Evo da podjelim svoje info od današnjeg pregleda u trudničkoj ambulanti u vinogradskoj.
Upitah za tu famoznu kadicu za porode, kažem doktorici; čujem da imate kadu ali da se baš i ne koristi, jel to točno?
Odgovori meni dr. da imaju kadu, da se može zatražiti, ali svi brisevi i urinokultura mora biti sterilna a trudnoća školaska, ono za 5. No, kadica se ne koristi jer je žene ne traže (!!!) a osoblje nema baš iskustva sa porodima u kadi (!!!) pa ju zato ona ne bi ni preporučila da se odlučim na tako nešto (!!!) A osim toga, ako su boxevi krcati, osoblja nema dovoljno da bi jedna primalja mogla biti non stop uz mene što porod u kadi zahtjeva.

CTG se radi konstantno i oko toga nema iznimaka, ali izlaze u susret da nas prikopčaju dok sjedimo na lopti.

Drip, prokidanje vodenjaka i rezanje međice rade samo u slučaju potrebe (što got to njima značilo) jer i nisu oni nešto pretjerano ludi za dodatnim poslom, tako meni dr. kaže...

Veli, plan poroda možete imati, ali mi se zalažemo za potpuni nadzor jer fiziološka trudnoća i porod ne moraju rezultirati sretnim ishodom na kraju...

Ne preporučamo dolazak u rodilište u zadnji čas, naročito ako je došlo do puknuća vodenjaka. Za 12 sati od puknuća dolazi do upale...
Mi vam dajemo naše preporuke, ali vi i suprug preuzimate odgovornost ako ćete raditi nešto mimo toga.

Ovo sve pišem da bi skrenula pozornost na stavove osoblja u hr. rodilištima. Nije li da uz ovakve stavove i preporuke i svakodnevnu praksu žena ima 0 šanse za prirodan, fiziološki porod koji će joj ostati u ugodnom sjećanju, a ne kao mukotrpna horor priča sa - glavno da je sve na kraju ispalo ok sa bebom i samnom?
Zašto je uopće postavljena kadica, konkretno u vinogradskoj, ako ni osoblje ne potiče ili barem ne informira rodilje o toj mogućnosti?
Zašto žene u većem broju ne traže kadicu i tako vrše određeni pritisak na osoblje da se educira i stekne potrebno iskustvo i možda se postavi koja primalja više u smjeni kako bi mogla biti uz rodilju?