Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Sirovo povrce

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moji klinci vole svo povrće sirovo i to mi je zapravo super, ali me brine da li ga mogu dovoljno dobro oprati. Nisam u mogučnosti nabaviti ne špricano, odnosno kupujem ga na placu.

ex_time avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa Vidi poruku
    Moji klinci vole svo povrće sirovo i to mi je zapravo super, ali me brine da li ga mogu dovoljno dobro oprati. Nisam u mogučnosti nabaviti ne špricano, odnosno kupujem ga na placu.
    Kupusasto povrce (cruciferous vegetables) kao rukola, brokula, kelj, cvjetaca, kupus, repa, rastika, prokulica, rotkvica, zuta koleraba i potocarka sadrze goitrogene, kemijske supstance koje blokiraju proizvodnju tiroidnog hormona (hormona stitnjace) sto znaci da mogu pridonijeti razvoju hipotireoze. Narocito bi osobe koje vec imaju smanjenu funkciju stitnjace trebale izbjegavati ovo povrce u sirovom stanju. Kuhanje smanjuje kolicinu goitrogena u ovom povrcu za 2/3. Fermentacijom se goitrogeni ne smanjuju, ali obicno se kiseli kupus jede kao dodatak u malim kolicinama, sto onda ne smeta ako prehrana sadrzi dovoljno joda.

Zeleno lisnato povrce kao spinat, blitva, persin, vlasac i listovi cikle sadrze oksalnu kiselinu koja je vrlo iritirajuca za probavni trakt. Takodjer blokira absorpciju zeljeza i kalcija u tijelu i moze doprinjeti stvaranju bubreznih kamenaca. Oksalna kiselina se potpuno neutralizira kuhanjem, tako da je najbolje ovo povrce malo obariti ili skuhati na pari, te jesti sa rastopljenim maslacem, jer da bi smo absorbirali minerale iz povrca trebamo vitamine topive u masti. Osim toga kuhano povrce sa maslacem je puno boljeg okusa! Ne vjerujem da netko jede sirovi krumpir, ali evo za svaki slucaj upozorenje: sirovi krumpir sadrzi hemaglutinine koji ometaju rad crvenih krvnih stanica. Sirovi slatki krumpir izaziva gaseve.

http://istineilaziohrani.blogspot.co...od-i-lchf.html

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj ex_time prvotno napisa Vidi poruku
    Kupusasto povrce (cruciferous vegetables) kao rukola, brokula, kelj, cvjetaca, kupus, repa, rastika, prokulica, rotkvica, zuta koleraba i potocarka sadrze goitrogene, kemijske supstance koje blokiraju proizvodnju tiroidnog hormona (hormona stitnjace) sto znaci da mogu pridonijeti razvoju hipotireoze. Narocito bi osobe koje vec imaju smanjenu funkciju stitnjace trebale izbjegavati ovo povrce u sirovom stanju.

Zeleno lisnato povrce kao spinat, blitva, persin, vlasac i listovi cikle sadrze oksalnu kiselinu koja je vrlo iritirajuca za probavni trakt. Takodjer blokira absorpciju zeljeza i kalcija u tijelu i moze doprinjeti stvaranju bubreznih kamenaca.

a ja bas u smuti od male i sebe cesto ubacim listove

ex_time avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku

a ja bas u smuti od male i sebe cesto ubacim listove
    Ne brini, to su male količine, problem nastaje postepeno ako se živi na tome

ex_time avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj ex_time prvotno napisa Vidi poruku
    Ne brini, to su male količine, problem nastaje postepeno ako se živi na tome
    Da ispravim sam sebe, ne znam koliko tih sokova radiš
    Ako je to na dnevnoj bazi i npr. blitvu koristiš kao svu zelenjavu, onda mislim da je to previše
    Mislim, sve ovisi, netko radi dnevno 2-3x po litru zelenih sokova

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •