pa ja se ne slazem da nema, koliko ih ima problema s ledjima? spustenim stopalama? zglobovima? i svim bolovima.
ja prije mislim da je to do neadekvatnog ophodjenja u ranim danima nego do danasnjeg stila zivota.
da ne spominjem trapavost, nespretnost, disleksija, disgrafija, poremecaj paznje, hiperaktivnost koja i dan danas u nekim sredinama nije uopce dijagnosticirana vec se trpa sve u kos "nedisciplinirana" djeca. teski ljudi. itd.

ako 80% djece ima neko krvarenje za vrijeme trudnoce ili tokom poroda, onda mi je sasvim jasno zbog cega je babyhandling toliko bitan kod sve djece jer mnoga "odstupanja" tada se ne vide i pravilnim hendlingom ona se mogu sanirati prije nego uopce se zavrsi kod specijaliste.

ja sam dosla prekasno pa me se nije pitalo da li je dijete spontano primilo igracku ili sam ju ucila kako da je primi, vec je bilo da se kroz igru sve nauci- to znaci da ce dijete samo zgrabiti igracku, a ne da cu joj ja, onako kako je to radila moja starija mladjoj otvoriti saku, ugurat joj igracku i stisnuti saku nazad.
ne vidim razliku izmedju igracaka, rotacija, sjedenja i hodanja.
to su samo stadiji i faze, iliti kako ono ide- princip je isti sve su ostalo nijanse.

senzus oko hodalica i jumpera u temeljima je isti kao i hodanje.
zaista nisam naisla na nikog ko je odobravao ucenje hodanja.
jedino, ali JEDINO sto su odobrili bilo je kada dijete vec samo prohoda, ali treba probiti psiholosku barijeru da se primi za nase ruke ali u nivou njihove spustene ruke, znaci, klekni na pod, djetetova ruka ne smije ici iznad njegovog struka i ne smijes ti drzati dijete vec dijete tebe, ravnoteza je na djetetu, tezina je na djetetu.