Stranica 42 od 63 PrviPrvi ... 32404142434452 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,051 do 2,100 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nepotrebna podijela na tabore, po tome se onda nikad nije trebao otvoriti topic o odgoju u duhu vjere, jer to je upravo bio prvi "tabor" koji je nastao, zdenka. :/

ne gledam to kao na podjele ideologija (mada bi se moglo gledati i tako), nego na tehničku (forumsku) podjelu u cilju bolje i lakše komunikacije. još jednom se ispričavam što sam onako skočila, bila si uletila među sve one postove. sorry.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 16.11.2012. at 15:40

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dobro, seni.....

Krivo sam se izrazio jer sam brzoplet.

Ne vrijeđa me. Ali mi smeta što se izrugivanje kreacionistima koristi za diskreditiranje vjernika. Je li tako bolje?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ne provocira njih nitko. pa u tome je poanta. ne vrti se ovaj svijet oko ekstremista i njihovog svjetonazora. ljudi pišu, govore rade svoje, sprdaju se s isusom, bogom, mormonima, pa i sa muhamedom (čak bih rekla da su karikature bile jako pogođene, jer se nisu sprdale sa muhamedom, nego s onim zašto se muhamed koristi - za nasilje).

gdje su svi onu umjereni muslimani koji bi se skupili negdje na neki trg i govorili protiv ekstremizma?
    vjerojatno se boje, ko i svi normalni ljudi koji se boje ekstremizma. Ne možeš se s rogatim bosti i vjerojatno ne s istim sredstvima.
    Izjednačavanje religije i svetih knjiga s ljudima, ekstremistima, i njihovim nasiljem, o kojoj god se religiji radilo, nije mi baš nešto najsjajnije što se može naći u argumentiranju (tnx, storma, nisam povukla paralelu s talibanima, nisam to tako shvatila).

I intelektualka u Turskoj i tvoja navedena kolegica s konferencije također su muslimanke i vjerojatno čitaju kuran pa ipak nisu iščitale ono što su neki drugi ljudi na osnovu toga sklopili u svojoj glavi i daju si za pravo.
    židovi isto tako, ni kršćani nigdje nisu mogli u Isusovu učenju iščitati da treba spaljiviati vještice ni ubijati jedni druge pa su to svejedno radili, kao što su ubijali ljude i sovjetski i kineski vođe koji su satirali religije pa opet, sve ćete se složiti valjda, nije na tom nasilju temeljen ateizam.
    Te stvari povežu ljudi kako njima paše, iskrivljuju sve što se iskriviti da i provode nasilje. Daju si prava koja im nisu dana ni od države ni od boga i rade strahote, a alibi i opravdanje za to uzimaju, ko fol, od boga i svetih knjiga.
    To s onim, kršćanskim bogom veze nema.
    Zato ne bih htjela da se borba protiv eksremizma i nasilja veže uz borbu protiv vjere jer ne mislim da se ljudi moraju odreći vjere zato što pripadnici njihovoga naroda tu vjeru izvitopere kako hoće.

(cvijeto, nemoj me za onu minicu, pliz, valjda se znamo dosad da mi to nije ni na kraj pameti)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    a tamo, da - 'tamo' - naprimjer ronin pateticno napise kako bi roda trebala staviti prekrizen kriz na forum da se zna tko je nepozeljan, i to na petom (5.!) nastavku topica o odgoju u vjeri i nitko nista nije komentirao
    što ćeš patetična mi je middle name

jest da se ovdje radilo o ironiji, al šišaj ga.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ah, bit ce da mi je osjecaj za sarkazam i ironiju poput sheldonovog
    bazinga!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

nepotrebna podijela na tabore, po tome se onda nikad nije trebao otvoriti topic o odgoju u duhu vjere, jer to je upravo bio prvi "tabor" koji je nastao, zdenka. :/

ne gledam to kao na podjele ideologija (mada bi se moglo gledati i tako), nego na tehničku (forumsku) podjelu u cilju bolje i lakše komunikacije. još jednom se ispričavam što sam onako skočila, bila si uletila među sve one postove. sorry.
    Ne slažem se, nije to bio i nije tabor. Samim time što se u naslovu te teme nalazi riječ "vjera" ne znači da je on pridržan za vjernika i zatvoren za ostale. Svatko može raspravljati i to se i čini i činilo se - pogledaj. Intervencije moderatora dogodile su se samo nekoliko puta, ne zbog diskusije "nepoželjnih" jer takvi ne postoje nego zbog gušenja teme prozivkama svaki put kad bi neki svećenik zbog nečeg negativnog osvanuo u JL. Inače nije bilo ograničavanja tko bi mogao ili ne bi mogao na toj temi raspravljati. Razumljivo mi je da će vjernici u većem broju slučajeva osjetiti potrebu da svrate na tu temu, nešto pročitaju i napišu, ali ako netko drugi ima što reći isto tako se uključi. Isto tako, rasprava ovdje mene uglavnom ne dotiče, ali ako imam što reći ne vidim zašto ne bih i mislim da je to u redu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ubijali ljude i sovjetski i kineski vođe koji su satirali religije pa opet, sve ćete se složiti valjda, nije na tom nasilju temeljen ateizam.
    kineske i sovjetske vođe su ukinuli boga da bi sami stali na taj pijedestal. da bi imali taj božanski autoritet svom narodu, a ne samo da budu (obični) političari ili predsjednici (tj diktatori). to baš nema veze s ateizmom, mada vjernici često navode njih kao primjere zlog ateizma. to je moje skromno mišljenje

Te stvari povežu ljudi kako njima paše, iskrivljuju sve što se iskriviti da i provode nasilje. Daju si prava koja im nisu dana ni od države ni od boga i rade strahote, a alibi i opravdanje za to uzimaju, ko fol, od boga i svetih knjiga.
    To s onim, kršćanskim bogom veze nema.
    Zato ne bih htjela da se borba protiv eksremizma i nasilja veže uz borbu protiv vjere jer ne mislim da se ljudi moraju odreći vjere zato što pripadnici njihovoga naroda tu vjeru izvitopere kako hoće.
    sve je to meni jasno, neno. mislim da ateisti... barem one koje ja poznam, dobro znaju praviti tu razliku. nema potrebe ulaziti uopće u rasprave o postojanju boga ili neke konkretne vjere, jer svatko može vjerovati što hoće, dok god se to vjerovanje ne iskoristi kao argument. onda jednostavno osjetiš potrebu dati protuargument, pa ispada da nekoga hoćeš preobratiti.

no, dozvolit ćeš da neki skeptici (da ne velim ateisti) također idu i korak dalje, da razmišljaju i u smjeru da same religije, ili ponekad i sama vjera nije nešto hvalevrijedno. to je po meni legitiman stav. kao što netko smatra da je vjera jako bitna, tako netko može reći da nije. kao što netko smatra da je bog dobar, tako netko može smatrati da nije. i za jedno i drugo mišljenje možemo uzeti bibliju ili druge spise.

stvarno nastojim nikoga ne uvjeravati u nepostojanje boga ili tuđe vjerovanje propitivati, jer to mi nije cilj. dapače, mogu razumijeti zašto ljudi vjeruju i ne sprovodim ateizaciju među poznatima i prijateljima (većina je ionako vjernika). ali ako me pitaš što mislim, usudit ću se reći (bez da ima potrebe da se svi zgražaju) da mislim da bi (konkretno) ženama život bio puno bolji bez bilo kakve religije. u što bi onda konkretno vjerovali, to je sad druga priča.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    nego zbog gušenja teme prozivkama svaki put kad bi neki svećenik zbog nečeg negativnog osvanuo u JL. .
    eto, sad smo otvorili svoj topik za to, pa opet ne valja
    šalim se.
    ja isto mislim da je u redu da kažeš.
    al i dalje ne razumijem vrijeđanje. potpisujem emsu:
    jedno je reći: ne slažem se s ovim linkom, nije istinito ovo što govori dawkins ili bill maher ili tko god već. karikatura je promašena jer xxxxxx. jest ti emso glup zaključak, to nema veze s vezom, potpuno promašeno blablabla

a jedno je . .

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne slažem se, nije to bio i nije tabor. Samim time što se u naslovu te teme nalazi riječ "vjera" ne znači da je on pridržan za vjernika i zatvoren za ostale. Svatko može raspravljati i to se i čini i činilo se - pogledaj. Intervencije moderatora dogodile su se samo nekoliko puta, ne zbog diskusije "nepoželjnih" jer takvi ne postoje nego zbog gušenja teme prozivkama svaki put kad bi neki svećenik zbog nečeg negativnog osvanuo u JL. Inače nije bilo ograničavanja tko bi mogao ili ne bi mogao na toj temi raspravljati. Razumljivo mi je da će vjernici u većem broju slučajeva osjetiti potrebu da svrate na tu temu, nešto pročitaju i napišu, ali ako netko drugi ima što reći isto tako se uključi. Isto tako, rasprava ovdje mene uglavnom ne dotiče, ali ako imam što reći ne vidim zašto ne bih i mislim da je to u redu.
    u biti smo suglasne. ako odgoj u duhu vjere nije tabor, onda nije ni ovaj.
    po meni tabora nema.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Hm, ja nikad nisam vidjela da smo na odgoju vjere stavili film koji ismijava ateiste, da smo rekli da su ateisti glupi i zatucani, i da je ono što vjeruju za krepat od smijeha.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    eto, sad smo otvorili svoj topik za to, pa opet ne valja
    šalim se.
    ja isto mislim da je u redu da kažeš.
    al i dalje ne razumijem vrijeđanje. potpisujem emsu:

jedno je reći: ne slažem se s ovim linkom, nije istinito ovo što govori dawkins ili bill maher ili tko god već. karikatura je promašena jer xxxxxx. jest ti emso glup zaključak, to nema veze s vezom, potpuno promašeno blablabla

a jedno je .
    .
    to se odnosi na šemsin odgovor meni, zar ne?

OK. Već sam u odgovoru seni napisao da sam se brzopleto izrazio kad sam napisao da je to uvredljivo za mene.

Ispričavam se.

To je uvredljivo za sve vjernike, jer to koristi kao argument za podsmjeh svim vjernicima. A mene ne smeta jer sam indiferentan. Može tako?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ovisi, kako to vidis.
    ja sam vec davno rekla da mislim da je covjek onakav ateist ili onakav vjernik, kakav je covjek.
    u tom kontekstu ga to da li je vjernij ili ateist u mijim ocima nece ni uzdignuti, ni spustiti.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U stvari, da budem još jasniji.

Sprdanje s kreacionistima je ispod svake razine, kao što je i intelekt kreacionista.

I nemam ništa protiv toga što se s njima sprdaju dawkins i slični, mada smatram da nisu uopće zaslužili da se s njima netko bavi.

Ono što nije u redu je koristiti to ovdje kao nekakvu argumentaciju u raspravi o vjeri i ateizmu. A koristiti to kao inspirativno "štivo" za ateiste je stvarno ispod razine svakoga tko se smatra intelektualcem.

Nadam se da sam sad dovoljno jasan. Stvarno ne znam kako bih to jasnije napisao.....

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ovisi, kako to vidis.
    ja sam vec davno rekla da mislim da je covjek onakav ateist ili onakav vjernik, kakav je covjek.
    a konkretno gledajuci forum, ono sto covjek pise i kako pise, te kako zastupa to sto zastupa, govori sasvim dovoljno o njemu. ne treba ti plast ni vjere, ni ateizma za to.
    u tom kontekstu ga to, da li je vjernik ili ateist u mojim ocima nece ni uzdignuti, ni spustiti.

nemam vremena, pa sam ovih zadnjih nesto stranica samo preletjela, nisam gledala ni videe, ni citala linkove.
    tako da ne mogu tvrditi, da nema nekog linka koji prelazi granice dobrog ukusa.
    no globalno gledajuci, dawkins nije zabranjen i knjige mu se tiskaju.
    da li to nekoga vrijeda, ne znam, moze biti, ali to ne mijenja mnoga toga na stvari.
    moze biti da recimo bozanicev ili papin govor, takode nekoga vrijeda, pa oni svejedno pravo na govor imaju.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    ovisi, kako to vidis.
    u tom kontekstu ga to da li je vjernij ili ateist u mijim ocima nece ni uzdignuti, ni spustiti.
    Kome ovo odgovaraš?

Nadam se da ne meni, jer je nepotrebno. Isto to i ja cijelo vrijeme drvim.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku

Sprdanje s kreacionistima je ispod svake razine, kao što je i intelekt kreacionista.

I nemam ništa protiv toga što se s njima sprdaju dawkins i slični, mada smatram da nisu uopće zaslužili da se s njima netko bavi.

Ono što nije u redu je koristiti to ovdje kao nekakvu argumentaciju u raspravi o vjeri i ateizmu. A koristiti to kao inspirativno "štivo" za ateiste je stvarno ispod razine svakoga tko se smatra intelektualcem.

Nadam se da sam sad dovoljno jasan. Stvarno ne znam kako bih to jasnije napisao.....

razumijem te. mozda se i djelomicno s tobom slazem.
    ja zivim u drugoj sredini, nemam potrebu za tim.

sto se tice nivoa "ispod razine intelektualca", cimnut cu te kad netko ponovo pocne prodavati muda pod bubrege, na raznoraznim zapaljivim temema.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ok. jasno mi je. nek ti bude, iako su kreacionisti stvarnostu americi. ima ih puno. a dawkins je amerikanac. vezano uz inspirativno štivo, ja ću ti iskreno reći. meni je bilo inspirativno štivo, jer mi je prvo takvo štivo koje sam pročitala. prvi jasan glas - evo, ja sam ateist. A T E I S T. legao mi je ko kec na 11 kad sam osvijestila taj svoj ateizam, ne u smislu nevjerovanja u boga, odgojena sam u ateističkoj obitelji, nego u smislu potrebe da to javno kažem. a već sam napisala kad je to bilo.

no, dawkins je uvredljiv za sve vjernike. to mogu prihvatiti. kao što je papa uvredljiv za ateiste.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 16.11.2012. at 16:36

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da sam prije vidjela, potpisala bih seni.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

hvala vam na ovom zakljucku, i drzite se toga. alternativa je zakljucavanje oba topica, treba li nam to? (nama kao forumasima) (i, ovo je bilo retoricko pitanje).

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

u biti smo suglasne. ako odgoj u duhu vjere nije tabor, onda nije ni ovaj.
    po meni tabora nema.

Zalažem se da bude tako.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

a ja cu poceti skakati od srece. napokon.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

evo ja sam prije par godina doživjela situaciju gdje su mi se postovi brisali s "odgoja ..." jer nisu striktno vezani za odgoj u duhu vjere.
    iznosila sam dileme vezane za odgoj sina u obitelji gdje je muž vjernik, ja nisam.
    koliko se sjećam, nikoga nisam vrijeđala.

uglavnom, nakon toga "odgoj ..." samo pratim, ne pišem više na tom topicu.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo na ateističkoj konferenciji u dublinu je govorila bivša muslimanka maryam namazie, o islamu, jako jako kritički. svi smo ustali i pljeskali joj (i dawkins).
    ne vjerujem

da je Dawkins ustao

vele da je malo humora uvijek dobro došlo u svakoj raspravi
    pratim i dalje (koliko stignem)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Hm, ja nikad nisam vidjela da smo na odgoju vjere stavili film koji ismijava ateiste, da smo rekli da su ateisti glupi i zatucani, i da je ono što vjeruju za krepat od smijeha.
    pa nije ni za krepat od smijeha ali jest bome dovoljno da nema spasenja za osobe koje nisu prihvatile tvog boga. kud ćeš gore prema tvojoj vjeri?

no, danas je dan tolerancije pa ne mislim dalje raspredati tu priču o tome što prosječnom nevjerniku može izazvati zgražanje na topicu o duhu vjere.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa Vidi poruku
    ne vjerujem
    da je Dawkins ustao

vele da je malo humora uvijek dobro došlo u svakoj raspravi
    pratim i dalje (koliko stignem)
    e jesi me presjek'o, juroslave!

ali si mi dao dobar šlagvort da odmah postam link: maryam namazi o islamic inquisition
    (na 18:09 se vidi kako je dawkins ustao, .... vjeruj, brate, vjeruj! )

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kad smo kod islama (ne mogu sad pogledati filmić, ali budem), iznenadila sam da je u islamu kuranom dozvoljen razvod, ženi su osigurana imovinska prava, naslijeđe, može koristiti kontracepciju, pa čak i abortus.

U teoriji zvuči nevjerojatno progresivno za to doba.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ok. jasno mi je. nek ti bude, iako su kreacionisti stvarnostu americi. ima ih puno. a dawkins je amerikanac. vezano uz inspirativno štivo, ja ću ti iskreno reći. meni je bilo inspirativno štivo, jer mi je prvo takvo štivo koje sam pročitala. prvi jasan glas - evo, ja sam ateist. A T E I S T. legao mi je ko kec na 11 kad sam osvijestila taj svoj ateizam, ne u smislu nevjerovanja u boga, odgojena sam u ateističkoj obitelji, nego u smislu potrebe da to javno kažem. a već sam napisala kad je to bilo.

no, dawkins je uvredljiv za sve vjernike. to mogu prihvatiti. kao što je papa uvredljiv za ateiste.
    i ja mogu prihvatiti da je Papa uvredljiv za ateiste.

Čak štoviše, ponekad je i za (neke) vjernike. Ja ne mogu nikako shvatiti ako je Papa Isusov namjesnik na zemlji, kako je moguće da nema dovoljno milosti i snage oprosta da pomiluje onog svog bivšeg sobara koji je osuđen i čami u zatvoru samo zato što je nekakve tajne odavao. Usput, kako Papa uopće po svojoj definiciji smije imati tajne?

Ali tako mi je nevjerojatno i pomalo smiješno da se ateisti osjećaju potlačeno i imaju potrebo glasno izreći "ja sam ateist". Uvijek sam mislio da je obrnuto. Valjda zato što sam stariji i odrastao u bivšoj državi kad je bila potpuno obrnuta situacija.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jennifer, ako se ne varam, za to doba to i jest bilo jako progresivno.

za to doba.

od tada je ipak prošla koja godinica

(jesi pročitala nevjernicu?)

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mujica, pa baš zato jer si stariji bi trebao razumijeti kako je to kad se ima sloboda izjaviti što si. Ma što to bilo.
    Ili ipak nisi toliko star.
    Posljednje uređivanje od Mojca : 16.11.2012. at 21:37

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jesam. Star. Ali ne vidim da itko u našem društvu ne bi smio ii mogao izjaviti tko ili što je.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nitko se mujice u RH ne bi trebao osjećati potlačeno. Ni ateisti, ni gayevi, ni žene, ni srbi, ni cigani, sve je super i sve štima.

MC, nisam čitala nevjernicu.

Meni je fascinantno da je u to doba kuran imao tako "liberalne" propise. Mislim, ima ih i sad (kuran se nije promijenio).

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pa da. Smije izjaviti. Bar se priča da sad smije izjaviti. Pa ljudi koriste to svoje pravo.
    I što je tu loše? Jer možda nema potlačenosti, ali prezira ima. Bar sam ga ja osjetila. I puno čuđenja. No, ne dira me ni jedno ni drugo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jennifer, ovo je ayan hirsi ali: link poslušaj kratko. odlična je knjiga. pogledaj i maryam.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

upravo bilo na hrt1: trailer i cijeli film: prayers for bobby

The true story of a mother's struggle to reconcile the tension between her deeply held religious beliefs and the suicide of her gay son. Mary Griffith came from a religious family and raised her four children to believe in God and live a Christian life. Their conservative Presbyterian church was the center of family life for every family member except Mary's husband, Bob. When 17-year-old Bobby confided to older brother Ed that he was gay, the family's life changed. Mary convinced Bobby to pray that God would cure him and to seek solace in church activities. Bobby did it all, but the church's hatred of homosexuality and the obvious pain his gayness was causing his family led him increasingly to loathe himself. Excerpts from a diary he kept, family photos, and letters written by Mary to her dead son make the book intense reading for both high-school and public library patrons.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Jesam. Star. Ali ne vidim da itko u našem društvu ne bi smio ii mogao izjaviti tko ili što je.
    ovisi u kakvom krugu ljudi.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Svašta nešto se i smije i može, ali naravno, skupa s posljedicama koje nosi.. Pa tako i na ovu temu, da, svatko ima pravo da "smije i može" reći "tko je" bilo u religijskom, nacionalnom i svakom drugom smislu, al onda i snosi posljedice u skladu s izrečenim

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

upravo bilo na hrt1: trailer i cijeli film: prayers for bobby
    Pogladala, tako tužno

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Divan film, nadam se da će ekipa s Odgoja u duhu vjere naći vremena da ga pogledaju.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Gledala sam film još prije i jako me se dojmio. Podsjetio me je koliko nekad nismo svjesni da iz najbolje namjere možemo uništiti dijete i kako ljubav nije uvijek dovoljna.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Divan film, nadam se da će ekipa s Odgoja u duhu vjere naći vremena da ga pogledaju.
    .
    Ne na film nego na sugestiju ciljanoj skupini.
    Čini mi se da sam se jedina (i kasnije isto zdenka2 s potpisom ) opširno izjasnila, na zdravstvenom topicu, kako bih pristupila činjenici da mi dijete ima homo orijentaciju. Isto kao i prema bilo čijem tuđem djetetu, ili čovjeku - prihvaćanje i podrška u nastojanju da mu se život olakša, a ne oteža.
    Pravo me zaprepastilo komu se sugerira gledanje filma, ono, pogledajte pa vidite kakve tragedije nastaju iz vaših i sličnih zadrtih stavova (e, fakat se nadam da je ta rečenica jedna velika zabuna i da je tako nastala i zabuna u mojoj glavi, od neispavanosti).
    Takvo nešto (ponašanje te majke) mi je toliko strano da mi je sad ispod časti ovo uopće pisati.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ne znam gdje si sve to što si napisala pročitala u mojoj jednoj jedinoj rečenici.
    Film, osim što se bavi problemom mlade osobe koja je homoseksualac govori i o tome koliko se božja riječ može tumačiti kruto ili meko...
    Generalizacija je bila pomalo nepretna, priznajem... što sam trebala napisati: osim za Nenu, Zdenku...
    Ni najmanja namjera mi nije bila dizanje tenzija. Film je topao, nježan, vjerujem, zapravo čini mi se da je napravljen da bi se vjernici senzibilizirali.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ne znam gdje si sve to što si napisala pročitala u mojoj jednoj jedinoj rečenici.
    Film, osim što se bavi problemom mlade osobe koja je homoseksualac govori i o tome koliko se božja riječ može tumačiti kruto ili meko...
    Generalizacija je bila pomalo nepretna, priznajem... što sam trebala napisati: osim za Nenu, Zdenku...
    Ni najmanja namjera mi nije bila dizanje tenzija. Film je topao, nježan, vjerujem, zapravo čini mi se da je napravljen da bi se vjernici senzibilizirali.
    Ok, prihvatit ću da je tako. Puno je na svijetu vjernika i vjernika, a senzibilizirati bi se trebali svi, ne samo oni, u ljudskosti.

(Nije se zdravo probuditi nedjeljom ujutro u šest, nakon burnih rođendanskih dana i večeri ružione, dojenče sretno i prpošno, a meni u glavi vrtoglavica i kaos. Bolje da se maknem dok ne dođem k sebi)

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Sve pet, Nena.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    .
    Ne na film nego na sugestiju ciljanoj skupini.
    Čini mi se da sam se jedina (i kasnije isto zdenka2 s potpisom ) opširno izjasnila, na zdravstvenom topicu, kako bih pristupila činjenici da mi dijete ima homo orijentaciju. Isto kao i prema bilo čijem tuđem djetetu, ili čovjeku - prihvaćanje i podrška u nastojanju da mu se život olakša, a ne oteža.
    Pravo me zaprepastilo komu se sugerira gledanje filma, ono, pogledajte pa vidite kakve tragedije nastaju iz vaših i sličnih zadrtih stavova (e, fakat se nadam da je ta rečenica jedna velika zabuna i da je tako nastala i zabuna u mojoj glavi, od neispavanosti).
    Takvo nešto (ponašanje te majke) mi je toliko strano da mi je sad ispod časti ovo uopće pisati.
    pa da Nena to je to o čemu se priča.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Bilo bi lijepo da prestanete prozivati, pa tjerati, a između svega vrijeđati. Nije neka demokratska fora. Više onak ispod svakog nivoa.
    Za primjer suvislog i kulturnog dijaloga pročitajte knjigu Vjerujem, ni ja također, Frederic Begibeder
    http://www.superknjizara.hr/index.ph...d_knjiga=16304

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Čitala sam njegovu Ljubav traje tri godine, dojmio mi se užasno arogantan. Dobila knjigu na dar jer sam svima tupila da ljubav traje 4 godine

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Bilo bi lijepo da prestanete prozivati, pa tjerati, a između svega vrijeđati. Nije neka demokratska fora. Više onak ispod svakog nivoa.
    Za primjer suvislog i kulturnog dijaloga pročitajte knjigu Vjerujem, ni ja također, Frederic Begibeder
    http://www.superknjizara.hr/index.ph...d_knjiga=16304
    Hvala na preporuci, imam i ja jednu:
    http://www.fraktura.hr/knjige.aspx?knjiga=459

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Čitala sam njegovu Ljubav traje tri godine, dojmio mi se užasno arogantan. Dobila knjigu na dar jer sam svima tupila da ljubav traje 4 godine
    Meni je Beigbeder užasno loš pisac.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je Beigbeder užasno loš pisac.
    Pa da, arogantan je i podcjenjuje vlastite citatelje,barem sam to izvukla iz ove knjige, htjela sam je vise puta hitnuti u zid, ali volim dovrsiti zapoceto

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Film je topao, nježan, vjerujem, zapravo čini mi se da je napravljen da bi se vjernici senzibilizirali.
    x

i naravno ne nužno samo vjernici. i ne nužno samo vezano za homofobiju. ali da, ovdje jest opisan konkretni odnos između homofobnog roditelja - gay djeteta i (pretežno) homofobne sredine (zanimljivi su mi komentari u vijećnici). vjera njegove majke (presbeterijanska?) ovoj homofobiji daje istovremeno poseban (neupitan) legitimitet (temeljen i na doslovnom čitanju biblije) i time skoro pa nemogućnost kritičkog promišljanja vlastitih (naučenih) stavova. što je najveća tragedija.

meni i lik majke nije za osudu. ona sve što je činila, činila je iz najbolje namjere, iz ljubavi i straha za sina, iz krivog znanja i predrasuda. no, kao što bodulica veli, to često nije dovoljno. ona nije negativka, nije bezdušnica ili što bi se već na prvi pogled moglo reći, ne, dapače, vidi se da voli svoje dijete svim srcem, da se sama sa sobom bori između onog što je odmalena učena što je homoseksualnost i onog što njen sin jeste.

mir pronalazi u aktivizmu. po istinitoj priči

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •