Stranica 36 od 63 PrviPrvi ... 26343536373846 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,751 do 1,800 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa moguće je.. ja sam to rekla. A možda i imamo razlčite poglede... mislim... onda bi se ozbiljno, na svakom drugom čovjeku iz svakog drugog grada koji nije ZG, vidjeli brojni motorički problemi, od školskih, do kasnijih, jer tamo nema Goljaka niti ispravnog tretmana. Svi smo mi bili vodani za ručice, svaki čovjek generacije '70.-te, onda bi svi imali iste probleme. Nekako je to meni prejednostavno gledanje - jer nemaju svi iste probleme, a na brojne utječe način života. Također, vidim veliki cost vježbanja stila Polovina, ako se radi o benignim dg, jer toliki stres ne znam je li opravdan i ostavlja posljedice (na roditelje). Također mi se čini pretjerano strahovanje stila jel' sam sad dijete zezla zato jer sam ovo ili ono 10-tak dana radila... mislim, i ja sam isto tako prije. Mi smo bili kod dr. Žućka i on me puno opustio u tom smislu strahovanja oko toga da dijete nečim ne zeznem. Ne sjećam se da me itko na Goljaku učio štetnotsi toga da dijete primi igračku prije vremena, konkretno. Više je to bilo stila smjernica i laganog poticanja. A i današnja znanja su promjenjiva, kao i jučerašnja, i prekjučerašnja, nije to jedan monolit, pogotovo ovo oko čega nema konsenzusa (osim na temu hodalica i jumpera).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 11:01

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa ja se ne slazem da nema, koliko ih ima problema s ledjima? spustenim stopalama? zglobovima? i svim bolovima.
    ja prije mislim da je to do neadekvatnog ophodjenja u ranim danima nego do danasnjeg stila zivota.
    da ne spominjem trapavost, nespretnost, disleksija, disgrafija, poremecaj paznje, hiperaktivnost koja i dan danas u nekim sredinama nije uopce dijagnosticirana vec se trpa sve u kos "nedisciplinirana" djeca. teski ljudi. itd.

ako 80% djece ima neko krvarenje za vrijeme trudnoce ili tokom poroda, onda mi je sasvim jasno zbog cega je babyhandling toliko bitan kod sve djece jer mnoga "odstupanja" tada se ne vide i pravilnim hendlingom ona se mogu sanirati prije nego uopce se zavrsi kod specijaliste.

ja sam dosla prekasno pa me se nije pitalo da li je dijete spontano primilo igracku ili sam ju ucila kako da je primi, vec je bilo da se kroz igru sve nauci- to znaci da ce dijete samo zgrabiti igracku, a ne da cu joj ja, onako kako je to radila moja starija mladjoj otvoriti saku, ugurat joj igracku i stisnuti saku nazad.
    ne vidim razliku izmedju igracaka, rotacija, sjedenja i hodanja.
    to su samo stadiji i faze, iliti kako ono ide- princip je isti sve su ostalo nijanse.

senzus oko hodalica i jumpera u temeljima je isti kao i hodanje.
    zaista nisam naisla na nikog ko je odobravao ucenje hodanja.
    jedino, ali JEDINO sto su odobrili bilo je kada dijete vec samo prohoda, ali treba probiti psiholosku barijeru da se primi za nase ruke ali u nivou njihove spustene ruke, znaci, klekni na pod, djetetova ruka ne smije ici iznad njegovog struka i ne smijes ti drzati dijete vec dijete tebe, ravnoteza je na djetetu, tezina je na djetetu.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Paniku ne valja stvarati u bilo kojem segementu života pa tako niti u ovom.
    Puno je lakše kad se sve može sagledati hladne glave, samo što je to puno teže kad su naša djeca u pitanju,
    naravno veliki naklon iznimkama.

Bilo je svega toga od nekad, mnogo odraslih ljudi hoda na prstima, drže palac u šaci, grubi su bez fine motorike šaka,
    nemaju reflekse obrane, hodaju nepravilno, poteškoće u školi su se nekad (još i danas) nazivale neznanjem, manje pametnom djecom, zločestom djecom.
    Koliko odraslih teško pročita najobičniji članak u novinama?

Evo i dan danas u bližoj okolini djeca hodaju po prstima, masa njih nepravilno izgovara slova, nemaju dobre obrane
    i nitko ništa ne poduzima jer to ne primjećuju. Hoda dijete po prstima jer je on takav i tako se je naučio i tako će odrasti....

Moj nećak je bio jako lijena beba, nije se htio dizati na ruke, uvjek mu je glava bila teška, sjećam se držali smo glavu
    dok je 'sjedio' u krilu.
    Danas on koristi obje ruke jednako, govori ono krivo R, poteškoće sa čitanjem su bile duge, ali zato
    od malena trenira gimnastiku pa se motorika ispravila i usavršila. I on je naravno normalan dečko kao i njegovi vršnjaci,
    ne odskaće po ničemu da bi se primjećivalo osim tog slova R.

Sve je to oko nas, samo što oni neupućeni to ne vide, ne prepoznaju i djeca odrastu i hvala Bogu dok su poljedice tako 'male'.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    zaista nisam naisla na nikog ko je odobravao ucenje hodanja.
    NIti ja - ali evo, fakat ne mogu naći niti jedan izvor neki pedijatriski američki koji bi to spominjao kao bitno - krenula sam jer sam htjela pomoći kaae.

Oko ovog svega drugog, ja se, ne slažem. Našu generaciju ne tare vodanje za ručice od strane baba ili je li nam dalo neku igračku u ruke prije nego je neki bijeli mantil to amenovao, pretjerujem sad zbog poante, nego svo to sjedenje i neaktivnost, to je problem no. 1.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo sad na testiranju za prvi razred psihologica provjeravala:
    sa kojom se rukom baca lopta, sa kojom nogom prekorači štap, na koje oko gleda kroz rupicu, sa kojom rukom uzima olovku.
    Ako to nije bitno zašto to testiraju?
    Iako po meni je bezveze testirati 7 godišnjaka kad su stvari već ajmo reći 'gotove',
    a pedijatri sami ne poduzimaju ništa za 'lijene' bebe ili bebe sa hipertonusom.

I to je razlog zašto se mi mame ovdje savjetujemo i upućujemo jer pedijatri to u većini zanemaruju, da se
    mi možemo osloniti na pedijatre ne bi ovdje toliko pisale i objašnjavale.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja ne mislim da se i na ovom topicu, a niti od strucnjaka dize panika.
    mozda je glas "povisen" al to je bas zbog tih dubokousadjenih spranci ponasanja koje je tesko promijeniti. u svijesti.
    jer jos uvijek masa govori: a sta meni fali. e pa fali ti

sjecam se kolike sam razgovore vodila s mojim starcima, jer mene se ucilo hodati, onak da visim na rukama dok hodam, sestra je imala hodalicu. sestra je bila aktivni sportas pa je dobar dio motorike ispravila. ja nisam bila sportas. dan danas sjedim u W (cim su me na vjezbma vidjeli odmah su me upozorili i od tada korigoram svoj sjed), koljena mi idu u h i hodam unutarnjim rubom stopala. lagana disleksija i disgrafija uocljiva je i dok pisem postove
    ko maloj su mi govorili da ne znam citati na glas, citala sam u sebi i prepoznavala rijeci. nepoznate rijeci moram citati slovo po slovo da bi procitala ispravno. (cijelu maturalnu radnju napisala sam s rijeci šitnoizam umjesto šintoizam tako da me ucitelj pitao jesam li uopce procitala sve te knjige. kad mi je podvukao tu rijec, otvorila sam knjigu i slovkala rijec i uocila da nije tno vec nto).
    nisam jedina. posto znam kako izgledaju posljedice sve vise ih prepoznajem kod odraslih osoba.
    al mogu i ja reci pa sta mi fali. al mogu i nabrojati, ako cu biti objektivna, sta mi sve fali.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hiipertonusi i svi ti drugi tonusi spadaju upravo u onaj dio koji će se kod 80% njih, ako sam dobro shvatila, samostalno ispraviti. Mislim da te milestoneove treba shvatiti više kao neke smjernice, i neće se dogodit kraval ako se djetetu ponudi ovo ili ono. Uzeto doslovno, onda bi motorički ispravni bili samo oni hendlani baby handlingom, a nije tako. I unatoč hendlanja i vježbica neke stvari i ostaju, osim ako nećeš uzeti "Kostelići-princip" Polovina za ispravljanje neke sitnije mane. Sve je u životu cost-benefit, u smislu ulaganja energije i sve to nekako treba izbalansirati, koliko je nas sa valgusom stopala (gledajte cure koje hodaju u Uggsicima kako im gaze pete), s x nogama, s nekom jezičnom manom, s nekom lošijom mišićnom skupinom... nešto spada u patologiju, a nešto u biodiversity, i koji put je i stvar konvencije u što će se što smjestiti...

Govorim nakon što je za mene bitka prošla, ali se sjećam stanja svoje glave, i stanja glave drugih vježbača... i nekako mi žao tolike panike, looking back.

A da se vratim sad na ovaj leonisim post, ma frigaj ti tolikog ispravljanja, recimo, da mi ispravljanje makne ina-niz poremećaj . Objektivno... što je to objektivno. Pa nismo roboti da smo svi isti, neki perfect-man iz udžbenika, kako bi se onda uopće raspoznavali da smo svi isti.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 11:35

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

na testiranju od 5 curica iz grupe (od njih 5 4 je imalo odgodu od prosle godine) jedino moja nije dobila uputu da se radi s njom preko ljeta na koncentraciji.

baba dala djetetu igracku u ruku...gle jedno je dati djetetu igracku i dijete ju primi, drugo je napraviti ono sto sam gore napisala.
    dijete kad je spremno, primit ce. bas kao sto kad je spremno zadrzat ce sjedeci stav, nece trebati jastuci. a tek kad je spremno, posjest ce se samo.

ja sam se naslusala svih mana povlacenja djece u stojeci stav- ne dizanje iz iskoraka vec vucenje rukama u kinderbetu. cak su mi rekli zasto je onaj "vrtic" stetan i da ga ne koristimo.

i ne znam zasto nasi strucnjaci ne bi mogli biti strucniji od amera i zasto nam oni moraju biti relevantniji od nasih strucnjaka :/

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja mislim da je moja duznost, kao roditelj, djetetu ponuditi najbolje i sprijeciti nezeljene posljedice.
    bas kao sto mislim da je opasno i stetno da dira vruci stednjak, mislim da je opasno i stetno uciti dijete da sjedi jastucima ili hoda drzeci ga za ruke. samo sto te toplinske opekotine nisu toliko vidljive. barem ne u tako maloj dobi.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je zucko rekao za blagu S. asimetriju da to sama nisam mogla uociti i da ne bi dosla radi toga sada, al da bi za koju godinu dosla radi neceg drugog sto je posljedica toga. zato ne mislim da ce se 80% samo srediti, oce pravilnim postupanjem i hendligom, ali nepravilnim ce se napraviti veca steta i posljedice ce se uociti- kasnije.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 06.04.2013. at 11:42

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

a panika s prvim djetetom, kad se prvi put uocis s time, je normalna.
    pa panika mi je bila i kad je kakala 8 puta dnevno ili nije kakala 2 dana.
    jer mi je bilo prvo.
    s drugim uopce nemam paniku, dapace, totalno sam cool.
    al sam svjesna svega i znam vise.
    i ja sam s prvom propustila mnoge gustove jer sam gledala pogresne obrasce. al to je do mene i do friskog roditelja.
    s drugom ne propustam.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Oštećene stanice u mozgu zamijenjuju pričuvne stanice i zato je važan dobar handling
    tako da te pričuvne 'zapamte' ispravan pokret.

Npr pričuvne stanice zapamte krive pokrete (jer se npr ne vježba iskorak na puno stopalo, jer se voda za ručice ili stavlja u hopser)
    i eto ti djeteta koji hoda po prstima, naravno svako dijete je drugačije i oštećenje je drugačije, netko će hodati po prstima,
    ali će imati nešto treće itd....

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

slazem se.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam se naslusala svih mana povlacenja djece u stojeci stav- ne dizanje iz iskoraka vec vucenje rukama u kinderbetu. cak su mi rekli zasto je onaj "vrtic" stetan i da ga ne koristimo.

i ne znam zasto nasi strucnjaci ne bi mogli biti strucniji od amera i zasto nam oni moraju biti relevantniji od nasih strucnjaka :/
    I ja, i znam svu teoriju, ali islim da zdravo dijete neće previše zeznut ništa od toga, moju možda bi, ali vjeorjatno bi u tipa 2.-3. sve poravnala opet.

A mozak je, barem ako sam ja zapamtila, elastičan organ, i svašta je moguće i u kasnijoj dobi, jest teže, ali je moguće - a i neko veliko oštećenje koje neće biti benignost stila nekog hiper ili hipotonusa ili valgusa - vidi se.

Ovo za Amere i naše - pokušavam reći koliko to nije općenito, ono, svjetski prihvaćeno, kad postoji tolika muka naći nešto na eng. na tu temu.

A više od sve krive motorike, meni se čini da je pogubno, za kombinaciju mama-dijete, taj ajme meni! stav koji je teško izbjeć, u koncentraciji na to je li svaki pokret super pravilno izveden, to je malo kao opustite se u MPO-u - teško postići.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 11:49

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Leonisa, nekome sa propustima dobro prođe jer je stupanj oštećenja i vrsta različita zato svi mi različito razmišljamo jer
    se vodimo od svojeg djeteta.
    Ti si kod svoje prve trebala valjda biti čvrsta i ustrajna i samim time dolaziti u konflikte sa okolinom za dobrobit svog djeteta.
    Okolina je tu jako bitan faktor, ja sam bila crna ovca i nije mi žao zbog toga, jer ne znam što bi bilo da je bilo drugačije,
    možda ne bi bilo ništa, a možda bi bilo, ko to zna.

ps. I kad se sjetim toga sjetim se što sam sve prolazila zbog okoline što mi je uvelike utjecalo na
    odnos sa djetetom, prema dijagnozi i strahovima. Da su mi olakšali puno bi toga bilo drugačije.
    Posljednje uređivanje od oka : 06.04.2013. at 11:51

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ali ako je djetetov mozak spuzva koja upija i ako se veze u mozgu stvaraju ponavljanjem radnji i one se tako "pecatiraju" kako onda nece imati posljedice?
    ako sami strucnjaci kazu da se i te zapecacene veze mogu ispraviti, ali da sto su vise zapecacene, vise vremena i ponavljanja je potrebno da se odpecace, potrgaju i stvore nove.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Leonisa, nekome sa propustima dobro prođe jer je stupanj oštećenja i vrsta različita zato svi mi različito razmišljamo jer
    Da, ovo je to razmišljanje na koje sam se referirala i koje će se, možda, promijeniti, as time goes by, barem kod mene je, nekako su mi sve te postavke bile kontekstualizirane (a vježbali smo vrlo ustrajno, ali evo... ono što sam ja naučila u tom iskustvu bilo je suprotno ovome), barem se meni čini da sam postala opuštenija oko tih nekih preporuka, iako... možda sam samo zamijenila jednu dijagnozu za drugu.

Mislim da se ne možemo skužit, ja slabo prenosim, a vi ste u modu s malim bebicama kada vam treba ta vrsta uputa. Pls probajte naći nešto za kaae na eng., ja se ubih, ne nalazim ništa - o tome da je pogubno posjedanje i vodanhje - nalazim samo forumske rasprave nekih nijemaca i neku ženu koju ne znam jel dr i njen blog.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 11:55

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ti si kod svoje prve trebala valjda biti čvrsta i ustrajna i samim time dolaziti u konflikte sa okolinom za dobrobit svog djeteta.
    Okolina je tu jako bitan faktor, ja sam bila crna ovca i nije mi žao zbog toga, jer ne znam što bi bilo da je bilo drugačije,
    možda ne bi bilo ništa, a možda bi bilo, ko to zna.

ps. I kad se sjetim toga sjetim se što sam sve prolazila zbog okoline što mi je uvelike utjecalo na
    odnos sa djetetom, prema dijagnozi i strahovima. Da su mi olakšali puno bi toga bilo drugačije.
    ja znam da sam "kredite" dobila kasnija kada je ona postala motoricki naprednija od vrsnjaka, kada je, zbog pravilnih obrana, znala padati, onda kad je rijetko padala, jer je bila spretna jer je sve radila po PSu. da to nismo, znam da ne bi bila. ne trebam nagadjati.
    ista stvar je bila i s dojenjem. produzenim.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Našla sam joj ovo:

http://www.janetlansbury.com/2012/04...-the-downside/

I ovaj neki forum:

http://www.physiobob.com/forum/paedi...ng-babies.html

Ali ništa drugo, tipa the Bobath centre tu i tu i neki association of nekih doktora kaže to i to - a da je na eng - nešto što ne bi bilo forum ili blog, nego malo "službenije" a bilo bi stila ovih rs stranica koje je leonisa našla na srpskom.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 11:59

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ovo je to razmišljanje na koje sam se referirala i koje će se, možda, promijeniti, as time goes by, barem kod mene je, nekako su mi sve te postavke bile kontekstualizirane (a vježbali smo vrlo ustrajno, ali evo... ono što sam ja naučila u tom iskustvu bilo je suprotno ovome), barem se meni čini da sam postala opuštenija oko tih nekih preporuka, iako... možda sam samo zamijenila jednu dijagnozu za drugu.

Mislim da se ne možemo skužit, ja slabo prenosim, a vi ste u modu s malim bebicama kada vam treba ta vrsta uputa. Pls probajte naći nešto za kaae na eng., ja se ubih, ne nalazim ništa - o tome da je pogubno posjedanje i vodanhje - nalazim samo forumske rasprave nekih nijemaca i neku ženu koju ne znam jel dr i njen blog.
    jucer sam provela popodne trazeci, pa sam nasla srpske. ni ja ne nalazim nista na engleskom, cak i one kanadske stranice su offline.

apropo djece koja ce proci ok, ja vise vidim oko sebe one koji nisu prosli ok, dok ima onih kod kojih se tek bude pokazalo da li su prosli ok, ono kad udju u trecu dob .

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja znam da sam "kredite" dobila kasnija kada je ona postala motoricki naprednija od vrsnjaka, kada je, zbog pravilnih obrana, znala padati, onda kad je rijetko padala, jer je bila spretna jer je sve radila po PSu. da to nismo, znam da ne bi bila. ne trebam nagadjati.
    ista stvar je bila i s dojenjem. produzenim.
    To je naveća nagrada od svega, kad vidiš da se trud i borba isplatilo, to je neprocijenjiv osjećaj
    Ista stvar kod mene.

ps Toliko dobar osjećaj da potisne one sve borbe i strahove do prvog iskoraka
    Posljednje uređivanje od oka : 06.04.2013. at 12:00

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A odnosi se na pasivno posjedanje i na vodanje za ručicu, koji su kod nas ono.... već maltene opće znanje, a kad roštaš po eng nalaziš samo how-to naučit dijete sjedit i hodat - barem ja jučer nisam ništa našla drugačije, a službeno.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ove stranice koje sam stavila su ili tekstovi koje je pisao specijalist s titulom ili centar za korektivnu gimnastiku koji, po meni, nije bas "nesluzben".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jucer sam provela popodne trazeci, pa sam nasla srpske. ni ja ne nalazim nista na engleskom, cak i one kanadske stranice su offline.

apropo djece koja ce proci ok, ja vise vidim oko sebe one koji nisu prosli ok, dok ima onih kod kojih se tek bude pokazalo da li su prosli ok, ono kad udju u trecu dob .
    I da, i te će zeznut lifestyle, ne nuđenje igračke u 4. mjesecu, a ne u 5.-me. Ali.... dok god je to Borba, treba se uvjeriti u Cause. I ja sam isto tako.... i vidim sad nekako, koliko je to široko bilo, i mpoja je istina, s mojom malom, barem kako je ja vidim, da bi ispalo OK ovako ili onako, a kad se sjetim koliko sam sveki tupila da je ne diže, nego zavrti preko ruke, iskreno, dođe mi žao i neka nježnost na "mladu sebe".

Ali, to su stvarno drugačije životne filozofije.

Dajte, pomozite, ako ste u kontantima višednevnim s našim cijenjenim stručnjacima - nađite neke službene stranice na eng., nemoguće pak da to znanje nije preško Baru, ali teško naći totalno.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 12:03

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

To je naveća nagrada od svega, kad vidiš da se trud i borba isplatilo, to je neprocijenjiv osjećaj
    Ista stvar kod mene.

ps Toliko dobar osjećaj da potisne one sve borbe i strahove do prvog iskoraka
    ja sam plakala od srece kad je moja osvojila medalju na djecjoj olimpijadi. mislim, od djeteta koje je ucilo puzati, posjedati se, dizalo u iskorak, hodati, sve na goljaku, ovo mi je bila najveca moguca nagrada, vidjeti nju s onim ponosom u ocima nakon sto sam ju gledala tuznu i isfrustriranu kada su njeni vrsnjaci vec prohodavali, a ona se nije znala pomaknuti pa su joj sve igracke uzimali, kada bi trcali po parku, a ona bi kasnila jedan krug i nikad nije nikog uhvatila...ta medalja za nju, za nas, nije samo medalja za to natjecanje, bila je za sav trud.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ove stranice koje sam stavila su ili tekstovi koje je pisao specijalist s titulom ili centar za korektivnu gimnastiku koji, po meni, nije bas "nesluzben".

Ove srpske? Njoj u Americi to neće ništa značiti, ima li službenih Amera, a da nisu ovi blogovi ili forumi, što sam ja našla?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja se ne bih trudila objašnjavati drugima ok osim mužu, nepotrebno gubljenje snage u prvoj godini života.
    A muž neka vjeruje ženi i točka i povremeno prigovara pa zašto i koliko god mu objasniš opet ponekad mora reći zašto.
    Tako sam ja radila, zamarala sam se sa djetetom, a ne sa okolinom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam plakala od srece kad je moja osvojila medalju na djecjoj olimpijadi. mislim, od djeteta koje je ucilo puzati, posjedati se, dizalo u iskorak, hodati, sve na goljaku, ovo mi je bila najveca moguca nagrada, vidjeti nju s onim ponosom u ocima nakon sto sam ju gledala tuznu i isfrustriranu kada su njeni vrsnjaci vec prohodavali, a ona se nije znala pomaknuti pa su joj sve igracke uzimali, kada bi trcali po parku, a ona bi kasnila jedan krug i nikad nije nikog uhvatila...ta medalja za nju, za nas, nije samo medalja za to natjecanje, bila je za sav trud.
    Ma... evo... ne mogu ne komentirati - sumnjam da je dijete bilo tužno št su njeni prhodavali, vjerojatno to nije kužila - to su tvoji osjećaji, čini mi se.

I meni su rekli da mala ludilo radi analizu i sintezu, da je super sportašica... i taj osjećaj ponosa I did it je kod mene izostao.... ja sam uvjerena da bi ona bila OK, s tim i bez toga... i da sam šizila bezveze, pa mi je prevladao taj osjećaj - she's OK, sveki je bila u pravu.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 12:07

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ina, moram te ispraviti, ne govorim o nudjenju vec ucenju primanja.
    nuditi igracku mozes i s mjesec dana, poanta je da ne forsiras dijete da ju primi prije nego li je sposobna primiti je.
    tjeranje djeteta da savlada vjestinu prije nego ima predznanja i temeelja da ih savlada, preskakanje stepenica, i tak.

ja tek za mjesec dana idem na kontrolu pa ako nije kasno, pitati cu za reference.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 06.04.2013. at 12:07

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja se ne bih trudila objašnjavati drugima ok osim mužu, nepotrebno gubljenje snage u prvoj godini života.
    Kaae živi u liječničkom sustavu koji dižu obrve na to da se dijete ne smije učiti, zato - nije to muž ili svekrva, to je sustav. Pomozite, ako možete, nekim internacionalnim izvorom na eng. To bi bilo kao da vi kažete - neću se zamarat ničim što tvrdi cro zdravstveni sustav - ne možete to, it's too big an issue, nije to nečija sveki ili nečiji muž.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja tek za mjesec dana idem na kontrolu pa ako nije kasno, pitati cu za reference.
    Super, pitaj i pls javi joj, mislim da joj neće biti kasno, ja ispala iz sustava toga jer je dijete već veliko - Kaae se pika jedino na eng., i po mogućnosti, ima li koji Amer da je u tom smislu išta rekao, napisao itd., a da nije tipa neovisni blogger, nego neki dr., neki fizjatar, dio nekog sustava stila Goljak.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 12:10

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ok, priznam nisam čitala od Kaae, isprika ako sam ikoga povrijedila, nije bila namjera.
    Moram baš pročitati...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ma... evo... ne mogu ne komentirati - sumnjam da je dijete bilo tužno št su njeni prhodavali, vjerojatno to nije kužila - to su tvoji osjećaji, čini mi se.

I meni su rekli da mala ludilo radi analizu i sintezu, da je super sportašica... i taj osjećaj ponosa I did it je kod mene izostao.... ja sam uvjerena da bi ona bila OK, s tim i bez toga... i da sam šizila bezveze, pa mi je prevladao taj osjećaj - she's OK, sveki je bila u pravu.
    oh, ne, nisu to bili moji osjecaji, na zalost. mislim, imala je godinu dana, dijete tada jasno zna pokazati emocije.
    ja znam da ona bez rada na njoj ne bi bila ovako ok jer znam sta smo sve kod nje ispravljali i znam zasto i koje su posljedice da to nismo ispravljali.
    mislim, sjedni se u w polozaj i tako se kreci, pa onda samo reflektiraj takve noge u vertikalu i sta dobijes? teski X, hodanje po unutarnjem rubu, prsti stopala okrenuti prema unutra. posljedica: zapinjanje, spoticanje, padanje. ako nema obrane, ne zna kako padati, razbijanje glave.
    ovo s poticanjem o vlastite noge smo prosli. zato znam.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ako mi dijete zavrsi s motorickim problemima u kartonu, zato sto se to ovdje radi drugacije, mogu se doslovno samoubiti. To je jedini razlog zasto bi mi trebala nekakva konkretna znanstvena informacija, ideja, sto god o ovome o cemu se tu pise.
    Našla

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Našla
    Zato vas molim da joj pomoć nađete neku na eng. Žao bi mi bilo da se žena "samoubije" tj. jako pati oko cijele te priče,a po meni, stvarno nema neke potrebe i velike su šanse da bude sve OK, either way.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 12:18

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kaae, http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/2054550.stm

tu su i neka imena, mozda pomocu njih pronadjes i ostale stvari koje te zanimaju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Cure, meni se čini da to nije to što njoj treba - walkeri vjerojatno spadaju u to što i ona nalazi i oko čega postoji konsenzus - hodalice i jumperi. Probala sam malo ovaj australski site, rubrika handling your baby, meni piše taj link ne radi, a to bi moglo biti to, ne znam je li i drugima ne radi.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ma kazem da pogleda univerzitete i imena doktora iz tih clanaka i proba izguglati njih i neka druga istrazivanja ili clanke za posjedanje ili hodanje.

recimo, ja sam naisla na ovo http://www.csun.edu/~hfedu009/innova.../motordev.html i tu pise i kako se dijete "uci" sjediti, ali onako kako su ucili moju na vjezbama. bez jastuka. pomazuci joj da sama ima svoje obrane i sama se posjedne. kao i predpuzacke vjezbe. te kako se ustaje iz iskoraka.
    nisam citala cijeli clanak, samo sam ga preletila i pogledala slike.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ma kazem da pogleda univerzitete i imena doktora iz tih clanaka i proba izguglati njih i neka druga istrazivanja ili clanke za posjedanje ili hodanje.

recimo, ja sam naisla na ovo http://www.csun.edu/~hfedu009/innova.../motordev.html i tu pise i kako se dijete "uci" sjediti, ali onako kako su ucili moju na vjezbama. bez jastuka. pomazuci joj da sama ima svoje obrane i sama se posjedne. kao i predpuzacke vjezbe. te kako se ustaje iz iskoraka.
    nisam citala cijeli clanak, samo sam ga preletila i pogledala slike.
    Jes, ovo je je ono kako se i ja sjećam!

Ali, bojim se da ćese teško će se Kaae u tome sama snaći, ona traži neki generalni site di bi bilo kao općepoznato napisano da se djecu ne treba učiti posjedati ili hodati (nešto stila indikativa ovog rs sitea kojeg si linkala), jer kako će se ona, kao netko tko nije prošao trening, snaći u tome koje je učenje da dijete hoda i sjedi OK, a koje ne.

Ko zna, Kaae, možda i te tvoje knjige za koje pišeš da se u njima treba poticati dijete da sjedi / hoda - možda to rade na način ovog sitea?

Opet, u ovom članku piše da je OK da se dijete potiče da hoda gurajući nešto... teško da će netko, samo na temelju članaka, skužiti finese zašto walker iz onog bbc sitea vezano za irske znanstvenike apsolutno ne, ali po ovom članku hodanje uz guranje može, sjećam se da su moji neki mali poznanici prohodavali gurajući stolce po kući, od kojih je jedan bio dugogodišnji Polovinin pacijent, doduše, njihov testimonial pacijentski možda ne bi bio toliko jednoznačno pozitivian ko ove blizanke koje je linkala apri jer je spadao u benignije poremećaje, a oni se ubiše ispravljajući do savršenstva pokret A, prije nego što su prešli na pokret B... s malim je sve OK, ali mama ima, barem smo se tako šalile, blagi PTSP od tolike vježbe i neživljenja više godina, kao i ostatak obitelji (braća i sestre)...

Hoću reći, na kraju balade, da sve ima cost-benefit, i da stvari nisu uvijek tako jednoznačne i jednostavne kako bismo mi htjeli.... tj. nekima jesu, nekima nisu.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 13:04

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne mogu niti uguglat dystony syndrome ili tako nešto na eng - ne ispada ništa. Izgleda da su u tim anglo-američkim izvorima neke druge paradigme kao benchmarkovi normalnog razvoja, nemam pojma.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A evo i još nekog antiprotivnog mišljenja i obrazloženje zašto nema literature na eng, tako da izgleda da nema konsenzusa ni na ovim prostorima. Na kraju, fakat ne znam što bi o svemu tome mislila, za mene osobno je nevažno, mi smo to odradili i sve je relativno OK (uvijek može više i bolje, nije savršena, ima blagi valgus stopala i neki strogi fizijatar bi možda našao raznih primjedbi, ali ja sam zasad zadovoljna):

http://www.cybermed.hr/forum/specija...stoni_sindrom7

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

gle, ja ne mogu shvatiti da lijecnik kaze da ne moze shvatiti da ljudi vode djecu bilo kome drugome osim pedijatru.
    isto tako mi je neshvatljivo iz pisma majke, odnosno, ako se s djetetom treba vjezbati 7h DNEVNO, da se ne radi o malo vecem poremecaju.
    osim, ako se ne smatra 7h kroz igru, rad, razvoj, da se pravilno s bebom postupa, jer je onda to to. al da je dijete 7h dnevno na spuzvi, ma daaaj.
    7h tjedno, ok. to je jedan sat u danu kroz dan.
    isto tako, sta bi trebali s djecom koja navrse godinu dana i jos se ne posjedaju i ne puzu? dati ih u jaslice? tamo ce nauciti puzati?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovdje odgovara malo drugacije http://www.cybermed.hr/forum/specija...ija/hipertonus
    samo zato sto se spominje hipertonus. a dystoni sindrom je hiper i hioptonija, zar ne?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

koliko sam shvatila to je dyspraxia
    http://learningdisabilities.about.co.../dyspraxia.htm
    http://www.dyspraxiafoundation.org.u...u_symptoms.php
    http://www.gomentor.com/articles/mot...-disorder.aspx

opis mi najvise odgovara distonom sindromu. no i dalje ne nalazim stetnost uplitanja u razvoj.
    nalazim samo da djeca koja ne dosegnu level na miljokazu mogu pokazati da imaju taj disorder i da se s njima treba vjezbati kod fizijatra. no ne pise da dijete SAMO treba dosegnuti i savladati te levele.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i kako ne postoji dystoni sindrom? http://en.wikipedia.org/wiki/Dystonia

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ispricavam se, nije to to. http://www.vasdoktor.com/medicina-od...onia-distonija

izgleda :D
    distonija nije isto sto i distoni sindrom, ocu reci, distoni sindrom je puuno blazi i smatra se odstupanje od normalnog misicnog tonusa.

http://www.poliklinika.org/home.aspx...ype=2&IdLang=2
    Posljednje uređivanje od leonisa : 06.04.2013. at 18:57

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Kad već raspravljate o tome kako se treba postupati sa bebama tijekom motoričkog razvoja, imam jedno pitanje vezano uz hodanje... Naime, moja curka sada ima 16 i kusur mjeseci i ne hoda samostalno. Nikada ju nismo vježbali sjedenje, stajanje ili hodanje i ona trenutno sama može napraviti nekoliko koraka i onda izgubi ravnotežu i sputi se na pod. Ima veeliku želju za hodanjem ali jednostavno ne može održavati ravnotežu. Od kada je počela samostalno raditi tih par koraka, počela je tražiti ruku da ju se voda. Ja hodam uz nju i držim ju za jednu ruku u visini njezina ramena s time da se trudim da se ne oslanja na mene. Da li takav način vodanja za ruku može poremetiti normalan razvoj? Samo da napomenem da se diže od početka iz iskoraka(od 9 mjeseci) i sposobna je dignuti se sama bez ikakvog pridržavanja i raditi čučnjeve.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

isto tako mi je neshvatljivo iz pisma majke, odnosno, ako se s djetetom treba vjezbati 7h DNEVNO, da se ne radi o malo vecem poremecaju.
    osim, ako se ne smatra 7h kroz igru, rad, razvoj, da se pravilno s bebom postupa, jer je onda to to. al da je dijete 7h dnevno na spuzvi, ma daaaj.
    To ti je Polovina škola... di se svakom poremećaju nastupa tako, pa sad take it or leave it i to je 7 h spužve. Znam iz bliskog iskustva kako je to bilo - to je da nemaš vremena ni za što, osim vježbe, i tako se to roditeljima predstavi (doslovno). Goljak škola je puno blaža. Distoni se u Polovina zove cerebralne poremetnje kretanja, ali se svodi na slično (koliko ja laički mogu vidjeti).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i kako ne postoji dystoni sindrom? http://en.wikipedia.org/wiki/Dystonia
    Ne postoji... koliko ja vidim. I stvarno sve to sada gledam u drugom svjetlu. Nemam pojma na što će, na kraju, izaći Kaae, ona živi u tom anglosaksonskom svijetu, a ova distonija i sve te packe vjerojatno njima pare kulturološka stvar ko naša brijačina oko propuha, ili širokog za kukove, ko što nama pare njihova opsjednutost zubima, a pak zanemarivanje kilaže.

Vjerojatno niti nema anglo linkova, čim Richter sam tvrdi da ih nema (ma što ko mislio o njemu na sto tema).

Nakon svega, najbliža sam Tiziani i "srednjem putu", whatever to za koga znači.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 20:00

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •