Da probam natipkati još koji redak dok mi beba spava...
Rooming in...
Kao ideja - super. Apsolutno podržavam. No, u realizaciji nije sve tako bajno. Naime, rodila sam prvo dijete, a oni su mi ga samo tako ostavili. Nisam imala pojma što bih s njom. Osim mazila se.

Već sam bila spomenula da ne znam ni držati dijete (sad, recimo, znam). Mlada pedijatrica ju je donijela (inače super ženska; ne znam je li stažistica, specijalizantica ili što već), pokazala mi kako da je premotam i stavim na prsa i to je to. Nama ležeći položaj za dojenje nikako nije pasao pa sam se sama patila s namještanjem i iščitavanjem onih sličica u Rodinom priručniku... a da ne spominjem ranu od epiziotomije koja mi još uvijek nije zarasla radi toga (i uopće me strah kad i kako će to zarasti).
Nisam znala kako dijete namjestiti da podrigne s onim glupim jastukom.
U kućnom redu piše da se ne smije spavati s bebom u krevetu. Pročitala sam to kad sam odlazila doma.

Također piše da se beba ne ostavlja sama, odn. ako ideš na wc ili pod tuš, da ih zoveš da uzmu bebu. Nije baš funkcioniralo. U jednom je trenutku bilo 45 beba (i valjda isto toliko mama) na odjelu. Gdje bi sestre dospjele da ih svaka od nas zove kad ide na wc? Osim toga, ja sam zvala sestru da mi pomogne kad mi je beba jako plakala, a ja je nisam mogla namjestiti na dojku. Došla nakon 10 minuta, zabila maloj glavu na mene i otišla. Naravno da je ova odmah ispustila dojku i nastavila urlati. Zvala sam je ponovno. Došla je druga i urlala na mene da ne stišćem alarm jer idu u obilazak.
E, da. Zadnji sam dan skužila da su s druge strane hodnika nove sobe. One možda imaju i vlastitu kupaonicu. Nemam pojma.
Imale smo problema s hvatanjem bradavice. Pola odjela mi ju je pokušalo namjestiti. Naravno da nije uspjelo. Tek smo doma nas dvije same uspjele nekako uhvatiti ritam. Ne smijem se ni prisjetiti kako su mi bradavice izgledale.
Jednom sam otišla na wc, a bebica se toliko razurlala da ju je sestra odnijela. Kad mi ju je vratila, pogledala me prezirno i rekla: "Ona je gladna." Rekla sam joj da znam da je gladna i da je cijelo jutro pokušavam namjestiti na prsa. Mislim da ju je nečim našopala jer je bila apsolutno mirna i tiha kad ju je vratila.
Ovo su primjeri par komada osoblja koje bih najradije zveknula nečim. Svi ostali (a ima ih!) bili su stvarno susretljivi, ljubazni, puni razumijevanja. Mlade primalje su toliko nježne i pažljive prema djeci, tepaju im i maze ih dok ih presvlače... Predivno! Problem je što se nitko nikad ne predstavi i ne nose oznaku s imenom, tako da ne mogu ni pohvaliti one koje bih htjela. Ne znam čak ni kako se zove doktorica koja me porodila. Znam samo onog doktora koji mi je probušio vodenjak i ime ove kokoši koja mi je našopala dijete nečim.
Hrana je očajna. Ne toliko okusom (mada i to), već količinom. Ne znam kako bi se jedna babinjača trebala zdravo i uravnoteženo prehraniti u bolnici. O trudnicama da ne pričam. Prednost je što si smiješ donijeti što god želiš.
Za posjete smo već rekli - samo jedna osoba od 16:30 do 17:00.
Kokoši koje puše u wc-u... Treba li uopće komentirati???
Ne znam jesam li još štogod htjela reći. Ako nekog nešto detaljnije zanima, neka pita.