Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ma, svaka stanica pamti itd. - to je meni previše stručno - i pamti i ne pamti, pa kao od matičnih možeš sve uzgojit, ako je tako - di joj je sjećanje nestalo.

Ne kažem ja da se razgraničenje žena ili muškarac "reže" isključivo po kriteriju jajniku/jajčeku (jer taj kriterij ima utjecaja na sve9 - nego da je to primarno drajvano hormonima (koji onda imaju utjecaj na cijelo tijelo), ali ne takav da bi se sad ne znam... kao sukus ženskosti analizirao ženski femur (nedvojbeno tanji i manji od muškog prosječnog femura). Tako da ne vidim neke specifičnosti u mozgu (uz to da je cijeli specifičan jer je puno toga u njemu).

Ovo "branjenje od ženskosti" i ono... "oslobodi žensku stranu" (kad kažu za muškoga) - sve je to onako... nedefinirano.

Što je "pravo žensko"? Što je "ženskost"? Ja tvrdim da je to dobrim dijelom društveno uvjetovano često i slučajem "ne nekom objektivnom datošću te prirode", jer negdje žensko kolje antilope, dok muški samo oplođuje (lavovi), a to bi kod nas bile... tipično ženske role - žena u reprodukciji, muški u akciji. Ono... what's wrong with female lions? Ili pingvinioma muškim koji sjede na jajetu, di im se izgubio muški djelatni mars princip?

Banaliziram, naravno, jer sam takva, i jer se ne mogu znanošću kitit i jer ovo nije znanstveni forum - pa ravnopravno mogu .
    I ja sam malo kao i ti malo prema banalnijoj strani, pa mislim da je jedina vidljiva, potvrdiva i objektivna razlika žensko-muško kod ljudi (konjici su mi zgodni i volim ih vidit, al nisam u rodbinskom odnosu s njim) to da žene rađaju, i ta distinkcija, skupa sa prirodnim nastavkom trudnoće (dojenjem, o čemu ovaj forum prije svega i jest) mislim da zaslužuje našu pažnju u tom temeljnom smislu. O modi možemo pod 4 kuta našeg doma, i gdje je jeans na akciji, sve pet, ali objektivno niti to, niti suknje niti gobleni nisu sukus koji zaslužuje neku političku pažnju.

Po meni, zaštititi ženu u majčinskoj ulozi (od toga da ima adekvatan spolni odgoj i da razumije svoju ulogu i da pametno bira partnera, te se ne dovede u neku zlostavljačku zajednicu, preko zaštite trudnoće, perioda dojenja, i ostalih prava koji slijede iz potrebe da se zaštiti žena, majčinstvo i obitelj kao prirodna zajednica koja čuva majčinstvo i ženu, do toga da legislativa rada ubraja rađanje i roditeljstvo u ajmo reći radni staž) predstavlja temelj i osnovu zaštite specifičnih ženskih prava. Jer ostala prava su nam ista kao muškarcima - dakle univerzalno ljudska.
    Posljednje uređivanje od Ifigenija : 18.12.2012. at 14:00

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    pažnju.

Po meni, zaštititi ženu u majčinskoj ulozi (od toga da ima adekvatan spolni odgoj i da razumije svoju ulogu i da pametno bira partnera, te se ne dovede u neku zlostavljačku zajednicu, preko zaštite trudnoće, perioda dojenja, i ostalih prava koji slijede iz potrebe da se zaštiti žena, majčinstvo i obitelj kao prirodna zajednica koja čuva majčinstvo i ženu, do toga da legislativa rada ubraja rađanje i roditeljstvo u ajmo reći radni staž) predstavlja temelj i osnovu zaštite specifičnih ženskih prava. Jer ostala prava su nam ista kao muškarcima - dakle univerzalno ljudska.
    Drugačiji su nam metode, vjerojatno, ali i neki ciljevi. Ja bih zaštitila oboje - i mamu i tatu, jer roditeljstvo traje i nakon porodiljnoga. Prirodna zajednica - meni je svaka ona di ljubavi ima. Barem kad gledamo prirodu (da ne krećemo opet o homo vezama u prirodi, ili opet u prirodi, samohranih majki - mislim da je njih čak i više od nekih zajednica mama-tata-mlado). Il' su samohrane majke, il' krda, osim kod konjica.

A sve ovo drugo - adekvatan spolni odgoj - sve bi isto i muškome - da adektavno bira partnericu i za zaštitu trudnoće itd.

Od ovoga što je imanentno i jedino žensko je isključivo trudnoća i dojenje (kod ljudi ) - ali to može i superkratko trajati i dugo trajati - ovisno o dogovoru para.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.12.2012. at 14:24

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja bih zaštitila oboje - i mamu i tatu, jer roditeljstvo traje i nakon porodiljnoga.
    apsolutni svimb

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Drugačiji su nam metode, vjerojatno, ali i neki ciljevi. Ja bih zaštitila oboje - i mamu i tatu, jer roditeljstvo traje i nakon porodiljnoga. Prirodna zajednica - meni je svaka ona di ljubavi ima. Barem kad gledamo prirodu (da ne krećemo opet o homo vezama u prirodi, ili opet u prirodi, samohranih majki - mislim da je njih čak i više od nekih zajednica mama-tata-mlado). Il' su samohrane majke, il' krda, osim kod konjica.

A sve ovo drugo - adekvatan spolni odgoj - sve bi isto i muškome - da adektavno bira partnericu i za zaštitu trudnoće itd.

Od ovoga što je imanentno i jedino žensko je isključivo trudnoća i dojenje (kod ljudi ) - ali to može i superkratko trajati i dugo trajati - ovisno o dogovoru para.
    xxxxxxx

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Meni nije jasna ta logika - ili mi je jasna, ali se ne slažem - da se u isto vrijeme poteže pitanje zlostavljanja žena i loših društvenih pozicija, a onda neko nastojanje da se napravi uranilovka, pa se specifično ženska prava daju - i muškarcu.
    I isto tako mislim da je sve divno i krasno da su muškarci odgovorni, ali maternica je u ženi i ona je tu u ingerenciji i vlasti, i nema tu razblaživanja. Žena je ta koja može reći - ovako ćemo ili onako. Gospodin može piti ili šetati, jer ako u toj fazi ne poštuje i ne dogovara se nekako sam skeptična da će u kasnijim, manje romantičnim fazama života biti ugodan sudrug i partner. Ovo što mi njih gurkamo mi je tipično žensko cendranje, da ne bismo ispale bossy i da je sve lijepo i bez sukoba.
    Što se dogovora para tiče, i za to mislim da je precijenjeno, i da izlazi iz te pretjerano egalitarističke filozofije koja bi se i samodokinula eda bi dokazala da je u pravu, da ima pravo.
    Evo, s tobom pričam, pa tebi užasnuta vapijem - zar ne vidiš demografsku situaciju, kad je već popis aktualan? Gdje nas vodi nedovoljno poštivanje majčinstva, koje bi stvorilo baby-friednly okružje gdje je okej biti žena, roditi više puta, imati tu dječurliju, bez straha, osude, otkaza i opće izolacije? Mi ćemo s tih dvoje djece, ili jednim djetetom, izrodit generaciju koja će ostarit sama, gladna i u pelenema koje neće imati tko promijeniti. S egzodusom koje imamo nama se smiješi neki smrdljivi starački dom kroz cca 30-40 godina, a mi i dalje slušamo queer teorije kao da nas imaju što naučiti.
    Meni kao malomišćanki su svi dobri, ja mogu i s lerom, i zvonarom i gayem pit kavu na rivi, šta fali, ali ne može ni lero ni zvonar ni gay biti uzor i temelj životne filozofije jednog društva.
    Ženu na pijedestal, da se žena ne boji da će morati dojenče ostaviti u lošim jaslicama da dobije 2500 kn plaće za rad od jutra do mraka :/
    Mislim da trebamo tražiti više prava i specijalna prava jer je rađanje toliko vrijedno da niti jedna od nas, da budem patetična, ne treba ništa drugo, ma prstom maknut ako neće, sve dok je rodila i odgojila par prave zdrave djece. Ako još i radimo, trebamo duplu plaću jer nam treba, tako nekako, pa da možemo mirno raditi manje, jer smo potrebne.
    A to da ćemo mi pol pol s muževima je takva neutemeljena ideologija koja je održiva samo u kasnijim fazama roditeljstva - zbog čega i stajemo s 1 ili 2 djeteta, što je ta spomenuta demografska katastrofa, koja nije apstraktna, to mi radimo svojoj rođenoj djeci, kojoj kupujemo bebe od po 350 kn, kolica od 1000 E, baby projektore i body od organskog pamuka.

Mene ta priča sa modernom ženstvenošću podsjeća na bolnu priču o maloj sireni. Jest da pod morem nema tih čudesa kao gore, al kad si ona odsiječe rep, strašno pati. Tako i milijuni žena danas pate, skupa sa djecom po jeftinim day careovima od dojenačke dobi. Mi još živimo u socijalnoj utopiji, ali sad fino kad smo i službeno banana-republika, teško da će i ovaj standard biti održiv. Žene smo, ima to puno negativnih strana, ali to je tako. Drž se dobrog, anuliraj zlo i ne reži si rep jer će bit još gore.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Mene ta priča sa modernom ženstvenošću podsjeća na bolnu priču o maloj sireni. Jest da pod morem nema tih čudesa kao gore, al kad si ona odsiječe rep, strašno pati. Tako i milijuni žena danas pate, skupa sa djecom po jeftinim day careovima od dojenačke dobi. Mi još živimo u socijalnoj utopiji, ali sad fino kad smo i službeno banana-republika, teško da će i ovaj standard biti održiv. Žene smo, ima to puno negativnih strana, ali to je tako. Drž se dobrog, anuliraj zlo i ne reži si rep jer će bit još gore.
    Mene uopće ne.. meni daje krila (barem tako je to u mojoj glavi).

Ifi, nas dvije se slažemo u dvije točke:
    a) žene smo
    b) loše je.

Ako se i pod b) slažemo .

Ko smo to "mi"? Ako uzmeš mi - čovječanstvo - ima nas debelo previše. Demografska katastrofa - ma, nemam ja o tome pojma, ja ne vidim da će nas spasit rađanje više Hrvata. I sad nas negdje ima previše (gradovi), negdje ono nigdje nikog (lika, GK). Mislim da će nas, ko što je komentirao onaj lijepi za ZG burze u novinama, prije spasit neko dobro upravljanje, od bilo kojeg prirodnog resursa, što je nama već nekak utuvljeno još od juge da u tome leži spas (razvedena obala nekad, zdrava okolina danas). Dakle - mozgovi (sex-irelevant), a ne... od maternica, do mora, preko zdrave hrane.

A ovo da je maternica kod žene - moj gut feel i kilometraža u IVF-u mi govori da nećemo puno čekat i do out-of-female body maternice (ono... zamislivo mi je i izvan SF-a).

I tako... respectfully disagree.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.12.2012. at 15:52

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ako već hoćeš o maloj sireni... i ta se priča emancipirala/podiznicirala. Nekoć je to bila poruka... valjda... ženama - želiš li drugo/više - bit ćeš nesretna. Najbolji je MM kad sluša tu staru malu sirenu (meni dragu, inače). Ono - kaže on bolesno .

Sad je barem želit - OK. Mala sirena ima i svoj novi život i brak i dobar odnos s tatom i morskim svijetom. Ako se igramo tumačenja i bajki, da ne završimo sad pak u političkim tumačenjima Ježeve kućice. Sve je kontekst. Malo toga je (bogom-prirodom) dato. Sve se mijenja, a svaka "istina" je proizvod konteksta - barem kako ja to vidim.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.12.2012. at 15:59

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo i zašto: jedno što je promijenila svoj fizički izgled do toga da ju boli, da bi se svidjela muškarcu. također se odrekla sebe i svoje obitelji da bi bila sa muškarcem kojeg voli. i onda još:

Silenced Voices: Ariel must silence herself to get her man. She is expected to win him by her beauty alone, not directly expressing her needs. ... Ariel ultimately prevails when her voice returns, but it is the soothing power of her song, her voice as an aspect of physical beauty, not the content of her words or making her needs known, that enables her to get her man.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    evo i zašto: jedno što je promijenila svoj fizički izgled do toga da ju boli, da bi se svidjela muškarcu. također se odrekla sebe i svoje obitelji da bi bila sa muškarcem kojeg voli. i onda još:
    E, da, i to je pametni i moderni Disney izbacio... iako je i to mene kao malu "palilo" - svaki ju je korak bolio kao tisuću noževa, ali ona je to šutjela... i veselo plesala, najljepše i najbolje od svih. U stvari - ma fakat grozno.

A ovo fizčki izgled - ajde... pa to radi bothways, nije mi to sad nešto grozno - da je pao na njen glas, a ne riječi.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku

Ali, MC, pa to je himna feminizma - ne idi za muškarcem, ne trejdaj sebe za muškarca i brak, ne valja ti to, ostani sebi vjerna?! Kako je to ispala najgora feministička bajka? Valjda najbolja? S najžešćom poukom....

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kojoj demografskoj katastrofi? ima nas previše i trošimo previše. je li za ovaj svijet kao cjelinu loše što hrvata ima sve manje i manje?
    potpisujem kory. nije mi jasno o čemu pričaš, ifigenija. misliš da je premalo ljudi na planeti?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •