Luka nikad nije volio spavanje, tj odlazak na spavanje, to smirivanje... zato smo morali uvesti rutinu koje se za sada pridržava: prije tuširanja može pogledati 2 crtića (sam si broji - "još jedan ide"), onda se tušira, pa još jedan crtić, pa priča, pa spavanje... I točno se toga držimo iako on pokušava svaki dan pomaknuti brojeve u svoju korist moj odgovor na to je - dogovorili smo se ako i dalje protestira onda mu objasnim posljedice - ako pogledaš još jedan crtić onda ti neće ostati vremena za onaj jedan prije priče... pa smo onda jedan dan i to isprobali (ostao bez tog crtića) - naravno da je i njega htio ali sam bila dosljedna... probao je, nije mu se svidjelo, zaključili smo skupa da je prvi sistem bolji...
i tako oko svega - idemo u park - dođi Luka na dogovor: u koji park želiš ići? ideš biciklom ili pješice? tamo ćemo se igrati a onda kad mama kaže moramo ići doma, na kraju svega možeš dobiti i sladoled... i opet - ako protestira - tako smo se dogovorili...
naravno da se za neke manje stvari unutar dogovora možemo opet dogovoriti ali načelni dogovor uvijek stoji...
i puno je pomoglo od kad sam ja smirila stvar, ako počne urlanje malo ga pustim da izbaci ljutnju i onda ga zagrlim, pomirimo se i vozi dalje...
za sve što želim od njega spustim se na njegovu visinu, gledamo se u oči i dogovorimo... za sada pali
jedino još mužu moram pomoć jer se on još uvijek ulovi u raspravu - ne, nećeš te tenisice; nemoj ulazit u autosjedalicu preko vozačevog sjedala; ne možeš kratke hlače; i slično... ja sam opustila s te strane, ako je izvadivo i nema opasne posljedice - idi, obuci, napravi, hodaj s dvije različite čarape - brige me