Dakle, pingvinić ima uskoro 4.mjeseca. Ponekad legnem na leđa i podignem svoja koljena u naopako v i polegnem malenog na koljena, kako da objasnim, guza mu je u dnu mog trbuha, a leđima je naslonjen na moja koljena. Nije prevelik nagib, onako kao u autosjedalici, i tako se zezamo i gledamo, uživa tako stajati. Ali on se počeo iz tog položaja uspravljati u skoro sjedeći položaj, bez da ga ja držim za rukice. Trebam li se brinuti, šteti li mu to?
M. je jucer napravila 4 samostalna koraka sa godinu i 3 dana! Danas opet puze cijeli dan. No, bas sam ponosna!
Fingertips, "pravilo" posjedanje je preko boka dakle da se beba iz lezeceg polozaca potrbuske okrene na bok ionda preko boka posjedne. I moja beba je imala fazu sa 4mj kad bise tako malo podigla kad bi ju ja drzala na isti takav nacin medjutim fizijatrica nam je rekla da nemozemo/nesmijemo je tako jer ce se naucit krivo posjedat I opteretit zdjelicu odjednom a valjda kad tako ide s boka zdjelica se postepeno priprema da drzi bebinu tezinu.
Mi smo vjezbaci, neurorizicno dijete, ne znam je li to vrijedi za drugu "normalnu" (ne znam kako bi drugacije nazvala) djecu. Imas li koga pitat savjet, pedijatricu, nekog drugog...
Marusha, hvala ti![]()
Pitat cu jos pedicu sad na kontroli!
možda sam na krivom topicu al da ne otvaram novu temu za jedno pitanje...kad se bebačima počne stavljati jastučić pod glavu? za spavanje. mislim do sada i nisam iskreno uopće o tom razmišljala dok nisam neki dan dobila na poklon neke lijepe jastučnice za bebe i skužila da o tome uopće nemam pojma. mislim naravno na one tanke jastučiće koji idu skupa u kompletu sa posteljinom za bebe.
Nije me dugo bilo pa sam se došla mal pohvaliti.Mini se zaaamaaaalo posjela! Radi sve onako školski i točno svaki dan vidimo napredak, odn. kako je sve bliže tome da sjedne. Pomalo puže već (i naprijed i natrag, nešto na koljenima, nešto četveronoške kao majmunče
). I tek sad mi slijede nevolje.
![]()
U nas nema jos P od puzanja, a vjezbaci smo, neurorizicno dijete!!! Ona gmize na neki svoj nacin poi se. Objim rukama prema naprijed (a trebalo bi naizmjenicno) medjutim uhvatili smo je par puta da se posjela pa da se iz cetveronoznog stava digla u dvonozni (sjedala na koljenima) cak dogmize do namjestaja pa se povlaci prema gore...
Kad vjezbamo puzanje ona to olako radi, suradjuje, nema plakanja.
Ima li tu na forumu vjezbaca koji su preskocili puzanje??
Naša je sitacija slična. A je sad 14 meseci star. Vežbamo, nije neurorizičan. Ne podiže se samostalno u četvoronožni, niti se poseda samostalno. Kreće se bauljanjem na stomaku i kotrljanjem. Sve on lepo odradi na vežbama, ali samostalno nula bodova. Zapravo mu mrvica fali da se sam digne u četvoronožni on se osloni na kolena i podlaktice, samo još da ispravi ruke. Juče je potpuno samostalno prešao iz kosog seda u četvoronožni. Bili smo na igralištu i posmatrao je jednu devetomesečnu devojčicu koja je puzala unaokolo. Valjda će i njemu sad da se upali lampica.
Mi smo vjezbaci, zbog asimetrije, i trenutno muku mucimo s puzanjem. On bi preskocio, ja ne dam. Posjeda se od 8,5 mjeseci, odguruje se na trbuhu unazad i u krug i tako se krece stanom, ali klasicno puzanje bas ga i ne zanima. Kad ga postavim ( ili sam, vrlo rijetko) cetveronoske, on se usti tren posjedne. Ili se dize na noge ako ima bilo kakav oslonac pa i napravi par klimavih koraka. Ima 10,5 mjeseci.
J nikad bije puzao , samostalno je hodao sa 11 mjeseci, ali on nije bio vjezbac. S ovim nisam pametna sto da radim.
I ova moja se bas tako odguruje prema natrag i tako "otklize" metar/dva I to joj je fora, a naprijed se poteze ko guja objim rukama, a sestra na fizikalnoj samo odmahuje glavom I dok vjezba sa njome naglas pita/komentira "A kad cemo puzat moja ti?" Fruuuuuuuustrirajuce!!!!
moj sinko je propuzao prije jedno dva tjedna i na način da se povlači sa obje rukice istovremeno i malo sa nožnim prstićima se odguruje..mislila sam da će polako sam ispravljati tehniku no on samo usavršava ovaj svoj stil, ide po cijeloj kući, brz je ko munja ali to nije pravilno puzanje. dali da ga pustim ili na neki način ispravljam?
Amsterdam, tako se i moja poteze kao guja prema naprijed, vidim da su nam bebe vrsnjaci. I napisala sam vec fizijatrica negoduje zbog nacina na koji se ona krece, a kad ona ili mi vjezbamo sa njome "pravilno" puzanje ona sve to super odradi ali cim ju pustis samu opet pici po svome.
Ne znam, nisam pametna....
Konačno da imam da se pohvalim nekim napretkom! A se juče prvi put uspravio iz ležećeg u kosi sed, pa se onda okrenuo i pravilno seo. Može da se prebaci i u četvoronožni iz kosog seda. Videćemo kako će to sa puzanjem dalje napredovati, za sad se samo ljulja, napred, nazad. Ima tačno 14 meseci i 10 dana. Gospodin ne da nije žurio, nego. Nisam verovala da će se ikada odlepiti od zemlje. Tako da amsterdam i marusha99 imate vi još vremena da uvežbate to puzanje.
Mi jos uvijek ni P od puzanja ali se zato POSJEDA od nedjelje ko velika!!! Ali ne iz lezeceg vec iz stava za puzanje se posjedne pravilno, medjutim obratno iz sjedeceg u cetveronozni stil je jos uvijek smotana.
A valjda ce doci to na sve polako s vremenom
Tako je i kod nas bilo. Prvo je naučio da sedne iz četvoronožnog, da odmori ruke od vežbe, pa je tek sad uspeo da se digne iz ležećeg u četvoronožni! Sad kad prevrtim film on je sve radio naopako, prvo se okrenuo sa stomaka na leđa, jer je mrzeo kad ga stavimo na stomak, pa ond sa leđa na stomak. I da rođen je karlično. Ako još postoji neka sumnja, bik je u horoskopu. Zapravo su trebali kad su me otpuštali iz porodilišta da mi daju džinovsku kutiju bensedina! Onda bih bila![]()
Evo od jucer pocelo nam je P od puzanjaJako smijesno I jako nespretno, ali serazlikuje to od gmizanja ko guja, jupi!
Zadnjih tjedan dana smo stvarno zapeli vjezbati sa njome to puzanje, triputa vise nego obicno, samo sto ona uopce nije htjela suradjivat najednom (inace je uvijek odradjivala te vjezbe puzanja bez ikakvih problema), samo se bacala,vristala,izvijala medjutim ja nisam popustala. Jedan dan napravili pauzu jer nam je bila strka-frka I sljedeci dan (jucer) ona pocela puzat nakon popodnevnog drijemanja
3mjeseca nista nista nista, vise covjek postane frustriran koliko vjezba a nema nikakvih rezultata, I onda u tjedan dana tup tup tup posjedanje + puzanje
Me happy![]()
![]()
![]()
Ja se dosla hvalit
Pingvinic je jucer poceo stavljati nogice u usta, potpuno je opcinjen svojim noznim palcom, sretan je jer je nasao jos nesto cime moze masirati desne! Inace sto god mu das stavi u usta, tako da pola Dana provedem peruci njegove igrackice![]()
Sve grabi, sve ga zanima, nekidan sam ga drzala u krilu I jela breskvu non stop ju je htio zgrabiti,pa je gurnuo casu sa stola, to mu je vec druga!
Obozava biti na podu, igrati se, pa se kotrlja s leda na trbuh I nazad. Tako brzo napreduje, ne mogu ga pratiti!
![]()
imam pitanje:
moja curica je blago distona i idemo na vježbice. Uglavnom, fizioterapeutica nam je rekla da joj platnene pelene možda mogu smetati, pa me interesira da li ima još tko od vježbača koji nose platnene pelene. Bilo bi mi krivo da moramo koristiti jednokratne jer mi nisu baš najdraže![]()
istina,mozda mogu...na tebi je da procijenis...ja sam ih mojoj bila skinula na 2mj i kad se pocela okretati vratila sam ih..
razlog? vidjela sam da kad ima platnene da ne odize noge od poda a kad je bila gola ili u jednokratnim to je radila... (odizanje nogu od tla je preduvjet za ici dalje)...
provaj skinut pa vidi,ako primjecujes razliku pauziraj malo....
moja odiže noge u platnenima i u jednokratnima, i može se okrenut s leđa na trbuh ali joj s platnenima malo teže ide...vidim da se okrene na bok ali se jako brzo vrati nazad na leđa...budem ih skinula po danu pa ću vidjeti.
Nama su zapravo problemi nastali zbog toga što malecka ne voli baš boraviti potrbuške, a mobil u krevetiću joj je bio s lijeve strane i stalno kad spava namješta glavu u tu stranu(kaže ped da joj je valjda glava i u maternici bila više okrenuta na lijevo), pa je u potrbušnom stavu zauzimala blagi stav u obliku slova c. Nakon 2 termina neurorazvojnih vježbica kod sabola joj se stanje popravilo, s tim da je ne forsiram previše jer zapravo uopće nemamo neku dijagnozu, već je to pedijatrica u sklopu sistematskog primjetila pa nas je poslala da malo vježbamo samo da joj se postura popravi...
isto tako jako tvrdo drži rukice uz sebe, pa joj ih istežem na pilates lopti...to obožavakaže fizioterapeutica da je to sve posljedica toga što nije dovoljno vremena provodila potrbuške, a ja sam to pomalo izbjegavala jer je ova urlala ko luda kad bi ju tako okrenula...:/
Debeljko je progmizao s tocno 7 mjeseci i jednim danom. Prvo je jedno krace vrijeme plivao kraul, a sad propisno leti po podu army crawl stilom. Zna ustati na sve cetiri, ali uglavnom ga kretanje na taj nacin ne zanima. Posjesti se ne zna, ali iz sjedeceg polozaja ne pada vec dugo, vec se spusta na trbuh, ili sve cetiri, pa onda kamo i kako zeli. Prosle subote se prvi put i ustao na noge, povlacenjem. Zgrabio me za koljena i ustao (on je bio na podu, a ja sjedila na nekoj klupici pored).
Moj je prije par dana napravio prve samostalne korake! Vec jako dugo hoda uz namjestaj, a puze od negdje 6,5-7 mjeseci. Ustao je sam onako nasred sobe i krenuo. Nikad ga nismo vodali za ruke.
Cudno mi je to sto svi pricaju da djeca koja dugo puzu kad krenu odmah hodaju ko veliki. Je li to mozda preuvelicana prica kao i puno ostalog ( tipa moje dijete sjedi od 4. mjeseca, ali kad pitas kad se samo posjelo onda ispadne da se ne zna samo posjest).
On ustane i napravi par koraka i padne ili se spusti, pa mi je malo cudno kako nema bolju ravnotezu i kako nije stabilniji?
Sjecate li se kako je to prohodavanje islo kod vase djece? Koliko je trebalo da hodaju kako treba i da mogu hodati i vani? Vani kad ga izvadimo iz kolica odmah ide u puzeci stav.
Mom je trebalo oko mjesec dana otkako je napravio prvih par koraka pa do kad je poceo bas hodati. Al, i nakon toga je padao, narocito kad bi ubrzao, i sasavo hodao (kao patak gegalica). Sad, pola godine kasnije, manje pada (al jos pada), i manje sasavo hoda (al jos to nije odrasli hod, narocito po neravnom, tu je pravo smjesan).
Al ne moze dijete odma super hodat, ma koliko puzalo, to je skroz drugi princip.
Molim koju riječ utjehe da su brige oko moje ljenguzice neosnovane; ima 9,5 mjeseci i ne puže i ne posjeda se. Puno vremena provodi na podu, okreće se na sve strane, i oko osi i s trbuha na leđa i leđa na trbuh, jako voli i položaj na boku. Prije 2-3 tjedna je progmizala vojnički, vuče se rukicama i odguruje desnom nogom, prođe 2-3 metra bez problema ako ugleda nešto što joj se svidi.
Čitala jesam da je sve u granicama normale, ali mi se crvić sumnje uvukao i neće van otkako je prijateljica napomenula da bi se ona zabrinula... Brat i seka su oboje bili motorički napredniji. Kad se trebam, ako uopće trebam, početi brinuti?
Dajem mu da sjedi (pomazemo mu da sjedne, s obzirom da bas sam i ne kuzi) od trenutka kad je naucio sjediti bez oslonca. Znaci ne sjedi s jastucima, itd., vec sjedi sam.
Prekopala sam vise-manje cijeli svijet i stvarno nisam uspjela naci ama bas nikakve informacije koje bi me uvjerile da dijete koje se ne zna posjesti, ali zna sjediti, treba biti u vodoravnom polozaju dok mu ne klikne posjedanje.![]()
Tako nekAko i ja mislim! Nadam se da ce se uvjezbati sto prije jer jedva cekam tu neku novu fazu trckaranja za njim po vanisad kad njega gledam nevjerovatno mije da neko dijete uspije prohodati i odmah hodati ko veliko?!
Kavofob, ja mislim da je to u granicama normale, znam dosta djece koja su se posjela s tek deset mjeseci. To se kod njih izmijeni u par dana. Ali ako te muci bas jako mozda da se konzultiras s pedijatricom ili nekim fizijatrom? Mozda joj kroz neke vjezbice u igri mozes pomoc da to savlada ranije. I njoj ce biti zanimljivije provoditi vrijeme na podu jer ce do cega hoce moci doci sama i posjesti se i dalje igrati.
Sent from my iPhone using Tapatalk 2
da pitam vas iskusne...
ovako: potaknuta nekim filmovima na YT koje ste ovdje citirali, sam svoju curku išla posjest kao test da vidim da li se može zadržati u sjedećem stavu jer ima 6 mjeseci... ustvrdila sam da se mala prevali prema naprijed i ima prednju obranu tj ne udara licem u podlogu, ali se ipak jako brzo savije tj, po mom niti sekundu se ne može zadržati u sjedećem stavu.
Okreće se i LT i TL (prvo s 5 mjeseci, a drugo ima par dana, sad se stalno rola po podlozi). Ne posjedam je, samo je držim u krilu onaj jedan obrok dohrane...
Da li da brinem???
Tnx giuseppe
Čitam da je samoposjedanje normalno oko 11.mjeseca. Znam da se bebe u praksi posjednu i ranije, ali moja je zadovoljna igranjem na boku i trbuhu.
Konzultirat ću se s pedijatricom, ali mislim da je jednostavno lijena.
moj se tek nedavno prvi puta samostalno posjeo..ništa nismo vježbali, sam se je iz ležećeg počeo pridizati i to je baš lijepo napravio kao da mu je netko pokazivao..i od tog trenutka neprestano se sam posjeda, na svim podlogama, bez imalo problema...tako da očito nema ništa dok se njima ne napravi taj klik u glavi, odnosno sve motorički ne posloži... ali puzanje je još uvijek povlačenje objema rukama i odgurivanje nožnim prstićima
Moja beba sa 6mj uopce nije bil stabilna, tek sa 8mj je postala stalbila da bi sa 9ipo mjeseci se posjela sama a 7dana iza propuzala.
Nama je fizijatrica govorila s 7mj kad je drzim u krilu za hranjenje I enevtualno podrigivnje da je drzim samo preko jedne noge I da su joj koljena savijena prema dolje pod 90stupnjeva, dakle ne ravne noge. Tako I'm se valjda stabilizira zdjelica I priprema za sjedenje.
Nemoj forsirat svoje dijete, kad bude spremno sjesti=sjesti ce. A kad se posjedne sama bit ce puno stabilnija nego ona djeca koja su forsirana da sjede a tijelo im jos nije spremno za to
Sećam se da je Peterlin spominjala da je koristila kutiju za vežbanje puzanja, ali mi nije jasno kako tačno, da li neko zna nešto o tome?
Pretpostavljam da dijete puze kroz nju. I moj je volio puzat kroz kutiju kad smo je imali doma. Doduse, volio je i macak pa je sve to prijetilo velikom eskalacijom sukoba.
Sa gotovo 11 mj. dijete nam se samostalno počelo posjedati, četveronoške puzati i dizati na noge. Sve u doslovno dva dana nagurano. Da, sa 7 mj. sam ga sama posjela jer nas je pedica gledala kao da nismo normalni što mu ne damo sjesti. I od tada je sjedio bez oslonca, inače bi do sada još bio u ležećem položaju. Da utješim zabrinute mame.
palčice, tnx, dakle, imamo još vremena. za tjedan dana će 10 mjeseci, ali nisam ju još posjedala i dvojim da li bih ili ne.
inače, starija curka je bila poprilično motorički naprednija, ali nije hodala duuugo. sa 16 mjeseci sam se konačno odlučila da joj idem pokazati kako se hoda. nisam ju držala za ruke, nego ispod pazuha samo pružala oslonac dok hoda. napravila sam to samo nekoliko puta, dovoljno da skuži da postoji i takav način kretanja. pravo je prohodala tek sa 17 mjeseci.
što se sjedenja tiče, u literaturi sam također našla da je normalno samoposjedanje bebe oko 11.mjeseca.
Ja imam doma jednu kmečalicu koja se samoposjela s 10 mjeseci i dva tjedna, pogledala me ravno u oci i pocela pljeskati. Pocela puzati s 11 i tek nedavno s 14 napravila 3 samostalna koraka. Bili smo kod fizijatra i kod neuropsihijatra i rekli sve ok to je normalno. Pedijatrici je bilo bitno da s 8 mjeseci moze zadrzati sjedeci stav kad ju se posjedne. Jos uvijek ne hoda i jos uvijek obozava klokanicu i takav nacin transporta. Al glavno da me od nepunih 9 mjeseci doziva po cijele dane. Mamaaaa MAMAAAAAAAA pa k tome jos i stariji cetverogodisnjak stalno mamamace ludnica.
Iako moze i znala bi hodati njoj se jednostavno neda. Ljencina. Mada svako toliko tu netko protrci s tvrdnjom da nema lijenih beba ja imama iskustva da ima, a to su mi potvrdili i dvoje strucnjaka. I u biti je jako oprezna
Nema pravila. Naš gmiže i pokretan je sa 5 mj. bio. I to mu je bilo dovoljno. Drugo je ostavio za poslije. Očito se više bavi umnim aktivnostima. Toliko toga zna i rado demonstrira da ga mogu voditi okolo ko cigo medvjeda i stavljati novac u šešir. A sa druge strane ni sjesti ne zna. I to je sve ok. I da se mi mame brinemo. Moramo oko nečega.![]()
imam pitanje
naime, prije mora smo bili na pokaznim vjezbama i tada nam je fizijaterapeutica rekla da jos neko vrijeme puze (cca tjeda-dva) i onda da vjezbamo iskorak i da joj rukama ispravljamo stopalo jer ide u krivo (oslanja se unutarnjim dijelom).
kad je vidjela kako stoji kad se digne iz iskoraka rekla je da to jos ruzno izgleda i da je pustimo jos tjedan dana da samo puze.
kad sam je pitala za cipele, jer je starija vjezbacica dobila cipele cim smo poceli raditi na iskoraku, rekla je kako je to prije bio stav, al da se sada misli da cipele ne trebaju, da noga odradi svoje i da je na moru pa je jos bolje da je bosa.
uglavnom, proslo je vise od mjesec dana, ona se sama dize, bilo iz iskoraka bilo iz onog slon cetveronozni polozaj, penje se preko mene, al sve to ruzno izgleda kad pogledas stopala jer stoji s totalno unutarnjim dijelom.
i sad si razmisljam jesmo li ipak trebali uzeti cipele i da li da idem do zadra po njih jer smo na moru jos skoro mjesec dana.
kakva su vasa iskustva?
btw i terapeutica i zizijatar su nam sada na GO pa ih ne mogu ni telefonski kontaktirati.
Meni oni s tim mjenjanjem stava bas idu na zivce. Ja sam fundamentalst- od prohodavanja do cetvrte godine strogo cicibanke zatvorene u gleznju po doma i po van. I svaki put kad dodjem u Hrvatsku kupim po nekoliko pari unaprijed.
Posljednje uređivanje od Tiziana : 04.08.2013. at 16:24
Moje su obje prohodavale bose (ljetna djeca). I to po svim povrsinama, sljunak, pijesak, travica... Ja bih rekla da je to najzdravije, tocno vidim kako malenoj stopala i prsti "rade", hvataju ravnotezu, traze oslonac...to mislim da mora bit dobro za misice stopala.
Btw moja mrvica je prohodala na 1. rockas neki danranije od seke. Penje se sama u tripp trappicu, na tobogan visok 1.5 m i po ljestvama i po kosini, sva je spretna da ju je milina gledati! Tek sad kuzim koliko je starija bila trapavko
![]()
Charlie moj je isto nedavno prohodao, s nepunih 13.
I sad sve vise i vise hoda.
Inace je dosta spretan, nema na sto se ne penje, dize se na kvrgavom betonu, po sljunku... Nema prepreke koju nece proc. Ali u hodanju je dosta spor. Digne se napravi par koraka, cak desetak i onda sjedne i padne! Ali pada fino na guzu.
Pricam s nekom zenom na plazi i ona mi isto kaze da njen kako je prohodao da je odmah bio ful stabilan.
Kakvo je tvoje iskustvo?
Ovom mom je i dalje puzanje ipak draze ili onaj medvjedji hod.
Jadranka eno par postova prije usto kaze da je to prohodavanje trajalo...
Evo ja se valjda zadnji put javljam na ovom pdf-u.... za dva tjedna imamo punu godinicu. Mali je...veliki veliki. Hoda uz namještaj, počeo je eksperimentirati sa samostalnim stajanjem i meni tjera strah u kosti jer mislim da će pasti i lupit glavom. Ako želi nekamo, spusti se jurne četveronoške.I dalje smo gotovo ćelavi.Ne spavamo nikako. Žlicu drži ali ne stavlja u usta, rukama brlja i oblizuje ih, konkretno iz ruke jede koricu kruha, za sve ostalo nema strpljenja. Mali je živac. Zna reći NE i MAMA - šta mu više treba.
Pa-pa teško mahne, ali na pjesmicu (nešto kao taši-taši) plješće. Zna di je nos, i zna pokazat kako pliva (moš mislit plivača). Kažu mi da je malo tvrd za nešto naučit i da je trebao do sad puno više toga. Ne zabrinjavam se. Isto tako čude se što je tako velik a ne hoda još.
Leonisa, nama je nasa fiZijatrica rekla NE cipelama sve dok mi beba (10mj) ne postane stabilna na nogama, dakle cak ni kad tek prohoda za par mjeseci (imamo uvijeka stopala). I isto su nam rekle pedijatar neurologije iz Zg te njena fizijatrica. Dakle mi cemo svakako cipele izbjegavat dokle god budemo mogli.
Giuseppe ja mislim da je najnormalnije da nisu odmah stabilni. I moja je dugo puzala (gmizala valjda od 6,5mj a puzala od 9mj) pa svejedno nije prohodala ko manekenkaIsto je bilo i sa starijom.
Sad napravi 10-15 koraka, uvijek do nekog cilja, nekad putem stane pa padne na guzu pa se digne i nastavi; moze se sagnuti i pokupit nesto s poda pa nastavi. Ali taj hod je jos nesiguran i cesto rucicom trazi oslonac (moju ruku ili kolica ili nesto sto moze gurati), iako je iz dana u dan hrabrija. Jos uvijek dosta i puzi, kombinira. Sve je to normalno.
nisam bas proucila odgovore na temu, pa se ovo pitanje mozda vec spomenulo i dobilo odgovor.. uglavnom, moja 3 mjesecna bebica gotovo od pocetka (prvih par tjedana je to islo normalno, s lijeva na desno i obratno) kad je stavim na trbuscic glavicu drzi skoro iskljucivo okrenutu u desno i dize je do sredine i opet vraca u desno. kako god da je dozivam ili suskam igrackicom, ne okrece glavicu u lijevo. (sluh nije problem!)
s druge strane, kad lezi na ledjima, bez problema mijenja polozaj glavice, i spava malo lijevo, malo desno - nema preferirajuce strane.
nosim je na lijevom ramenu, i onda tako, u uspravnom polozaju, opet glavicu stalno drzi prema van, okrenutu u desno. nikako nam ne ide ta lijeva strana i sad se vec polako brinem. pedijatrica nam je s 2 mjeseca rekla da je to.. kako ono, tipa njena karakterna osobina, u tom stilu. da bi trebalo proci.
u slingu je nosim trbuh na trbuh i opet stalno gleda u desno. ako joj idem probati pomaknuti glavicu, nailazim na otpor.
kad je stavim na desno rame, onda lagano okrene glavu na lijevu stranu, ali to bude nekako nedovrseno i kratkog vijeka.
iskustvo, help, bilotko?
ja sam ti imala identičan problem....meni su preporučili da je ne nosim u slingu i da bude čim više vremena na tvrdoj podlozi (tipa pod). Mi smo doduše po preporuci pedijatrice otišli na neurorazvojne vježbice i tamo nam je fizioterapeutkinja rekla da je premalo vremena provodila potrbuške i datu malo kaska, a što se tiče glave nam je rečeno da se to da ispraviti s baby handlingom.
Imaš dobar priručnik na stranici udruge oko.
Hvala bumbarica puno, otici cu privatno fizijatru jer nekad se tesko osloniti na pedijatre koji kazu da je sve ok kad instinkt kaze "bolje provjeriti".. a da te jos pitam, s koliko ste mjeseci isli kod fizijatra i jeste li uspjeli rijesiti.. problem baby handlingom kako vam je savjetovano. Ja je vecinom i dizem bocno, ali je puno nosim, na ramenu uglavnom..