Stranica 37 od 63 PrviPrvi ... 27353637383947 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,801 do 1,850 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

7 h dnevno. I kod nas je, Goljak stila, bilo ziher 2 dnevno, plus spontani hendling, na kraju mi to nije bilo tako loše, ali sjećam se da je na naše "probleme" fizijatar Goljački odmahnuo rukom i rekao samo edukativne vježbice i to je to, nikakav od njega nisam dobila stav to da, to nikako ne, barem ja to nisam tako percipirala. Ostao mi je u sjećanju ko super dr, nikako kao netko tko bi rekao "to i to će upropastit dijete", vrlo je to sve nekako bilo stila smjernica, možete ovako, možete onako, čvrsto ne je bilo samo za hodalice (ako me sad sjećanje dobro služi).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 20:05

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Aaa, jeste se raspisale.

Nije bas takva frka i panika. Rekoh, meni ne smeta pustati dijete da samo radi sto zeli, i kad zeli, jer mi se nikud ne zuri i nikome ne moram reci da je s dva mjeseca prohodao, a sa sest osvojio zlatnu medalju u triatlonu. Skroz mi je simpaticno sto tu pise, pa makar to i bilo nesto sto rade samo ovi fizijatri na Goljaku, ili gdje vec, i nitko nigdje drugdje u svijetu.

U Americku medicinu ne sumnjam bas jako, samo ponekad, jer u principu imaju sve sto pozele sto se resursa tice i nema razloga zasto ne bi znali, ili barem istrazivali u pravom smjeru. No postoji mogucnost da se i kod nas nesto zna sto se tu ne zna, zasto ne.

Izvori su me zanimali i zato sto, izgleda, nisu samo s ove strane bare neupoznati s tim stvarima. Ne zna za to nitko od ekipe s djecom poput mojeg (starosno), a zive u Australiji, na Novom Zelandu, Engleskoj, Irskoj, Skotskoj, Norveskoj, Svedskoj, Njemackoj i Juznoafrickoj republici. Svi su culi za hodalice i skakalice i slicno (neki odlucili vjerovati, a neki ne), ali nitko nije cuo da se sjedenje, hodanje i ustajanje ne vjezbaju.

Pa rekoh, ono, za slucaj nuzde, da barem znam odakle je to doslo, ako me pitaju. Ne ove razne mame, nego tu u sustavu, s obzirom da je Debeli opcenito u okruzenju drugacijem od uobicajenog.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ok, ja bi povukla crtu sta znaci vjezbati puzanje, hodanje, sjedenje.
    jedno je uzeti jastuk i posjesti dijete koje ne zna i ne moze samo sjediti i osloniti ga ko platnenu lutku na jastuk. drugo je dijete poticati da se poesjedne, pomagati mu da se posjedne (ne da sjedi) na razne nacine koje inace pokazuju na vjezbama. ili ga kad samo moze sjediti uciti obrane odnosno poticati dijete da radi na obranama ili s njime raditi bas da ga se uci sta su i kako se i za sta koriste. a ne okruziti ga perjanim poplunima da se ne olijedi kad padne.

ili uciti dijete kako se dovodi u cetveronozni stav, poticati ga, pokazati i pokazati kako se puze. ili kako se dize iz iskoraka.

inace, kako se kaze na engleskom posjesti? :D

Datum pristupanja
    Oct 2005

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovo mi se cini ok- nema jastuka vec pilates lopta za jacanje obrana te ucenje djeteta kako se samo posjest, tehnika te osuda i stetnost one stolice za sjedenje i drzanje djeteta u svom krilu kad vec moze samo sjediti.
    spominju se jastuci na kraju, ali samo kao sejfti od ozljeda a ne kao oslonci, koliko sam skuzila.

http://tripibabytips.blogspot.com/20...to-sit-up.html

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kaae, kontaktiraj ovu blogericu
    http://www.janetlansbury.com/2012/04...-the-downside/

1. Natural Gross Motor Development
    Many of the ideas Magda Gerber taught were based on the research and clinical work of renowned Hungarian pediatrician Emmi Pikler (1902-1984), who was Magda’s friend and mentor. One of Dr. Pikler’s revolutionary contributions to infant care was the outcome of her keen interest in the physiology of motor development that was not restricted, aided or taught. Through her many years of research, observation and experience, Pikler concluded that when infant development is allowed to occur naturally, without interference, there are not only physical benefits such as grace and ease of movement, but psychological and cognitive benefits as well…
    “The learning process will play a major role in the whole later life of the human being. Through this kind of development, the infant learns his ability to do something independently, through patient and persistent effort. While learning during motor development to turn on his belly, to roll, to creep, sit, stand, and walk, he is not only learning those movements, but also *how to learn*. He learns to do something on his own, to be interested, to try out, to experiment. He learns to overcome difficulties. He comes to know the joy and satisfaction that is derived from his success, the result of his patience and persistence.” Dr. Emmi Pikler, Peaceful Babies – Contented Mothers

2. Restricting movement
    Sitting babies up prematurely prevents them from rolling, twisting, scooting, or doing much of anything else. When an infant is placed in this position before she is able to attain it independently, she usually cannot get out of it without falling, which does not encourage a sense of security or physical confidence.
    The babies I’ve observed playing this way look as if they’re pinned to the floor, immobile from the waist down. While other infants are moving their limbs freely on their backs, rolling from back to tummy and beginning to pivot, scoot or army crawl, the seated babies can only bend at the trunk to reach objects of interest. If a toy rolls out of reach, the seated babies must depend on an adult to get it back. Of course, infants are brilliantly adaptive. I’ve seen babies routinely placed in this position learn to swivel around in a circle and eventually mobilize themselves by scooting on their bottoms.

3. Habits
    Babies like to continue doing what they know (and the habits we create for them can easily become their “needs”). When we sit babies up, they usually begin to expect and want that. Conversely, if you don’t sit a baby up, she won’t desire the position. If parents want to backtrack and try to break the sitting habit, there will probably be an adjustment period and some complaints from the baby, who has to be encouraged in small doses to get comfortable on her back. This is a position from which her motor development can progress naturally.
    “Giving infants, even if they have developmental delays, the freedom to move in accordance with their innate impulses may seem radical, but it is essential to their becoming persons with uncompromised self esteem.” –Ruth Anne Hammond, Respecting Babies

4. Delaying, skipping motor milestones
    When parents write to me concerned about their infants not reaching milestones like rolling or crawling, it usually turns out that they’ve been restricting movement in devices like infant seats, jumpers and saucers, or sitting the baby up. Babies can’t be expected to develop motor skills without the time and freedom to do so. If they are stuck sitting, infants sometimes even skip the other important milestones (rolling, scooting and crawling).
    “I believe in giving your baby a safe space in which to play and letting her move freely and develop on her own without assisting her. Refrain from propping her up to sit or helping her roll over. She has an innate desire to move through these developmental sequences and has inborn knowledge of how to do it in a way that is “right” for her. She does this at her own pace and she gets pleasure from doing it.” –Magda Gerber
    Recommended resources:
    Books
    Unfolding of Infants’ Natural Gross Motor Development by the Pikler Institute
    Your Self-Confident Baby by Magda Gerber and Allison Johnson and Dear Parent – Caring For Infants With Respectby Magda Gerber
    Respecting Babies: A New Look At Magda Gerber’s RIE Approach by Ruth Anne Hammond
    Videos/DVD
    Milla Finds Her Own Way, a Pikler-inspired DVD by Maureen Perry, NZ Infant And Toddler Consortium
    See How They Move, featuring Magda Gerber, by Resources for Infant Educarers
    Articles:
    Freedom of Movement and Self-Awareness”, by Ruth Anne Hammond, Respecting Babies
    No Tummy Time Necessary” by Lisa Sunbury, Regarding Baby
    Set Me Free”, “Don’t Stand Me Up”, “Messing With Mother Nature” and “9 Reasons Not To Walk Babies” (on this blog)

sad mogu ici gledat serije
    Posljednje uređivanje od leonisa : 06.04.2013. at 20:57

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    To je ona jedna jedina u moru anglo internetskog bespuća koju sam i ja našla i linkala. Bojim se da američki establishment neće bit too impressed, ali eto... bolje jedna, nego nijedna.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.04.2013. at 22:44

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

je, al ima reference na dnu
    preko njih moze ici dalje.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

ja znam da sam "kredite" dobila kasnija kada je ona postala motoricki naprednija od vrsnjaka, kada je, zbog pravilnih obrana, znala padati, onda kad je rijetko padala, jer je bila spretna jer je sve radila po PSu. da to nismo, znam da ne bi bila. ne trebam nagadjati.
    ista stvar je bila i s dojenjem. produzenim.
    ...mala od prijateljice (ima 1,5g) padne i ona brzo krene da ju podigne s poda...ja kazem,ma pusti je,neka se sama ustaje...(tako i ja svoju pustim)...a ona meni da ona to ne zna....ako padne mora ju netko podignut ili ce ona na koljenima otpuzat do neceg za sto se uhvati da se podigne (naravno ako ima neceg u blizini,konkretno smo bili na livadi)...onda sam skuzila da se ona nikad nije naucila dizat iz iskoraka nego se potezala na ruke....

sjecam se koliko smo bili zabrinuti sto nam N. u svemu "kasni", a sada vidimo da je jako spretna za svoj uzrast....
    kako nije imala neku dijagnozu nisam se slijepo drzala svih preporuka,slinganje i nosenje u mei-taiu (umjereno) nisam htjela odbaciti...
    pp sam skinula na 2mj dok se nije pocela okretati i onda sam joj ih vratila....
    drago mi je sto sam ju odlucila voditi 1x tjedno na vjezbe, primjenjujuci neke sugestije tokom igre sam uocila napredak i to me ohrabljivalo...

bebu se mora previti,podizati,nositi,igrati se s njom...ne vidim zasto se to ne bi radilo na bolji i poticajniji nacin koji podupire motoricki i kognitivni razvoj ...

Citiraj Jainina prvotno napisa Vidi poruku
    Kad već raspravljate o tome kako se treba postupati sa bebama tijekom motoričkog razvoja, imam jedno pitanje vezano uz hodanje... Naime, moja curka sada ima 16 i kusur mjeseci i ne hoda samostalno. Nikada ju nismo vježbali sjedenje, stajanje ili hodanje i ona trenutno sama može napraviti nekoliko koraka i onda izgubi ravnotežu i sputi se na pod. Ima veeliku želju za hodanjem ali jednostavno ne može održavati ravnotežu. Od kada je počela samostalno raditi tih par koraka, počela je tražiti ruku da ju se voda. Ja hodam uz nju i držim ju za jednu ruku u visini njezina ramena s time da se trudim da se ne oslanja na mene. Da li takav način vodanja za ruku može poremetiti normalan razvoj? Samo da napomenem da se diže od početka iz iskoraka(od 9 mjeseci) i sposobna je dignuti se sama bez ikakvog pridržavanja i raditi čučnjeve.
    ako vec samostalno napravi par koraka nema nikakve stete da ju pridrzis za ruku ili za struk dok klecis ispred nje....i moja je bila jako oprezna i trebalo joj je vremena da se pusti...ja bi joj doslovno dala mali prst cisto da dobije neku sigurnost....i ja ne bi rekla da ne hoda....i par koraka je hod...tebi se to mozda ne cini puno ali njoj jest...
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 06.04.2013. at 23:07

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, tako kako pises i kako sam vec negdje napisala, odrasla osoba treba klecati jer oslonac treba biti, ne visi od struka jer se time ne remeti bebino teziste. neka djeca imaju tu psiholosku barijeru, pa de facto glumis guralicu.

ovo se nadovezujem na tvoj odgovor.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 06.04.2013. at 23:10

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Mozda se posjela danas - alelujaaaa - nakon sto sam je skoro pa prisilila da bude cetveronoske drzeci odostraga i sa stane koljena. No jedna stvar mi je pala na pamet. Ova moja nepuzajuca frajla je dobar dio svog malog zivota provela u baby bjorn nosiljci - sling nije volila a i meni je neudoban. Znate li mozda jel to mogl biti stetno po motoriku?

(A jeste dali ispitne literature za Kae - sad neka nam sastavi nekakav kucni uradak iliti domacu zadacu)
    Posljednje uređivanje od Tiziana : 06.04.2013. at 23:36

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

http://www.rehabps.com/REHABILITATIO...structors.html

netko je spomenuo prag.evo još malo literature.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tiziana, a nosila si ju prema unutra ili prema van okrenutu?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

leo

Pregledala sam sve, a sad cu pustiti muza da jako detaljno studira.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Tiziana, a nosila si ju prema unutra ili prema van okrenutu?
    Do 5 mjeseci prema unutra od 5 dalje prema van

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Ova moja nepuzajuca frajla je dobar dio svog malog zivota provela u baby bjorn nosiljci - sling nije volila a i meni je neudoban.
    Teorija kaže da je baby bjorn lošiji od sligna koji je lošiji od strunjače. Ja sam mišljenja da nisi ni sa čim nešto životno zezla motoriku što beba neće sama ili uz mali poticaj brzo ispravit.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako sam dobro shvatila tvoju dilemu, Kaae, a čitala sam površno pa možda i nisam - tebe brine da tvoje dijete neće "naučiti" sjediti ili hodati jer ga ti nećeš učiti (u skladu sa preporukama koje čitaš na forumu), pa da će ti dijete biti proglašeno za nazadno od strane doktora?
    Mislim da nemaš za što brinuti - djeca sjede, pužu i hodaju kad su za to zrela (u mozgu), podupiranje djeteta jastucima ili vodanje za ruke ne ubrzavaju motorički napredak na taj način da dijete ranije nauči sjediti/puzati/hodati.
    Ako ti nikad nisi posjela dijete a liječnik ga posjedne ono će ako je zrelo sjediti, a ako nije neće. Isto tako i dijete koje je kod kuće podupirano jastucima.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ovo kaj je leonisa predložila su praktički vježbe koje se vježbaju na Goljaku, a iste su i u knjizi Prve tri su najvažnije, ak hoćeš daj mejl da ti pošaljem slike vježba. Usput moj prvorođenac je uvijek negodovao i plakao kad bi trebao vježbati, a kad je samsavladao vježbu nije plakao, i da mi je znati kolko su snimali taj yuo-tube
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 07.04.2013. at 11:20

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ako sam dobro shvatila tvoju dilemu, Kaae, a čitala sam površno pa možda i nisam - tebe brine da tvoje dijete neće "naučiti" sjediti ili hodati jer ga ti nećeš učiti (u skladu sa preporukama koje čitaš na forumu), pa da će ti dijete biti proglašeno za nazadno od strane doktora?
    Mislim da nemaš za što brinuti - djeca sjede, pužu i hodaju kad su za to zrela (u mozgu), podupiranje djeteta jastucima ili vodanje za ruke ne ubrzavaju motorički napredak na taj način da dijete ranije nauči sjediti/puzati/hodati.
    Ako ti nikad nisi posjela dijete a liječnik ga posjedne ono će ako je zrelo sjediti, a ako nije neće. Isto tako i dijete koje je kod kuće podupirano jastucima.
    potpis!

moj M. kao beba je sve radio kasnije, kako se to meni činilo (kasnije nego po "knjigama"). i badava sam ja klečala na koljenima, puzala ko komandos, sjedila, dubila na glavi...dok se nije osjetio sam sposobnim i sigurnim, nije se ni u šta upuštao, a ja nisam forsala.
    i jako je pomoglo to što je vidio svoje "vršnjake" kako pužu ili kasnije hodaju. tek kad je nekoga svoje fele vidio, kao da mu je kliker proradio i badava mi svo klečanje (još i danas imam natiske na koljenima koji izgledaju hartavo i ne daju se oribat ni sa čime, od klečanja ).

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Do 5 mjeseci prema unutra od 5 dalje prema van
    A čuj, ina ti je već rekla da valja prema unutra.
    A vas muči nepuzanje, a a ne znam kolika ti je bebica, ali ne možeš pogriješiti da joj daš čim više poda i igračaka oko nje pa nađete
    neki način da se čim manje ljuti, a čim više uživa na podu.

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

danas smo bili kod fizijatra zbog držanje glave ukrivo, usput smo pitali i za ono sjedenje (tipa čučanja, ali noge sa strane) i doktorica veli da pustimo bebu na miru, da je savršena i neka radi što joj je volja...

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

pitanje: m., 9 mjeseci, se unazad tjedan dana kada se ljuti izvije u luk. nije to do sada radila, dakle, samostalno je prosjedila sa 7 i nesto, puzi pravilno od tada, a od prije 2 tjedna ustaje na noge. bili smo kod saboa kada je imala 7 mjeseci jer je gmizala i rekli su da je motoricki super. mislite da je za zabrinuti se?

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj stoic prvotno napisa Vidi poruku
    danas smo bili kod fizijatra zbog držanje glave ukrivo, usput smo pitali i za ono sjedenje (tipa čučanja, ali noge sa strane) i doktorica veli da pustimo bebu na miru, da je savršena i neka radi što joj je volja...
    evo ja gledam svog 5mj i 1tj i glavica mu je nagnuta u lijevo i to poprilično, kako sam ja dešnjak a MM ljevak znam da nismo to isforsirali, to prijetim kada ga držim na sebi, prema sebi, a on kao sjedi..... ne znam da li će se to samo ispraviti (u pedijatra nismo bili od sredine siječnja) jer kod male je to bilo naglašeno zbog hipertonije jedne strane i ispravljali smo jako dugo, god dana vježbi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vezano za izvijanje u luk, navodno se izvijanje u luk (tipa u snu) "tolerira" do školske dobi, tako sam bila svojedobno zapamtila, ne sjećam se više što to znači točno "tolerira" - mislim, što napravit ako se izvihja i u 2. razredu, vjerojatno ništa. Moja je bila izrazita izvijačica (hipertona leđa, hipoton trbuh), i dugo je u spavanju spavala ono s glavom nazad. I to ide stvarno manje po manje kako se približava školi, ne sjećam se zadnji put kad je tako spavala. Vježbat smo stali negdje s godinu i pol.... valjda, ne sjećam se niti to točno.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    pitanje: m., 9 mjeseci, se unazad tjedan dana kada se ljuti izvije u luk. nije to do sada radila, dakle, samostalno je prosjedila sa 7 i nesto, puzi pravilno od tada, a od prije 2 tjedna ustaje na noge. bili smo kod saboa kada je imala 7 mjeseci jer je gmizala i rekli su da je motoricki super. mislite da je za zabrinuti se?
    I moj (9,5 mj) je počeo raditi isto. Kad je ljut, počinje vrištati, zabacuje glavu unazad i izvija se u luk. Pri tome ruke i noge skroz ukoči. Inače se sam posjeda nekih tjedan dana, a prije par dana je napravio prve korake puzanja, ali samo na krevetu. Na podu neće.
    Sutra idemo kod žućka pa ću pitati.

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

obrisan duplic
    Posljednje uređivanje od ježić : 09.04.2013. at 11:25

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moja se prestala rotirati s ledja na trbuh :/
    lezi ko mulac i zapomaze.
    samoubitcuse.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja sam danas prisustvovala trecem samostalnom samoposijedanju. Jel dovoljno da to ucini kad je stavim ja na trbuh ili bi trebalo da s ledja se okrene sama na trbuh pa onda da s guzom u zrak se izvije u sjedeci stav?
    I dalje ne puzi, ima svoj neki ludi nacin da je jedna noga u puzecem stavu a druga na naprijed u sjedecem pa se rukama odguruju na naprijed, jos ce sad od brata dobiti vodene kozice i zbogom drugi susret s neuropsihijatricom i fizijatrom

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

moja se prestala rotirati s ledja na trbuh :/
    lezi ko mulac i zapomaze.
    samoubitcuse.
    Koliko ti je malena stara, može biti samo mali protest ili nešto slično,
    ne mora značiti ništa, možda samo prolazna stavka.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sad ce godinu dana i protes je, znam.
    u krevetu se uredno okrece s trbuha na ledja svaku noc nekoliko puta. vjerojatno i s ledja na trbuh, al ju nisam ulovila.
    mislim, ledja-trbuh je savladala s 4 mj. trbuh kedja sa 7.

mislim to je napravila i na pregledu kod fizijatra i neuropedijatra, nije se htjela rotirati.

moja se posjedne sama ako ju dignem u 4. i ljuljam, pa je pustim, onda se odguruje rukama u sjedeci stav ali ne kako smo vjezbali, bocno, vec obje noge izvuce prema van.
    ja ju moram korigirati da ju kaziprstom malo usmjerim u stranu da to obavi ukoso.

kad je na trbuhu i dalje se ili uzdigne na ruke do struka ili ide u rikverc. nikako da skuzi prema naprijed i nikako da sama sebe dovede u cetveronozni.
    ponekad kad ju dovoedem u cetveronozni, ljulja se pa napravi i koji korak. i onda krene gurat se u sjedeci.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ma najvise me zanimalo odakle je cijela teorija, ako do cijele price dodje u razgovoru i kazem pedijatru da se s necim ne slazem, da znam zasto, tj. da mu mogu navesti neki konkretan primjer. |

Idemo danas na pregled i cijepljenje; bas me zanima koliko ce govora biti o motorickom razvoju.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kaae javi, bas me zanima. U biti ste ti i Tiziana dobro otvorile temu ovdje o izvorima ovih pravila kojih se mnogi, pa i ja, drzimo: neposjedanje itd. Ja sam to procitala ovdje, a vrlo mi je logicno, i u biti sam se iznenadila kako se to u literaturi bas i ne moze pronaci.

Mi ovih dana pratimo pokusaje posjedanja Cura ima malo preko 8 mj. Posjeda se iz cetveronoznog (u koji se sama digne iz lezeceg na trbuhu), i to tako da guzu spusti prema iza i onda ispruzi jednu nogicu prema naprijed. Druga joj ostane skvrcena prema iza, onda izvuce i nju, ali u sekundi je opet u puzecem stavu i juri dalje. Jednom je pala na ledja - straznje obrane nula bodova. A valjda ce skuziti. Jedino ne znam jel to sto sam opisala koso posjedanje ili ne?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Iz metoda razvijenih za habilitaciju djece sa cerebralnom paralizom.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

u sekundi je opet u puzecem stavu i juri dalje.
    Mislim da ona pamti taj pad i zato vrlo brzo juri dalje, glavno je da juri i kad tad će se posjesti.
    Moj mali se isto iz turbo puzača tek u osmom počeo posjedati, ali se tek u devetom posjeo i isto na neki svoj način.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hvala oka. Meni se na mah cini kao da joj sjedenje uopce nije napeto ali opet se sjetim sto je apri napisala da kaze dr. Polovina (...ima djece koja nesto ne mogu...). Uglavnom, pratim. Drugo joj sve dobro ide pa ce valjda savladati i sjedenje

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ma kad su ljuti i izvijaju se, to zato što su ljuti. da znaju udarali bi rukama i nogama o pod ja mu uzmem papuču da je ne jede a on se počne derati od bijesa i izvija se.
    unazad ca. tjedan dana se odguruje u rikverc, a od subote bilježimo i prve pokušaje gmizanja. sav se uspjeni i uspije se povuči/odgurnuti naprijed. prema papuči. ili mački.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovdje odgovara malo drugacije http://www.cybermed.hr/forum/specija...ija/hipertonus
    samo zato sto se spominje hipertonus. a dystoni sindrom je hiper i hioptonija, zar ne?
    Evo sam se vratila na ovaj - u biti, odgovara isto (barem ja tako čitam taj odgovor), samo malo ufino...

Jes, distoni pokriva i hiper i hipotoniju, i često, ako se više sjećam, hipertonija jedne skupine mišića, znači hipotoniju druge (kod moje je bilo ovo da je trbuh hipoton a leđa hipertona, zato je preferirala trbušni položaj, "lijepo je držala glavicu" od rođenja, a leđa položaj ju je živcirao).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.04.2013. at 00:03

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne znaci, barem moja nije imala nikakvu hipertoniju, al dijete moze biti hipo, hiper i hipo i hiper.

on prica o hipertoniji, da postoji, da ima ju svako neko dijete, al prica o njoj da postoji. na onom linku pise da dystoni uopce ne postoji.

ako ne postoji, kako onda ppostoji dijagnoza i sifra za nju?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Prezivjeli pregled, sve je bilo vise-manje ocekivano. Kaze pedijatar da dijete ima jake zglobove, kukovi u redu, jake ruke, slabe noge. Ovo zadnje, jel, moramo malo vjezbati. Nije nista strasno, pa ne bi on sad propisivao neku rutinu, ali mora dijete malo i stajati jer, eto, kad ga se postavi na noge, on se nesto malo odguruje, ali ne stoji onako kako bi cetveromjesecno dijete trebalo stajati.

Ok, ja stvarno nemam pojma kako bi to cetveromjesecno dijete moralo stajati, a i rekla sam doktoru da nema za to ni prilike. Pa kaze doktor da stvarno ne moramo previse raditi, ali da ga postavljamo na noge pa da stoji, iako nista nije alarmantno jer je ogroman, pa mu je valjda za sad samo tesko (cetiri mjeseca i cetiri dana, ravno 8000g i 69.5cm dugacak). Sjedi, kaze, skroz dobro za svoju dob (posjeo ga doktor, povlaceci za ruke), super drzi glavu, ovo ono.

Navodno mu je glava malo manja od ocekivanog (41.4cm po sestrinim mjerama, 42-42.5 po mojim), ali i to je ok, s obzirom da mu je sve ostalo ogromno (meni se stvarno ne cini da mu je glava premala, sav je velik, hm). Ostatak price je bio o dohrani, bas kako sam i ocekivala (da mi je samo znati na sto lici pregled kod protudojeceg pedijatra, haha, kad je ovaj izrazito prodojeci).

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kaae, baš mi je drago čitati još nekoga tko ima XXL bebača. Moja cura je s 3 mjeseca imala 7.7kg i 66cm, vjerojatno će s 4mj biti kao i Šunko (ako ne i bucmastija). Takva mi je bila i prva cura, dok nije prestala sisati napredovala je kao gljiva, jako je stršala od druge djece. Kad je prestala sikiti s 2god8mj i 26kg skinula je 8kg i stagnirala u rastu dok ju nisu svi stigli.
    Uglavnom, htjedoh reći da smo kod starije kad je bila krupna beba jaaako pazili da ju ne postavljamo na noge i ne posjedamo baš zato što je velika i krupna pa je i opterećenje veće. I sve je sama napravila u očekivanom vremenskom roku.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Vidis a moj xxl sin (rodjen s 4.5 kg) je bas bio sav jak, strasno misicav jos kao beba i pedica ga je bas volila pipkati jer je bio solidan komad bebonje velik, sirok a tvrd. Uglavnom, imam sliku njega s nepunih 5 mjeseci da stoji upire s nogama rasirenim o pod bas ono ponosno ko za spomenik NOB-u. Cura mi je bila manji xl (samo 3.9 kg), al koliko god se namucis roditi te sumo borce toliko te poslije pogled na kolica u rodilistu digne jedno metar od zemlje

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    ali mora dijete malo i stajati jer, eto, kad ga se postavi na noge, on se nesto malo odguruje, ali ne stoji onako kako bi cetveromjesecno dijete trebalo stajati.

Ok, ja stvarno nemam pojma kako bi to cetveromjesecno dijete moralo stajati, a i rekla sam doktoru da nema za to ni prilike. Pa kaze doktor da stvarno ne moramo previse raditi, ali da ga postavljamo na noge pa da stoji,
    Mislim... like... WTF?! drugo stvarno nemam što reći...

Super za Šunka, kako je takav gorostas, što bi rekla moja jedna prijateljica za svog "malog". (ja pak imam mrvicu najmanju, ali to je OT)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

super za sunka, kaae. nek je on na trbuhu, tak bude vjezbao stajanje

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sasa, negdje se pisalo da je terapeutica rekla da dijete koje je ljuto ili umorno ima regresiju i da se takvo izvijanje u tim okolnostima ne uzima kao "rizicno".

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

moj bebač često spava u luku, od rođenja, a i suprug mi tako spava.... imam fotku njih dvojice kako spavaju jedan do drugoga

suprug je jako dobar sportista, nevjerojatno vješt, i škola/fax mu je išla super, ne vidim da mu je taj luk imalo smetao

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

​mi danas bili na kontroli (6,5 mj.) i pita mene pedica: jel već sjedi? a ja . normalno da ne, pa tek se prije cca 2 tj. počela okretat s leđa na trbuh. oke, djete "sjedi" kad ju ja posjednem na krilo, ali da samostalno sjedi bez padanja - ne. i ona meni počela pokazivat vježbe kako ću ju učit da se rukicama oslanja na podlogu dok sjedi, da si je oslonac i sl. nadam se da je to neki normalni proces, da nije ništa ekstra spešli. sa sinom mi ta ista pedica to nikad nije pokazivala, niti me to u toj dobi pitala. malo sam zazujala.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

sasa, negdje se pisalo da je terapeutica rekla da dijete koje je ljuto ili umorno ima regresiju i da se takvo izvijanje u tim okolnostima ne uzima kao "rizicno".

Da

Moja cura od 7 god ima problem sa disanjem i dan danas spava izvijeno,
    vadili mandule, još diše na usta i lovi zraka izvijajući se po noći.
    Pitam se da li je to dijete imalo problema sa disanjem od rođenja i da li je možda bio
    to uzrok njenom izvijanju.
    Ok, UZV mozga je pokazao svoje, bio je hiper tonus, ali opet ne mogu da se ne pitam.
    Ili je ovo današnje izvijanje u snu ipak ostatak tog hipertonusa.

Ne znam, ali muči me to na tren me to dok ju vidim kako spava.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne znaci, barem moja nije imala nikakvu hipertoniju, al dijete moze biti hipo, hiper i hipo i hiper.

on prica o hipertoniji, da postoji, da ima ju svako neko dijete, al prica o njoj da postoji. na onom linku pise da dystoni uopce ne postoji.

ako ne postoji, kako onda ppostoji dijagnoza i sifra za nju?
    Sve to treba gledat u vremenskom kontinuitetu... u Americi ne postoji, kod nas postoji, a Richter je očito na stranu ovih koji misli da su Ameri u pravu... mislim, za svašta su postojale svojedobno šifre, da ne spominjem ono što i mujica često spominje i neki i dan danas misle da je bolest (ono... svjetonazorno).

Jes, slažem se, hipertonija i hipotonija ne moraju se pratiti, koji put se prate i nije tako rijetko.

Kaae, super!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.04.2013. at 19:09

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I dr. Richter nije jedini od naših u tome, daleko od toga, samo je jedini direktan.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •