Stranica 33 od 63 PrviPrvi ... 23313233343543 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,601 do 1,650 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Hvala svima pogotovo Sunshine83, ovako po odgovoru mi zvuci te neke srodne struke.
    Ja teoretski razumijem to o neposjedanju, no u nasem slucaju bi to bilo dosta tesko jer takodjer se dijete ne ostavlja da place, a mogu ja nju i nositi cijeli dan, nije to problem, ionako je mjesecima gotovo pa zivjela u nosiljci no onda se nema kad samostalno igrati sto cini jako rado i dugo pa i po sat vremena.
    Sad sam se bas prestrasila,sto ne valja s tim izvijanjem glave? Ona tako ide unatrag po bracnom krevetu, odgurujuci se noznim prstima.
    Govorno mi se ne cini u nedostatku, mene vec zove mama a kakoje dvojezicno dijete neke upute vec razumije na oba jezika ( npr pljesce rukicama kad joj se kaze na bilo kojem od dva kucna jezika jos od navrsenog 7 mj, mase pa-pa)

Leo ona uglavnom hoce taknut nogama ovo sto ti kazes, ne uvijek. Ledja-trbuh rotira, al trbuh-ledja ostavi izbacenu ruku pa ne ide. Sad ima neku foru dizanja guze u zrak u nekom sklupcanom stanju to je kao neki daleki nagovjesaj mozda cetveronoznog stava

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

leonisa ajde neka ste to rješili, malo vježbe i bit će ok.
    ja isto hoću L. naučiti kako da siđe s kreveta, ali mi se to čini neizvedivo jer se ona ne zna dočekati na noge
    iako voli poskakivati na nožicama i to je savladala, npr. hoću je spustiti a ona se izdiže u stojeći položaj
    na krevetu je užasno brza i ima neku uvrnutu igru gdje nam bježi i radi skokove od 2 metra, majke mi
    ubija me strah da će na glavu sletiti

kako si učila stariju da siđe, pls opiši malo....

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zar se to treba učiti?
    ja se stvarno ne sjećam
    oboje je silazilo ono školski: dođu do ruba kreveta, pa jedna po jedna noga dolje

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

e, moja to ne radi
    ona bi naglavce skočila

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa pokaži joj onda
    stavi je da dopuzi do ruba kreveta
    okrene se guzon prema kraju i spušta nogu po nogu

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

pa to me zanima
    ona meni skroz nezrelo izgleda da bi sama spustila
    a ima 11 mjeseci

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i sve joj objašnjavaj riječima
    nije nezrela

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovako kako apri kaze, dopuzala bi do ruba i onda bi ju ja rukama zarotirala i malo po malo s njom guzicom i nogama dole.
    al moja je propuzala s 13mj tako da... :D

S. gdje ju stavim tu je nadjem :D

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Moram prijaviti da se M. samostalno posjeo večeras. I to na krevetu. Iz vrtnog patuljka se fino podignuo, pogledao me, ostao par sekundi i onda se spustio natrag na bok. Zapravo, bolje reći, prehitio se.
    Ne znam ko je od nas dvoje bio bolje iznenađen.
    Very happy

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ja svojoj isto pokazujem kako treba silaziti niz krevet/kauč i počela je kužit...pomalo....

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo i mene napokon s necim.

Ima tri i pol mjeseca i obavezno okrece glavu u lijevu stranu kad spava. Nema tog vraga koji ce mu je okrenuti na drugu stranu. Na ravnoj podlozi na ledjima, gledat ce prema lijevom ramenu. Ako zaspi, zaspat ce tako. Ako je u ljuljacci, opet ista stvar. I tako od prvog dana, otkad se rodio. Zapravo, lazem, tako je lezao i in utero vecinu vremena.

Moze bez problema okrenuti glavu i na drugu stranu, skroz do kraja, ali nema sansi da to napravi u snu ili kad se sprema zaspati. Normalno sise na obje strane. Sutra nam stize ogradica za krevet pa ce sljedecih stopedeset godina spavati s moje druge strane (trenutno cesce spava tako da sam mu ja s te proklete lijeve, nazalost) i, nadam se, gledati u desno. Osim ako odluci da mu nisam dovoljno zanimljiva.

Podmecem mu svastanesto pod glavu vise-manje oduvijek, ali ne pomaze. Ako mu bas jako smeta, onda se gnijezdi dok ne izbaci smotani rucnik, ili sto vec. Ili je po njegovom, ili nije. Zadnji put je bio kod pedijatra s dva mjeseca i ide opet za dva tjedna. Nitko se nista nije brinuo, samo su mi rekli da, ono, podmetnem nesto oko glave u kreveticu. No, jel, nema krevetica, spava sa mnom, itd. (To ni ne znaju, cisto da me ne zatvore.)

Inace je sve ok, valjda. Okrece se s ledja na trbuh od par dana nakon navrsenih tri mjeseca, a od prije otprilike tjedan dana ide i s trbuha na ledja. Ovo s trbuha na ledja mi se cini da je vise onako bacakanje nego da bas zna sto radi. U drugom smjeru svakako ide s namjerom. Dize se na ispruzene ruke, a i dize i guzicu, ali naravno ne jos u isto vrijeme. Ljulja se lijevo desno s guzicom u zraku, dok se ne umori. Kad se bas jako potrudi, onda se krece unazad u nekom polu army-crawlu.

Ludo dijete.

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Kaae, moja je do negdje 5-og mjeseca okretala glavu stalno na desnu stranu. Kako god bi je stavila, ona bi u par sekundi opet se ugnjezdila na leđa i glavu u desno..čak i dok bi je držala, glavica joj nije stajala uspravno nego onako blagi nagib na desno. Bili smo i kod fizijatra, preporučeno nam je podmetat gazu, ručnik ili tako nešto pod glavu u bočnom položaju, međutim ona ništa od toga nije trpila ispod glave..Isto tako sisala je na obje cike, ja bi joj dio noći spavala s lijeve, dio s desne strane, ali bez obzira gdje ja bila ona se okretala na desno..Kako došlo, tako prošlo, negdje sa 5mjeseci glavica joj je stajala ravno dok bi ju se držalo i dok je spavala više nije spavala isključivo okrenuta na desno..

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Evo i mene napokon s necim.

Ima tri i pol mjeseca i obavezno okrece glavu u lijevu stranu kad spava. Nema tog vraga koji ce mu je okrenuti na drugu stranu. Na ravnoj podlozi na ledjima, gledat ce prema lijevom ramenu. Ako zaspi, zaspat ce tako. Ako je u ljuljacci, opet ista stvar. I tako od prvog dana, otkad se rodio. Zapravo, lazem, tako je lezao i in utero vecinu vremena.

Moze bez problema okrenuti glavu i na drugu stranu, skroz do kraja, ali nema sansi da to napravi u snu ili kad se sprema zaspati. Normalno sise na obje strane. Sutra nam stize ogradica za krevet pa ce sljedecih stopedeset godina spavati s moje druge strane (trenutno cesce spava tako da sam mu ja s te proklete lijeve, nazalost) i, nadam se, gledati u desno. Osim ako odluci da mu nisam dovoljno zanimljiva.

Podmecem mu svastanesto pod glavu vise-manje oduvijek, ali ne pomaze. Ako mu bas jako smeta, onda se gnijezdi dok ne izbaci smotani rucnik, ili sto vec. Ili je po njegovom, ili nije. Zadnji put je bio kod pedijatra s dva mjeseca i ide opet za dva tjedna. Nitko se nista nije brinuo, samo su mi rekli da, ono, podmetnem nesto oko glave u kreveticu. No, jel, nema krevetica, spava sa mnom, itd. (To ni ne znaju, cisto da me ne zatvore.)

Inace je sve ok, valjda. Okrece se s ledja na trbuh od par dana nakon navrsenih tri mjeseca, a od prije otprilike tjedan dana ide i s trbuha na ledja. Ovo s trbuha na ledja mi se cini da je vise onako bacakanje nego da bas zna sto radi. U drugom smjeru svakako ide s namjerom. Dize se na ispruzene ruke, a i dize i guzicu, ali naravno ne jos u isto vrijeme. Ljulja se lijevo desno s guzicom u zraku, dok se ne umori. Kad se bas jako potrudi, onda se krece unazad u nekom polu army-crawlu.

Ludo dijete.
    Ovakve stvari se jako teško i mogu vidjeti naprvim pregledima kod pedijatra jer je tako rano dojenče još uvijek u refleksima tako da se tek poslije 3 mjeseca neke stvari mogu realno promatrati. Napomenite svakako pedijatru to i neka vas pošalje kod fizijatra na pregled. Pogledajte dijete kada ga stavite na trbuh da li mu je trup ravan ili je u laganom luku jednu stranu te mu lagano prođite rukom između lopatica sa jedne i druge strane i na vratu također te provjerite da li je jedna strana napetuija, tvrđa od druge. Dojenčad često zna držati glavicu u jednu stranu okrenutu i to može biti navika koja je ostala iz utrobe a može davati sliku sličnu krivom vratu odnosno torticollisu. Ono što vam preporučam je da stimulirate dijete dok je budno da okreće glavu na suprotnu stranu. Znači u potrbušnom položaju igračke stavite sa suprotne strane, poslužite se zvučnim i svjetlosnim igračkama koje će privući pažnju, također vi priđite djetetu uvijek sa suprotne strane tako da može praitit vaš glas i usmjeriti se prema vama. Također kada ga nosite neka nagnuta strana glavice bude okrenuta prema vašim prsima a stimulanse neka mu ostali i vi nude onda na suprotnu stranu. U ležećem položaju ne leđima ista stvar, sve igračke, stimulanse, izvore zvuka na suprotnu stranu od okrenute glave i vi također na toj strani obraćati se djetetu. Dok spava možete podmetnuti gazu kako vam je objašnjeno. Ovo što ste napisali za okretanje pratite da li se okreće zabacivanjem glavice u natrag. Što se tiče dizanja guze u zrak i tog gmizanja to je još uvijek refleksna faza dakle ne možemo još govoriti o puzanju niti odizanju u četveronožni.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da se pohvalim, a pratim temu redovito naša curka ima 8 mjeseci i počela se sama posjedati, iz potrbušnog se prvo osloni na ruke pa digne guzu, pa je u četveronožnom stavu malo se ljulja i stavi guzu na jednu strani i sjedne, bravo ona Sad za tjedan dva očekujem i puzanje...
    imam i pitanje da li je normalno da se ona još ne oslanja na nogice, nisam je ja ni pokušavala nego moja mama ju uzme i onak stavi da stoji na njezinim nogama a cura odmah digne noge u sjedeći, je velim da bude ona sama kad bude spremna, a mama onak zabrinuta, pa me to malo kopka...

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Kod nas je krenula rotacija ledja trbuh ledja tokom vikenda. Rekla sam muzu da hocu ici kod fizijatra, valjda se covjek prepao, zasukao rukave i pol subote su se rotirali kukali i zavijali po krevetu.
    I dalje se bojim onog zabacivanja glave sto je sunshine onako naglasila. Zna li itko zasto je to opasno? Pol interneta sam prekopala i nista nisam nasla

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Koliko ja znam, izvijanje unatrag u luk i zabacivanje glavice su znakovi ili hiper ili hipotonusa bebe, tj. nisu oni sami stetni nego su simptom necega... Valjda ce se javiti Sunshine.
    Bravo za rotacije

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Sad kad bolje razmislim i prvo dijete mi se tako bacalo po prematalici al on je bio rambo u odnosu na sekicu. Jel to hiper tonus? Jel on los? Kad se njega sjetim to je bilo super napredno dijete, s 15 mj je vec po stepenicama isao.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja starija je to radila - spavala na boku jako zabacene glavice unatrag i na prematalici se izvijala unatrag - u dobi od nekih 3-4 mjeseca, kasnije je prestala. Dobila je dijagnozu blagi hipertonus, od jedne doktorice, druga je smatrala da je sve u redu. Mi smo ipak prosli dva tjedna masaza i vjezbanja, svakodnevno po sat s jednom terapeuticom, i onda je na slijedecem pregledu bilo sve u redu. To ti vec govori koliko je "ozbiljna" bila dijagnoza. Inace, ona je osim tog zabacivanja glavice imala i problema u potrbusnom stavu, sirila je rukice kao avion umjesto da ih ispruzi ispred sebe, nije nikad stavljala nogice u usta...a svejedno se pocela rotirati s nekih 5 mjeseci u oba smjera, progmizala sa 7 mjeseci, posjela se s 9 i propuzala s 9,5. A prohodala je s 13.

bas me zanima kako ce biti s ovom malenom koja ima sve skolski do sada...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj sunshine83 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovakve stvari se jako teško i mogu vidjeti naprvim pregledima kod pedijatra jer je tako rano dojenče još uvijek u refleksima tako da se tek poslije 3 mjeseca neke stvari mogu realno promatrati. Napomenite svakako pedijatru to i neka vas pošalje kod fizijatra na pregled. Pogledajte dijete kada ga stavite na trbuh da li mu je trup ravan ili je u laganom luku jednu stranu te mu lagano prođite rukom između lopatica sa jedne i druge strane i na vratu također te provjerite da li je jedna strana napetuija, tvrđa od druge. Dojenčad često zna držati glavicu u jednu stranu okrenutu i to može biti navika koja je ostala iz utrobe a može davati sliku sličnu krivom vratu odnosno torticollisu. Ono što vam preporučam je da stimulirate dijete dok je budno da okreće glavu na suprotnu stranu. Znači u potrbušnom položaju igračke stavite sa suprotne strane, poslužite se zvučnim i svjetlosnim igračkama koje će privući pažnju, također vi priđite djetetu uvijek sa suprotne strane tako da može praitit vaš glas i usmjeriti se prema vama. Također kada ga nosite neka nagnuta strana glavice bude okrenuta prema vašim prsima a stimulanse neka mu ostali i vi nude onda na suprotnu stranu. U ležećem položaju ne leđima ista stvar, sve igračke, stimulanse, izvore zvuka na suprotnu stranu od okrenute glave i vi također na toj strani obraćati se djetetu. Dok spava možete podmetnuti gazu kako vam je objašnjeno. Ovo što ste napisali za okretanje pratite da li se okreće zabacivanjem glavice u natrag. Što se tiče dizanja guze u zrak i tog gmizanja to je još uvijek refleksna faza dakle ne možemo još govoriti o puzanju niti odizanju u četveronožni.
    Okrece se tako da vidi nesto sto zeli, dakle okrece prvo glavu u tu stranu, ali je nikamo ne zabacuje. Okrece se s ledja na bok, preokrecuci koljena/noge prvo, a zatim trup. Nakon sto dodje u vise-manje fetalni polozaj, preokrece se do kraja i izvlaci ruke. Ponekad pokusava gornjom rukom uhvatiti nesto na podlozi pa se, recimo, privuci. No najcesce ionako nicega nema za to privlacenje. S trbuha na ledja krece glavom prvo, ako se ne varam. To mu je skroz novo pa ga ima na sve strane. Povremeno mi je opcenito tesko reci kako to napravi osim - silom.

Fizijatra sumnjam da cemo gledati, tu se ne salje na specijalisticke preglede samo tako. Na trbuhu lezi ravno, tj. laicki ne primjecujem ama bas nikakve probleme. Cak mu je i glava savrsenog oblika za nekoga tko uvijek lezi na jednoj strani. Cesto je u nosiljkama (sling/marama/ergo) i kad mi je na prsima, sam bira suprotnu stranu (?!). Okrece glavu na obje strane, prema podrazajima, ali opet je samo problem to spavanje. Nema sansi da spava ravno ili udesno, osim valjda da ga stavim u kalup.

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

opet ja.... moj mali se više skoro i ne posjeda, vjerojatno zbog toga što je otkrio novi/brži način "sjedenja":
    https://lh4.googleusercontent.com/-H...2/134-1000.jpg
    nisam nikada vidjela tako malu bebu (8.5 mjeseci je imao kada je to počeo, u početku je bio blago nestabilan a sad, sa 9 mjeseci je savršeno stabilan) da sjedi na ovakav način.... nije to klečanje, on kleči još od 6.5 mjeseci nego totalno raširene nožice na strane..
    je li to ok ili bih se trebala zabrinuti?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ispravljaj taj sjed. noge trebaju biti pod guzom. taj kut nije dobar za kukove.

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

kako da ispravljam? zašto nije dobro? zar nije ok sve što sam radi? imate li neki naučni tekst o tome?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovako u prstu nemam link, al imas na ovoj temi.
    to znam jos od starije, po tekstovima, s goljaka i ortopeda.
    isto tako sad s mladjom od neuropedijatra.
    sjedi iza njega i skupi mu nogice pod guzu. s veremnom ce nauciti. ako stalno bjeze, sjedi iza i drzi mu ih dok se igrate skupa.
    "kontra" tog sjeda je dobar turski sjed. ortoped nam je savjetovao da stariju koja je tako jedila drzimo sto vise i time vracamo taj luk kukova u prihvatljivi kut (kad ovako sjede, pogledaj kukove kako se izvrnu prema van, to je vise od onog koji bi trebao biti, onako laicki)

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

hvala na pojašnjenju...
    u posljednjih 15 dana se 100 puta tako posjeo i igrao u tom položaju..... da li postoji šansa da je zeznuo kukove? i da li ima potrebe da opet provjeravam kukove (provjeravali smo kad je imao oko 2 mjeseca i tad su rekli da je sve ok)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne, sve je ok, samo mozda treba ojacati nogice. i ispravljati, ispravljati. nek nastavi klecati, a kad sjedne nek sjedi s nogama ispred. kako se dovede u takav sjed?
    zapravo, da li uopce sjedi onako, po PSu?

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

nikad ga nismo posjedali niti forsirali na bilo što.... on sjedi ok, stabilno, ravna leđa i noge, no vrlo vrlo vrlo rijetko sjedi (par puta mjesečno):
    https://lh6.googleusercontent.com/-j...s/s720/133.jpg

u taj klečeće-sjedeći stav se postavi prirodno.... naime, on hoda uz namještaj, na njega se diže iz klečećeg položaja i spušta u isti..... nekad u tom klečećem položaju ostane i nastavi se igrati.. tada ima obje ruke kompletno slobodne za igru

nekad se u taj položaj dovede nakon puzanja.. tipa, dopuže do nečeg zanimljivog, uzme to u ruku i postavi se u taj položaj kako bi predmet ispitao objema rukama

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

cesto djeca kad se "umore" sjednu u taj W iliti M, al treba ih samo poticati da skupe noge pod guzu i to je to.

nek sunshine kaze malo vise o tome.

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

evo sad sam pokušala da mu noge skupim pod guzu.... u suštini, one su uglavnom pod guzom, ja jedva koji mm uspijem da ih pomjerim

hvala ti puno na brzim odgovorima

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

S obzirom da se konstantno susrecem s roditeljima, a i lijecnicima, kojima je gotovo sve o cemu se ovdje prica potpuna nepoznanica, zanima me postoje li neki linkovi, knjige, clanci, bilo sto na sto bih se mogla referirati u raspravama.

Naime, u nasem malom selu, a i sire (tipa stranih foruma), najnormalnije se preporucuju i koriste hodalice, exersauceri, jumperooi i razne druge sjedece naprave u kojma dijete od tri, cetiri mjeseca dodiruje tlo nogama i u nekom smjeru se odguruje. Bumbo je dio standardne opreme, kao i one naprave sto vise sa stokova. Djecu se posjeda uz jastuke i savjetuje se vjezbanje sjedenja i hodanja, s pocetkom onog trenutka kad pocnu uspjesno drzati glavu uspravno.

Primjera radi, u online grupi u kojoj sam jos od trudnoce (ima nas 23, najstarije dijete je prijevremeno rodjena sad petomjesecna beba, a najmladji je moj, s tri i pol mjeseca jer je kasnio 15 dana), moje dijete jedino obitava na tatamiju, ili eventualno sa mnom na kaucu, ne sjedi ni uz jastuke, ni u krilu, vec samo u autosjedalici, nema nikakvu napravu za hodanje ili skakanje, bumbo itd. Imamo ljuljacku poprilicno vodoravnog polozaja, a kolica su mu jos uvijek u nultom polozaju.

Cega se mogu primiti kad objasnjavam sto radim? Ljude zapravo zanima, ne traze da se pravdam.

(A za 14 dana idemo i pedijatru koji ce sigurno pokrenuti barem neko od ovih pitanja.)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

imam tekstove, svi sjevernoamerički
    nažalost, ne znam gdje su originali, imam samo prijevode
    ali, ima tamo i linkova
    poslat ću ti na mail

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

uf svašta se napisalo u samo jednom danu pa ću polako probati odgovoriti na sva pitanja.
    Kao prvo mame inzistirajte kod svojih pedijatara da vas šalju na specijalističke preglede jer vi na to imate svako pravo ako ste zabrinuti za svoje dijete.
    Što se tiče referenci, literature itd. Ono što je svima dostupno je ovo od Polovine što se tiče normalnog motoričkog razvoja djeteta http://www.poliklinika.org/home.aspx...ype=2&IdLang=2 i ako se vodite ovime nećete pogriještiti.
    Na žalost kod nas nema literature koja opisuje kako su sjedalice i prijeveremeno posjedanje ili postavljanje na nogice šteti na razvoj djeteta nisu ni ameri po tom pitanju ništa bolji... dapače kako mnogi vole veličati američku medicinu koja je zaista u mnogim granama veoma napredna i uspiješna tako je što se tiče dječje habilitacije dosta zaostala. Npr vrlo je teško naći terapeuta u americi koji rade po tretmanima kao što su vojta ili bobath. Zato su tu njemci uz čehe broj 1. Ima dosta dobre njemačke literature o svemu i svačemu ali vam ne mogu točno preporučiti jer se sama ne služim njemačkim jezikom. Uglavnom ima dosta članaka napisanih od strane Prof. Bošnjak iz Klaićeve bolnice, Dr. Skočilić te liječnika iz poliklinike Polovina i od njih nećete nikada čuti niti pročitati neka oprečna mišljenja.
    Po meni mnoge stvari trebaju početi već u rodilištiu edukacijom roditelja, pogotovo prvorodilja. Mislim da to nije projekt za koji bi trebalo uložiti grozne milijune kuna već educirati babice, medicinske sestre te zaposliti terapeute u svakom rodilištu koji će naučiti majke i osoblje baby handlingu, opisati i objasniti normalan senzomotorički razvoj djeteta...na koncu napraviti male brošure koje će se dijeliti svim rodiljama po izlasku iz rodilišta u kojima bi bio sažeto opisan normalan razvoj i baby handling...što je dopušteno a što se ne preporuča i zašto.
    Također vrlo bitna stavka koju treba objasniti roditeljima pogotovo onima koji dolaze na vježbice sa svojim djetetom je to da mi možda u početku gledamo samo motorički razvoj djeteta ali on se ne može odvojiti od kognitivnog razvoja djeteta koji se možda zanemaruje u najranijoj dobi jer ga je teško detaljno procijeniti kod dojenčadi ali uvijek postoje naznake odstupanja...dakle ovdje ne govorim o zaostajanju mendtalnog razvoja ili pervazivnim razvojnim poremećajima ili koje kakvim bolestima već o tome da dijete koje možda malo zaostaje u motoričkom razvoju ili ima abnormalnih odstupanja na tom području može biti mentalnog razvoja na svom nivou ili čak ispred svog novia ali će se možda neke stvari uočiti tek kada dijete krene u školu kao što su vrlo često odklanjajuća pažnja, poteškoće u planiranju i riješavanju problema, problemi grafomotorike i još puno stvari koje tada neće imati više veze sa motoričkim ili mentalnim razvojom ali će stvarati probleme dijetetu koje će vrlo lako okarakterizirati nao neposlušno ili ne daj Bože hiperaktivno.

Što se tiče postavljenog pitanja u vezi djevojčice koja se ne postavlja na noge...pustite ju samo i ne podižite na noge, ona je sada u fazi kada se postavlja u četveronožni stav i posjeda kada to sasvim usavrši i kada dođe njezino vrijeme ona će se početi ustajati odnosno raditi iskorak a vi pratite da to onda postiže is klečećeg položaja sa iskorakom na jednu nogu.

A sada W sjed...w sjed je vrlo "popularan# kod djece sniženog tonusa trupa ali i kod djece koja nemaju nikakvih odstupanja. Djeca koja imaju problema sa tonusom muskulature trupa često zauzimaju taj položaj kako bi održali stabilnost jer ne mogu još biti dovoljno stabilni u pravom klečećem položaju na oba koljena pa se osjećaju vrlo udobno u tom položaju. Ne preporuča se iz razloga što taj položaj ne stimulira aktivaciju trupa kako bi trebao te taj položaj nogu nije dobar sa muskulaturu donjih estremiteta posebice stopala posebno za djecu sa valgus stopalom (osloncem na unutrašnji rub-pete van) jer još više nateže mišiće u tom položaju.
    Dobar primjer sjeda je ona druga slika koju se stavili znači jedna noga ispružena druga savijena ili kosi sjed (stav vrtnog patuljka). Turski sjed se također ne preporuča djeci koja su u vježbama također zbog položaja oprečne muslukature donjih ekstremiteta.

eto nadam se da sam uspjela svima odgovoriti..ako ne slobodnopišite pokušati ću odgovoriti svima!

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Draga Sunshine dragi svi hvala puno na savjetima... Pokazujem mu kako da sidje s kreveta i kad ga ja okrenem guzom prema kraju fino se sam spusti dolje i veseli se ( lupa rukicama po krevetu, nikako da usvoji pljeskanje) vjezbat cemo i dalje!

Imam jos jedno pitanje, moj mali se dosta tano poceo dizati na noge, sa nepunih sedam mjesececi! U pocetku je bio dosta "trapav", posklizavao bi se, ali nakon nekog vremena to je dobro savladao, primjetila sam i da je skuzio kako se sam treba spustiti! Napominjem ja ga nikad nisam postavljala na noge ni ista tako! E sad, kazete da bi dijete ako se tako rano postavlja na noge trebalo spustati! To je u nasem slucaju bojim se bila nemoguca misija. ( a i ja sam se vodila za time da ide sam) Jos nesto, u pocetku se dizao rukama, a nakon nekog vremena poceo je ustajati iz pravilno iz iskoraka jer on je dosta "motoricki spretan" ( ne znam kako bi se drugacije izrazila
    on je vec s mjesec dana dosta dobro drzao glavicu, trbusnjake je poceo raditi s nepunih dva, s tri mjeseca je pedijatrica na pregledu rekla da ce on vjerovatno s pet sjediti! Bila je u krivu, sam se posjeo iz puzeceg polozaja sa 7,5! Strasno je zivo dijete, voli gledati okolo i njega sa 6,5 staviti na pod i da se ne dize nije bilo moguce! Morao bi mi konstantno biti na rukama, a ni to nije volio jer od kad je otkrio puzanje ne mozes ga uloviti! Samo bi puzao po stanu i trazi prepreke preko kojih bi se verao ili po kojima bi se dizao!
    Da li sam napravila veliku pogresku sto sam mu dozvoljavala da ide kako hoce? Pitanje mi se pojavilo nakon sto je Sunshine negdje napisala da posljedica preuranjenog stajanja moze biti nesto sa stopalima (ako se dobro sjecam) a ja sam nekidan primjetila da on kad stoji ne stoji uvijek na punim stopalima nego ima i dalje uvinute prste na nogama i kao da krivi nogice?!

I na kraju pitanje za sve malo iskusnije na forumu ( pretraga mi nikako ne ide) on je dakle motoricki jako spretan, ali sto se tice govora vrlo slabo! Ok znam da ne mora govoriti, ali plasi me to sto on ne imitira moj govor! Nego kao da me cudu gleda ili se smije!
    Kroz igru pokusavam da me oponasa ( pljeskanje rukicama, duzanje ruku, a gu, ili tako neke jednostavne rijeci...) ali on mene uopce ne oponasa! Sudjeluje samnom, veseli se i to da, ali cini mi se da mnoga djeca njegovog uzrasta vez znaju papa ili plesi ili stajaznam?!
    Sutra ce napuniti 9 mj.

Nadam se daje sve jasno i oprostite na poduzem postu, hvatam priliku dok on spava!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hm...nama su bas specijalisti rekli za turski, da on "popravlja" W. al ne pravi, s prekrizenim nogama, vec da su stopala ispred djeteta i u luku jedno prema drugom, onda kad je dijete nama u krilu.
    starija je bila hipotona i vjezbacica.

giussepe. mojoj je barem 4 rijeci ta-ta s razlicitim intonacijama. isti slogovi na drugaciji nacin drugog znacenja.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i moze slika vrtnog patuljka, izgleda da u glavi imam nesto drugo jer sam mislila da vrtni patuljak jos nije sjed.

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Moj jos ni nema rijeci, tu i tamo kad se igra ili gleda van "kaze" ma ma ili da da, ali uglavnom je to oooo, aaa, ooouuu, ili tako nesto!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovo sam nasla na guglu i mislila sam da je to vrtni patuljak https://encrypted-tbn3.gstatic.com/i...j5IMb-geBQCMrg

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

polako, to je sasvim dovoljno. vidi sto je sasa pisala prije koju stranicu.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

tnx na odgovoru i ja sam tog mišljenja da je treba ostaviti i da sve dođe samo, samo mi je trebala podrška
    ako je to vrtni patuljak što je leonisa stavila moja je tako često.

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

hvala na pojašnjenju.... meni nikako ne ide od ruke ispravljanje nepravilnog sjeda..
    imam osjećaj da na ovaj način čuče samo djeca koja nisu posjedana...... jer da sam ga posjedala, on bi dosad skužio da je sjedenje nešto normalno i efikasno, pa bi preferirao taj položaj.. ovako mu sjedenje dođe samo kao usputno

upravo nađoh jednu manu neposjedanja

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nije to mana

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    hm...nama su bas specijalisti rekli za turski, da on "popravlja" W. al ne pravi, s prekrizenim nogama, vec da su stopala ispred djeteta i u luku jedno prema drugom, onda kad je dijete nama u krilu.
    starija je bila hipotona i vjezbacica.

giussepe. mojoj je barem 4 rijeci ta-ta s razlicitim intonacijama. isti slogovi na drugaciji nacin drugog znacenja.
    ok, saznala i ovo, zato sto je bila jako hipotona. turski za djecu koja nisu nije dobar.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ovo sam nasla na guglu i mislila sam da je to vrtni patuljak https://encrypted-tbn3.gstatic.com/i...j5IMb-geBQCMrg
    Pa to je vrtni patuljak. Iz tog položaja ide samostalno u sjedeći.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bili smo na vjezbama i skoro pa se sama posjeda. :happy:

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Sunshine molim te da li mi mozes barem u par rijeci reci zato ono izvijanje glave i ledja u luku dok lezi a ledjima nije dobro? Ja to po svuda trazim. Naknadno sam se sjetila da mi je to na prematalici radilo i starije dijete. Deckic, a on pak je bio bas napredan. Prva rijec s 6 mj, sam se posjeo sa 7,5 mj, puzao bez problema, dignuo na noge s 8,5, prohodao s 11, stepenice na gore s 15, kolut naprijed s 18 mj. Njega sam takodjer ja posjela s 5 mj i on je to obozavao biti u hranilici s nama za stolom. Tada nisam znala da se to nesmije al njemu je to recimo godilo, obozavao je i nikad pokazivao znakove umora, dok je ova sad curica s 6 mj bila potpuno nesposobna odrzati viseminutno sjedenje za pocetak dohrane pa sam i dohranu trebala pomaknuti za tri tjedna. Sad puni 10 mj i pred par dana se uz dosta negodovanja pocela rotirati trbuh-ledja-trbuh.
    Hvala ti na svim odgovorima, bas si ljubazna!

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

moj ponekad spava sa zabačenom glavicom, ali moj suprug uvijek tako spava pa vjerujem da je to do genetike... ili im je prosto tako lakše

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

evo mene sa još pitanja....

moja beba savršeno puže već mjesecima, faktički trči dok puže.. uspravlja se iz iskoraka jako brzo, silazi bez greške, hoda uz namještaj... to hodanje traje već preko 1.5 mjesec i ne napreduje ni mrvice samo što je sad dovoljno stabilan da uopće ne pada....

ima li neki dokumentiran razlog da ga mi ne vodamo za ruke u ovoj fazi razvoja? mi to ne radimo ali gledajući svoju bebu kako 1.5 mjesec skoro pa ne napreduje, mislim da mu moramo uvesti neku promjenu

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo danas bili na sistematskom i naspotani smo malo jer curka ne zna sjediti i nema bocnih obrana. Sad ce 8 mj. A ja dosla sva ponosna na malu spretnu gmizavicu koja sad puzi i preko prepreka i ljulja se na sve cetiri i tako to... Ali mama, kaze meni dr, bebe se od 6-8 mjeseci uce sjediti. Kad sam ja rekla da ju ja ne posjedam, rekla je niti ne treba, ali pomalo ju treba uciti sjediti sebi u krilu i usput vjezbati rukicama bocne obrane. Kao, trebala je vec savladati sjedenje.

Da mi sad vjezbamo te obrane ili ne? Inace, beba se stalno pokusava popesti na mene kad sam na podu, dogmize, pa se digne na sve cetiri, i onda se hvata i vuce rukicama dok ne dodje u klececi polozaj, ili pokusava dopuzati na mene. Vrtni patuljak nula bodova.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj stoic prvotno napisa Vidi poruku
    evo mene sa još pitanja....

moja beba savršeno puže već mjesecima, faktički trči dok puže.. uspravlja se iz iskoraka jako brzo, silazi bez greške, hoda uz namještaj... to hodanje traje već preko 1.5 mjesec i ne napreduje ni mrvice samo što je sad dovoljno stabilan da uopće ne pada....

ima li neki dokumentiran razlog da ga mi ne vodamo za ruke u ovoj fazi razvoja? mi to ne radimo ali gledajući svoju bebu kako 1.5 mjesec skoro pa ne napreduje, mislim da mu moramo uvesti neku promjenu
    Moj je dosta dugo hodao uz namjestaj, od sedam I po, osam mjeseci pa do 11 kad je prohodao. Al ja mislim da itekako napreduju hodajuci uz namjestaj, makar se to ne cini, jacaju muskulaturu, vjezbaju koracanje, I stabilnost, pa u nekom trenutku pocnu umjesto bocno hodati pravo, I dalje uz namjestaj, pa pomalo I prohodaju. Nema zurbe, kad bude spreman, hodatace.

Md I moja mater su povremeno malog vodali za ruke, al tek nakon sto je prve korake sam napravio, I mogu ti rec da mu je ravnoteza kad ga je neko vodio bila puno manja nego kad je sam hodao.

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Pozdrav

Evo, imam pitanje za znalce ili one koji su imali slično iskustvo. Moja curka sad ima ravno godinu dana, ali je rođena mjesec i pol pšrije termina. Ktvarenje 2.stupnja, ali na pregledu kod fizijatra sve ok - do sad. Naime, imamo problema sa puzanjem. Ona se postavlja u nezreli četveronožni položaj, guza je jako nisko, kreće se lijevom nogom na koljenu, a desnu izbacuje ispred sebe kao da želi ustati. Posjeda se isključivo preko lijevog kuka. Sada forsiramo taj desni kukić, nakon dva dana vježbanja već sjedne i sama preko njega, ali puzanje je i dalje onako šašavo. Jako se ljuti kad ju forsam da puže ''pravilno'', a i stalno bi stajala. Doktorica je rekla da ju ne bih smjela još izlagati gravitaciji, ali ne znam kako da to spriječim i kako da ju zadržim na podu kad sve što ona hoće je stajanje (e, da - i ustaje isključivo pomoću lijeve nogice). Znate li možda još kakve zgodne vježbice za propuzavanje (gledala sam po netu, ali nisam baš našla nešto pametno) i ideju kako ju zadržati na podu (igračke ne pale)? Hvala najljepša

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, ali zaista ne znam kako to opisati
    mi smo bili privatno, jedan sat i pokazali su nam.
    mozda bi ti sunshine mogla rijecima opisatti, ja nisam dobra u opisivanju.

kako se dize na noge? iz iskoraka?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •