje pohađa vrtić) inače bilo u vrtiću npr. od 7h-16h, a sada će već u npr 10h ići kući? Tko će čuvati tu djecu dok roditelji rade? Nemaju svi ljudi bake, mame ,svekrve, susjede, tete čuvalice (neki nemaju ni vrtić)? Tko će to izlaziti s posla i voziti tu djecu doma ili u školu na tih par sati? Razmišlja li itko o tim konkretnim stvarima a ne samo o "budalaštinama?

7.oko 90% djece koja kreću u prvi razred već zna čitati i pisati ali učiteljice i dalje po programu s njima moraju proći taj dio- jer bože moj zato su i educirane i zato ŠKOLE I POSTOJE da djeca u njima uče a ne da dolaze naučena da bi se nekom nešto olakšalo!

8. Našim školama treba reforma u smislu sadržaja znači onoga što se uči a ne u obliku forme-godina školovanja! Uveli su državne mature a učenici i dalje polažu prijemne na fakultetima, uveli su Bolognu a i dalje se na fakultetima ne uče bitne stvari, profesori predaju kao i dosad a teorija bez prakse je i dalje osnova svega....učitelji bi trebali postati mentori a ne predavači, djecu bi se trebalo"naučiti" da žele znanje a ne da uče zbog ocjena, da postanu robovi institucija, škola, fax, posao...nitko tu djecu ne uči RAZMIŠLJATI..svi samo traže POSLUH..trebale bi se u školstvo uvesti neke metode iz Montessori predavanja, Waldrovske škole pa čak i škole Sumerhil + konzervativno školstvo, pa nači neku sredinu

- našim učiteljima trebaju veće plaće, školama treba grijanje, manji razredi, nova tehnologija, sportske dvorane, više izbornih poredmeta, gablec koji je više od komadića kruha s margarinom i pekmezom, trebaju nam lakše torbe, ormarići u školi, anje školskih sati a više onih provedenih s obitelji...ne trebaju nam kopije zapadnih ili istočnih načina školovanja, treba nam naš orginalni program, ne treba nam europsko radno vrijeme tako da roditelj po cijeli dan nije doma (jer ustvari radi dvije smjene od 9-27h a plaćen je za jednu)....ne trebaju nam institucije odgajati djecu već obitelji (pa djeca su u vrtićima već od 1g života a onda kažu da su obitelji te koje ih odgajaju-moš misliti..mama ih stavi na spavanje i to je to...roditelji rade i vikendima)

- mi nismo upola znali što znaju naša djeca pa smo normalni ljudi, ako ministar misli da njemu njegovo školovanje nije bilo dostatno onda neka ostupi s svoga mjesta

- djeca najbolje uče između 1-5g života znači li to da bi već tada trebali krenuti u školu? A tko će sve te pametne male glavice zaposliti jedan dan i platiti? nije li život više od svega toga?
    Nije li rad i škola radi čovjeka a ne on radi njega?
    Jesmo li se rodili samo da se školujemo rintamo i umremo, a djecu da rađamo Državi i viđamo ih 3 sata tjedno? Kuda sve ovo više ide?

Bitan je sadržaj a ne forma-5 godina osnovne škole ako je sadržajno dobra može biti bolja od 10 godina!

Učitelji bi se trebali educirati kako prepoznati darovitu djecu i raditi s njima, kako prepoznati djecu s posebnim potrebama i raditi s njima, kako djeci donjeti znanje kako ih poticati da sami razmišljaju i žele znanje i da se život i znanje ne vrednuje ocjenama i da uspjeh nije novac

9. 9g osnovne škole+4 srednje ili gimnazije+5g fakulteta(najmanje)+1g besplatnog stažiranja=19g školovanja ako je sve u roku+6g kad djete krene u školu = 25g čovjegovog života..ako se još koja godina padne ili uvede još koja volontiranja naša će djeca do 30g biti bez radnoga iskustva

U BiH ovo se školovanje ukida za sad s 1g na 3 mjeseca- želite li da Vaše djete bude pokusni kunić a da nam se prije toga ništa ne objasni, da nam se ministar ne obrati ni putem medija ni TV-a, šta budućnost ove države a to su naša djeca više nikom ne znači više od samoga broja i volje nekoga na vlasti tko samo želi ostaviti trag kao i oni prije njega?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    http://forum.roda.hr/threads/77092-D...18#post2269818
    nisam znala da ste pokrenuli temu..tražila sam ali nisam našla pa sam ju ponovno otvorila..možete glasovati u anketi
    Molim moderatoricu da ove dvije teme i postojeću anketu spoji u jednu. HVALA!

budem pročitala kaj ste pisale..ma teško je biti ZA kad te netko dovede pred gotov čin, mislim tu se radi o budućnosti djece i mene vrijeđa sam način na koji je u minuti donesen taj zakon..koliko ja znam nije bilo rasprava u saboru, savjetovanja s strukom, roditeljima nije se javila ni pravobraniteljica za djecu da reagira na ovo, mediji o ovome ne raspravljaju, nema vremena za prilagodbu....nitko nezna tko je uopće sada obveznik takvog školovanja..da li djeca koja pohađaju vrtić i dalje ga pohađaju npr 7-8 sati ili će zbog djece koja samo idu u predškolu i oni biti 2 do 3 sata na "obuci"....hoće li se to provoditi u školi ili vrtiću...koliko je meni poznato ni škole ni vrtići još niu upućeni u ništa a koliko znam svi oni psiho testovi za upis u školu idu već u 5 mjesecu iduće godine to je za 6mj. tko je tako sposoban u takom kratkom roku realizirati ovakav program, kome je u cilju ova žurba, nametanje nečega i neobavještenost roditelja, tko štiti djecu od uvođenja raznih predmeta u škole izbacivanja istih, itd?

Poštuje li tko Konvekciju i prava djeteta,prava roditelja i krše li se oni donešenjem ovakih zakona navrat nanos?
    Praktički bi čovjek moga za ovo tužiti Državu na sudu za ljudska prava-kad bi mu se dalo zezati s tim?
    Ja sam odlučila uputiti pismo Ministruu vezi ovoga, samo čekam da mi se malo glava ohladi, voljela bih kad bi se još istomišljenika udružilo ili udruga Roda po ovom pitanju, ne da se sabotira ovakvo školovanje, već način na koji se zakoni u školstvu neprestano godinama donose na uštrub naše djece i to bez ikakvog objašnjenja, a isto tako i ukidaju? kaj smo mi poslušne kokoši:

Liberalizam dok se npr. Uvodi zdravstveni odgoji itd.(oko kojeg još nisam donjela mišljenje) a diktatura kad se odluči provoditi neki zakon -onda nema demokracije rasprave u saboru, medijima i pitat ćemo struku, roditelje...u ovoj državi demokracija i diktatura idu ruku pod ruku kako kada kome odgovara.

MM ima rodbinu u BiH kod njih 3g traje 9 godišnje školovanje, njegov mali bratić pohađa takav progarm a inaće tata mu je i profesor na školi- to je čisti užas, nezadovoljni roditelji, djeca koja 2 sata skakuću po razredu a i nastavnici...ove godine je donešena odluka da će se program s godinu dana smanjiti na 3 mjeseca a onda i ukinuti...jedini koji podržavaju taj program su trenutno nastavnici koji su ispočetka bili protiv njega, a sad ga brane samo da im kolege ne bi izgubili radna mjesta...niti jedan roditelj nije zadovoljan tim programom...čitajte samo njihove forume...mislim da je u Srbiji ista situacia

Ja neznam uskoro ćemo kopirati Američko osnovno škololstvo i zdravstveni sustav-koje je dno dna...nažalost ne kopiramo njihove kvalitetne fakultete (osim možda uskoro po cjeni) već uvodimo nebulozu od Bologne....

Ne sviđa mi se ni školstvo u Americi ni Njemačkoj tamo djeca praktički već u 5 razredu moraju odlučiti hoće li strukovni ili opći smjer..mislim čovjek s 18g još nije siguran na koji bi fakultet a kamoli s 10g hoće li strukovni ili jedan dan na fax...no ajde oni su navikli na takav način školovanja, MI nismo...i zašto bi...naše školstvo je u principu bolje od njihovog samo trebamo poraditi na njekovome SADRŽAJU!
    Naši se političari diče reformoma školstav i zdravstva (ne samo ovi nego i prijašne vlasti) a samo kopiraju PROPALE sisteme, kad već kopiraju šta ne kopiraju one uspješne, meni to nije jasno, mi uvijek kupimo samo smeće i s zapada i s istoka.
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 09.11.2012. at 23:47

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne razumijem u čemu je problem oko obavezne besplatne predškole, koja svoj djeci daje priliku da se upoznaju sa sustavom.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Ne razumijem u čemu je problem oko obavezne besplatne predškole, koja svoj djeci daje priliku da se upoznaju sa sustavom.
    Ne znam jel se pitanje veže na neki raniji post, al problem je što bi bilo lijepo da znam hoće li mi dijete ujesen ići u vrtić ili školu (fizički) jer ako će u školu treba ga netko odvest i dovest, a vrtić mi je blizu, škola daleko. Trebam se organizirati.

Osim toga, zanima me hoće li troškovi biti manji?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Po moni problem je u tome sto djeci uopce treba priprema za ici u skolu. Sto znaci da skola nije nicemu prilagodjena, a kamoli djeci. Mislim da ti jos nemas skolarce, i nemoj ovo sad shvatit kao popovanje, al ne mozes skroz skuziti ako vec nisi upala u kašu. A kaša je bezlična, bezvezna, fuj, odlicna, ukusna - u potpunosti ovisno o uciteljici/ucitelju. Al nisu ni oni svemoguci pa da mogu od onoga sto moraju i onoga sto mogu napraviti nesto dobro.

Dovoljno je reci da npr. u masi skola i dalje sva djeca u razrednoj nastavi sjede u klupama po dvoje. Ko sto smo mi sjedili prije 30 godina. Iako ne moraju.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

imam ja školarca, ali naravno da gledamo iz drugačijih pozicija, moji su u sustavu od 15mjeseci.

u ovom sustavu kakav jest, naivno mislim da je školi se prilagoditi lakše djeci koja su probala instituciju, jer nemaju svi iste startne pozicije (obiteljske)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je problem to sto se djeca uopce trebaju prilagodjavati, umjesto da je institucija prilagodjena njima. A nije ni priblizno.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kad se samo sjetim HNOSA , a sad nije ostalo ni NOSA ni OSA ni AAAAAAAAAAAAAAAAA .
    isto tako će biti i sa tim zdravstvenim odgojem koji je pokosio već par žrtava po forumu.
    kao i sa ovom najnovijom idejom o 9 eto godišnjem školovanju
    Posljednje uređivanje od maria71 : 10.11.2012. at 18:42

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

pa upoznati će se kad krenu u školu.
    ne kužim zašto bi se godinama prije trebali pripremati. jer ako im je takva silna priprema potrebna (iako, osobno mislim da nije) nešto s tim prvim razredom ne valja.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

imam ja školarca, ali naravno da gledamo iz drugačijih pozicija, moji su u sustavu od 15mjeseci.

u ovom sustavu kakav jest, naivno mislim da je školi se prilagoditi lakše djeci koja su probala instituciju, jer nemaju svi iste startne pozicije (obiteljske)
    A ja se iskreno nadam da je ovo što smatraš naivnim ipak debela istina. Iz vlastitog iskustva - ne znam kako bi se moja djeca snašla u školi da nisu bili u vrtiću. Ovako, sve je išlo svojim tokom. Da bi se moglo i bolje - sigurno bi, a nadam se da i bude.

Uostalom, kad se sjetim uvjeta u kojima sam ja išla u osnovnu školu (zahodi čučavci u takvom stanju da ti je zlo, nastava u smjenama i to tako da smo prva četiri razreda išli samo popodne - roditelje nisam vidjela do večere sve te četiri godine) moram reći da se napredak ipak vidi. Mojoj djeci je danas ipak puno bolje.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

e pa mojon kako se čini neće biti. škola je prebukirana, boravak samo u prvom razredu a nastava nakon toga u tri smjene. i nema alternative. Vrtić tako tako ali sigurno bolji od škole. Mene zanima hoće li se mjenjati granica ona 30.3. za polszak u školu. Mi ćemo 6 krajem 5. baš me zanima. Svašta se spominjalo. Zanima me ako Banditos digne cijene vrtića hoče li na predšklu biti kakav popust, jer ako ću ja plačati 600 kn + 200 kn program koma ja ću ga ispisati i voditi negdje na predškolu. Već vidim hrpe igraonice i kvazi centara za predškolu otvorenih jer su ugrabili priliku.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    , nastava u smjenama i to tako da smo prva četiri razreda išli samo popodne - roditelje nisam vidjela do večere sve te četiri godine) moram reći da se napredak ipak vidi. Mojoj djeci je danas ipak puno bolje.
    hoćeš reč da su tvoji sad samo u 1.smjeni ili da ih ćešće viđaš,
    moja osnovna škola tek je pred dve godine prešla na dvosmjensku, ja kao klinka (a i susedov klinac koji je sad u 6. razredu) išli smo prva 4 razreda u međusmjenu od pol 12 pa dok je trebalo, svaki sat u drugoj učionici često i u zbornici. U sadašnjoj školi gdi mi idu klinci iako jedna od najmodernijih i najnovija u Zagrebu i dalje isto imaju problema svrstat klince u školu, jedino kaj je pozitivno njih ima max. do 28, a nas je bilo najmanje 36 u razredu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    kad se samo sjetim HNOSA , a sad nije ostalo ni NOSA ni OSA ni AAAAAAAAAAAAAAAAA .
    isto tako će biti i sa tim zdravstvenim odgojem koji je pokosio već par žrtava po forumu.
    kao i sa ovom najnovijom idejom o 9 eto godišnjem školovanju
    I to nije stara stvar, prije samo par godina je počelo. Bila sam u Školskom odboru i svašta smo o tome trebali slušati. A na kraju kao što i kažeš ni AAAA.
    A gledajući dalje u prošlost ima toga koliko hoćeš, eksperimenti na djeci, od kojih je većinu pokrio zaborav. Sreća da su gimnazije (i znanje) opet uskrsle.
    No, maleni će vjerojatno morati par godina ranije u školu, dok ne shvate da je to teško provoditi ili, još važnije, da za to nema novaca i opet ćemo se vratiti na jeftiniju soluciju.
    Naravno, usput će biti koja zeznuta generacija, manje djeca, a više roditelji koji će morati razmišljati kako će dijete samo od 6 godina u školu i slično...

No, navikli smo mi na sve, pa ćemo i to nekako.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    hoćeš reč da su tvoji sad samo u 1.smjeni ili da ih ćešće viđaš,
    moja osnovna škola tek je pred dve godine prešla na dvosmjensku, ja kao klinka (a i susedov klinac koji je sad u 6. razredu) išli smo prva 4 razreda u međusmjenu od pol 12 pa dok je trebalo, svaki sat u drugoj učionici često i u zbornici. U sadašnjoj školi gdi mi idu klinci iako jedna od najmodernijih i najnovija u Zagrebu i dalje isto imaju problema svrstat klince u školu, jedino kaj je pozitivno njih ima max. do 28, a nas je bilo najmanje 36 u razredu.
    Da, moja djeca su u školi koja srećom ima jednosmjensku nastavu. Kako će još dugo, ne znam, ali za sada je tako.

S druge strane, nije to sretno rješenje za svakoga - puno je roditelja koji također rade u smjenama. Jako je teško napraviti da svi budu zadovoljni.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

beti,
    nije na nama da se navikavamo na gluposti nego da zahtijevamo i za sebe, a prvenstveno za našu djecu što više.
    in love je na onoj drugoj temi napisala da se uvođenje predškole u sloveniji odvijalo 7 godina. ne od jedne godine do druge, to je neozbiljno.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

jeste li čitale prijedlog dopune zakona

o obaveznoj predškoli stoji jedna rečenica

(1) U dječjem vrtiću ostvaruju se:
    - redoviti programi njege, odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece rane i predškolske dobi koji su prilagođeni razvojnim potrebama djece te njihovim mogućnostima i sposobnostima,
    - programi za djecu rane i predškolske dobi s teškoćama u razvoju,
    - programi za darovitu djecu rane i predškolske dobi,
    - programi za djecu pripadnike nacionalnih manjina,
    - programi predškole koji su obvezni za svu djecu u godini dana prije polaska u osnovnu školu,
    - programi ranog učenja stranih jezika i drugi programi umjetničkog, kulturnog, vjerskog i sportskog sadržaja

ne znam, možda sam ja bedasta. ali meni je ovo blesavo. mislim da se ovakve promjene u obrazovanju samo kod nas mogu uvoditi na ovaj način.
    prisiliš djecu da idu u vrtić i problem riješen...a ostalo ćemo valjda u hodu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

I vjerskog? U vrtiću...vjeronauk, obavezan. Hm...

Baš me zanima kako će sve to riješiti. Financijski. Osnovna škola se ne plaća. Vrtić se plaća. Ne gledajte samo Zagreb. Kod nas je vrtić skup, jedno 4x skuplji.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To samo znaći da se mogu provoditi svi ti programi. Ne znaći da će se provoditi svi odjednom (nego kao i do sada). Jednostavno znaći da djeca koja već idu u vrtić tamo sa njima provode i program predškole (kao i do sada).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Čitam, čitam i stvarno ne vidim što će se kod nas promijeniti, osim 5 dana umjesto 2.
    Nadam se da se ne varam.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Čitam, čitam i stvarno ne vidim što će se kod nas promijeniti, osim 5 dana umjesto 2.
    Nadam se da se ne varam.
    Prestigla si me s komentarom. I meni se čini da se ništa ne mijenja osim činjenice da će se neke stvari drugačije zvati.

Zapravo, mijenjat će se. Za sada su vrtići u nadležnosti lokalne samouprave, a škole direktno pod kapom države. Ako se to promijeni i zadnja (sadašnja) vrtićka godina ode pod kapu države, za Zagreb i brojne druge gradove to će biti nazadovanje. Vjerujem da će negdje to ipak biti bolje, ali kad se sve zbroji i oduzme - ništa se bitno ne mijenja.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Peterlin, u kojem smislu misliš da su škole pod kapom države? Osnivači (i financijeri) osnovnih škola su gradovi, a srednjih županije.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, u kojem smislu misliš da su škole pod kapom države? Osnivači (i financijeri) osnovnih škola su gradovi, a srednjih županije.
    Da, u tom smislu. Kad sam npr. pitala u školi zašto je u vrtićima bolja prehrana, bolja organizacija, bolje ovo...bolje ono.... tako mi je bilo rečeno. Lova za održavanje škola ide direktno iz državne blagajne jer je osnovna škola zakonska obveza, a vrtić nije, pa lova za vrtiće ide iz gradske blagajne.

Provjeravala nisam.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Plaće djelatnicima daje Ministarstvo, ali materijalni troškovi su od osnivača.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

kako to mislite da se ništa ne mijenja?
    djeca bi po tom zakonu morala polaziti predškolu. dakle obavezno. gdje? kako? po kojem programu? tko će ih u tu predškolu voziti?
    većina to gleda iz cipela onih kojima je vrtić pred vratima i niti ne znaju točno tko što financira jer je sve osigurano.
    tko će npr. dijete koje doma čuva baka 3 km daleko od prve škole i 15 od vrtića nekud voziti i ići po njega? u koje vrijeme će se ta predškola održavati kad nigdje nema mjesta?
    ne znam, možda je meni to blesavo jer mi je slovenija pod nosom i znam kako su tamo stvari organizirane. pa mi je ovo kod nas tragikomedija.
    u sloveniji je predškola u školi, ne bilo gdje. u školi u čije upisno područje pripadate i djeca su tamo vremenski kao i u vrtiću. nakon obaveznog dijela mogu ići i ranije doma ako ima tko doći po njih, ako ne ostaju na čuvanju kao i u vrtiću.
    ovo kod nas je samo prislini upis djece koja u vrtić ne idu, a da se ne zna kamo.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I mi smo dobili 3 termina na izbor i mala škola se održava u dvorani vrtića, donesu im tamo stolove i stolice, naravno, ali je jako zgodno pošto i vježbaju, igraju se i svašta. Nadam se da će u mjestima gdje nema vrtića organizirati predškolu u školama.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

suncokret, ja gledam iz svoje pozicije gdje je mala škola i do sad bila tretirana kao obavezna i održavala se u terminu od 9 do 12, 2 puta tjedno.
    Znači meni se mijenja samo na 5 puta tjedno.

Da, dijete čuva baka i biti će mi problem odvesti ga, kao i ovih 2 puta, tako i 5 puta.
    Za dva puta sam mislila ići ranije na gablec pa ga odvesti, a 5 puta je več problem.

Računam da ćemo se snači, jer su više djece s kojima se svaki dan družimo obveznici u isto vrijeme, pa ako nikako drugačije svaki dan će drugi roditelj.
    Neki od tih roditelja rade i u smjenama, pa mogu kombinirati, ja mogu kombinirati s več spomenutim gablecom,...

Da, biti će problem, jer će zahtjevati dosta organizacije, ali kao što sam i napisala trenutno se meni osobno mijenja samo s 2 dana na 5.

Da li sam sretna s tih 5 - nisam. Jer da mislim da mu treba 5, išao bi u vrtić, ali ćemo se prilagoditi. (nadam se uspješno).

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja šumom vi drumom (ili obrnuto nevažno)
    nije uopće važno je li predškola korisna, ili nije. i hoćeš li se ti anemona, ili ja snaći, ili ne.
    bit je u tome da ako se nešto uvodi kao obaveza da to mora biti pod istim uvjetima za sve, a ne da se ljudi snalaze.
    kod mene, konkretno, neće sigurno biti nekih velikih problema, ali to nije u tome bit.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

a posebno mi je zabrinjavajuća činjenica da su mnogi mislili kako je predškola već obavezna.
    znači sasvim im je bilo normalno da im se nametne jedna dodatna obaveza, koju plaćaju i još mnogi djecu voze i po 10 km u jednom smjeru na tu aktivnost.
    i nikome to nije bilo čudno?????

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    a posebno mi je zabrinjavajuća činjenica da su mnogi mislili kako je predškola već obavezna.
    znači sasvim im je bilo normalno da im se nametne jedna dodatna obaveza, koju plaćaju i još mnogi djecu voze i po 10 km u jednom smjeru na tu aktivnost.
    i nikome to nije bilo čudno?????
    Meni ovaj dio uopće nije zabrinjavajuće.
    Ne znam od kud ti da se mala škola plaća? Mala škola je besplatna, ok, kod nas se plaća obrok 40 kn na mjesec.

Meni je drago da je tu kod nas (na selu) klima takva da se predstavilo da je mala škola obavezna, jer sam več 100 puta napisala da je cca 50% djece u vrtiću, 50% u maloj školi.
    Večina ovih koji ne idu u vrtić su sa sela i večina ih iskreno nema dobru podlogu za polazak u školu.
    Zašto bi djeca iz vrtića bila u prednosti kod polaska?

Meni je odlično što su time sva djeca svedena na neku "istu razinu". Dan im je isti start.
    (Kod nas mala škola i vrtićka djeca imaju zajedno "nastavu").

I da, mi smo selo i kod nas večina ljudi vode djecu prilično daleko u malu školu, ali to što je dijete daleko ne znači da mu ne treba dati jednaku priliku.

Ne negiram da je to obaveza, ne negiram da će to sad biti nametnuta obveza, ne negiram da sam nezadovoljna jednim dijelom, ali isto tako ne smatram malo školu lošom.

Smatram je izuzetno potrebnom za djecu koja žive u uvjetima u manjih gradova i sela.

Nije cijela Hr Zagreb i nemaju sva djeca iste mogućnosti.

A o istim uvjetima za sve bismo mogli krenuti več od vrtića. To me više smeta nego ova "mala škola".
    Cijena našeg vrtića - cca 850 kn, usporedi s Zgb.
    Prehrana u našem vrtiću - možemo sanjati hranu kakvu ima Zgb.
    Aktivnosti u vrtiću - sanjaj dalje.
    Općenito aktivnosti za djecu - nastavi sanjati.
    ...
    Da nabrajam dalje?

Mislim da nema potrebe.

Svakako sam za jednake uvjete za sve.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 18.11.2012. at 13:56

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

bit je u tome da ako se nešto uvodi kao obaveza da to mora biti pod istim uvjetima za sve, a ne da se ljudi snalaze.
    Ustvari iskreno ne razumijem "iste uvjete". Što misliš pod njima?
    Ljudi nemaju iste uvjete i to je tako.
    Kako bi ti rješila iste uvjete na selu?
    Kako bi to trebalo izgledati?

Npr. OŠ - kod nas djeca od 1.-4. imaju prijevoz autobusima (koji se plaća). Da li oni imaju iste uvjete naspram mojeg djeteta koje je blizu?
    (Dok sam ja išla u OŠ prijevoza nije bilo, hodali su po sat vremena do škole po svim vremenskim prilikama. Da li su to isti uvjeti? Ja sam ustala 10 minuta prije nastave.)
    Od 5. do 8. razreda nema prijevoza, oni moraju pješice, znači opet neki i po sat vremena. Da li je to ok? Nije.

Da li su isti uvjeti kad kreneš na faks, pa se lijepo dignem u 5 da bi stigla vlakom u Zgb., na predavanje, a kolegica iz Zgb. ustane u 8?
    Da li su isti uvjeti kad neko iz Dubrovnika stanuje u Domu i jednom na mjesec ili samo za praznike vidi roditelje, a ovi iz Zgb. svaki dan iz topline doma svoga idu na faks? Nisu.

Ne nemamo svi iste uvjete i to je život.

Ne znam kako napraviti malu školu za sve pod istim uvjetima?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Suncokret vidim da si se ti nešto jako uspuhala oko ove teme. Previše subjektivno pristupaš problemu. Ne može se država ravnati po kriterijima tvog života i tvoje osobne situacije. Trebaš stvari postaviti malo objektivnije i općenitije, uostalom Anemona ti je na jedan dio jako dobro odgovorila.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

uopće se nisam "uspuhala" kako si to lijepo rekla.
    i na moj život će mala škola vrlo malo utjecati jer će biti sigurno ujutro i na 200 metara i neće biti nikakvih problema da curku odvedemo u nju, ali (za razliku od nekih) ne uzimam sebe kao mjerilo.
    a što bi država trebala itekako dobro znam jer živim u neposrednom susujedstvu jedne, ipak, malo sređenije države od naše.
    i da, i ja sam na selu, pa što? kakve to veze s ičim ima?
    Posljednje uređivanje od suncokret : 18.11.2012. at 15:09

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

suncokret i dalje mi nisi odgovorila što misliš pod "jednaki uvjeti za sve". Možda se i s tobom slažem, ali stvarno ne znam što točno pod time misliš.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

i na moj život će mala škola vrlo malo utjecati jer će biti sigurno ujutro i na 200 metara i neće biti nikakvih problema da curku odvedemo u nju, ali (za razliku od nekih) ne uzimam sebe kao mjerilo.
    a što bi država trebala itekako dobro znam jer živim u neposrednom susujedstvu jedne, ipak, malo sređenije države od naše.
    Ok, tebi je blizu, ali što poduzeti da bi za sve bilo jednako?
    Prvi razred je samo u mrvicu starijoj dobi. Koliko ima djece sposobne ostajati sami doma i ići u prvi razred?
    Gdje je tu jednako za sve?
    I kako bi to jednako uopće izgledalo?

Ustvari stvarno ne kužim razliku između obaveznog pohađanja prvog razreda (gdje je dijete još uvijek malo) i obavezne male škole.

Ono što mene ljuti je što država očito ima pravo donjeti odluku kakvu želi bez da ikoga pita.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

iskreno, već sam nekoliko puta to napisala, pa mi je već bez veze. ne kužimo se.
    probati ću još jednom.
    ako država nešto uvodi kao obavezu, onda je i njena obaveza da osigura uvjete za izvođenje te aktivnosti.
    npr. u slo su odlučili uvesti 9-ogodišnje školovanje, pa su ne tome radili nekoliko godina, osigurali materijalne uvjete, prilagodili progreme i tek onda uveli obaveznu predškolu.
    kod nas se uvodi, a ne zna se još ništa.
    uopće ne govorim o tome je li mala škola potrebna. sasvim je to u ovoj priči nebitno.
    a jednaki uvjeti znače da se npr. marku koji živi 5 km od mjesta održavanja male škole osigura prijevoz i čuvanje nakon završetka obaveznog dijela male škole ako je to potrebno. ne može se organizirati mala škola u trajanju od tri sata pa nek si misle roditelji kako će do nje doći i što će s djetetom nakon nje.
    ali, možda je naš ministar supergenije, pa će ono što su slovenci rješavali par godina riješiti u par mjeseci.
    eto, pa kome je jasno je, kome nije nije.
    Posljednje uređivanje od suncokret : 18.11.2012. at 15:31

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ustvari stvarno ne kužim razliku između obaveznog pohađanja prvog razreda (gdje je dijete još uvijek malo) i obavezne male škole.
    slažem se, razlike ne bi bilo kad bi predškola bila organizirana u školi u čije upisno područje djeca pripadaju, s tom razlikom da bi trebalo obavezno organizirati produženi boravak jer je riječ o maloj djeci.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

pa to smo svi na početku zaključili, da se protivimo ovakvom uvođenju nabrzaka bez temeljite pripreme, no ti si sada koliko mi se čini malo promijenila priču. sada ti je ok predškola no ranije si bila protiv. nije mi jasno, no ni ne mora biti. nemoj zamjeriti na to što sam rekla da si se uspuhala, nisam to mislila u negativnom kontekstu mada sad vidim da tako ispada, nego sam mislila da si se baš aktivirala i da te očito nešto jako smeta u vezi ovoga.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meda, iz ovog teksta citiram:
    Djeca koja redovito pohađaju vrtić „malu školu“ imat će ondje, a oni koji u vrtić ne idu također u nekome od najbližih vrtića ili ovlaštenih škola.

Zatim:
    država uopće nije ujednačila (financijske) uvjete za roditelje predškolaca, pa se najavljuje kako će, kao i dosad, vrtićka djeca i njihovi roditelji nastaviti plaćati punu cijenu, a za mališane koji će pohađati samo „malu školu“ najveći dio troškova snosit će lokalna (samo)uprava.

Nadalje:
    naš Ustav u članku 65. jasno kaže da je “obrazovanje u Republici Hrvatskoj svakome dostupno, pod jednakim uvjetima, u skladu s njegovim sposobnostima“ i još: “obvezno obrazovanje je besplatno u skladu sa zakonom“! To da dio roditelja plaća jednu cijenu, dio drugu, a dio ništa, dakle, sigurno nije „besplatno obvezno obrazovanje za sve“.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Kod nas je ovo vec 7 ili 8 generacija koja ide 9 godina u osnovnu skolu,djeca krecu u prvi razred sa 6 a ne sedam godina i zavrsavaju isto kao i prije sa 14,samo za djecu koja ne idu u vrtic obavezno je da prisustvuju jednom sedmicno po dva sata u vrticu koji je u skoli gdje ce dijete nastaviti skolovanje,to je obavezno jer se kao djeca koja nisu isla u obdaniste ne znaju ponasati u grupi i da bi se kao bolje adaptirala na skolu...besplatno je

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    pa to smo svi na početku zaključili, da se protivimo ovakvom uvođenju nabrzaka bez temeljite pripreme, no ti si sada koliko mi se čini malo promijenila priču. sada ti je ok predškola no ranije si bila protiv. nije mi jasno, no ni ne mora biti. nemoj zamjeriti na to što sam rekla da si se uspuhala, nisam to mislila u negativnom kontekstu mada sad vidim da tako ispada, nego sam mislila da si se baš aktivirala i da te očito nešto jako smeta u vezi ovoga.
    i dalje mislim da bi, ukoliko djeca imaju probleme s prilagodbom u prvom razredu, to trebalo rješavati programom prvog razreda, a ne djecu upregnuti godinu prije.
    ali, ok. ako preškola mora biti, mora. nisam stručnjak za predškolu, ni za niže razrede. ako je većini ok, i moje će dijete preživjeti.
    ono što mi nikako ne sjeda je taj "lako ćemo" način na koji se rješavaju stvari u našem školstvu. sve nešto preko noći, a struku se uglavnom ne pita puno. tj. ne pita se one koji direktno u tom sustavu rade.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

baš ti hvala na ovom linku, već sam mislila da sam blesava. ako i jesam, izgleda da ipak nisam jedina.
    i rekla bi da osim pozitivne ovaj zakon dovodi do negativne diskriminacije.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ma to ja tupim svima cijelo vrijeme. Ako je obvezno ne može se naplačivati i amen.
    Neka sam i ja blesava, ali ako poskupi vrtić, a Banditis kaže da bu, onda da nebi ja plačala nešto što nam ustav garantira.
    Osim toga to je neprovedivo u uvjetima koje imaju odgajateljice u vrtićim , pogotovo ne ova stnica . Gdje je tu program i kakav će on biti. Mama mi radi u vrtići i sve je to sklepano i interpretirano, ..... Neka je bude i neka bude kako spada.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja vjerujem da će ovo uvođenje male škole na ovakav način kod nas dovesti do ispisivanja djece iz vrtića.
    Kod nas je vrtić jako skup (cca 850 kn) i svatko tko se može imalo snači će kombinirati malu školu s nekim oblikom čuvanja (baka, teta, strina,...).

sanjas33 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj superx prvotno napisa Vidi poruku
    Ma to ja tupim svima cijelo vrijeme. Ako je obvezno ne može se naplačivati i amen.
    Neka sam i ja blesava, ali ako poskupi vrtić, a Banditis kaže da bu, onda da nebi ja plačala nešto što nam ustav garantira.
    Osim toga to je neprovedivo u uvjetima koje imaju odgajateljice u vrtićim , pogotovo ne ova stnica . Gdje je tu program i kakav će on biti. Mama mi radi u vrtići i sve je to sklepano i interpretirano, ..... Neka je bude i neka bude kako spada.
    Kako može jednaka cijena biti za djecu koja borave u vrtiću u predškoli 2 sata i one koji borave u 10-satnom programu i imaju tri obroka, ne kužim...nikako ne može biti besplatno! Jedino ako želite da se formiraju predškolske grupe koje će biti besplatne i trajat će 2 sata, al pitam se onda kud će onda naša djeca nakon 2 sata odrađene predškole....
    Druga stvar moja sestra radi u vrtiću i ne mogu reći da je program skrpan kako kažeš nego i te kako rade pojačano s predškolcima....vjerojatno je ipak razlika u kvaliteti izvedbe i različitosti u kvaliteti predškolskih ustanova. Mislim da bi tu trebalo raditi na ujednačavanju.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj superx prvotno napisa Vidi poruku
    .
    moraš priznati da postoji razlika između 10-satnog i 3 satnog programa
    mislim da ti nitko neće braniti da ispišeš dijete iz vrtića (puni program) i upišeš ga u besplatnu predškolu
    i kod nas je vrtić 800+ kuna, sitnica

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Predškola će biti 3 sata svaki dan, a ne dva.

Logično bi bilo da predškolcima koji idu u vrtić, smanje cijenu za tri sata dnevno. Onima koji ne idu je besplatno, pa zašto bi roditelji vrtićaraca bili na gubitku?
    Iako, kako se sada čita to neće biti tako. Tko ide u vrtić imat će predškolu u sklopu plaćenog vrtića, a tko ne ide, bit će 3 sata besplatno u vrtiću.

Naravno, ako roditelji ne dignu glas.
    Ili ako se netko u vladi ne sjeti da nisu pošteno računali...()

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ima li ikakvih novosti vezanih za ovo? Moja srednja će ovog ljeta napuniti 6 i biti za malu školu, a kako razmišljam da ju ispišem iz vrtića, zanima me što, gdje, kako sa tom malom školom?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Svi šutkom ušutješe...
    A možda su ih omeli silni praznici, pa skijanje...

Stranica 4 od 6 PrviPrvi ... 23456 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •