Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 80

Thread: što sa smrznutim kruhom?

  1. #1
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default što sa smrznutim kruhom?

    nedavno smo radili roštilj, pa u svemu, po običaju, pretjerali

    ok, meso sam spremila u škrinju, pa su me nagovorili da spremim i kruh
    i sad imam deset polovica kruha

    kako se to iz kamenoga stanja pretvara u jestivo stanje?
    nije narezan na šnite, već je u komadu

    nisam to nikada radila, pa molim pomoć

  2. #2
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Izvadi ga, stavi u vrećicu i ostavi preko noći na sobnoj temperaturi. Drugi dan je jestiv, ja ne primjetim razliku. Ako je stajao prije zamrzavanja koji dan, može se dogoditi da bude suh, onda možeš u toster.
    Ako ti se žuri, stavi u pećnicu na 10-15 minuta na cca 150 C.

  3. #3
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    a ono nešto što ljudi savjetuju da se tepsija napuni vodom, pa da se onda stavi u pećnicu i "peče"

  4. #4
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    Izvadi ga, stavi u vrećicu i ostavi preko noći na sobnoj temperaturi. Drugi dan je jestiv, ja ne primjetim razliku. Ako je stajao prije zamrzavanja koji dan, može se dogoditi da bude suh, onda možeš u toster.
    Ako ti se žuri, stavi u pećnicu na 10-15 minuta na cca 150 C.
    x

    Nema ti tu neke mudrosti. Moja baka stalno jede kruh iz zamrzivača - kad netko ide u grad, kupi joj više komada, da ima do sljedećeg puta.
    Ako ti se baš nikako ne svidi okus, izreži na kockice pa prepeci na 200-tinjak stupnjeva (kao dodatak krem juhama). Ili prepeci pa smrvi u prezle.

  5. #5
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    a ono nešto što ljudi savjetuju da se tepsija napuni vodom, pa da se onda stavi u pećnicu i "peče"
    Tak radiš poparu od starog kruha. Ne moraš to s ovim zamrznutim.

  6. #6
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ti ćeš me učiti šta je popara?!

  7. #7
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    zamotaj u papir za pečenje i stavi par minuta u mikrovalnu
    i jedi. friški i topli
    s putrom, recimo

  8. #8
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    a ono nešto što ljudi savjetuju da se tepsija napuni vodom, pa da se onda stavi u pećnicu i "peče"
    nisam to radila
    pretpostavljam da bi se trebalo stvoriti paru u pećnici, ali ako već grijem kruh onda mi je super što ostane hrskava korica (samo onda treba odmah i pojesti, kasnije može biti suh)
    ako imaš više komada, eksperimentiraj ali meni je najbolje kad se sjetim dan ranije samo izvaditi da stoji preko noći

  9. #9
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja zamotam u foliju i zagrijem u pećnici, fino je ali ne može se baš reći da ima svojstva običnog kruha - naime, mrvise i teško reže i fino je samo dok je toplo. Dobra mi je ideja ovo sa papirom za pečenje i mikrovalnom.

  10. #10
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,464

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    Izvadi ga, stavi u vrećicu i ostavi preko noći na sobnoj temperaturi.
    Točno tako i ja, ili ako mi se žuri na par minuta u mikrovalku.

  11. #11
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Ili napravi prženice. Da, masne su, nezdrave i dozlaboga kalorične. I isto toliko su ukusne i neće nikoga ubiti jednom u mjesec dana.

  12. #12
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    što su prženice?

  13. #13

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    608

    Default

    pohani kruh

  14. #14
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nema toga u mojoj kući

    budem ovako kako je magriz rekla
    umotala u bak papir pa u mikrovalnu

    jedino što me muž zeznuo, pa kupio friški
    budem onda za koji dan

    hvala svima <3

  15. #15
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Ja ga stavim u mikrovalnu na program za odleđivanje i bude fini topli, mekani-kao da je tek ispečen.

  16. #16
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by anledo View Post
    pohani kruh
    nikad to u životu nisam jela. a i nekako mi ne šmeka

  17. #17

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    669

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    nikad to u životu nisam jela. a i nekako mi ne šmeka
    A ja odrasla na tome Za nedjeljni doručak. Ili prežgana juha ili bijeli žganci s vrhnjem. A preko tjedna kruh udrobljen u toplo mlijeko. I to su uglavnom bili moji doručci

  18. #18
    mare41's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,556

    Default

    ja stalno smrzavam kruh, kupim veliki okrugli, pa na cetvrtine, odmrzavam ga vani, ne volim na silu u mikrovalnoj

  19. #19
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    nikad to u životu nisam jela. a i nekako mi ne šmeka
    Meni je to išlo na živce dok nisam probala pohanje u sjemenkama. Kruh umočen u smjesu za pohanje uvaljaš u mješavinu sjemenki (sezam, lan) i ispohaš. Muž to obožava, a i meni je jako fino.

  20. #20
    mona's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    711

    Default

    Quote Originally Posted by sss View Post
    A ja odrasla na tome Za nedjeljni doručak.
    i ja
    a i moji klinci vole pa ga napravim ponekad

  21. #21
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    ja uredno imam kruh za dane kad ne stignem po njega.
    odmrznem ga vani ili u mikrovalnoj.
    ovisno o kruhu, neki je "ko nov" a neki se treba doradu i obradu pa snite na par min ugrijem u mikrovalnoj, napravim bruskete, pohani kruh, fasirance ili mesnu strudlu...

  22. #22

    Default

    mi često smrznemo kruh jer MM ima običaj kupiti najveći kruh u dućanu i onda da ga ne žulimo i 3. dan bacimo pola, ja smrznem
    i izvadim ga navečer, do ujutro je taman za jesti
    nekad ga znam ubaciti u rernu, ako nešto drugo pečem, šteta mi je grijati rernu samo da bih odmrzla kruh
    tada je jako fin, hrskave korice, kao tek pečen
    samo što se ukruti kada se ohladi

    a meni prženice, ili kako ih MM zove, potopnice, nisu pohani kruh
    meni je pohano nešto što je uvaljano u prezle
    a potopnice su umočene, potopljene, u mješavinu jaja i malo mllijeka i ispržene na malo masnoće

    inače znam i kruh smrznuti narezan na fete
    i onda napravim smjesu od sjeckane šunke, ribanog sira, kiselog vrhnja, može i tunjevine
    namažem fete kruha i ubacim u rernu da se zapeče
    bude super

  23. #23
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    a meni prženice, ili kako ih MM zove, potopnice, nisu pohani kruh
    meni je pohano nešto što je uvaljano u prezle
    a potopnice su umočene, potopljene, u mješavinu jaja i malo mllijeka i ispržene na malo masnoće
    Bečki stil pohanja je s prezlama. Ovo kako se poha kruh je pariški način.

  24. #24

    Default

    meni je pariški brašno, jaja, brašno
    bečki brašno, jaja, prezle

    a kod potopnica nema brašna
    samo jaja u koje se doda malo mlijeka

  25. #25
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    ja ne radim u smjesi vec u mlijeko, pa jaje i na ulja toliko da je pol snite uronjeno.

  26. #26

    Default

    tako radi i MM (radio je prije)
    ali meni se tako ne sviđa, jer kruh popije mlijeko pa mi bude unutra gnjecavo

  27. #27
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    ni MMu, pa njemu radim ili mix jaja i mlijeka ili samo u jaje. sebi, mlijeko pa jaje

  28. #28
    mishekica's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,077

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    meni je pariški brašno, jaja, brašno
    Čemu ovo brašno na kraju?
    Ali, da, imaš pravo. Zaobiđemo ovo brašno pa, strogo tehnički gledano, nije pohanje. Možda eventualno da se nađe novi naziv za TU vrstu pohanja.

  29. #29
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    brasno je u kruhu

  30. #30
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    komplicirate. bečki, pariški, čijigod, pohano je i basta. a kruh, pa opet brašno i onda na ulje... i mlijeko u sredini...

  31. #31

    Default

    kakvo brašno magriz?

  32. #32
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma joj, mi tako malo kruh jedemo
    i sad kad vas čitam, već vidim da će sav taj moj "smrzo" u smeću završiti
    jer kažete da je dobar samo kad se netkm ugrije
    ja ću ugrijati, djeca će pojesti po pola šnite i ostatak ćemo baciti

  33. #33
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa View Post
    ja uredno imam kruh za dane kad ne stignem po njega.
    odmrznem ga vani ili u mikrovalnoj.
    ovisno o kruhu, neki je "ko nov" a neki se treba doradu i obradu pa snite na par min ugrijem u mikrovalnoj, napravim bruskete, pohani kruh, fasirance ili mesnu strudlu...
    I ja drzim kruh u ledu, izrezan na male komade, za jedan obrok. To radim zato sto jedemo malo kruha, ovako ga uvijek ima i ne baca se.

  34. #34

    Default

    površno čitaš
    kad ga ugriješ u rerni onda bude kao svježe pečen
    topal, hrskav
    i takav kad se ohladi zna biti tvrd
    naravno ovisi o vrsti kruha
    ako ga se sjetim izvaditi na vrijeme, večer prije, pa se polako
    otopi, bude ok 2 dana
    ne bude hrskav, već onako, kao kruh od jučer

  35. #35
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ne čitam površno uopće
    nego nema šanse da izvadim kruh samo da se odmrzne, i da ga termički ne obradim
    pa mi je bila prihvatljiva varijanta puštanja topline kroz njega

    a sljedeći put ću ga narezati na manje porcije

  36. #36

    Default

    zašto?

  37. #37
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    pa i kolace i sladoled se zamrzava i jede odmrznuto bez termicke obrade

  38. #38
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,250

    Default

    ako se radi o bijelom kruhu, onda postoji neka varijacioja i ispada ko kolač, tak da se šnite umoće u smjesu jaja, mlijeka, šećera, pa se slaže u protvan, pa sve zalije s ostatkom toga kaj je ostalo, jako nekaj fino ( to smo znali jest, ako bi dobili stari bijeli kruh ko deca)

  39. #39
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,250

    Default

    postoji i slana varijanta, pa ispadne ko musaka, za to je bolji neki obojeni kruh

  40. #40
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    pa i kolace i sladoled se zamrzava i jede odmrznuto bez termicke obrade
    ma je
    ali to ide direktno u usta (ja zamrzavam samo božićne kolače koji su puni čokolade, putra i oraha i nisu pečeni)
    ne mora ništa "otpuštati"
    a ja imam u glavi neku glupu viziju kako kruh odmrzavanjem otpušta vlagu, pa da bi to bilo bljakasto

  41. #41
    Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    T-dot
    Posts
    2,294

    Default

    nisam znala da je zamrzavanje kruha tako avangardno i čudno?

    moji svekići kupuju kruh jednom tjedno, kad im treba izvade i za par sati je isti kao kad je kupljen. ako kupe onaj malo škartiji nije baš isti, ali je škarti pa nije ni u startu bio jako dobar. moja mama isto tako, jer se ne stigne kroz tjedan ić u trgovinu uzeti.

    ja svaki tjedan ispećem količinu kruha za cijeli tjedan - tako sam jučer, jedna štruca je ostala van a tri su išle u škrinju. kako su "gušće" od kupovnih kruhova treba malo više vremena da se odlede.

    ako griješ da biš odmrznula zezneš ga, posebice ako ga odlediš u mikrovalnoj. najbolji je ako se na zraku odledi, zamotanoj u platnenoj krpi da voda može ispariti (ako odlediš u najlonu bude mokar)

  42. #42
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    ako se radi o bijelom kruhu, onda postoji neka varijacioja i ispada ko kolač, tak da se šnite umoće u smjesu jaja, mlijeka, šećera, pa se slaže u protvan, pa sve zalije s ostatkom toga kaj je ostalo, jako nekaj fino ( to smo znali jest, ako bi dobili stari bijeli kruh ko deca)

    ja ovako radim, umocim kruh u smjesu mlijeko, jaja, med i cimet. pa ga slozim na protvanj i ispecem. ne dodjem nikakvu masnocu, a slazem na papir za pecenje. jedemo sa pireom od jabuke i javorovim sirupom. poznato kao French Toast, samo se pravi pece na maslacu. ali mislim da ce apri bolje paseati moja verzija.

  43. #43
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,250

    Default

    ja za maloga pečem posebno gusti kruh, jedan dio isto ostavim za rezanje ( u frižideru), a ostatak narežem i stavim za zamrzanvanje, onda kad mi treba izvadim po tri šnite kruha i nakon 2-3 sata na sobnoj temperaturi je jako fin i može se jesti.

  44. #44
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,250

    Default

    najbolje bi bilo da ona izvadi sav taj kruh van i sve ispeče i pozove nas da se osladimo, ak već oni to ne jedu

  45. #45

    Default

    Quote Originally Posted by Danci_Krmed View Post
    nisam znala da je zamrzavanje kruha tako avangardno i čudno?
    pa nije samo zamrzavanje kruha

  46. #46
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    aleks, baš si kul

  47. #47
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Najbolje s tim viškom kruha je da može postati obrok sam za sebe. Ima puno recepata na coolinarici što napraviti sa starim kruhom.
    Ja obično napravim pohani kruh jer to najviše volimo, knedle od kruha, a prije nekog vremena sam radila palačinke od kruha - što je isto bilo ok.

    http://www.coolinarika.com/recepti/p...ivanje/?page=1

  48. #48
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma ja sam pogrešno napisala naslov
    trebala sam staviti: kako odmrznuti kruh

    jer mi uopće ne jedemo takva jela, nema kod nas krušnatih stvari
    ali mi je stvarno bilo grehota baciti 5 štruca, pa sam gurnula u škrinju
    i jest će se kao običan kruh
    samo me to zanimalo kako

    stavit ću da se odmrzne preko noći, pa narezati na šnite i malo prepeći
    i, bojim se, opet 80% baciti

    ali, hajde, mogla bih napraviti poparu i pozvati nekoga
    jer moji to sigurno neće jesti
    a ja bih mogla 4 tepsije, valjda
    samo da smijem

  49. #49
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    nemoj ga odmrzavati u vrecici pa nece biti vlazan.
    i mi jedemo uzasno malo kruha, zato obicno i imam kruha u skrinji.
    ok, cesce imam kajzerice :D

  50. #50

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    aleks, baš si kul
    znam

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •