Stranica 27 od 63 PrviPrvi ... 17252627282937 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,301 do 1,350 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj mirna26 prvotno napisa Vidi poruku
    je istina..dečkićima treba malo duže ali nije pravilo......Lucija Ellen....imaš za kupit malu kacigu za udaranje glavom u intersportu(onak od tanke spužve na ljepljenje)...samo ne znam dal bi beba to htjela nosit

Kaciga bi samo omela i usporila napredak. Zamisli samo da u ovim vaznim razvojnim trenutcima udara glavom bez da osjeti bol. Ne kazem da sad dijete treba izlupati glavu, naravno da cemo ga paziti, ali kaciga po kuci za malu bebu nije rjesenje

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

LE jer jos pada kad se digne? Moj je jednom bas svojski pao na bok i udario glavom u zvucnik pa na pod, al par dana kasnije, kad je iduci put krenuo padat okrenuo se u padu prema naprijed i docekao na ruke. Isto tako, ako nekad udre u neki rub stola, il kreveta, il neceg, tesko da ce o to ponovo udrit. Ti padovi i udarci znaju bit grozni, al ih isto uce da budu oprezniji i spretniji, i to ih po kratkom postupku uce

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

kod nas nema pomaka nekog
    leonisa kako je kod vas?
    ja ne znam jesam luda ili potiskujem nešto ali nisam nešto zabrinuta
    sve me prati osjećaj da je ona jednostavno ljenguza

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Mali osvrt iz treće generacije. Evo posipam se pepelom i priznajem da sam svoju kćer špotala što mi unuka stalno vodi na Goljak po savjete za vježbe. Bio je prvo malo ukočen u kukovima, pa potom sporiji u hvatanju rukama, potom kod podizanja...sada je dijete upravo prevalilo prvu godinu, još ne hoda, ali puže da ga je milina gledati. Kod puzača uobičajeno je da kasnije prohodaju. Moja djeca nikada nisu puzala, jer sam ih uvaljivala u hodalice.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Puzanje je super. Ja gledam svog malisa kako juri ko munja pa se spusta na trbuh pa se prevrce pa puze unatrag, penje se na krevet, spusta se, sve puzajuci. Cini mi se da je puzanje izuzetno bitno za razvoj motorike, a i za jacanje misica, posebno misica ruku i prsa - to se ne moze hodanjem razvit. A i puzajuci padovi manje bole od hodajucih. A hoce li beba prohodat par mjeseci ranije ili kasnije je puno manje bitno, ako je uopce bitno. Prohodat ce kad bude spremna.

Ipak sam skepticna prema ovoj tvrdnji da bebe koje puzu kasnije prohodaju.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    leonisa kako je kod vas?
    bas sam to krenula napisati...
    rekla sam muzu da kad se vratimo s puta da idemo fizijatru na pregled. sto je najbolje morat cemo privatno jer preko uputnice cemo doci na red na prvi rodjendan i to ako...

mislim ni ja vise ne znam...jel se moraju rotirati, ono moraju?
    ona je u svim drugim aspektima motorike super. dize se na ruke dosta visoko (zenski sklekovi), na trbuhu se oslanja na jednu ruku i cijeli trup one slobodne ruke dize i okrece, gleda nazad, mice se u velikom luku na trbuhu u stranu, barata s igrackama na trbuhu ispod svoje glave, rotira ih s dvije ruke, stavlja u ujsta...noge u usta kad je na ledjima, na ledjima se jako visoko odzie trbusnim mislicima, kad ju posjednem (testiram), ne pada ko klada kako je starija u toj dobi padala, ostane u tom polozaju par sekundi i ne pada na nos....no nece se rotirat preko desnog boka skroz na trbuh i s trbuha na ledja. jos s ledja na trbuh preko desne strane napravi nogu kako treba, ali ona ruka ostane u zraku, pa kad vidi da ne ide, ukoci se.
    kad se uspavljuje na trbuhu, dize guzu i primice noge, al ne i kad se igra.

i ni ja ne znam sta propustam...a svaki dan ju rotiram po x puta po PSu i ona nista.

mozda sam ja kriva jer ju jedino mogu nosit u lijevoj ruci pa je lakse savladala lijevu stranu? i kad ju premotavam, dizem joj desnom rukom lijevu nogu i vise ju rotiram preko lijevog boka kad ju premotavam, od kad se rodila, al to je zato sto s drugom rukom ne znam...
    sad je napunila 7mj. i sto se rotacije tice na istom je stupnju ko i sa 4.
    ostalo sve napreduje po sabloni...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ocu reci da nisam zabrinuta bila dok sad nije napunila 7mj. sad se pak pitam trebam li biti i jesam li nesto kiksala.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ocu reci da nisam zabrinuta bila dok sad nije napunila 7mj. sad se pak pitam trebam li biti i jesam li nesto kiksala.
    Mogu te utješit da je meni fizijatrica rekla ako dijete ima neki problem ono ga ima, nismo ga mi mogli izazvat svojim ponašanjem i hendlanjem, ali ga svojim hendlanjem i ponašanjem možemo ispravit ako postoji. Tako se nemoj brinut jel to nastalo zato jer ju nosiš u ovoj ili onoj ruci, iste sam strahove i ja imala i tako me dr utješila.

Pedijatrica je ta koja je trebala prepoznat problem ako on uopće postoji, pa kad se vratiš otiđi na pregled pa ćeš vidjet što i kako dalje. Iako se obično većina toga vidi već dosta rano, ni 7 mj nije kasno za krenuti na terapiju ako postoji problem.

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    leonisa kako je kod vas?
    moja isto nije htjela na stomacicu biti(mislim da je to isto kod vas) pa mi je fizijatrica rekla da ju stavim na jedan mali jastucic tako da joj prsa budu malo visoko i tako ce lakse drzati glavicu i prsa i da ce se polako naviknuti na stomak-tako je i bilo.

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Leonisa
    moja je nosila remencice i posto je imala displaziju lijevog kuka tu je remencic bio jace stegnut. Kada je skinula remencice pocela je vise favorizirati lijevu stranu. Fizijatrica je rekla da je to upravo zbog toga sto se lijeva strana vise ojacala. Pa smo morali raditi vjezbice da se pokrene i na desnu stranu. Mozda je to i kod vas pa bi bilo stvarno najbolje da odes vidjeti

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zhabs, :hug:
    sa starijom sam krenula sa 7.
    moja pedica je malo opustenija po tom pitanju. ona prije 6g nije htjela ni L. poslat fizijatru, nego smo to mi isli privatno.
    i za S. je rekla kako malo kaska al da je to u siiiirokim granicama i da sama vjezbam s njom, znam kako, prosla sam to sa starijom.
    tako da ni tu ne mogu biti ful sigurna.

e da! oni bi sad trebali, kad ih se "stavi" naq noge poskakivati. S. ne poskakuje. :/

lasta, prije 10 dana joj je pedica napravila UZV kukova i rekla je da je prema UZV sve ok.
    sad ju, kad ju premotavam forsiram na drugu stranu koliko god mi nespretno bilo. a ful je nespretno jer je ona skuzila pelene i pokusava ih sama staviti ili mi ne dopusta da ih stavim.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 28.11.2012. at 09:48

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Ja kada je dizem (posto je vise isla na lijevu stranu) okrenem je na desni bok pa podignem. U pocetku mi je bilo nezgodno ali se naviknes nakon nekoliko puta.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, meni je nezgodno okrenut je na njeni desni bok jer sam na tu stranu ko s dvije lijeve (dovoljno je reci da samo s jednom rukom znam otvoriti teglu, bocu...s drugom rukom ne znam ni u koju stranu bi vrtila ) al sam pocela. dizem ju iskljucivo na tu stranu vec neko vrijeme.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 28.11.2012. at 10:06

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

leo, kako to misliš da bi trebali skakutati? (mislim, kužim kako, ali prvi put čujem za taj podatak)
    sad sam probala i S. ukoči noge dok "stoji", ne skakuće
    možda je stvar trenutka, probat ću opet

inače, usporedila sam ju sa bratom u toj dobi (gledala snimke s kamere) i on je bio puno napredniji... i mršaviji

e, a jesi probala S.namamit sa sisom da se okrene? tako se moja prvi put okrenula na stranu koju ne voli

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

negdje sam citala...probat cu pronaci di.

okrece se ona na bok, to radi od svog 3. mjeseca, al preko desne ne ide dalje, ne ide na trbuh. preko ljeve je fantasticna, ima takav mot da se zaprepastim, al preko desnog dodje na bok, no em gornja noga ne ide dole na pod preko doljnje, em gornja ruka ne ide vec ostane u zraku, a ako jui ispruzi da nesto ulovi, tad se noge vracaju i kao da se pocne izvijati.

ne ferma ona sisu, na zalost. al ju mamim kockama. luda je za kockastim oblicima, od kutija do djecjih kocki, al ako ju mamim u zraku da ju prati i okrene se, dodje do neke tocke i stop. i izvijanje u frustraciji.
    ako ih stavim na pod s njene desne strane, ona se okrene preko lijevog boka na trbuh i rotira se preko guzice (svoje osi) i dodje totalno s druge strane do mamilice.
    ona ide rukama lijevo desno pa se na trbuhu zna okrenuti i za 180 oko svoje osi, na ledjima to radi i 360.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

6mj
    Sada je dijete razvilo siguran oslonac na dlanove i ispružene ruke, oslanjajući se gotovo na bedra.
    ovo radi i ko na slici je
    i sad vidim da je rotacija ledja-trbuh sa 6mj. znaci da ne kaska toliko :/

7mj
    Razvija se bočni položaj u kojem se dijete oslanja na lakat jedne ruke, zdjelicu i natkoljenicu. Ako tako ne može doseći željeni predmet, odignut će se na ispruženu ruku oslanjajući se na dlan. Taj stav se naziva "stav vrtnog patuljka".
    ovo radi.
    Razvija se pincetni hvat, ispočetka hvat palcem i kažiprstom, a kasnije i drugim prstima. Pri tome je jedan prst ispružen, a drugi savinut. To je početak fine motorike.
    Dohvaćeno stopalo dijete počinje stavljati u usta - koordinacija oko-ruka-noga-usta.
    ovo radi, s tim da noge stavlja u usta vise od mjesec dana.

http://www.poliklinika.org/home.aspx...ype=2&IdLang=2

sto se tice nogica, znam da ju je pedica testirala i da je jedan dan vristala jer joj je pregledala bokove i to ju je zabolilo i taj dan je drzala nogice ukocene u zraku.
    doma kad sam ju testirala, drzi ispruzene.

a sjecam se da sam negdje prije kontrole sa 6 i pol citala kako bi trebale sad vec poskakivati. idem jos guglati.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

http://www.ringeraja.ba/kalendar_raz...ne-faze_2.html evo, tu sam nasla to za nogice i poskakivanje

filip avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo mi bile na kontroli s 8 mj.da vidi kako sjedi i stoji.I veli meni pedijatar da imam jos mjesec dana fore,da mora s 9mj.samostalno sjediti.Rekao mi je da ju posjednem ,raširim nogice,i da joj pokazujem bočne obrane.Kaj se nebi trebali oni prvo sami posjest,zakaj ja moram forsirat to sjedenje,ne kužim.Starija mi nije sjedila s 9mj...Voli biti na trbuhu,rotira se na sve strane,i počela je odizatu guzu od podloge,ali jos nista da bi se digla na sve četiri.

mirna26 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

baš vas leonisa malo čitam i mislim si..jeeee.....koliko filozofije oko običnog prematanja.Ja te potpuno razumijem jer sam i ja kao i ti, da se moj nije okrenuo na leđa, bila bih vjeruj mi, još veća paničarka od tebe, jer sam takva. a onda se ponekad pitam, dal nam to treba..a što ako o tome uopće ne razmišljaš?što da nisi ništa o tome pročitala kako se beba oblači i premotava?rigth baby handling!...ja moga presvlačim kako stignem, lijevo, desno gore dole, jer sam se opustila malo po malo....ne dižem ga onako kako je propisno za rame itd...jer ne mogu..moj bebo ima 11 kg i 75cm...jednostavno ne mogu jer ga jedva dignem i kao "paket" što opisuju u toj knjizi da se ne smije...težak je ko sam vražićak i prepustila sam se jer nemam izbora.. već me bole i koljena i kičma od nošenja....i eto ga..bez obzira na nepravilno postupanje, on se okrenuo ko mali šef.strašno je snažan, ima jake mišiće, postavim ga kao i ti svoju da sjedi i drži se već nekih mjesec dana sam sa rukama za podlogu na kojoj sjedi...može tako minutama da sjedi...(pokušala) ali ne prakticiram.diže se sada u pužeći položaj na koljena, pripremi se, ali još uvijek ne zna što bi stim.uskoro očekujemo i puzanje.ne znam kakva su tvoja razmišljanja.sad će mi netko bukvicu očitat

mirna26 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

samo..dok bi moj bio na trbuhu i kmečao jer se nije mogao još samostalno okrenuti, ja nisam dugo čekala,odmah sam mu pomogla...dal to ima kakve veze?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Evo, moja je, nakon sto 3 dana nije izlazila iz AS i MT, imala skok i pocela rotirati na sve strane :hepi:

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

leonisa baš si mi pala na pamet - pomislila sam da si otišla preko bare
    mi smo od jučer na vježbicama mada su prognoze skroz ok.
    dijete je očito malo lijeno i treba joj poticaj
    nadam se da će tvoja bikica biti ipak malo poletnija

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ja ću se samo pohvalit da mi puzimo već tjedan dana....još nam posjedanje nije baš najbolje, nema bočnih obrana ali nadam se da ćemo i to ubrzo riješit

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

za vas astral!
    nadam se da nećemo ni mi preeedugo čekati!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

astral, bravo za L.!

flopice, vratili smo se. kakve vjezbe radite?

S. je jucer na parketu puzala malo u rikvers. jej :D

mislim da je stvar u pelenama.
    u am. je imala turbo male pelene (ista kilaza, ko nase, a za 1/3 su manje) i kad smo dosli doma, nista od rotacija.
    i onda sam joj stavila am. (ostalo mi desetak komada) i pocela se opet rotirati.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 21.12.2012. at 11:20

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

flopice, što te ponukalo da idete fizijatru?

mi već dva-tri mjeseca na istom, rotacije u svim smjerovima ali neće na koljena
    tu i tamo kada je na trbuhu pokušava prebacit težište sa zdjelice na koljena, ali ništa značajno
    inače, ne znam zašto bi bila motivirana propuzat kada se savršeno dobro kreće po cijelom stanu tim rotacijama
    izgleda ko mala komandosica kad se počne okretat
    kada je na parketu onda gmiže, jer se može klizat po njemu
    ako ju posjednem, lijepo sjedi, ali nema stražnje obrane, bočne su joj li-la, a prednje super
    ne znam, ja se cijelo vrijeme tješim da nije još vrijeme za paniku, stalno mislim da je nije lako tu njenu kilažu podignut, da možda zato neće na koljena...
    i onda maloprije na krevetu, podigne se na sve 4 i zaljulja

leo, i kod nas je sve puno bolje kad je gola
    S. je sva salasta, pogotovo na bedrima to je taman ko da dvije pelene ima

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

eeee tako i S. na parketu.
    pokusava saviti noge pod dupe, al ne ide joj bas, i ista je shema sa sjedenjem.
    inace, ona ozgleda ko da ce se prije posjest iz trbusnih nego po PSu...

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Moj unuk prošao je prvu godinu i još ne hoda samostalno. Ne brinemo jer super puže, samostalno se podiže i pažljivo sjeda natrag na pod kada dohvati što je zagledao. Kćer je išla kod fiz. terapeuta, dobivala upute za razgibavanje nogu, vježbanja tehnike ustajanja i razvijanja motorike ruku. Koliko god mi je to bilo čudno, jer mi se činilo da je sa djetetom sve u redu (pa što će ići na terapije), sada se pokazalo korisno za logično osamostaljivanje djeteta u kreatnju. Za pridržavanje kod prohodavanja posluži ona krpena nosiljka. Na igralištu ga pustimo da gmiže i vere se po svemu. Ma prohodaće sigurno.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

pa nije mi se svidjelo to što se jaaako malo rotira , što ne pokušava ni u ludilu okrenuti se s leđa na trbuh, što joj ručica čudno zaostaje iza kad jednom u sto godina pokaže ipak namjeru da se okrene, nije mi se to svidjelo jer se bližio 8. mj. starosti. doktorica je isto uočila i rekla da jesu neka odstupanja u pitanju i da odemo fizijatru; pošto je rođena s klavikulom klj. kosti i pošto se ta ručica neko vrijeme povijala ostalo joj je da je rjeđe koristi iako recimo bez problema premeće stvari iz jedne ruke u drugu. pošto je od sebe malo inertnije dijete, nije od prevelike akcije ipak je treba mrvu poticati i tu ručicu naravno. nije ništa strašno u pitanju ali ja sam mirnija odkada smo krenuli. i da, kod nje je veliki problem odbijanje položaja na stomaku, evo sad proboravi po 20 min. što je donedavno bilo nezamislivo.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i ja bi na tvom mjestu otisla. mislim, sama sam rekla da cemo otic kad se vratimo s puta, al evo, iznenadila me.
    no daaaleko je od samostalnog posjedanja, a cini mi se i od puzanja.
    no rotacija mi je bila najbitnija, bez nje sam bila jako nemirna.
    i voli sbiti na trbuhu, mislim da je jucer provela sat vremena na njemu, za razliku od starije, koja bi nakon 5 min plakala.
    i fino se dize na ruke kad je na trbuhu.
    no primjecujem da su joj nogice manje "napredne" od ruku, ali koliko se sjecam, razvoj ide od glave do nogu, tako da jos tu ne panicarim.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja smatram da ako postoji bilo kakva sumnja najbolje je otić kod specijalista (u ovom slučaju fizijatra) nego čekat. Jer ako se krene na vrijeme može se puno više napravit.
    Govorim ovo iz osobnog iskustva jer je mene pedijatrica uvjeravala da dijete neke stvari ne želi radit a ne da ne može (s tim da su me na te stvari upozoravale tete na
    vježbicama na koje je išla zbog kukuća i tada su bile isključivo ortopedske), kao npr. dizanje na rukice, idr. Ja sam imala sreću da su nam tete u Klaićevoj bile stvarno
    prekrasne i da su vježbale i to (iako nisu morale). Fizijatru smo išli isključivo radi komisije za produljenje porodiljnog dopusta (u to vrijeme se za produljenje porodiljnog
    morao imat nalaz fizijatra, neuropedijatra, okuliste i otorinca, uz sve ostale nalaze). I onda me pitao gdje sam do sada (ona je tada bila stara 11 mjeseci), i tek je
    tada i otkriveno krvarenje u mozgu koje je imala pri porodu.
    Mene su se tada posebno dojmile riječi fizijatra koji je rekao slijedeće: ona nema velikih problema, ali morate znat da je za svaki pokret zadužen određeni centar u
    mozgu, i ako dijete neki pokret radi pogrešno, aktivira se pogrešni centar u mozgu i iz malog problema nastane veliki.

Na kraju je išla na vježbice do 2,5 g., s tim da i dalje moramo vježbat i poticat određene pokrete, istezanja i sl., ali ona je uz kašnjenje u motorici imala i kosu
    zdjelicu te joj je nogica zbog toga sada kraća 2-3 mm (a bila je cm), i još uvijek je pod nadzorom fizijatra (ima sada 5,5 g.), iako po njenoj pedijatrici ona nema
    nikakvih problema (a ona ju vidi par puta godišnje po par minuta).

Zato je po mojem najbitnije slušat svoj majčinski instinkt i ako se mami upali alarm, najbolje je otić i provjerit (nas je to pravilo u više navrata spasilo, i da ga nisam
    slušala moj bi dijete danas bilo invalid).

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Roko_mama lijep post i potpisujem. Evo mene brine nešto drugačije ovaj put, s prvom sam prošla sve vježbe od cca 2mj smo znali da ćemo se navježbat i koliko je vikala ona je bila mirnija, poslušnija staložena rekla bi beba, a ovaj malac je histerija u 6kg.
    Miran je, odnosno ne vrišti do crvenila i ostajanja bez zraka jedino u AS i na rukama ili na sisi bočno pored mene, znam da je mali, tek nepunih 8 tjedana ali mogao bi bez plača biti bar 5min na prsima, može i drži glavicu ali ne želi ni minute biti sam (bez da ga nosim obično ja) ili da sjedi u "jaju" AS di ne mora ulagati trud da vrti glavom oko sebe.
    Plač je preglasan i jednostavno ne prestaje ako ga stavim na prsa, samog na leđa, išta.
    Jednostavno nemam ideje više, iscrpljuje me do krajnjih granica, a ne činim mu dobro. Doduše i poprilično je bucmast, s mjesec dana je imao 5300g i 56cm, mada mu to još nebi trebalo utjecat na motoriku, kad jedino što bi trebao moći je kontrola glavice, al kako da ga odviknem od "mojih ruku"

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam uvijek bila stava da tak mala djeca nisu "naviknuta na ruke" nego im jednostavno nešto ne odgovara, odnosno nešto ih muči i zato plaću, jer ne znaju
    drugačije pokazat. Možda ima grčeve, ili ga nešto drugo muči, ako mu paše samo jedan položaj možda ima tortikolis (zaležane vratne mišiće) pa ga to zateže
    ili smeta, ne znam samo nagađam, ali očigledno je da ga nešto muči i ja bi to svakako provjerila.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moja mala ima 4 meseca I 7 Dana.
    Nikako ne voli biti na trbuh. I ja nisam je forsirala.Ali sad ona nezna podici glavu kad je na trbuh i urine nos i nervira se i pocne plakati.
    Drugo je sve super.Pocela je podizati nogice i drzi ih nekoliko sekunda u vis, pokusava uhfatiti igracku ispred nje.....
    Ali kad je na trbuh nista.Cak ona kad je na trbuh podize noge a glavu nikako.
    e sad sta da radim?Da probam stviti jastcic ispod nje ili rano je za to?
    Dajte neki savet.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moja je "izdresirala" taj polozaj, a time i ojacala vrat na meni.
    ja bi bila na ledjima, a ona bi na trbuhu lezala na meni. ili bi bila "zavaljena" a ona na mom trbuhu. tako bi s njom pricala, zezala se, a ona bi se odizala da moze "komunicirati". tako smo od rodjenja.
    ista stvar na ramenu, rucicama bi se odgurivala da vidi sta je zanima, a bome bi to radila i u MT.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 22.12.2012. at 23:03

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Roko_mama prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam uvijek bila stava da tak mala djeca nisu "naviknuta na ruke" nego im jednostavno nešto ne odgovara, odnosno nešto ih muči i zato plaću, jer ne znaju
    drugačije pokazat. Možda ima grčeve, ili ga nešto drugo muči, ako mu paše samo jedan položaj možda ima tortikolis (zaležane vratne mišiće) pa ga to zateže
    ili smeta, ne znam samo nagađam, ali očigledno je da ga nešto muči i ja bi to svakako provjerila.
    da, muče ga ti plinovi u crijevima, kakanje, i zrak kojeg se naguta ..... jednostavno je nervozan veliku večinu dana jer ima dosta tih bolnih stolica

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nine, jos je mali. nosanje mu tad znaci puno vise od motorike.
    kad sazriju crijeva, bit ce bolje :hug:

mirna26 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

pitanje.čitala sam svašta ali me zanima još i vaše mišljenje....malisepočeo sam posjedati i sjedi skroz stabilno..kaj da radim?da ga pustim?

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

ole - kod nas slična situacija. Imamo 4 mjeseca za 2 dana. Neće na trbuh ali ga povremeno stavimo i zabavimo nekom igračkicom. Sa druge strane kod pedijatrice je bila riječ da je motorički jako napredan, rodio se jak, velik i bez problema rano počeo samostalno držati glavicu. Već smo se počeli okretati na bok, s boka na leđa, hvata igračke, prepliće prste, ali trbuh ne dolazi u obzir. Iako je sa dva mj. dizao glavicu u tom položaju sada jednostavno gurne nos u podlogu i buni se da ga podignemo...valjda im se samo neda. Ja se ne brinem.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    ole - kod nas slična situacija. Imamo 4 mjeseca za 2 dana. Neće na trbuh ali ga povremeno stavimo i zabavimo nekom igračkicom. Sa druge strane kod pedijatrice je bila riječ da je motorički jako napredan, rodio se jak, velik i bez problema rano počeo samostalno držati glavicu. Već smo se počeli okretati na bok, s boka na leđa, hvata igračke, prepliće prste, ali trbuh ne dolazi u obzir. Iako je sa dva mj. dizao glavicu u tom položaju sada jednostavno gurne nos u podlogu i buni se da ga podignemo...valjda im se samo neda. Ja se ne brinem.
    Sve isto , ali trbuh pozicija nikako jos.Palcica ja se samo brinem da mi dete ne propuzi nedaj boze
    I bas sam primetila da kad je podignem onaku u horizontalu ona podize glavicu cak sto vise iznad linije tela i cvrto je drzi.Kad ju nosim cvrsto drzi glavicu,ne klati je sve ok.Ali kad smo na trbuh nikako.Sad u zadnje vreme pronasla je da moze i tako strpati jednu rukicu u usta i sise i licka rukica al glavu da podigne nikako.
    A ispred nje celi arsenal igracaka, seka peva lupa vice al nje to ne tangira.
    Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Baš ta situacija. Eventualno smogne snage da si gurne ruku u usta i opet zakljuca po podlozi. Pitanje je dana kad će biti motiviraniji da se usprave. Ne brini i javi!

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

pitanje.čitala sam svašta ali me zanima još i vaše mišljenje....malisepočeo sam posjedati i sjedi skroz stabilno..kaj da radim?da ga pustim?
    pusti ga. Ako se sam posjeda, sve je ok.

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Kako se posjeda? Pravilno je da se prvo okrene na stomak, digne se na kolena i dlanove, povuče guzu nazad, ka stopalima i onda provuče noge ispod sebe. Ako se diže tako da vuče nešto i pridržava se dok iz ležećeg položaja ispravlja trup, ne bi mu trebala dozvoljavati.

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Prijavljujem se na temu. Uskoro će mi trebati sve ovo o čemu pišete pa vas počinjem pratiti.

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Imamo skoro 10mj! Samostalno se posjeo sa nekih 7mj, a ne dugo iza toga se poceo dizati na nogice.
    Dize se sam uz namjestaj, ali iskljucivo snagom ruku!
    Na podu imamo parket, a kako je u carapicama, stalno mu se sklize! Hladno je da ga izujemo bosog, a dali bi mu vec trebali kupiti cipelice pa bi mu to mozda "pomoglo" za prve samostalne korake?
    Dali ga pustiti da se dize tako, iskljucivo rukama?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Imas za kupit skroz mekane cipelice za nehodace u kojima se ne klize i toplo je. Mi imamo neke cartersice. I neke misulice - to imas na netu za kupit

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Nije mi najjasnije kako izgleda to dizanje isključivo rukama. Da li iz sedećeg položaja vuče pa se ispravlja ili se samo pridržava dok iz iskoraka diže guzu? Trebalo bi da iz sedećeg podvuče jednu nogu pod sebe, a drugom zagazi stopalom i onda se pridržavajući se za nešto diže. Ne znam da li si shvatila kako to izgleda.
    Evo, na ovom linku je pokazano u slikama, pa pogledaj.

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

e a moja se sama posjeda (pravilno) ali se diže na koljena i tako kleči visoko na koljenima nasred sobe i uopće nije zainteresirana za puzanje nego bi se dizala na noge, dopuže do nečijih nogu i pridiže se....koliko je pametno da stoji nasvojim nogama....mislim jel ih može iskriviti? ima 8 mj i 9 kg

mirna26 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj cikla prvotno napisa Vidi poruku
    Kako se posjeda? Pravilno je da se prvo okrene na stomak, digne se na kolena i dlanove, povuče guzu nazad, ka stopalima i onda provuče noge ispod sebe. Ako se diže tako da vuče nešto i pridržava se dok iz ležećeg položaja ispravlja trup, ne bi mu trebala dozvoljavati.
    ma nisam te baš shvatila jer nemam baš to u glavi kak je pravilno..trebala bi mi slika...dakle ono što sam ja vidjela jest...upravo ovo prvo slično....na koljenima je i rukama...i povlači guzu prema nazad koja samo odjednom puf sjedne i povuče ga da se ispravi(ima vejiku guzu)....a noge se isprave prema naprijed....jel to to?Ovo drugo što si opisala niti ne mogu zamislit kako izgleda?baš me zanima!..

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Ma to je to. Neka sedi dete kada je savladalo.
    Ovo drugo, nepravilno, rade još kada su sasvim mali. Znaš ono, kada leži i pružiš mu ruke, a on se diže kao da radi trbušnjake. E, to se ne sme. (Sa bakama i prabakama sam rat vodila da to ne rade.)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •