-
Osoblje foruma
Zekana, nije to bas tako kako su ti prezentirale ove zene.
Ovo je cak i neozbiljno, jer, kad se sumnja da je dijete gladno, provjeravaju se pelene, ako nisu dostatne, vaze se dijete i onda, ako nije dobilo dovoljno, ali je dobilo na tezini, prati se i korigira tehnika dojenja uz pomno pracenje pelena i opceg stanja djeteta, a tek ako je dijete stagniralo ili izgubilo na tezini (sto je vrlo rijetko kad dijete redovito piski i kaka i zahtijeva vrlo pazljivo pracenje), ide se i na dohranu.
Djeca se bude iz raznih razloga, izmedju ostalog, da cesce jedu kako bi regulirala produkciju kod mame, cesce budjenje im omogucava brze izmjene faza sna sto stiti i od SIDS-a (zato su djeca koja su iskljucivo na adaptiranom u vecem riziku od SIDS-a), a nekoj djeci treba dugo da postignu razinu samoregulacije koja im omogucava da svako plice spavanje ne znaci nuzno i potpuno budjenje.
Takodjer, neka djeca ce nakon ne znam kakvog podoja, potegnuti bocu i popiti sve sto im istece iz boce (tece brze, uz manje napora, sasvim drugacije se sise nego dojka) i onda spavati dulje jer je adaptirano tesko probavljivo i naravno da ih uspava (kao kad se mi nakrkamo tjestenine i mesa ili krumpira i mesa, sva energija odlazi na probavljanje teske kombinacije). Kapacitet klopanja nije kod svakog djeteta isti - neki se vole prezderati, neka jedu taman da utaze glad i zedj.
Dakle, ni jedno nije pokazatelj da je dijete gladno.
Kod djeteta do 6 tjedana, ulaz znaci izlaz - ako dijete ima 3-4 pokakane pelene (1 pokakana pelena je velicine kovanice 5 Kn), osobito ako su zlatno zute boje, te 5-8 mokrih pelena (ovisno jesu li jednokratne ili platnene), dijete unosi dovoljno hrane. Da ne unosi dovoljno hrane, ne bi bilo izlaza.
Kad dijete ima manji broj stolica ili neredovit broj stolica, jos uvijek postoji jedan vremenski period prije uvodjenja adaptiranog u kojem majka moze poraditi na tehnici dojenja, a da ne ugrozava djetetovo zdravlje.
O switch nursingu, dojenju vise puta na obje dojke unutar istog podoja, napisala sam barem 2x u zadnjih mjesec dana ovdje, mozda ne direktno tebi, ali curama s kojima se dopisujem istovremeno kad i s tobom na istim topicima. I to je opcija prije uvodjenja adaptiranog.
Molim te, nemoj ovaj moj post shvatiti kao kritiku ili bilo sto lose, ja se osjecam da ovo moram napisati za svaku sljedecu majku koja se nadje u slicnom problemu i bude u nedoumici.
Ako tebi dodavanje adaptiranog znaci da ces se opustiti i s vise samopouzdanja krenuti rjesavati probleme s dojenjem, ako ti donese olaksanje i osjecaj da imas vise prostora za manevar i posvecivanje tome da uspijete dojiti, onda ok. Ali, ja zaista ne vjerujem da je tvoje dijete bilo gladno.
Dakle, kolicina koju majka izdoji NIJE pokazatelj koliko dijete moze/uspije posisati u podoju jer je izdajanje drugacije od sisanja.
Uspjesno dojenje je i ono kad majka doji 4-5 sati na istoj dojci (block nursing), svaka 2-3 sata mijenja dojku ili ono kad majka u jednom podoju obje dojke ponudi vise puta (switch nursing). Uspjesno je i ono dojenje kad dijete trazi sisati svakih sat-dva, visi stalno na dojkama, sise svaka 3-4 sata... svako je dojenje posebno.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma