Stranica 7 od 16 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 792

Tema: Znate li kako izgleda fiziološki porođaj?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj rutvica prvotno napisa Vidi poruku
    naravno da nije stvar novaca - sjetimo se rodilišta koja imaju stolčiće i kade, ali ih NE koriste... ili ih koriste samo kada je "prava" primalja dežurna (čitaj, ona kojoj se da saginjat). ovo opovrgava ideju da naše osoblje ima znanja, ali nema uvjeta, često je obrnuto. strunjača je jeftinija od kreveta za rađanje. općenito je neometani porod nemjerljivo jeftiniji. svaki drip se plaća: farmaceutima kemikalija, bolnici čin davanja. prestanimo trošiti na nepotrebne lijekove i postupke i od ušteđenog novca kupimo hebeni toalet papir i zaposlimo još prijeko potrebnog osoblja (sestri, primalja i čistačica, doktora ima dovoljno za ono što oni čine pri porodu i poslije - zato će se oni rukama i nogama boriti protiv takvih promjena), pa ćemo imati uvjete za koliko toliko dostojanstven boravak u bolnici.

još jednom bih naglasila da je upravo problem što osoblje, a najviše doktori nemaju znanja. skoro nitko od njih nije NIKADA vidio neometan/fiziološki porod. dakle, oni su "stručnjaci", a nikada vidjeli, nemaju pojma hrpa stvari o fiziologiji poroda se na fakultetu više i ne uči, npr razni postupci za okretanje bebe i sl. mooožda ćete naći nekog starog doktora koji se toga sjeća, čula sam da postoji jedan, kaže legenda

Ovo je točno. Plus veliko - na žalost.
    Već sam i ja zapazila rečenicu o znanju, kao, naši stručnjaci "imaju znanje" i to se ponavlja i ponavlja kao nešto neupitno, to je to, nemate vi sad neki bijedni laici i "alternativci" to preispitivati.
    Mi smo stručni i imamo znanje, nitko to ne može dovoditi u pitanje.
    No, znanje čega?
    Taj bastion o znanju, to sam čvrsto držala u svojim mislila i uvjerenjima sve do 3. poroda, kad je, šokantno, a moglo je biti i tragično, pao u vodu.
    Oni imaju znanje o intervencijama, uglavnom, i moraju imati, to im je uloga, tu bi trebao krenuti nastup liječnika,
    no kako, kad i koliko to primjenjivati, e, tu ulazimo u zonu ekskluziviteta i bahatluka prema oponentima.

A da običan, da kažem - "domorodački" porod nikad vidjeli ni doživjeli nisu.
    Dapače, preziru ga.
    Kako je meni pao i taj posljednji bastion beskrajnog povjerenja u to veliko znanje, s velikim Z,
    kad je tada prisutna doktorica pokazala i dokazala da ne zna čak ni intervenirati kad treba ni kako treba,

kad su oni meni pokazali što misle o meni i mom djetetu,
    kako nas tretiraju i koliko "znaju",
    došlo je vrijeme da i ja njima pokažem što mislim o njima i koliko ja "znam".
    Makar da "znam" roditi.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Posredno preko prijatelja poznajem jednu osobu koja kao dr radi u jednom bitnom hrvatskom rodilistu, koje je navodni prijatelj djece. Ista osoba prijateljski preporuca svojim biznjima epizotomiju, epiduralnu, klistir i brijanje. Al rezanje pod obavezno, jer "kako se znate raspuknuti vise vas ni bog sasio ne bi". Tu osobu sam prepoznala po nekim pricama s poroda ovdje na forumu pa kad citam bude mi zao autorica koje pisu jer poznam i znam kako ta osoba misli i savjetuje drage joj prijateljice.
    Cak nije ni pred penzijom. I jos ce dugo poradjati rezati, sivati, tek ju krenulo! To je bas ovo Nenino od gore o znanju, opisano prekrasno!

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

je, točno tako
    meni bude žao kad mi neka cura kaže da ima vezu u rodilištu (ginekologa), jer još nisam upoznala niti jednu ženu koja je dobro prošla 'preko veze', dapače, upravo suprotno. veza je gotovo uvijek garancija da ćete dobiti cijeli komplet intervencija, ne zato što vas mrze, nego zato što misle da vam tako pomažu
    e, TO je pak žalosno, za plakat

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

naravno da nije stvar novaca - sjetimo se rodilišta koja imaju stolčiće i kade, ali ih NE koriste... ili ih koriste samo kada je "prava" primalja dežurna (čitaj, ona kojoj se da saginjat). ovo opovrgava ideju da naše osoblje ima znanja, ali nema uvjeta, često je obrnuto. strunjača je jeftinija od kreveta za rađanje. općenito je neometani porod nemjerljivo jeftiniji. svaki drip se plaća: farmaceutima kemikalija, bolnici čin davanja. prestanimo trošiti na nepotrebne lijekove i postupke i od ušteđenog novca kupimo hebeni toalet papir i zaposlimo još prijeko potrebnog osoblja (sestri, primalja i čistačica, doktora ima dovoljno za ono što oni čine pri porodu i poslije - zato će se oni rukama i nogama boriti protiv takvih promjena), pa ćemo imati uvjete za koliko toliko dostojanstven boravak u bolnici.

još jednom bih naglasila da je upravo problem što osoblje, a najviše doktori nemaju znanja. skoro nitko od njih nije NIKADA vidio neometan/fiziološki porod. dakle, oni su "stručnjaci", a nikada vidjeli, nemaju pojma hrpa stvari o fiziologiji poroda se na fakultetu više i ne uči, npr razni postupci za okretanje bebe i sl. mooožda ćete naći nekog starog doktora koji se toga sjeća, čula sam da postoji jedan, kaže legenda
    Ovo je toliko zločesto napisano i još ubačen smajlić koji umire od smijeha. Nisam to od tebe očekivala. Iako, moja očekivanja nisu bitna. No, ako žene s takvim stavovima dolaze u rodilište, nije ni čudno da im ništa ne valja.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Beti, što je tu zločesto?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mozda je istina zločesta. Al to ju ne čini manje istinitom.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Posredno preko prijatelja poznajem jednu osobu koja kao dr radi u jednom bitnom hrvatskom rodilistu, koje je navodni prijatelj djece. Ista osoba prijateljski preporuca svojim biznjima epizotomiju, epiduralnu, klistir i brijanje. Al rezanje pod obavezno, jer "kako se znate raspuknuti vise vas ni bog sasio ne bi". Tu osobu sam prepoznala po nekim pricama s poroda ovdje na forumu pa kad citam bude mi zao autorica koje pisu jer poznam i znam kako ta osoba misli i savjetuje drage joj prijateljice.
    Cak nije ni pred penzijom. I jos ce dugo poradjati rezati, sivati, tek ju krenulo! To je bas ovo Nenino od gore o znanju, opisano prekrasno!
    Kad sam ja pukla na drugom porodu ( onom na kojom sam zabranila epizotomiju , i na kojem sam pukla jer su naglo potegnuli dijete pa me je zakacilo ramenima nakon prolaza glavice), specijalizantica koja me sivala nije znala kako zašiti spontano puknuce pa joj je nadsluzba pokazala ( nije bilo pravilno , nego u L). Isto tako ta ista specijalizantica nije znala stupnjeve puknuca , tako da sam ja rado odgovorila nadsluzbi umjesto nje . ( nitko me ništa nije pitao, ali si stvarno nisam mogla pomoći).

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Mozda je istina zločesta. Al to ju ne čini manje istinitom.
    potpis.

meni osobno smeta...i to strašno...Betino isticanje da žene preuveličavaju...npr..baš vezano za šivanje...
    baš mi je to uvredljivo..

i ne kužim šta je zločesto u isticanju činjenice da doktori zaista ne znaju što je fiziološki porod?
    Posljednje uređivanje od blackberry : 19.03.2013. at 16:11

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja u opće ne ulazim u to da li znaju patologiju , sigurna sam da većina zna. Ali fiziologiju , onako da vjeruju u nju, pa misle da trebaju djelovati samo ako se patologija pojavi, većina sigurno - ne. I ne vidim tu ništa uvredljivo, niti osobno, nego samo naopaki sistem koji voli aktivno vođenje poroda , i "popravljanje" prirode.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Beti, što je tu zločesto?
    Da li je dovoljno ovo što sam boldala? Uopćavati neznanje liječnika, nekompetenciju fakulteta, ismijavati znanje, ponižavati primalje....Ne može se za svih to reći. Otkuda nekome pravo da drugoga toliko omalovažava?

Stvarno ne razumijem, zašto ste toliko protiv svega u rodilištu? Ja, koja imam najgore moguće iskustvo u rodilištu, nemjerljivo sa svim dripovima, epiziotomijama i šivanjima, pa mi ne pada na pamet reći da nitko tamo ne valja. Ustvari, nisam naišla ni na koga da je skroz loš. Malo se pravi poneki važan, to da, ali meni osobno nevažno. I ja se mogu praviti važna.

Ima li išta što vam paše?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni se ne cini da tu ima omalovazavanja, vise bi rekla da je cinjenica da 98% lijecnika/ca u hr rodilistima nije vidjelo spontani porod

to nema veze s fakultetom i znanjem

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Daj da razmislim...
    da li mi sto pase u rodilistu.
    Posljednje uređivanje od sirius : 19.03.2013. at 16:22

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni pase to sto drugi pospreme iza mene

na ostalom bi se unaprijed zahvalila

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Daj da razmislim...
    da li mi sto pase u rodilistu.
    Evo razmišljala sam. U zdravoj trudnoći rodilista mi uopće ne pasu. Ništa u njima, njihova blizini me čini nervoznom i uznemirenom. Nema to veze sa nekom pojedinom osobom unutra, ne zamaram se takvim detaljima, nego sa naopakim sistemom.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

meni...kad je riječ o zdravoj trudnoći...apsolutno ništa ne paše. ništa.
    praktički....bio bi mi zločin ( da, u toj kategoriji ) nakon bolničkog iskustva ponoviti isto, a da patologija nije u pitanju.
    da je...frigalo bi mi se gdje sam i za fiziologiju poroda.

ali, u svim ostalim uvjetima...ne, ne, i nikako ne, i ne pristajem na nikakve torture, bez obzira na cijenu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, sistem je u pitanju. ne bi imala nista protiv rodilista da izgleda i ponasa se kao Pithiviers, ali ovako..

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    meni se ne cini da tu ima omalovazavanja, vise bi rekla da je cinjenica da 98% lijecnika/ca u hr rodilistima nije vidjelo spontani porod

to nema veze s fakultetom i znanjem
    Meni je ovo, i mom mužu, osobno rekao jedan vrlo cijenjeni liječnik, jedan od naših najvećih stručnjaka, posvjedočila bih to i pred sudom i pred Sv. Petrom.

Ne da oni nemaju znanje, medicinsko, tehničko, o porodu, o UZV, o kirugiji, o djelovanju u kriznim stanjima,
    nego ne uče na fakultetu kako se ponašati tijekom fiziološkog poroda i kako da takav porod bude imperativ, a ostalo po potrebi.
    Ne uče o tome kako bi on izgledao u uvjetima kad nisi okružen aparatima i blještećim svjetlom,
    npr. kako gledati ženu i
    izvana (dakle, bez pregleda rukom) i znati
    u kojoj je fazi poroda,
    kako joj sugerirati promjene položaja, hodanje, vodu, ovo, ono...,
    da se prirodno neke stvari potaknu.

Kako strpljivo pratiti porod.
    U rodilištima prezrivo odbijaju želju rodilje za takvim nečim.
    Nije to izmislila "zločesta" rutvica.
    Ovo je tema o tome.

Njih taj dio ni ne zanima, oni o tome ni ne žele znati, naučili su na faksu protokol rodilišta, naučili su postupke i intervencije i to žele primjenjivati.
    Ostalo im ide na živce.
    Za njih nije uspješan porod onaj koji prolazi bez ijednog uplitanja nego brz porod.
    Priroda, emocije, ohrabrivanje, rijeka hormona...to su pojmovi od kojih im se diže kosa na glavi.
    Meni je ginekolog rekao "da priroda ubija" i to je istetovirano u njegovoj glavi.
    Ako priroda ubija, treba ju pravovremeno u tomu spriječiti.
    Nitko ne govori o neznanju da naprave carski rez ili neznanju što se događa kad porod krene ukrivo.
    Ova tema ima svoj naslov koji jasno kaže o čemu mi to pričamo.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Meni nije jasno zašto je velika većina vas ipak odlučila roditi u rodilištu? Znam da je porod kod kuće ilegalan, ali, nije da se ne može izbjeći sankcija zbog realiziranja istog.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OMG
    Porodjaj kod kuce nije ilegalan niti postoje sankcije protiv istoga.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

I da, pojedine rečenice u postu rutvice definitivno omalovažavaju struku i u najmanju ruku djeluju grubo.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Mislila sam što se tiče naših primalja koje za to nemaju dozvolu.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

A pod izbjeći sankcija mislila sam na "uvozne" primalje, ili samo doulu koja dobro zna što radi, a možda je nekome i doula previše.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

jao, pratim ovu temu ali samo me sve više boli želudac od nje

Što mi smeta u rodilištu..... jao....
    ne znam otkud bi počela
    Sretna sam da smo mali i ja živu glavu izvukli zbog njihovog neznanja/nebrige/inercije
    Jer smo im samo broj... ništa više od toga

ja nisam mogla vjerovati da se to događa usred zagreba u 21 stoljeću...

OK, ovo nije tema koju bi trebale čitati trudnice prvorotke definitivno!

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj nena-jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    ne uče o tome kako bi on izgledao u uvjetima kad nisi okružen aparatima i blještećim svjetlom,
    npr. Kako gledati ženu i
    izvana (dakle, bez pregleda rukom) i znati
    u kojoj je fazi poroda,
    kako joj sugerirati promjene položaja, hodanje, vodu, ovo, ono...,
    da se prirodno neke stvari potaknu.

Kako strpljivo pratiti porod.
    U rodilištima prezrivo odbijaju želju rodilje za takvim nečim.
    Nije to izmislila "zločesta" rutvica.
    Ovo je tema o tome.

Njih taj dio ni ne zanima, oni o tome ni ne žele znati, naučili su na faksu protokol rodilišta, naučili su postupke i intervencije i to žele primjenjivati.
    Ostalo im ide na živce.
    Za njih nije uspješan porod onaj koji prolazi bez ijednog uplitanja nego brz porod.
    Priroda, emocije, ohrabrivanje, rijeka hormona...to su pojmovi od kojih im se diže kosa na glavi.

xxxx

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj klokanica1506 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni nije jasno zašto je velika većina vas ipak odlučila roditi u rodilištu? Znam da je porod kod kuće ilegalan, ali, nije da se ne može izbjeći sankcija zbog realiziranja istog.
    A zašto ti (ili ja) šaljemo djecu u vrtić ili školu, a možda su bolji vrtići i škole u Austriji?

Ja nisam nastavnica, a ni liječnica, a iz plaće uplaćujem za naše javno školstvo i zdravstvo. Drugo nemam.
    Njemu se obraćam.

Ogromna, ogromna većina žena se boji roditi doma i vjeruje ili želi vjerovati da će u rodilištu dobiti pravu skrb.
    Pa red bi bio i da malo prodiskutiramo što je to dobro, a što manje dobro u tim rodilištima.
    Jer druga nemamo, to su jedina mjesta gdje idemo.
    Na ovu drugu rečenicu rekla je marta, niti je ilegalno niti slijede sankcije.

A tema je počela o tijeku fiziološkog poroda, i sve nastavno na to, pa i koliko se primjenjuje u našim rodilištima.
    Ne znam koliko si pratila i kad si se uključila.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

a možemo opet i o PKK
    LOL

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku
    a možemo opet i o PKK
    LOL
    lol
    ma naravno, već je sedma stranica, kad će više taj pkk i uvozne babice, neke već nervoza hvata, samo smo dosad 18.000 puta o tome
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 19.03.2013. at 17:18

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A pod izbjeći sankcija mislila sam na "uvozne" primalje, ili samo doulu koja dobro zna što radi, a možda je nekome i doula previše.
    Žena koja rada kod kuce treba imati mogućnost stručne pomoći , sve ostalo je loše i rizicno.
    Činjenica je da se fiziologija puno bolje vidi kad nisi u rodilistu, ali ovo nije tema o porodu kod kuce.
    niti o njegovom velicanju kao jedinom dobrom izboru.
    ovo je tema o fiziologiji poroda i kako ju dobiti ( i ) u rodilistu. Zašto je vazno imati fizioloski porod ( i) u rodilistu.
    Zasto prirodan porod ne bi bio legitiman izbor koji bi se mogao dobiti kad dođes i rodilista , ali bez pritiska i borbe?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a možemo opet i o PKK
    LOL
    Naravno, ako ti ne pase u rodilistu izaberi uvoznu babicu ili sve obavi sama. : primadona:

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

yup, nema srednje opcije....

užas

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

liječnik koji me pratio u dvije zdrave trudnoće ispričao mi je svoje iskustvo iz kojeg je o porodu najviše naučio: bio je u liječničkoj misiji u Africi i veli pripremili mi ( na liječničke timove se misli) šatore, krevete, steriliziramo u nemogućim uvjetima... i jednoj rodilji došli trudovi, sjatilo se nekoliko žena iz sela i ode ona iz našeg sjenovitog šatora i visi s grane i rađa, uspravno, drži se za granu, žene je hrabre. I rodi. I sve je one dopratiše natrag u šator, tu će dobiti hranu. I kad iskusi to jedan liječnik-opstretičar i shvati zašto je rodilja tako napravila, onda razumije fiziologiju.
    Možemo mi govoriti i o rizicima u tim uvjetima, komforu rodilišta, ali čovječanstvo se rađa od spilje, preko štalice pa do dan danas opstalo. I obično u paketu s intervencijama dolazi drugi paket, postporođajni koji kreće iz ishodišta: možda su vam bradavice uvučene, mlijeko slabo i ostali mitovi... A sve je vrlo jednostavno, samo uvrsti u jednadžbu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

yup, nema srednje opcije....

užas
    Ma, ne samo da nema srednje opcije , nego nema niti poštovanja prava pacijenata koja su osigurana zakonom.
    I to je ono zabrinjavajuce. A hoće li žena dobiti fiziologiju ili epiduralnu u tri u noci ( obzirom na njezine želje i sklonosti), ovisi o tome kako joj je grah pao.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto ti (ili ja) šaljemo djecu u vrtić ili školu, a možda su bolji vrtići i škole u Austriji?

Ja nisam nastavnica, a ni liječnica
    Nisam ni ja nastavnica, zato ih šaljem u školu, vrtić (ne u Austriju). Za razliku od većine na ovoj temi ne vjerujem potpuno u "savršenstvo prirode" i zaista mislim da priroda koji puta zakaže, ili možda ne ako se uzme u obzir pojam "prirodne selekcije". Eh sad, opterečena vlastitom znatiželjom i željom da shvatim one koji razmišljaju drugačije, nije mi jasno zašto pored tolike vjere u vlastite snage, savršene mehanizme prirodnog poroda... u bolnici riskirati ta stravična rezanja, šivanja bez lokalnog anestetik, drip...?

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nije mi jasno zašto pored tolike vjere u vlastite snage, savršene mehanizme prirodnog poroda... u bolnici riskirati ta stravična rezanja, šivanja bez lokalnog anestetik, drip...?
    ja osobno samo zbog te "što ako" situacije

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisam ni ja nastavnica, zato ih šaljem u školu, vrtić (ne u Austriju). Za razliku od većine na ovoj temi ne vjerujem potpuno u "savršenstvo prirode" i zaista mislim da priroda koji puta zakaže, ili možda ne ako se uzme u obzir pojam "prirodne selekcije". Eh sad, opterečena vlastitom znatiželjom i željom da shvatim one koji razmišljaju drugačije, nije mi jasno zašto pored tolike vjere u vlastite snage, savršene mehanizme prirodnog poroda... u bolnici riskirati ta stravična rezanja, šivanja bez lokalnog anestetik, drip...?
    Možda zato sto ne postoji drugačiji izbor koji se NUDI u ovoj državi?

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

netko je tu spominjao stalu, a jedan moj prijatelj dok je studirao medicinu stalno je ponavljao da ce on poroditi radje svoju zenu u stalici nego u bolnici. Ja sam uvjek mislila - vidi ga nadobudni student pa laprda bez veze. A ja pak na drugom studiju i skroz druge profesije pa nista ne kuzim.
    Inace doktor/ica iz prethodnog posta kaze da je najgore roditi u kadi. Jer se u kadi nesmije rezati pa smo poslije koma za sivanje, i zato sto je u kadi jako prljavo.
    Dobro da je nisam poslusala! Najbolji savjet mi je dao jedan uvazeni ginekolog kad sam na pol trudnoce odlazila iz Hrvatske, sva u komi kako cu naci dobrog doktora za porod. Rekao mi je - doktor vam uopce ne treba, treba vam dobra primalja koja ce vam biti majka i sestra dok radjate. Imao je pravo. (Beti to je bio dr. M., ako prepoznajes)

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

edit: i to što sirius kaže. nije omogućeno

naime, željela bi pedijatrijski pregled djeteta isti dan a ako ne rodim u bolnici kako ću to ostvariti?

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    liječnik koji me pratio u dvije zdrave trudnoće ispričao mi je svoje iskustvo iz kojeg je o porodu najviše naučio: bio je u liječničkoj misiji u Africi i veli pripremili mi ( na liječničke timove se misli) šatore, krevete, steriliziramo u nemogućim uvjetima... i jednoj rodilji došli trudovi, sjatilo se nekoliko žena iz sela i ode ona iz našeg sjenovitog šatora i visi s grane i rađa, uspravno, drži se za granu, žene je hrabre. I rodi. I sve je one dopratiše natrag u šator, tu će dobiti hranu. I kad iskusi to jedan liječnik-opstretičar i shvati zašto je rodilja tako napravila, onda razumije fiziologiju.
    Možemo mi govoriti i o rizicima u tim uvjetima, komforu rodilišta, ali čovječanstvo se rađa od spilje, preko štalice pa do dan danas opstalo. I obično u paketu s intervencijama dolazi drugi paket, postporođajni koji kreće iz ishodišta: možda su vam bradavice uvučene, mlijeko slabo i ostali mitovi... A sve je vrlo jednostavno, samo uvrsti u jednadžbu.
    Ovaj dio o rodilji koja visi s grane mi je fantastičan, eto ti 2u1 Maksimirski park i rodilište, pa tko voli...
    Šalu na stranu, svaka čast na hrabrosti (u nemogućnosti drugog izbora).

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Možda zato sto ne postoji drugačiji izbor koji se NUDI u ovoj državi?
    Postoji, grana u parku

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ovaj dio o rodilji koja visi s grane mi je fantastičan, eto ti 2u1 Maksimirski park i rodilište, pa tko voli...
    Šalu na stranu, svaka čast na hrabrosti (u nemogućnosti drugog izbora).
    Ako nisi primjetila , žena na grani je imala podršku okoline i vjerojatno je bila u društvu primalje iz plemena. Sto se bas ne nalazi tako lako po stablima u Maksimiru. Velika razlika.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Ako nisi primjetila , žena na grani je imala podršku okoline i vjerojatno je bila u društvu primalje iz plemena. Sto se bas ne nalazi tako lako po stablima u Maksimiru. Velika razlika.
    Nebi previše hvalila sustav zdravstva u plemenima, i pitam se zašto ih većina izumire, ili su izumrla (ne samo zbog dolaska bijelog čovjeka).
    BTW post prije je bio samo šala, nije mi bio cilj provokacija.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ne smijem više čitat ovo. Opet mi se javio onaj osjećaj ljutnje i očaja s poroda.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo da se vratim na pitanje o onome sto mi se svidjalo u bolnici, ili barem sto mi je odgovaralo (jer sam i dalje, zapravo, htjela roditi doma, a nisam mogla, niti cu u principu ikad moci, usprkos organiziranosti sistema, dostupnosti, itd.).

Imala sam vlastitu sobu, dijelila sam je samo s onima koje sam ja zeljela unutra, plus medicinsko osoblje koje, vecinom, nije bilo s nama. Soba ima i vlastitu kupaonu, cistu, ono da ti nije ni najmanji bed sjesti na skoljku. Skoljka je visa od prosjecnih (americkih barem) i odlicno je smjestena u kupaoni da se i najveca trudnica moze bez problema smjestiti, okrenuti, a i drzati za razne rukohvate. Tamo je i kada, koju se smije koristiti kad god. Znaci nema predradjaone i radjaone i cega vec. Kad sam dosla, tu su me smjestili, a tu sam i ostala. Ponekad se nakon poroda seli u novu sobu, ponekad i ne. Ja sam selila jer im je ova, najveca, trebala za nekog drugog. Nije mi smetalo, naprotiv, pasalo mi je tih 50m setnje. Stvari je prenio vec netko, valjda moji, mozda medicinsko osoblje, svakako nije bilo nesto cime sam se ja bavila 3-4 sata nakon poroda.

Temperatura sobe, rasvjeta, vrata, prozori, eventualna muzika i TV (htjela sam tisinu, iako sam mislila da cu zeljeti nesto drugo), moja odjeca i obuca... sve je bilo moj problem i po mojoj zelji. Do te mjere da sam skoro rodila u gacama, a grudnjak smo svakako zaboravili pa je na kraju propisno smetao kad se Debeli rodio.

Moj plan poroda je bio alfa i omega cijele price. Podosta stavki je bilo 'protiv' standardnih pravila (ok, procedura, nepisanih) bolnice, ali sama cinjenica da sam ga napisala i predala i da je stavljen u moj karton znaci da se igramo po tim pravilima, a ne njihovima. Naravno da je tu i tamo netko van cijele price pokusao napraviti nesto po proceduri, ali to se uglavnom nije ticalo mene tj. do mene ne bi ni doslo. Razgovarali su s mojom doulom i/ili muzem.

Jela sam i pila koliko sam htjela, nista nije stavljeno u mene ili izvadjeno iz mene bez mojeg pristanka, no u principu nisu ni gnjavili ni zapitkivali vise od minimalnog (opet preko doule i muza) jer je pisalo u planu da ne zelim nista, vec da cu sama traziti ako mi nesto treba.

Moj doktor je usred noci obavijesten o mojem primitku u bolnicu, iako nije u to vrijeme bio dezuran. Da je bio potreban, dosao bi u bilo koje doba noci. Ovako me dosao pozdraviti, pitati kako sam (a i zelim li pregled, na koji sam, u tom trenutku i pristala) prije pocetka svoje redovne jutarnje smjene. Takodjer me pitao kad zelim da opet dodje. Dolazio je svakih par sati, nije nista gurao u mene, nije me nicim drpao, niti forsiarao nesto sto nisam htjela, ili sto je on mislio da bi mi trebalo. Dosao bi vidjeti kako sam i zelim li nesto drugo ili novo.

Jedna od medicinskih sestara mi se nikako nije svidjala (rastegla sam porod preko tri smjene), ali u principu je moj problem sto nisam trazila zamjenu. Jednostavno se nisam htjela zamarati, iako je to skroz legitiman izbor/mogucnost. Puno ljudi ga ne koristi jer misle da sve treba biti kako bolnica dirigira. Zadnja smjena je bila odlicna. S obzirom na to da je tu porod poceo zapinjati, tj. ulazila sam u milijunti sat trudova bez ikakvog posebnog pomaka, stvarno se trudila, skupa s doulom, smisljati nove polozaje, s loptama i bez lopte, jastucima, krevetom, foteljama, stolcima, sto god. Ono sto je bilo vazno je da su svi znali da ne zelim ikakve intervencije, osim ako su stvarno medicinski neophodne i tako su se i ponasali.

Na drip sam pristala ja, kad smo vise-manje iscrpili sve druge ideje, a ni ja vise nisam mogla stajati na nogama, znajuci zasto, kako i zbog cega ga dobivam (i za glukozu sam se slozila, izmedju ostalog znajuci i da bi je bili uklonili da vise nisam htjela, ali odgovaralo mi je pa sam ostavila). Infuzija je bila jednostavno mobilna, tako da se kretala kamo i ja. Rodila sam u polozaju koji sam sama izabrala, osim u dijelu gdje mi je primalja kroz polu smijeh, u izgonu, objasnjavala da moram rasiriti noge jer mi dijete nema kamo. I, vid' vraga, bila je u pravu.

Dijete je hvatao doktor, po mom izboru, isti koji me pratio kroz trudnocu. Istina, skoro je zakasnio jer je Debeli neocekivano odlucio izaci. I tu je sve proteklo onako kako smo mi zeljeli. Nisu ni rasvijetlili sobu kao stadion (upalili su malo jaca svjetla tek kad me doktor trebao sivati, uz anesteziju, jer mu je bilo bitno da vidi sto radi, no i to je bilo samo na jednom dijelu sobe i nije osvjetljavalo bebu i dijelove tijela koji nikome nisu bili zanimljivi. Pupkovina je otpulsirala, pokazali su mi posteljicu, pupkovinu i ovoje, pitali zelim li ih ponijeti doma (to ni sad ne znam je li dio procedure ili im je pasalo uz plan poroda, haha). Pitali su me zelim li da obrisu/okupaju dijete, rekla sam da ne. Pa su samo krpicom obrisali ostatak mekonija s glave. Ostavili su nas na miru oko tri sata (provjeravali su samo tu i tamo, tiho i mirno, disemo li i treba li nam sto) tijekom kojih je i moj doktor ostao u bolnici, iako su barem dva bila preko njegovog radnog vremena. Nakon toga smo preselili u drugu sobu do koje sam odsetala sama, gurajuci dijete u onom nekom... necemu (taj dio bolnicke procedure nisu dali preskociti, ali barem ja nisam morala u invalidska kolica ). Tu prica krece nizbrdo, ali to vise nema veze direktno s ovim osobljem, itd. Drugi put cu pametnije tj. otici cu odmah iz bolnice, sto sam glupavo odbila ovaj put. Dijete nitko nije odvojio od mene niti jedan jedini trenutak, ne samo odmah nakon poroda, vec tijekom cijelog ostanka u bolnici. Zapravo, lazem, jednom sam im dopustila da ga odvedu na mjerenje jer sam bila sama i htjela sam se istusirati. Ono, dobro mi je doslo da pitaju smiju li nesto.

Doktora nisam nasla preko veze, samo uz preporuku zena koje poznajem, a inace mi je on i redovni ginekolog. Nisam mu platila niti novcica van redovnog zdravstvenog osiguranja i iznosa koje sam bila duzna platiti bolnici, a ne njemu. Kad sam mu javljala da sam trudna tj. kad je saznao kad mi je, otprilike termin, rekao je da ce biti tamo. Tijekom cijele trudnoce sam uvijek znala kad ga nece biti i koliko dugo. Pred kraj sam imala i raspored dezurstava. Nikad nije s nama razgovarao s visoka, uvijek je slusao sto imamo za reci (ne samo ja, vec i moj muz), sve s cim se nije slagao, objasnjavao bi na vrlo razumljiv nacin, opet nikako s visoka i kao jedinu istinu. Niti u jednom trenutku se nisam osjecala kao da je trudnoca bolest i da ce me on od necega izlijeciti (zapravo mi je bilo skroz fora kad je rekao da je on zapravo prerusena primalja, sto je i dokazao). Cak i kad smo pricali o mogucnostima indukcije, rekao mi je da, s obzirom da smo znali tocan 'termin', negdje tamo nakon dva i pol tjedna iza termina, da ce ga biti malo frka i da bi volio da rodim. Ali da opet necemo nista napraviti ako ja ne zelim (na kraju nismo ni trebali).

Ono sto je zalosno jest cinjenica da je ovo daleko od normale u americkim bolnicama. Moguce je, puno lakse nego kod nas, ali samo uz pomoc doktora koji podrzava nesto sto je van standarda. Standard, ovdje, je da je trudnoca grozna bolest koja se lijeci lijekovima, broj trudnica s gestacijskim dijabetesom je nenormalan, postotak carskih u ovoj istoj bolnici je skoro 40% (ok, u prilog im ide cinjenica da je rijec o Mayo sistemu koji je jak sto se patologije tice pa je dobar dio carskih stvarno i nuzan) i da je generalan stav zena u regiji da je trudnoca nesto dosadno, bolno, tesko i da to treba sto prije rijesiti, ma kako god.

Zao mi je sto je ovakav princip stoljecima daleko i od hrvatskih bolnica, naravno. Osim eventualno privatnih soba, sva druga infrastruktura postoji. Hocu reci, infrastruktura nije ni potrebna, zapravo. Samo malo dobre volje i vjerojatno podosta edukacije osoblja.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hm. Malo sam se raspisala.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    vise bi rekla da je cinjenica da 98% lijecnika/ca u hr rodilistima nije vidjelo spontani porod
    O, vidjeli su. Svaki tjedan, ako ne i češće, dođe rodilja u zadnji čas i samo prihvate bebu.( Uostalom i moje su vidjeli.)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    O, vidjeli su. Svaki tjedan, ako ne i češće, dođe rodilja u zadnji čas i samo prihvate bebu.( Uostalom i moje su vidjeli.)
    U potpunosti si u krivu. Oni su vidjeli kako izgleda kad dodje trudnica u zadnjem trenutku i rodi odmah. To je fizioloski izgon, iako znam ja takve koej su uspjeli rezati. Ali cijeli fizioloski porod od prvog truda - nikad.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

No, ajmo se mi vratiti fizioloskom porodu, ne moramo se baviti ni lijecnicima ni rodilistima.

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je toliko zločesto napisano i još ubačen smajlić koji umire od smijeha. Nisam to od tebe očekivala. Iako, moja očekivanja nisu bitna. No, ako žene s takvim stavovima dolaze u rodilište, nije ni čudno da im ništa ne valja.
    samo ću kratko:

nažalost sve što sam napisala nije moje mišljenje već činjenično stanje. znam to što iz vlastitog iskustva, što iz iskustava drugih žena, što iz usta prijatelja zaposlenih u rodilištima, na fakultetu medicine, u školi za primalje, na farmaciji, te na kraju, iz usta samih liječnika.

činjenica je da u rodilištima imamo opremu koja se ne koristi zato jer ju osoblje ne želi koristiti
    činjenica je da doktori nemaju prilike vidjeti neometani porod (izgon je samo dio poroda i rijetko je neometan, čak i kada žena dođe u bolnicu u zadnji čas)
    ovo "prava" primalja ili "pravi" doktor odnosilo se na one pojedince koji pokušavaju ići protiv struje, ima ih, ali su rijetki kao bijeli jelen, zato jer ni njima nije lako, pritisci da se prilagode sistemu su strašni

zašto ne izreći istinu na glas? pa nije sramota to reći/napisati, sramota je što to tako jest.

ispričavam se jer je ovo već otišlo u offtopic, ali istovremeno je i povezano s temom, pa sam ipak još ovo napisala.

meni u bolnici paše mogućnost hitne intervencije u slučaju potrebe, moderna dijagnostika, kirurgija i antibiotici su nešto na čemu sam zahvalna da su meni i mojoj bebi dostupni, ako nam ikad zatrebaju.

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

ups, nije na kraju ispalo baš tako kratko

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    . Ali cijeli fizioloski porod od prvog truda - nikad.
    Postoji li ikoji razlog da liječnik "gleda" fiziološki porod od prvog truda? Što tu ima za gledati? Malo je poroda koje liječnik "gleda" od prvog truda. Uglavno tek od polovice ili još kasnije. (inducirani su izuzetak). Što će liječnik u porodu od početka? Jedino da ga držimo u dnevnom zadnjih par dana pa neka vidi...
    Glavno da sam ja u potpunosti u krivu.

Stranica 7 od 16 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •