Ma ne ništa nije strašno u ideji, ovo je samo rat između mljekara koji se vodi preko proizvođača, što se mene osobno tiče ja bih sutra predavala mljeko i u Beograd i na Kosovo i u BiH ili bilo kuda ako će platiti više nego ovi "domaći" al ako bi platili manje zašto bih prelazila u neku drugu mljekaru, i ktome još je potrebna izvoznica jer bi se moje mlijeko izvozilo.
Danas su krenuli kamioni ministarstva poljoprivede i odvoze "nedobro" mlijeko, samo ne znam kako misle razdvojiti ispravno mlijeko od neispravnog jer jedan kamion kupi sve mlijeko i od onih koji su dobili zabranu i od onih koji nisu i od onih koji su pristalli na fiksator i od onih koji su fiksatore odbili... jadno je to prejadno i žalosno i za nas proizvođače i za vas potrošače.
Moja prva reakcija na prvu vijest je bila "netko je 100% seljacima podvalio prihranu iz Afrike". Ovo je ključno, a baš nitko od medija taj dio ne spominje. Ni Dejanović ... naravno. Nikad nije dao cijelu informaciju, nego uvijek 9/10.
Inače su me gledali kao Gestapo što sam klincu branio sve na bazi kikirikija. Evo - baš zato sam mu branio.
(makedonski kikiritki je OK)
Davore!
I zašto su samo toksini nađeni u mlijeku u istočnoj Slavoniji tj brodskoj , osječkoj i vukovarskoj županiji, zar u varaždinskoj ili zagrebačkoj ili bjelovarskoj ili nekoj drugoj nije bila suša, zar te druge županije nemaju proizvodnju kukuruza i mlijeka...i di su tosini bili prije 2 dvije godine kad je bila poplavna godina kad je sjeno kislo po 5 dana i kukuruz plivao nije se moglo u njive ući. I baš me zanima na kojih je to farmama bila sva ta silna vojska inspektora i kome su to uzeli uzorke, kako ja i moji susjedi možemo znati da kod nas nema toksina jer nitko nije bio u kontroli al bitno je da smo pristali uzeti mikrofiksator i sve je ok.
Živi bili pa vidjeli koja nas sljedeća zaraza čeka, preživjeli smo kravlje ludilo pa ptičiju gripu pa svinjsku gripu, pa leukozu goveda, pa preživjet će mo i toksine.
Ja se razmisljam da odem kod seljaka u baranju i napravim sira od toga mljeka pa u Americi je 10 puta veca dozvoljenost aflatoksin pa nikome nista nije...
Zamislite jos sav taj sir staviti u pusnicu odimiti ga![]()
Kad je bila navodna ptičja gripa inspektori su išli decimirati perad u pratnji specijalaca u punoj spremi i s mitraljezima. Eto, toliko ste opasni ostatku društva
Molim da me se ne shvati pogrešno kad kažem da su (neki) seljaci ipak povlašteni poduzetnici u ovoj zemlji. Ja si recimo ne mogu kupiti kombajn od 4,8 milijuna kuna, čak ni na neznamnisamkakav kredit u francima. Onaj tko može je definitivno poduzetnik. Ovo naravno ne vrijedi za obiteljska gospodarstva s dvije krave i jednom kozom.
Da se ja krenem baviti nekakvim poduzetništvom sasvim sigurno za takav luđački podvig ne bih dobio ni poticaj ni plavi dizel, nego hrpetinu nameta i poreza, a stvar bi uz ovakvu društvenu klimu najvjerojatnije završila u dugovima i suzama. Jedino što bi me eventualno održalo na površini je pamet i strateško razmišljanje.
Zašto seljaci u takvoj klimi ipak nekako opstaju je misterij nama svima ostalima. Može se reći da teško rade. OK, teško rade i svi ostali u propadajućim granama privrede pa od toga svejedno nemaju perspektivu.
Može se reći da su seljaci bedasti i daju se manipulirati, što je samo po sebi potpuno pogrešna generalizacija, ali zaključujem da sustav funkcionira upravo na foru zatupljivanja. Sklopiš kooperantski ugovor i netko drugi se brine o detaljima, a novac ipak dokapava.
Taleb je u "Crnom labudu" napravio krasnu prispodobu porasta povjerenja purice u dobrohotnost mesara koji ju tovi za Božić. Ne mora ništa raditi, a svaki dan dolaze obilati obroci - mesar je dakle sigurno strašno dobar ... prilično iznenađenje uslijedi za Badnjak.
Mislim da je ovo s mlijekom odličan primjer tova purice i njenog šoka za badnjak. Ekipi je sustavno otupljen poduzetnički duh sustavnim održavanjem prividno obostranog odnosa. Nije li suludo da za svaki "problem" već postoji spremno rješenje, pa makar i u vidu mikrofiksatora koji, gle čuda, spremno čeka u dovoljnoj količini i po prigodnoj 4x većoj cijeni?!
Očekivanje poticaja i plavog dizela, kao i podmirivanja štete u slučaju elementarne nepogode je odnos mesara i purice. Odakle novac za sve to? Naravno, postoji stanovita razlika između otkupne i tržišne cijene zbog koje su seljaci u vazalskom odnosu. Samostalan seljak nema što tražiti na tržištu jer su ostvarive cijene zadane otkupnima, a ove su ispod tržišnih. Bez brige, zarade seljaci svaku lipu poticaja, ali u ovakvom odnosu ih "mesar" može držati debele i spremne za nekakav predstojeći "Badnjak".
Prosvjedi? Blokade prometnica? Ne. Samo puno purica u nevjerici.
Prije 2 dana sam na belgijskom radiju cula da je u Njemackim fabrikama za pravljanje stocne hrane koristena sirovina iz Srbije koja ima povisen nivo alfatoxina. Kao posljedicu, ta stocna hrana proizvedena u Njemackoj ima sad povisen nivo alfatoksina,tako da je i mlijeko od dva proizvodjaca u Holandiji takodje kontaminirano. Belgijanci su saopstili da inace ne nabavljaju stocnu hranu iz Njemacke tako da nema opasnosti za njihovo mlijeko.Tako da se evo ta prica siri i prema zapadnoj Evropi
U nedjelju sam na tržnici kupila domaće mlijeko. ROk trajanja: 06.03.2013. U ponedjeljak navečer ga otvorila, pokvareno. Pitam se jel bakteriološki neispravno, jel u zmazanim bocama ili što već...
Posljednje uređivanje od Alkemicarka : 05.03.2013. at 13:13
mi uzimamo domaće mlijeko od susjeda, svaki dan oko 5 ujutro nam je ispred kuće u staklenim bocama. pokupimo ga oko 6, kuhamo i takvo može potegnuti tjedan dana, mada ga popijemo ili usirimo u roku od dva ili tri. ako hoćemo imati sir ili jogurt čuvamo tri do četiri dana i onda sve ide u veliki lonac. znači, mlijeko je stajalo neprokuhano u hladnjaku i po tri dana i ne bude mu ništa. staklene boce peremo u perilici na 75 stupnjeva, imaju velike otvore pa se lako operu i isperu.
ne znam koje je to domaće mlijeko s rokom trajanja. Ja kupujem od žena koje prodaju sir i vrhnje. Kupim ujutro, držim cijeli dan na poslu u frižideru i popodne zakuham (nastojim kupiti ono koje je pomuženo ujutro, ali mi se ne pokvari niti ono od večeri). Rijetko mi se ukiseli, ali ako mi se to i dogodi pri kuhanju, pojedemo to žlicom
Da baš sam i ja ovo mislila koji to domaće pomuzeno mlijeko ima rok trajanja,pravo mlijeko se samo u bocama može pretvoriti u kiselo koje kasnije postane sir.
nisam sve čitala...nego...moram podijeliti svoje čuđenje sa vama...
mislim, možda se vi čuditi nećete...al..ono...valjda sam ja bila turbo naivna.
naime...kupujemo nekad domaće...nekad u trgovini kakti svježe mlijeko. i to popratim da bude ono sa što kraćim rokom trajanja.
kako nam je u 1.mj bio rođendan...pa sam uzela nešto više mlijeka...a to isto nije stalo u moj kućni frižider, radi ostalih namirnica...pa smo ga smjestili u garažni...
mislim, da ne duljim
zaboravila sam na to mlijeko...i jučer ga ugledala. rok trajanja 16.1.
izgleda normalno...
i ne da vrag mira...da ga probam...
sasvim ok. od pokvarenooooog ni p.
fuj...bljak...svježe mlijeko...moš' mislit![]()